Hírek, újdonságok

iFi Audio iDSD Diablo 2 – HORDOZHATÓ FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐ

bartimex
2024.02.15 12:56
iFi Audio iDSD Diablo 2 – HORDOZHATÓ FEJHALLGATÓ ERŐSÍTŐ

Az iFi Audio iDSD Diablo 2 hordozható DAC/Headphone erősítő az első, ami támogatja a Bluetooth aptX Lossless technológiát.

Az iFi Audio a felszerelés-fetisizmus a personal-audio kategóriában vált különlegességgé. A „Head-Fi” közösség egyenesen híres arról, hogy amiért ma lelkesedik, néhány hónap múlva már eldobja és új technikát talál. Az iFi Audio viszont azt szeretné, ha az első hordozható DAC/Headphone erősítőjüket kereső emberek fontolóra vennék az új iDSD Diablo 2-t, hiszen a gyönyörű piros tető alatt sok minden történik.

Lépjünk közelebb

Az erősítőt kívül-belül alaposan áttervezték! Az új változatot az eredeti Diablo tervezési filozófiájára és elképesztő erejére építették. Sokoldalúsága is javult; míg az előd kizárólag a forráseszközről való kábeles csatlakoztathatóságra összpontosított – legyen az PC vagy Mac, okostelefon vagy táblagép.

A Diablo 2 az iFi híres Bluetooth motorjának legújabb generációjával bővült, aptX Lossless támogatottsággal. Ezáltal ez a világ első olyan hordozható DAC/fejhallgató erősítője, amely képes Bluetooth hang veszteségmentes feldolgozására.

Az iDSD Diablo 2 mérete hasonló az eredetihez – 166 x 85 x 28,5 mm –, ami inkább „hordozható”, mint „zsebméretű”. Úgy tervezték, hogy egy asztalon álljon, vagy elférjen egy hátizsákban vagy laptop táskában. Dizájn szempontjából bár a készülék mérete hasonló elődjéhez, mostantól új, bordó-metálvörös árnyalatú, barázdált alumínium házat kapott.

A 22 horony nem csak a látvány kedvéért van; ezek segítik a hőelvezetést és az ördögi „szárnyak” rögzítő sínként is szolgálnak. Ezek a levehető függelékek asztali állványként funkcionálnak, és többféleképpen is elhelyezhetők, így a Diablo 2 vízszintesen vagy függőlegesen is állhat, ahogy a tulajdonosa szeretné.

DAC és formátumok

Az iDSD Diablo 2 digitális fokozata egy Burr-Brown DAC chipet tartalmaz, amit az iFi széles körben használ és amit a True Native architektúra miatt választottak ki. Itt két ilyen chip-et telepítettek egyedi „interleaved” konfigurációban – ez négy pár különböző jelet tesz lehetővé (csatornánként kettőt), ami csökkenti a zajszintet, javítja a csatornák elkülönítését és ezáltal a DAC képes jobban felbontani a finom zenei részleteket és a mikrodinamikát.

Az egyik ilyen kritikus komponens az XMOS chip, amit az iFi a digitális bemeneteken keresztül érkező audioadatok feldolgozására használ. Az iDSD Diablo 2 egy 32 bites, 16 magos XMOS Cortex mikrokontrollert tartalmaz, amelynek feldolgozási teljesítményét az iFi a hangminőség optimalizálására és a Burr-Brown DAC chipben rejlő teljes potenciál kiaknázására használ.

Kiterjedt jittermentesítő technológiákat is alkalmaznak, beleértve az iFi GMT (Global Master Timing) femtoszekundumos pontosságú órajelének legújabb verzióját és az intelligens tároló gyorsítótárat. A technológiák ezen kombinációja alkotja az iFi egyedülálló, saját fejlesztésű „digitális motorjának” alapját.

Veszteségmentes Bluetooth

A következő generációs iFi modul legfontosabb újdonsága az aptX Lossless – az első „veszteségmentes” Bluetooth audio formátum. Míg más, „hi-res”-nek nevezett Bluetooth-formátumok már léteznek – például az aptX Adaptive akár 24 bites/96 kHz-es hangot is képes továbbítani, az LDAC specifikációja pedig 32 bites/96 kHz-ig terjed –, ezek „veszteséges” formátumok.

Az aptX Lossless az első olyan Bluetooth audio formátum, amely képes CD-minőségű (16 bites/44,1 kHz-es) hangot veszteségmentesen streamelni. Gyakorlatilag még mindig alkalmaz egyfajta tömörítést, de az audiofájlt, az eredeti adatokat megőrizve „csomagolja” be és ki az.

Az aptX Lossless mellett a Bluetooth-formátumok teljes skálája támogatott, beleértve az aptX Adaptive (ami visszafelé kompatibilis az aptX és aptX HD formátumokkal), LDAC, HWA/LHDC, AAC és SBC formátumokat. Az iFi Bluetooth-modulja „over-the-air” módon is frissíthető, így a jövőben további kodekek is hozzáadhatók, amint azok megjelennek.

Teljesítmény

A Diablo 2 kimeneti teljesítménye 32 ohmon 5180mW/12,9V és 611mW/19,2V 600 ohmon a 4,4 mm-es szimmetrikus kimeneten keresztül, így a Diablo 2 nagyobb teljesítményt nyújt a legkeményebb fejhallgató terhelések meghajtásához, mint bármely más, jelenleg kapható hordozható DAC/fejhallgató erősítő.

Az alapértelmezett üzemmód a Normal (0dB); innen lehet a Turbo (+8dB) vagy a Nitro (+16dB) fokozatot választani. A hangerőt egy kiváló minőségű analóg potenciométer szabályozza, amely a chip-alapú hangerőszabályzókhoz képest kiváló hangzásbeli átláthatóságot biztosít, és a véletlen elállítás elkerülése érdekében rögzíthető.

Csatlakoztatás

A Bluetooth-on keresztüli vezeték nélküli kapcsolat mellett a forráseszközök, például PC/Macs, okostelefonok, táblagépek és egyéb digitális szórakoztató eszközök aszinkron módon is csatlakozhatnak az iDSD Diablo 2 USB-C portjához (5 Gbps sebességre tanúsítva). Egy 3,5 mm-es S/PDIF bemenet is rendelkezésre áll; ez koaxiális és optikai csatlakozást is fogad, egy 3,5 mm-es Toslink adaptert is mellékelnek.

Bemenetek és kimeneti csatlakozások

Mindkét digitális bemenet a hátoldalon található, egy külön USB-C port mellett a hálózati tápellátáshoz/töltéshez. Az elülső oldalon a szabványos 6,3 mm-es egyvégű fejhallgató-csatlakozó mellett egy 4,4 mm-es kimenet található a szimmetrikus csatlakozást biztosító fejhallgatók számára – egyre több kiváló minőségű fejhallgató és IEM vagy így van szerelve, vagy lehetőséget ad a kábel leválasztására és a 4,4 mm-es szimmetrikus csatlakozóra való átállásra.

Egy második 4,4 mm-es aljzat található a hátulján; ez fix szintű vonalkimenetként használható, a fejhallgató-erősítő megkerülésével, hogy az iDSD Diablo 2-t „tiszta DAC” üzemmódban külső erősítőhöz/hangszórókhoz csatlakoztassuk. Ez a 4,4 mm-es aljzat szimmetrikus analóg bemenetként is funkcionál, megkerülve a DAC fokozatot, így az analóg kimenettel rendelkező forráseszközök, könnyen csatlakoztathatók a Diablo 2 fejhallgató erősítőjéhez.

Teherautónyi tartozék

Az iFi mindig is meglehetősen bőkezű volt, amikor a kiegészítőkről volt szó, és az iDSD Diablo 2 is folytatja ezt a tendenciát. A rendkívül alacsony zajszintű iPower 2 AC/DC adapter és a hozzá tartozó USB-C töltőkábel mellett három digitális audiokábelt is mellékelnek.

Egy USB-C OTG kábelt okostelefonokhoz és más hordozható eszközökhöz, egy hosszabb USB-C kábelt (PC/MaC) valamint egy Lightning-USB-C kábelt az Apple saját csatlakozójával felszerelt iOS-eszközökhöz.

A különböző csatlakozótípusokhoz különböző adapterek tartoznak: USB-C-ről USB-A-ra (az USB-C kábel USB-A kimenettel rendelkező forráseszközökhöz való csatlakoztatásához); 3,5 mm-ről Toslinkre (az iDSD Diablo 2 S/PDIF bemenetének átalakításához Toslink optikus); és egy 3,5 mm-ről 6,3 mm-es fejhallgató adapter.

A Diablo 2 védelmére és rendben tartására szolgáló prémium minőségű utazótáskával együtt mellékelik a szárnyszerű függelékeket is, amelyek okos asztali állványként szolgálnak.

(Herkovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu