Villámvédelem

Magyarországon 35 ezer villám csap le évente, ezért nem árt, ha felkészülsz a legrosszabbra: bizony, az elektromos készülékek életébe kerülhet, ha felkészületlenül ér egy villámcsapás. Sőt!


A villámlás nem csak a testi épségedre jelenthet veszélyt. Ha nem gondoskodsz elektromos eszközeid védelméről, akár százezres nagyságrendű károd is származhat egy otthonodhoz közel lecsapó, rosszul irányzott villámból. A CNET utánajárt, mit lehet megelőzésként tenni, hogy ne érjen váratlanul, ha egyszer tényleg beütne a ménkű.

Kihúzzam vagy ne húzzam?

A hivatalos ajánlás szerint minden elektromos eszközt ki kell húzni, mivel a villám túlfeszültséget hozhat létre, ami megsütheti őket. Ez független attól, hogy a ház rendelkezik-e villámhárítóval, mert a kütyük szempontjából jó eséllyel ugyanaz lesz a vége, mintha a villám árama a villanyoszlop vezetékén keresztül jutna el a lakásba.

„A villámhárító közvetlen összeköttetésben van az épület elektromos hálózatával! Ez sajnos, azt is jelenti, hogy a villám áramának egy része behatol majd az elektromos hálózatba, és ez az érzékeny berendezéseket (számítógép, szórakoztató elektronikai eszközök) tönkreteszi, rosszabb (és szerencsére ritkább) esetben elektromos zárlatot, esetleg tüzet okoz. Ilyenkor nem közvetlenül a villám, hanem annak másodlagos hatása okoz kárt, veszélyhelyzetet”

– figyelmeztet a Villanyszerelők Lapja.

 

 

Mindezek fényében jobb, ha nem kísérted a sorsot, és legalább az olyan nagy értékű berendezéseket kihúzod, mint a tévé vagy a játékkonzol. Amelyik készüléknél antennavezeték is van, ott azt is tanácsos eltávolítani, mert az „égi áldás” azon keresztül is beköszönhet. A CNET szerint a hűtővel ugyanakkor kivételt lehet tenni, hiszen ha kihúzod, fennáll a veszélye, hogy megromlanak az ételek.

 

Mikor kell lépni?

A túlfeszültség során a kábeleket piszkálni kimondottan rossz ötlet, ezért lehetőleg ne várd meg, amíg meglegyint a vihar szele. Ha úgy látod, hogy kezd rosszra fordulni az idő, tájékozódj az időjárás-jelentésből. Amennyiben csak szemerkélő eső várható, valószínűleg nem lesz belőle baj, ha viszont igazi ítéletidő érkezik, nem árt az elővigyázatosság.

„Szakértők szerint a villám 2 km sugarú körben okozhat az elektromos berendezésekben problémát, így, ha 6 másodpercnél rövidebb idő telik el a villámlás és a mennydörgés észlelése között, és az ingatlanon nincs külső és belső villámvédelem, akkor mindenképpen érdemes az elektromos berendezéseket, antennavezetékeket, modemkábelt, telefonkábelt, 230 voltos csatlakozókat kihúzni a konnektorból.”

 

 

És ha van túlfeszültségvédőm?

A szupermarketekben kapható adapterek valóban hatékonyak kisebb áramingadozások esetén, ám a villámcsapás által okozott túlfeszültség ellen már nem feltétlenül nyújtanak elegendő védelmet. Ha akkor is szeretnéd biztonságban tudni értékeidet, ha épp nem vagy otthon, inkább egy teljes házra vagy lakásra kiterjedő túlfeszültségvédelmi rendszerben gondolkozz.

 

Forrás: Divány.hu

 

Megjegyzés:

A cikk nem tesz említést róla, de érdekes tapasztalat, hogy leginkább az Ethernet hálózaton keresztül érkező túlfeszültségre érzékenyek azok készülék, melyek a számítógépes hálózatra vezetékkel kapcsolódnak. Ezért nem elég kihúzni őket az elektromos hálózatból, az RJ45 csatlakozót is ki kell húzni. Nagy értékű berendezéseknél meg érdemes megfontolni a hálózati optikai konverterek használatát, az optikai kábel tökéletes galvanikus izolációt biztosít.