Hifi és házimozi vásárlási tanácsok, tippek

Egy sztereó vagy házimozi rendszer megvásárlása komoly kiadást jelenthet, ezért érdemes átgondolt és megfontolt döntést hozni. Ebben kívánunk segítséget nyújtani ezzel a cikkel.

Hogyan válaszd ki álmaid rendszerét?

Az első legfontosabb tanács, hogy sose a reklámok, műszaki adatlapok, prospektusok vagy díjak alapján hozz döntést. 

Lehetőség szerint próbálj meghallgatni különböző árkategóriájú és különböző hangkarakterű rendszereket. A zenehallgatás nagyon szubjektív dolog, mindenkinek más az ízlése, másféle preferenciái vannak. Mi még nem találkoztunk olyan berendezéssel, amelyik kivétel nélkül mindeki tetszését elnyerte volna. Próbáld megtalálni a saját izlésednek leginkább megfelelő hangkarakterű készülékeket!

Kössél ésszerű kompromisszumokat! Ha például kizárólag elektronikus zenét hallgatsz, teljesen felesleges extra összeget költeni olyan rendszerre, amelyiknek a pontos háromdimenziós szinpadkép az erőssége, mert ezeken a felvételeken úgysincs ilyen jellegű információ. Ha a klasszikus kamarazenét kedveled, valószinű, hogy nem a 20 Hz-ig lemenő, 30 cm-es mélysugárzóval szerelt hangsugárzó az ideális számodra. Egy 12 m2-es helységbe teljesen felesleges a 16 Hz-et megszólaltatni képes mélyládát erőltetni, mert egy ilyen szobában úgy se tud kialakulni 25 Hz alatti hanghullám.

Persze nem mindeniken van ideje számtalan berendezést végighallgatni. Ilyenkor mások tanácsára, tapasztalatára kell hagyatkoznod. Nekünk ebben évtizedes gyakorlatunk van, képesek vagyunk az igényeidhez, izlésedhez, zenehallgatási szokásaidhoz, és az adott akusztikai környezethez leginkább illeszkedő, a megadott anyagi keretek között az optimális rendszer kiválasztására.

Sajnos nagyon sokszor irreális elvárásokkal találkozunk. Tudjuk hogy nem kevés pénz egy erősítőért 100.000 Ft, vagy a hangfalért 200.000 Ft, de ettől még ezek belépő szintű készülékek, és minőségi zenehallgatásra csak nagyon korlátozottan alkalmasak. Sokéves tapasztalat mondatja velünk, hogy a hangminőség és az ár nagyon szoros korrelációt mutat. A jó hangnak ára van! Ha a zene a hobbid, de nem tudsz rá egyszerre annyit áldozni, mint szeretnél, inkább építsd fel a rendszered komonensenként, időben széthúzva, minthogy beruházz egy olyan komplett rendszerbe, amiben aztán később kevés örömödet leled.

 

pm10Sa10

A szinergia és a leggyengébb láncszem elve

Mit értünk szinergia alatt? Sokan futnak bele abba a hibába, hogy az egyenként önmagukban kiváló minőségű komponensekből felépített rendszer összeségében mégse nyújtja az elvárt minőséget. Az egyes komponensek egymáshoz illőségét nevezzük szinergiának. Vonatkozik ez elsősorban az erősítő és hangfal szinergiára, de éppúgy a forráskészülékekre és kábelezésre is. Tipikus példa erre a csöves erősítők világa, ugyanis a csöves erősítés technológia meglehetősen válogatós a hangfalak vonatkozásában, a magasabb érzékenységű, egyszerűbb keresztváltójú, laposabb impedancia menetű hangsugáruzókat kedvelik inkább. Ne csodálkozz, ha egy kiváló minőségű, drága, de alacsonyabb érzékenységű és összevissza ugráló impedancia menetű hangfalad jobban szól egy belépő szintű félvezetős erősítővel, mint egy méregdrága csövessel. Sajnos a szinergia nehezen vagy sehogysem következtethető ki a műszaki paramétekből. Nekünk viszont évtizedes gyakorlatunk van ebben, tudjuk mi illik mihez, és milyen készülékek nem kedvelik egymást. Kérj tőlünk tanácsot!

Mind ismerjük a mondást, miszerint: Minden lánc olyan erős, mint a leggyengébb láncszem…

Hatványozottan igaz ez egy audio láncra is. Hiába komoly az erősítő, ha a hangfalak átlagosak, hiába vásároltál komoly hangfal szettet, ha a mélysugárzó csapnivaló, vagy egy remek rendszert állítottál össze, de a gyenge kábelezés miatt nem tudja igazán megmutatni a valós tudását. Ügyelj tehát arra, hogy a lánc minden egyes eleme azonos szinvonalat képviseljen, mert elég egyetlenegy gyengébb minőségű komponens ahhoz, hogy lehúzza a teljes rendszer hangminőségét a saját szintjére.

 

Házimozi vagy sztereó rendszer?

Sokan fordulnak hozzánk azzal a már szinte tipikusnak mondható kéréssel, hogy ajánljunk egy olyan komplett rendszert, amely házimozin és sztereóban is jól teljesít, szépen szól, de ne kerüljön többe 200-250ezer forintnál. A szomorú hírünk az, hogy ilyen rendszer nem létezik, és elsősorban azért nem, mert a házimozi és sztereó zenehallgatás más követelményeket támaszt a rendszerekkel szemben. A belépő szintű vagy alsóközépkategóriás házimozi erősítők és házimozi hangfalszettek alkalmatlanok sajnos minőségi sztereó zenehallgatásra.

Ha megvan rá a lehetőséged, a legjobb megoldás elszeparálni egymástól ezt a két nagyon különböző műfajt, és külön rendszeren házimozizni illetve zenét hallgatni. Ezt persze nem mindenki engedheti meg magának.
Ilyenkor érdemes átgondolnod, hogy mi az igazán fontos számodra?

  • Alapvetően zenét szeretnél hallgatni jó minőségben, és néha megnéznél egy-két filmet? Bár a sokcsatornás házimozi hangnak megvan a maga varázsa, filmet lehet nézni sztereó rendszeren is, így zenére optimalizálhatod a hangot. 
  • Időd nagyrészében inkább filmezel, de néha szükség van egy kis háttérzenére is? Nyugodtan válasz egy házimozira kihegyezett rendszert.
  • Mindkettő fontos, de nem tudsz külön rendszereket építeni hozzá? Erre is van többféle megoldásunk, de ehhez egy kicsit mélyebben kell a pénztárcádba nyúlnod.

 

A hangsugárzók elhelyezéséről

Annak ellenére, hogy a hangsugárzók optimális elhelyezéséről számos közérthető nyelven megírt cikk jelent az online és a nyomtatott sajtóban, mégis ezzel kapcsolatos az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövethetsz. 

A hangsugárzókat ugyanis nem szabad rátolni a falra!!!

Létezik egy hamis "városi legenda", miszerint a csak hátsó bassreflex nyílással rendelkező hangfalaknál okoz gondot a falra tolás.  Ezzel szemben a valóság az, hogy nagyon kevés kivételtől eltekintve ez mindegyik hangfalra igaz, mindegy hogy merre van a reflex portja. Attól még hogy a lakberendezési magazinok szinte kizárólag így ábrázolják a modern nappalik berendezését, ez egy alapvetően hibás szemlélet.

Mit veszítesz azzal, hogy rátolod a falra, vagy ha lehet még rosszabb, a sarokban helyezed a hangsugárzódat?

  • A fal közelsége, és méginkább a sarokba helyezés mélykiemelést okoz. Ha döng a mély a nappalidban, annak nagy valószinűséggel ez az oka.
  • A falra tolás megakadályozza a szinpadkép mélységi megjelenítését. Hiába hallottad nálunk úgy, mintha a zenekar a bemutatóteremben zenélne (ezt hívjuk "jelenlétérzetnek"), ha otthon rátolod a falra a drága hangsugárzót, nem lesz képes ezt visszaadni.
  • A falra tolással továbbá elveszíted annak a lehetőségét, hogy a hagfalak tologatásával az akusztikai problémákat csökkenthesd. Ez nem valamiféle hifi wodo, egyszerű fizikai tényeken alapszik. Egy zárt helység mélyfrekvenciás akusztikai viselkedését 3 tényező határozza meg: a szoba fizikai méretei, a lehallgatási pont (ahol ülsz) és a gerjesztés helye (ahol a hangfalak állnak). Az első kettőn nem nagyon tudsz változtatni, de a hangfalak elhelyezésén igen. Már 10-15 cm előre-hátra tologatás drasztikus változást tud okozni a hangképben. Nagy hiba ennek a lehetőségét eleve kizárni.

 

Persze ismerjük a szokásos kifogásokat is. Nem illik bele a lakberendezési elképzelésekbe, nem tettszene életed párjának. Neked kell eldönteni mi a számodra a fontosabb, valamiféle lakberendezési divattrend követése, vagya hobbid, a zenehallgatás. Életed párja pedig meggyőzhető, nehogy már 80-100cm-en múljon a dolog, csak közelítsd meg a kérdést érzemileg. Ha fontos számára boldogságod, nem fogja megakadályozni.

 Ha nálunk várárolsz, segítünk megtalálni az optimális elhelyezést.

 

Jobban fog szólni egy gyenge felvételi minőségű de kedvenc zeném egy komolyabb láncon?

 

Rossz hírűnk van, nem igazán, a komolyabb rendszer legfeljebb nem ront rajta tovább. Sajnos a hangminőség már a stúdióban, a hangmérnök kezében eldől. A gyenge felvételt semmilyen otthoni trükkel vagy eljárással nem lehet "feljavítani". Azért nem szabad elcsüggedni, nagyon sok népszerű, de gyenge minőségű eredeti kiadású hangfelvételt később gondosan újrakeverve, sok esetben HD felbontásban újra kiadtak. Próbáld beszerezni kedvenc zenéidet jobb kiadásban!

 

LP, CD vagy fájl alapú lejátszás?

Jó néhány évvel ezelőtt még igaza volt annak, aki azt állította, hogy az igazán magas minőségű hangot leginkább a hagyományos analóg hanglemezekkel lehet elérni. Az elmúlt évek során azonban a digitális technológia rengeteget fejlődött, mára gyakorlatilag mindegy, hogy a forrás LP, CD/SACD, számítógép vagy hálózati lejátszó, mindegyikkel lehet el lehet érni a high-end minőséget is.  A fájl alapú lejátszás trendi, sokan szeretik, mi magunk is kedveljük, de azért ez nem való mindenkinek. Ha ragaszkodsz a nyomógombos Nokia telefonodhoz vagy gondot okoz egy email cím begépelése akkor valószínű hogy ez nem neked való. Szerencsére a hagyományos hanglemezek a reneszánszukat élik, és bár a CD eladások jelentősen csökkentek, azért a felvételek túlnyomó többsége még elérhető CD-n is. Válassz hozzád illő rendszert! Ha a fájl alapú lejátszás mellett döntesz, fontold meg a Roon rendszer használatát, jelenleg ez a legmodernebb, és legkényelmesebben kezelhető módja ennek. A Roonról itt olvashatsz részletesebben.

 

Új vagy használt?

Nehéz kérdés. Tekintve hogy a használtan már az eredeti ár 25-50%-ért is hozzá lehet jutni egy készülékhez, csábító a lehetőség, hogy olcsón jussunk egy-két kategóriával magasabb szintű berendezéshez. Azonban a használt hifi vásárlása mindig kockázatot jelent. A garancia általában már lejárt, a korosabb készülékeknél gond lehet az alkatrész utánpótlással. Az sem tudhatjuk pontosan, hogy az előző tulajdonos hogyan bánt a készülékkel, külső szemrevételezéssel nem feltétlenül derül ki a leharcolt belső állapot. A tinéndzser koron már túl lévő elektronikák esetén elég általános problémát jelent az elektrolit kondenzátorok kiszáradása, szakember kell a felújításukhoz. "Tuningolt" készülékek esetén különös óvatosság ajánlott, bár léteznek valóban hozzáértő szakemberek által feljavított berendezések, sok a "mekkmesterek" által összegányolt készülék. Összefoglalva, ha használt készüléket veszel, járj el körültekintően, és ha teheted, nézesd meg szakemberrel a készüléket vásárlás előtt. Lehetőség szerint kérd el az eredeti csomagolást, az összes gyári tartozékot, használati útmutatót. Óvakodj az irreálisan olcsón kínált készülékektől, és sose vásárolj lekapart gyári számú gépet. Ha kiderül, hogy lopott holmit vettél, nem csak a pénzedet buktad, de könnyen megvádolhatnak orrgazdasággal is. Persze ezzel nem lebeszélni akarunk a használt hifi vásárlásról, mi magunk is kínálunk exdemó vagy beszámított eszközöket, 3 hónap korlátozott garanciával.

 

Mennyit számít az akusztika?

Sokat, nagyon sokat számíthat. Egy rossz helyen felállított csúcsminőségű hangfal gyengébben szól, mint egy optimális szobában elhelyezett középkategóriájú modell. Az akusztika optimalizálása tehát jelentősen javíthatja a rendszered hangzását. Tartsd azonban szem előtt az arányokat! Minél jobb - vagyis drágább - a rendszered, annál kevesebb torzítást visz a felvételbe, és annál fontosabbá válik a szoba akusztikája. A szobaakusztikai alapismereteket ebben a cikkben foglaltuk össze. A mélyládák és az akusztika összefüggéseiről kicsit mélyebben pedig ebben a cikkben olvashatsz.

Problémás akusztikájú szobákkal kapcsolatos tanácsadásunk az alábbi tevékenységekből áll:

 

  • a szoba akusztikai tulajdonságainak meghatározása mérésekkel(frekvencia átvitel, tranziens viselkedés)
  • a mérések alapján a problémák beazonosítása
  • technikai javaslat a problémák kiküszöbölésére(szoba berendezés, akusztikai elemek, digitális szoba akusztika korrekció)
  • igény esetén a szükséges eszközök leszállítása, üzembehelyezése