Hírek, újdonságok

iFi LAN iSilencer hálózati LAN szűrő teszt

bartimex
2024.02.20 06:45
iFi LAN iSilencer hálózati LAN szűrő teszt

Az iFi márkanév már jó ideje azok közé tartozik, amelyek meglehetős megbecsültségnek örvendenek a hifisták körében, ahol az elérhető ár és a pazar felépítés/minőség találkozik egymással. Indulása óta - amikor még csak DAC és fejhallgató erősítők szerepeltek a választékában - alaposan kibővült a repertoárjuk. Beléptek a high end világába a Pro iDSD-vel, többek között tápegységet és zavarszűrőket is kínálnak a nagyérdeműnek. A cégnél is rájöttek, hogy a mai, elektroszmoggal szennyezett világban elengedhetetlen ezek eliminálása, megszüntetése a jelútban. Az egyik ilyen megoldás a LAN iSilencer néven futó hálózati szűrő, ami nem csak az internetes, külső világból betévedő szennyezettséget szűri, hanem az otthoni, helyi hálózaton is kifejti áldásos hatását.

 

 

Működés

 

A gyártói leírásból szemezgettünk egy kicsit, ami leírások általában még a csillagot is leígérik az égről, természetesen a tudomány létező legfejlettebb megoldásaival ötvözve. Főleg ebben az esetben, ahol még egy rakat kérdőjel is felmerül, ugyanis egyelőre vajmi keveset tudunk a valós hatásmechanizmusról. Mindenesetre annyi biztos, hallható a hatása, de mi óvatosan fogalmazunk, pontosan mi is az a működési elvben, ami hatással van a hangra. Végeredményben az iFi-ben eddig nagyon keveset csalódtunk, az is inkább a szoftveres oldal hibáit gyarapította, a "hardverrel" minden rendben volt.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

A LAN iSilencer prémium galvanikus leválasztási technológiával büszkélkedhet, ahol az elektromos áramkörök szét vannak választva a szórt áramok kiküszöbölése érdekében. Az audiojelek átjuthatnak a galvanikusan leválasztott áramkörök között, hogy blokkolják a földpotenciál-különbségeket vagy a váltakozó áram által kiváltott zavarjeleket.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

Az iFi LAN iSilencer fejlett technológiája megakadályozza, hogy a zaj zavarja a digitális jelet.

Csatlakoztathatjuk:

- Az útválasztóhoz (router);

- Az elosztókhoz (switch);

- Közvetlenül az Ethernet fali aljzatba;

- A modem kimeneti portjába.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

Mitől és miért?

 

Az ilyen eszközök hallható hatása élénk, sokszor személyeskedő vitákat generál a különböző fórumokon. Az egyik legfőbb érv, hogy régebben sohasem használtak ilyet, fel sem merült a szükségessége. Ami - ha felületesen nézzük - igaz is, de és ez egy jó nagy DE, akkoriban nem igazán volt ennyi zavaró mellékkörülmény - a szomszéd WiFi-je, mikrohullámú sütő, mobilhálózatok és telefonok, időjárási és katonai radarok - ezek mind, mind zavaró elektromágneses zajt generálnak a masinák és a kábelek belsejében. Feltételezzük, mindenki hallotta már, amikor híváskor jellegzetes, fojtott hang hallatszott a hangfalakon, az erősítőt ugyanis zavarta (a nagyságrendekkel magasabb frekvenciasávon, aminek elvileg semmi köze a hallható frekvenciákhoz) zajló adatátvitel.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

A szerkesztőségben üzemelő Naim SUPERNAIT 3 sem mentes ettől a zavarástól, sőt még meg is izzasztotta a gyanútlan tesztelőt, aki napokig nem tudott rájönni, mi okozhatja azt a percegést, ami a megfigyelések szerint, teljesen véletlenszerűen generálódott működése közben. Mígnem véletlenül rá nem jött, az erősítőre pakolt mobiltelefon zavart be, mikor például szinkronizált a felhővel, üzenet jött stb. még csak hívás sem kellett hozzá. Levéve a telefont róla, azonmód megszűnt a hibajelenség. Ez ellen nagyon nehéz védekezni talán, ha ólommal bélelnénk ki a belsejét… Az itt tesztelt iSilencert a kábeles hálózati zajok ellen vetette be az iFi, lévén ott sem jobb a helyzet, sőt a rengeteg kábel még antennaként is viselkedik.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

Tesztkörnyezet

 

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3 erősítők,
Cocktail Audio X50D streamer és futómű, Silent Angel Bonn N8 Pro switch, Topping D70S,
iFi NEO iDSD DAC-ok, SVS SB-3000 szubláda, Satori hangfalak, QED, VIABLUE, Inakustik kábelezés.

 

Hangminőség

 

Rengeteg hifista számára a minél jobban szólás annyit jelent, hogy a mélyhangok még mélyebbre, a magashangok még magasabbra mennek, ahogy "nő" a rendszerük hangminősége és eszükbe sem jut más lehetőség. Ami természetesen csak első közelítésben igaz, tudniillik ezerféle más dolog is van, ami meghatározza. Torzítatlanság, térhatás, a finom részletek érthetősége (nem túlhangsúlyozása) dinamika és talán a legfontosabb, a hosszútávú hallgathatóság. Ami nélkül megette a fene az egészet, senki sem szeretne, mondjuk csak félóráig zenét hallgatni, ami addig ugyan felettébb látványos, de azután ki kell kapcsolni, mert lefárasztja a hallgatót.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

Az iFi LAN iSilencer és a hasonszőrű kütyük (tápgenerátor/szűrő, USB zavarszűrő) hasonló érzetet kínáltak hallgatás közben, azaz nyugodtabbá, hallgathatóvá tette a zenéket. Rengeteg oda nem illő, a fület zavaró torzítást/zajt tüntetett el, tisztábban kivehetőbbek lettek a részletek, nagyobb lett a csend a hangjegyek között, gyorsabban csengtek le a hangszerek megütései. Pontosabb, kerekebb basszusokat produkált, jobban kivehető lett a nagybőgő teste. Vannak esetek, mikor a hangfrekvenciás sáv legfelső része zavaróan zajos (itt most nem a megszokott susogásra, fehérzajra kell gondolni) fárasztja a fület, mintha egy állandó nagyfrekvenciás sípolás lenne jelen a jelben. Ez a kis vezeték toldalék, azt is meg tudja szüntetni.

Figyelem, ezek a változások igen apró mértékűek, de odafigyeléssel jól hallhatók és nyilvánvalók, akkor tűnik fel a legjobban, amikor kivesszük a rendszerből. A tesztrendszer leírása feljebb megtalálható, ezen egészen biztosan van különbség, sőt el is foglalta a jól megérdemelt helyét a switch után.

 


iFi LAN iSilencer LAN szűrő

 

Konklúzió, ajánlás

 

Sajnos elérkezett az az idő, mikor szinte mindenhova be kell pakolni valamilyen zavarszűrést (Farady kalitka a ház köré?) főleg, ha valaki zenét is akar az otthonában hallgatni. Az iFi LAN iSilencer segítséget nyújt ebben, sokat segít(het) akkor, ha valami nem stimmel a streamelt zenéink minőségével. A változás finom és elsőre lehet nem is egyértelmű, de biztosan ott van és hallható mértékű. Mindenképpen érdemes (ha másképp nem megy) kölcsönkérni és úgy hallgatózni pár napon keresztül. Nehezen képzeljük el, hogy valaki utána vissza akarja adni. Nagyon tetszett.

 

Műszaki adatok

 

Bemenet: RJ45
Kimenet: RJ45
Sebesség: 1000/100/10 Mbps
Támogatott eszközök: általános célú, notebook, switch, router, vezeték nélküli eszköz (nem, nem elírás, ez van a gyári adatoknál megadva) bármi, aminek van RJ45 csatlakozója
Méretek: 73,5 x 19 x 16 mm
Tömeg: 17 g
Ár (a cikk megjelenésekor): 35 990 Ft
Forgalmazó:

JTC Kft.


jtc.hu

Kiemelt viszonteladók:

Bartimex Audio


bartimexaudio.hu


NetDepo.hu


netdepo.hu


AQUA


aqua.hu


After Hours Kft.


afterhours.hu

 

Mérleg

 

+ A hatása elhanyagolhatónak tűnik addig, amíg ki nem vesszük az otthoni hifi láncunkból. Utána azonnal vissza akarjuk tenni!

+ Nagymértékben tisztább, zajmentesebb lesz tőle a hang, nagyságrendileg megnövekszik a hallgathatóság

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Ár/érték arány

 

Forrás: AV-online.hu