Hírek, újdonságok

Megdobogtatjuk a szívét! Luxman L-509Z képregény

bartimex
2023.08.30 18:02
Megdobogtatjuk a szívét! Luxman L-509Z képregény

A Luxman L-509Z áprilisi beharangozásakor még nem tudtunk részleteket mutatni a Z széria zászlóshajójáról. Most megkaptuk az első képes beszámolót, ami feltárja a belső részek finomságait. Nem árulunk zsákbamacskát, jelentős áremelkedés várható az előd modellhez képest, de reálisan végig gondolva a piaci viszonyokat, ez napjaink valósága. Mire beérkezik, majd hozzászokunk a gondolathoz. Most pedig lássuk, mit rejt a belbecs.

A LIFES visszacsatolás rendszert már két készülékükben is bemutatták, és tudjuk mondani, hogy az L-507Z kisebb testvérben bizony jelentős előre lépésnek éltük meg.

A megnövelt teljesítmény nagyobb szűrő kapacitás bankot és hálózati transzformátort igényelt

A fedőlapon a szellőző nyílások ugyanolyan szépek, mint korábban, ebben nem történt változás.

A beépített MM és MC előerősítő kétféle választható Gain beállítással rugalmas használatot tesz lehetővé.

A két ikonikus műszer között jobban leolvasható a hangerő beállítás aktuális értéke, de ez már megszokottnak nevezhető a Z szériában.

Három sávos hangszín szabályzó áramköre a hiedelmekkel ellentétben már az 507Z-ben is egészen népszerű. Természetesen kikapcsolható, ha érdekli, hogy hol rossz a szobája akusztikája.

A front panel kétféle fejhallgató kimenete szintén a Z osztály jellegzetessége. 4,4 mm-es Pentaconn szimmetrikus, és 6,3 mm-es hagyományos csatlakozásmód áll rendelkezésére.

A nyomtatott áramköri lapokon a huzalozás természetesen nem tartalmaz sarkokat, mert ott felgyülemlik a töltés, ami közismerten nem válik a hang előnyére. Ez nem újdonság, minden Luxman készülékben ezt alkalmazzák, mert így jó.

Az L-509Z mindenben kicsit többet nyújt. Két pár RCA bemenetet készítettek fel a nehéz merev kábelek fogadására. A hangszóró kimenetek csatlakozásai is módosultak, talán ebből könnyebb lesz kipiszkálni a porvédő dugót, ha banánnal szerelt hangszóró kábele van.

Alacsony átmeneti ellenállású relék kapcsolják a hangszóró kimeneteket, hogy ne zavarják az impedancia viszonyokat.

Eddig még soha nem látott képen tekintheti meg a LECUA-EX vezérlő áramkörét, és a hangerő szabályzó motor mechanikáját.

A mindenkit leginkább érdeklő kérdés pedig az, hogy miben más, mint az 507Z. A két készülék belső részéről készített fotókon apró, de mégis nagy jelentőséggel bíró eltérések figyelhetők meg. A trafó, a szűrőkondik, az átvezetések, a hátlap be és kimenetek és a hűtőbordák. Kihagytunk valamit? Azért nézze meg alaposan.

Mivel a Luxman manufaktúra, hiába rendelünk akármennyit, ők csak annyit küldenek, amennyit le tudnak gyártani. Természetesen letettük a nyitó megrendelésünket, és csapunk nagy hírverést majd, ha megérkeztek a masinák. Figyeljen minket!

Korábbi beharangozó cikkünkben még nem álltak fényképek a rendelkezésünkre, ott a szöveg dominált. Ha kíváncsi a technológiák részletes ismertetésére, olvassa el azt is.

Utóirat:

Kimondatlan kérdésére válaszolva, igen, mi is repesve várjuk az L-505Z-re vonatkozó információkat. Még nem áll semmi pontos adat rendelkezésünkre, de a Luxman a 100 éves fennállását teljesen megújult kínálattal szeretné ünnepelni. Nincs sok idejük addig, biztos, hogy hamarosan ismét meg fognak lepni mindenkit.