Falcon Acoustics

A Falcon 1972-ben alakult Falcon Electronics néven, a céget a KEF Electronics Ltd. első (1961-ben a céghez belépett) alkalmazottja, Malcolm Jones alapította. Fejlesztési főmérnökként Malcolm tervezte a KEF legtöbb legendásan jó hangszóróját – többek között a B139, B200, B110, T15, T27 motorokat és azokat a hangsugárzókat, amelyekbe ezeket beépítették. 1974-ben hagyta ott a KEF-et, de utolsó remekműveként még megalkotta a híres Reference Series 104 rendszert és intenzíven dolgozott egy aktív professzionális monitor hangsugárzó létrehozásán, de úgy döntött, hogy a továbbiakban teljes munkaidőben a Falcon Acoustics Ltd felvirágoztatásán fog munkálkodni.

Bár az újonnan létrehozott cég elsősorban a hangsugárzókat maguk építeni kívánó hobbi-mérnököket kívánta hangszórókkal és keresztváltókkal ellátni, a cég mégis inkább az egyedi igények szerint méretezett ferritmagos keresztváltó tekercsekkel és komplett keresztváltókkal szerzett hírnevet a piacon. Az általa kifejlesztett keresztváltó rendszer és szerkezeti elemegyüttes, az igen nagy választékban kínált kiváló minőségű kondenzátorokkal egyetemben elsőként tette lehetővé a hobbi hangsugárzó készítőknek, hogy különböző forrásból, gyártótól származó hangszórókból építsenek magunknak hangsugárzó rendszert. A frissen alakult cég maga is készített a korai 70-es években hangsugárzó terveket (ezek mind megtalálhatóak a Falcon Acoustics Archive házi dokumentumtárában.).

A Falcon által tervezett egyik legismertebb típus a Tabor hangsugárzó volt, ebből az évek során több ezret gyártottak. A Falcon 1978-ban átvette a Nightingale Acoustics céget és miközben egy darabig még gyártásban tartotta az NM1 modellt, számos új típussal jelent meg rövid időn belül:- NM3, NM pt.5, Llyric és Enigma. Ezek mindegyike MkII modellként került fel a Falcon termékpalettájára.

Az 1980-as és az 1990-es években a Falcon évente százezerszámra készítette a hangváltó tekercseket az angol és a külföldi vevők számára. Európa számos jól ismert hangsugárzó márkájában használtak Falcon keresztváltó tekercseket. Volt olyan időszak, amikor az angliai hangsugárzó gyártók 2/3-a Falcon ferritmagos keresztváltó tekercsekkel készítette a termékeit.

A Falcon a DIY hangsugárzóépítés egyik legfontosabb piaci beszállítójává vált és honlapján keresztül ma is ezerszámra rendelik a hangsugárzó építéshez szükséges szerkezeti elemeket az ambíciózus építőmesterek.

A Falcon kicsiben kezdte, családi vállalkozásként indult Valerie és Malcolm Jones vezetésével. Az első termékei szó szerint a konyhaasztalon készültek, de hamar, már 1976-ban átköltöztek a Sussex megyei Bexhillből Mulbartonba, de az alapítás helyén tovább üzemelt a Falcon kiskereskedelmi üzlete Wilf Harms kezelésében. (Ő a Falcon igazgatója volt, a boltot egészen az 1980-ban történt nyugállományba vonulásáig üzemeltette.) A Falcon 2003-ban a Norwich és Gt. Yarmouth között félúton található Acle kisvárosba költözött át.

Valerie a 2006-ban történt nyugdíjazása után súlyosan lebetegedett és 2008-ban elhunyt. Malcolm egy ideig még vitte a céget, de 2009-ben ő is nyugállományba vonult, a céget Jerry Bloomfield vette át és Oxford közelébe helyezte át.

A Falcon Acoustics napjainkra a legnagyobb angol hangszórógyártó vállalkozássá nőtte ki magát és számos más márkát forgalmaz és tovább gyártja a Malcolm Jones által tervezett hangszórók legnagyobb részét. 2014/2015-ben vette gyártásba a Falcon Acoustics a Classic BBC LS3/5a hangsugárzót és ki is bővítette a választékot az R.A.M modellekkel, legújabban pedig a továbbfejlesztett Reference hangsugárzó modellekkel egészítette ki a termékválasztékát.

Malcolm szerencsére ma is jó egészségnek örvend és műszaki tanácsadóként továbbra is szoros kapcsolatban áll a Falcon céggel, mellette pedig halálosan erős csilipaprikát termeszt.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend: