Hírek, újdonságok

Cambridge Audio Alva TT V2 bemutató - Techradar

bartimex
2022.09.12 16:15
Cambridge Audio Alva TT V2 bemutató - Techradar

A Cambridge Audio sikeres próbálkozása a vinyl lemez lejátszás modernizálására.

 

Rövid bemutató:

 

A Cambridge Audio Alva TT V2 az előd modell frissített változata, ami nagy feltűnést keltett a bemutatásakor. Végre megjelent egy prémium szintű lemezjátszó, ami a szokásos nyűgös használat helyett kényelmet akart nyújtani. Hogy pontos legyek, a vezeték nélküli nagy felbontású jelfolyam átvitelét tette lehetővé, ami nagy felzúdulást keltett akkor. Az elismerés azonnali volt, és többé-kevésbé a mai napig tart.

 

 

 

 

 

 

Most tehát a Cambridge Audio a frissített verzióval, az Alva TT V2-vel folytatja. Ennek már kikapcsolható a beépített phono előerősítője. Új hangszedő, új kar, ám az ár kicsit emelkedett. A V2 megőrizte az előd modell banki trezorhoz hasonló felépítési stabilitását, az aptX HD nagyfelbontású jel átvitel funkciót, és azt a stabil jó hangot, amely az egyik leginkább ajánlott vétellé tette a korábbi verziót. Szerencsére megtartották az eredeti verzió hangzás erényeit. Az Alva TT V2 is sima, hosszan hallgatható, rengeteg részletet ábrázol kiváló tonális egyensúllyal a bemutatójában.

 

Igen, lehet ennyi pénzért más módon jó hangot, vagy több dinamikát vásárolni. Amit viszont csak az Alva ad ebben az árkategóriában, az a kimagasló építési minőség, a nagyszerű közép tartomány, és a vezeték nélküli fejhallgatón való direkt zenehallgatás lehetősége. Szóval, mint oly sok esetben, most is Önnek kell meghoznia a végső döntést.

 

Részletes bemutató:

 

A Cambridge Audio Alva TT V2 lemezjátszó 2022 tavaszán jelent meg. Az ára hivatalosan 1999 dollár. Nem érdemes sokáig keresgélni, senki nem árulja jelentős kedvezménnyel, ez ennyibe kerül.

 

Az összeg nem csekély, a piac sok alternatív megoldást kínál. Az európai Clearaudio, és a Rega, a japán Technics, és az amerikai VPI is versenybe száll ebben az árkategóriában. Ám ez a bemutató nem csoport teszt, csak a TT V2-ről szól. Vessünk elsőként pillantást az általa kínált funkciókra.

 

 

 

 

 

 

Design és felépítés:

 

Három fontos funkciója a 24 bit/48 kHz aptX HD vezeték nélküli jel átvitel képesség, a beépített, kikapcsolható phono előerősítő, és a közvetlen meghajtás mód.

 

Ami a megjelenését illeti, semmi meglepőt nem fog benne találni, a Cambridge Audio lemezjátszónak tervezte, és annak is néz ki. Bár igényes a kidolgozása, a letisztult vonalai miatt soha nem lesz a lakberendezők kedvenc darabja.

 

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem néz ki jól. Masszív, elegáns felépítés. Az alumínium fedő lap jobb oldalán a Cambridge logo, a jobb oldalán pedig a be/kikapcsolás és sebesség választás gombok találhatók. A porvédő zsanérral nyílik, és füstszínű.

 

Az alváz tetején az extrém merev polyoxymethylen tányér, és az új hangkar található. A V2 design egyszerűbbé tette az anti skating, és az ellensúly beállítását, és a headhell is levehető. A hangszedő gyárilag be van állítva. A nagy kimeneti jelszintű Cambridge Audio MC hangszedő külön is megvásárolható 499 fontos áron, ha cserére szorul.

 

A burkolat alatt lapul a direkt meghajtás motorja, de ez nem diszkós verzió. Annál sokkal szorosabb sebesség és stabilitás adatokkal rendelkezik, mert nagy tömegű tányért hajt. A nagy sűrűségű nehéz anyag miatt kell neki néhány másodperc, hogy elérje a megfelelő sebességet, de azt követően bombabiztos.

 

A hátlapon más érdekességek is találhatók. A kikapcsolható beépített phono előerősítőjének specifikációi közelítik a Cambridge Audio Alva Duo adatait. Csak akkor érdemes külső előerősítőt használni, ha ennél jobbat akar.

 

Ez jelentős különbség az elődmodellhez képest, mivel abban nem lehetett kikapcsolni a beépített előerősítőt, így sem összehasonlításra, sem pedig fejlesztésre nem adott lehetőséget. A TT V2 mindent biztosít.

 

A Bluetooth funkció is be és kikapcsolható. A kapcsoló mellett párosítás gomb található. A legtöbb lemezjátszóban a Bluetooth igencsak belépő szintű funkció, annak megfelelő hangminőséggel. A Cambridge Audio Alva TT V2 viszont ezt is halálosan komolyan veszi. Az aptX HD kodek 24 bit 48 kHz nagy felbontású streamingre képes. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyéni zenehallgatás élményét is jó minőségben biztosítja, drótok korlátai nélkül. Ez a kategóriájában egyedülállóvá teszi. (a Bluetooth funkció még azt is lehetővé teszi, hogy a Cambridge Audio EVO 150 készülék is vezeték nélkül tudja fogadni a lemezjátszó jelét HD minőségben – fordító megjegyzése)

 

 

 

 

 

 

A hangzás:

 

Általános benyomások:

 

Artikulált és meggyőző vezeték nélküli átvitel teljesítmény
Nagyon jó hangú beépített phono előerősítő
A dinamizmus és a pozitivitás csekély hiánya
A többi általános lemezjátszó típussal összehasonlítva az Alva TT V2 háromféle módon hallgatható. Integrált erősítő vonal bemenetéhez csatlakoztatva a beépített előerősítő használatával, vagy külső előerősítőn keresztül, esetleg ha az integrált erősítőbe be van építve phono fokozat, illetve vezeték nélkül, Bluetooth kapcsolaton keresztül.

 

Bár nyilvánvaló különbségek vannak a hallgatás módok között, a megítélést bizony befolyásolhatja a választott funkció. A hangzás egyébként bármely módban kiegyensúlyozott és lebilincselő, és lássuk be, nem mindig van szükség a kritikus hallgatás mód tökéletességére. Egyébként megdöbbentően jól szól Bluetooth-on keresztül.

 

Miles Davis Kind of Blue újrakevert kiadását úgy hallgattuk, hogy a lemezjátszó egy Naim Uniti Star streaming erősítőhöz csatlakozott. Elsőként Bluetooth kapcsolatot állítottunk be.

 

Furcsa érzés lehet a fizikai kapcsolat hiánya, de a Cambridge hangja így is telt, részlet gazdag, és sokat mondó. Tele van olyan apró rezdülésekkel, amivel a zenészek a saját technikájukat villogtatják. Az átvitelben teljes a kontrol, a felvétel hitelesen szólal meg. A basszus mélyre megy, a felső részében elfogadható mértékű a csillogás, a közép tartomány pedig egyértelmű. A színpad ábrázolás egész jó, nagy méretű, és nem keverednek össze a szereplők. A mikro dinamika ábrázolása is jó, az Alva TT V2 ügyel az apró részletekre is.

 

A makro dinamika ábrázolás módja már kevésbé jó. Nem mintha a Cambridge laposan szólna, vagy mindent egy szintre hozna, de a felvétel nagy dinamikájú részei közötti különbség ábrázolás módja talán lehetne szélesebb.

 

Mivel a Naim-ben nincs beépített phono előerősítő, elsőként a vonal bemenetére csatlakoztattuk a lemezjátszót, és a saját előerősítőjével hallgattuk meg. Aztán kikapcsoltuk az előerősítő funkciót, és egy Chord Huei külső erősítőn keresztül hallgattuk meg. Azt kaptuk, amit jó előre sejteni lehetett.

 

A Cambridge beépített előerősítőjén keresztül javult a hangzás a Bluetooth kapcsolathoz képest. A részlet gazdagság megmarad, de az alacsony frekvenciás bekezdések élénkebbek, és kontroláltabb a bemutató. A magas tartomány kicsit határozottabb lett. Ezek a különbségek csak akkor érzékelhetők, ha kritikus módon, a zenére koncentrálva hallgatjuk, amúgy a bemutatás stílusa nagyjából ugyan az. A vezetékes kapcsolat ütősebbé és csattanósabbá tette a hangot.

 

A beépített erősítője tényleg az Alva Duo jellegzetességeivel bír, ami egyértelműen jó dolog.

 

Az talán senkinek nem okoz majd meglepetést, hogy a jóval drágább Chord phono előerősítővel nem tud lépést tartani. Igazság az, hogy a Chord aránytalanul drága mellette, de rendszerbe iktatása arra mégis jó, hogy megtapasztaljuk a Cambridge Alva TT V2 korlátait. Az alacsony frekvencia tartomány átvitele javult, stabilabb a ritmika, és a részletek ábrázolás módja. Sokat javult a felvétel elemeinek összeillesztése, valahogy természetesnek ösztönösebbnek tűnik az egész. Visszamaradt azonban a nagy dinamika ábrázolásának csekély mértékű hiánya, amin úgy tűnik, hogy egy jelentősen jobb phono előerősítő sem tudott segíteni. Ez a jelenség az egyetlen valódi korlátja, ami kicsit talán csökkenti a közvetlenséget, de a nagyközönség számára nem biztos, hogy feltűnő.

 

 

 

 

 

 

Néhány pro és kontra érv a megvásárlás kapcsán.

 

Nyugodtan vegye meg, ha…

 

Modern stílusú bemutatóban szeretné hallgatni a régi lemezeit. Az Alva TT V2 valóban leegyszerűsíti a dolgokat, önnek elég csak a lemezt forgatni rajta.
Kiegyensúlyozott, könnyed hangzásra vágyik. A könnyed hangzás mód nem negatív értelmű, mert kiválóan szól minden kapcsolati formában.
Szereti a különleges technológiákat. Vezetékes kapcsolaton keresztül az Alva TT V2 jobban szól, ez nem kérdés. De vannak élethelyzetek, amikor esetleg nem akar a vezetékek béklyójába gubancolódni.

 

Ne vegye meg, ha…

 

Önnek nem jelent előnyt a vezeték nélküli kapcsolat lehetősége. Ahogy azt fent is leírtuk, vezetéken keresztül a hang jobb. Ha nincs Bluetooth fülese, és nem is tervezi egy ilyen vásárlását.
Ha zsigerig ható zenei részletekre kíváncsi. Az Alva TT V2 nem nevezhető feltáró, vagy nagyon dinamikus lemezjátszónak. Ha szereti érezni az erőteljes bekezdéseket, nem ez az Ön készüléke.
Ha egyértelmű ár-érték előnyre vágyik. Bár jól szól, és a Cambridge ára elfogadható az általa nyújtott teljesítményért, nem a minősül olcsó választásnak.

 

Rövid értékelés az eredeti nyelven

 

 

 

 

 

 

Írta: Simon Lucas

 

2022 Június 16.
Forrás: Techradar.com

 

 

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu