Hírek, újdonságok

Bluesound NODE X streamer beszámoló

bartimex
2023.08.01 08:20
Bluesound NODE X streamer beszámoló

A Bluesound NODE streamer már évek óta az egyik legnépszerűbb lejátszó a ‘belépő’ kategóriában. Az árak elszállása miatt egyre kevésbé jó érzés belépőnek hívni, ugyanis évekkel ezelőtt cirka feléért mentek az akkori NODE-ok. Igaz, hogy nem is szóltak így, nem is pont ezt kínálták funkcióban, de az biztos, hogy az árazás szép lassan emelkedik és ezzel a kategória határok is megváltoznak.

Ezt a cikket a GedeonAudio.hu portál engedélyével, tartalmi változtatások nélkül közöljük. 

 

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

Az új Bluesound NODE X streamer egy jubileumi kiadás, ami egy fő különbséget jelent és két-három kisebbet a normál NODE verzióval szemben. A legnagyobb upgrade a DAC chip lecserélése volt ESS Sabre 9028Q2M-re, a meglévő PCM5242 helyett. Ez nyilvánvaló extrát jelent hangminőségben, ami a szubjektív ízlésen túl több részletet, tisztább és egyenletesebb prezentációt ígér.

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

A másik két különbség a NODE X színe, ami ezüstös szürkés lett. Jól néz ki, de maga az anyagminőség kevésbé érződik prémiumnak a normál NODE-hoz képest, aminek enyhén puha, finoman textúrált ‘gumis’ érzete van. Feltételezem ez csak egy vékony réteg borítás a normál NODE-on és maga a műanyag egyébként megegyező.

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

Extra kedvesség, hogy az amúgy opcionálisan vásárolható távvezérlő immáron tartozék a Bluesound NODE X esetén. Ha azt nézzük, hogy a táv önmagában mennyibe kerül (25 000 ft,-), akkor jóformán alig van különbség a két NODE között. Utolsó különbség az immáron THX-es 6.3 mm jack kimenettel ellátott fejhallgató erősítő. Nem tudom, hogy hány felhasználót érint ez a része egy streamernek, de úgy tűnik volt rá igény, ezért fejlesztettek ezen a fronton is.

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

A jellegzetes NODE-os karakter az új X verziónál is felismerhető, tehát nem egy teljesen más hangulatot közvetít. Kerek, erőteljes és nagy basszusokat hoz, ami a korábbi verzióknál is egy “panasz” volt, viszont itt egy fokkal több kontrollt kapunk. Egyes, komolyabb rendszereken ez elő sem jött, mivel ha az adott erősítő és hangfal párosítás feszes, akkor az fog dominálni, nem pedig maga a streamer (pl.: Fezz EVO Titania erősítő és AS Figaro BL hangfalak).

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

A közép és felső tartomány nagyobb felbontásúnak hat, tehát a Sabre jelenlétét érezni, de nem drasztikusan más, mint a normál NODE hangja. Több a fény, kevésbé dominál a V hangkarakter és a magas frekvenciák nyitottsága szép betekintést kínál a zenékbe. Digitális ízvilág nem jellemző a NODE X-re, ahogy a fedett és fátyolos sem. Kellemesen tiszta és transzparens hangja van, a sajátos NODE-os fűszerrel keverve. Élére állított, műszer jellegű precizitást nem kell tőle várni, ez annál “folyósabban” szól és pont ezért nem is lesz igazán megosztó a hangja a belépő kategórián belül.

Bluesound Node X streamer Gedeon Audio

Árát tekintve nem nagy a különbség a normál verzióval szemben, főleg hogy kapunk még egy távvezérlőt is hozzá az új DAC chipen és fejhallgató erősítőn kívül. NODE-ról erre váltani nem lesz a legnagyobb ugrás, szóval ha valaki nagy előrelépést keres, akkor vagy más gyártó kínálatából kell szemezgetni, vagy egyszerűen csak nagyobb árfekvésben hallgatózni. Változatlanul erős vetélytárs a Silent Angel Bremen B1 streamer, ami ugyan nem ilyen csinos, nem ad ennyi funkciót és rugalmasságot, de kizárólag hangot tekintve precíz, feszes és pontos munkát végez.