Ajánlott tesztelő zenék

 

Egy audio berendezés hangjának tesztelésekor természetesen az a legfontosabb, hogy a saját kedvenc zenéink hogyan szólalnak meg a készülék tolmácsolásában. Ugyanakkor nem árt azt is figyelembe venni, hogy a tesztelendő eszköz a maximális tudását csak a legjobb minőségű felvételekkel tudja  igazán megmutatni. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány,  a gyakorlatunkban bevált, kiváló hangmérnöki munkát és persze csodálatos művészi teljesítményt nyújtó felvétellel.

 

test

 

Sqwonk: Toccata and Fugue in D minor

A kiváló basszusklarinét duó felvétele lehetőséget biztosít a jelenlétérzet és a valósághű hangszerhangok megjelenítésének vizsgálatra. Persze ehhez nem árt, ha hallottuk már élőben, hogy szól egy rendesen megfújt basszusklarinét. :)

Tidal link

 

Clark Terry - The Chicago Sessions - Moten Swing

Két mikrofonnal felvett, dimamika kompresszió nélküli felvétel. Elképesztő dinamika és valós, 3 dimenziós szinpadkép.

 

Tidal link

 

Dallas Wind Symphony- Wills: The Vikings

 

Modern komolyzene fúvósokra, ütősökre és orgonára. Nem mindenkinek jön be zeneileg, de kevés jobb teszt zenét ismerünk. Dinamika és tér a maximumon.

 

Tidal link

 

Brian Bromberg: Wood -  The Saga of Harrison Crabfeathers

 

Dögös szóló nagybőgővel indító zene. Kiválóan alkalmas a mélyhangok tesztelésére. Ha egyes hangok hangosabbnak, mások halkabbnak hallatszanak, gond lehet a szoba akusztikájával. Lehet elkezdeni a hangfalakat tologatni...:)

 

Tidal link

 

 

 

 

Oscar Peterson: We Get Request - You Look Good to Me

 

A hifishow-k szinte állandó résztvevője, teljesen megérdemelten. A 60-as években készült felvétel mind művészeti, mind hangmérnöki szempontból 5 csillagos munka. Az analóg felvételi technika még mai füllel is már szinte tökéletes volt akkoriban, ugyanakkor a soksávos, hangszerenkénti rögzítés és utókeverés még nem volt gyakorlat, így a zenakarnak együtt kellett feljátszani a felvételt, ami ezáltal tartalmazza az élő zene varázsát, ami a legtöbb mai stúdió albumról hiányzik. Felbontás és mikrodinamika teszteléshez kiváló.

 

Tidal link

 

 

Arne Domnerus: Antiphone Blues - Almighty God

 

A Jazz in The Pawnshop albumot sokan referencia felvételnek tartják, szerintünk egy kissé túlértékelt lemez. Arne Domnerus  egy másik albuma, az Antiphone Blues azonban egy valódi gyöngyszem. Szaxofon és templomi orgona egy csodálatos atmoszférájú felvételen.

Tidal link

 

 

Philharmonix: The Vienna Berlin Music Club ( Vol. 1) - Bohemian Rhapsody

 

A zseniális osztrák kamara együttes Queen feldolgozása, nagybőgőn a kiváló fiatal magyar zenész, a Bécsi Filharmonikusok szólistája, Rácz Ödön játszik. Akusztikus hangszerek, nyitott szellős szinpadkép, tonális egyensúly.

 

Tidal link

 

 

 

 Szeged Trombone Ensemble:  Holst - Mars, The Bringer of War from 'The Planets'

 

A szegedi trombinisták Holst feldolgozása.

 

 

Tidal link

 

Gautier Capuçon · Frank Braley: Schubert - Cello Sonata in A Minor, D. 821, "Arpeggione" 

Mstislav Rostropovich 60-as években készült és máig etalonnak számító Arpeggione szonáta felvétele igencsak magasra helyezi a lécet a mai csellisták számára, amit csak nagyon kevesen képesek megugrani, de Gautier Capuçon feltétlenül közéjük tartozik. A remek hangmérnöki munka méginkább kihangsúlyozza a kiváló művészi teljesítményt. Szokatlanul közelről mikrofonozott felvétel, így nem is akarja egy nagy koncertterem látszatát kelteni, épp ellenkezőleg, egy intim környezetet teremt, mintha a szobánkban ülnének a zenészek. A legapróbb rezdülések is jól hallhatók. Felbontás, mikrodinamika teszteléshez kiváló.

 

 

 

Henk van Twillert - Bach Cello Suites 

A holland baritonszaxofonos két évig dolgozott ezen az átiraton, a doktori disszertációját is ebből írta. A kemény munka eredménye a cselló irodalom fundamentumának tekinthető mű tökéletes interpretációja baritonszaxofonon. Nagyon jó a felvétel hangminősége is, egy komolyabb rendszeren szinte megjelenik előttünk a méretes hangszer a maga teljes súlyával, gyönyörű dús hangzásával.  Jelenlétérzet, tonális egyensúly, valósághű hangszerhangok teszteléshez kiváló.