Hírek, újdonságok

iFi Audio NEO Stream hálózati zenelejátszó teszt

bartimex
2022.11.24 17:53
iFi Audio NEO Stream hálózati zenelejátszó teszt

Melyik az a streamer, amit beállíthatunk, hogy tökéletesen alkalmazkodjon akár a Roonhoz, TIDAL-hoz, HQ Playerhez vagy, csak úgy simán működjön a háttérben, ha netán egyiket sem használjuk? Az iFi megalkotta a NEO Streamet, ahol ezen lehetőségek mindegyike adott, még az ínyencek is elégedetten csettinthetnek, nem nagyon van olyan felhasználási területe, amire az iFi ne gondolt volna és ne lehetne rajta beállítani.

 

 

Saját fejlesztésű optikai zavarszűrt bemenet, egy leválasztó/szűrőegységgel, ahol egy optikai kábelen keresztül közlekedik a hálózati forgalom.TIDAL MQA, Roon Ready, natív HQ Player támogatás, DSD és DXD WiFi-n keresztül. Stílusos forma, gazdag felszereltség, magával ragadó hang, kell ennél több?

 

Akik szeretnének a ZEN széria után feljebb váltani, azokra gondolt és célozta meg az iFi a NEO termékcsoporttal, valamivel konzervatívabb kinézettel és egészen kivételes szolgáltatásokkal.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó iPower X táp

 

 

 

Az iFi nagyjából letarolta a belépő szintű hifi masináival a piacot (lám, nem csak a kínaiak képesek erre!) a ZEN sorozat a világbajnok árazás mellett, tökéletesen elfogadható hangot is kínál. Az egyedi kinézet mellett, a felépítés és a melléjük csomagolt kiegészítők területén is nagyot alkotott (kábelek, tápegységek) és erre a NEO Stream még rátett egy lapáttal.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó Optibox

 

 

 

Egy valódi plug and play eszközt alkotott, a dobozában minden benne van az azonnali használathoz. Mini, de jól látható színes képernyő, kompatibilitás a legtöbb audiofil lejátszó programmal, kedvünkre finomhangolhatjuk az általunk preferált zenelejátszóval.

 

Kinézet, felszereltség

 

Keskeny téglalapformát álmodtak meg a tervezők, szakítva a ZEN széria ovális kinézetével, ami szerintünk egyedi és jól néz ki, mások nincsenek vele kibékülve, feltételezzük ezért váltottak a konzervatívabb kinézetre.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó

 

 

 

Az előlap fénypontja egy jól olvasható színes LCD kijelző, ami automatikusan elfordul az elhelyezéstől függően (álló vagy fekvő) és a zene adatainak kijelzése mellett, itt is be tudjuk állítani az összes fontos lehetőséget, ami kell a működéshez. Mellette/alatta (attól függ, honnan nézzük) fedezhetjük fel a jókora forgatógombot, ami tekerhető és nyomkodható a menüben való navigáláshoz és a hangerőszabályzáshoz. Mögötte egy hosszú LED lámpás világít különböző színekkel, visszajelezve a hálózati kapcsolat meglétét és sebességét. Kapunk még két apró nyomógombot az egyik a ki/bekapcsoló, a másik a menüben való kutakodásra és a kimenet kiválasztására szolgál.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó hátlap

 

 

 

Az igazán érdekes részek a hátulján találhatók, egészen kivételes lehetőségekkel. WiFi antenna aljzat, optikai, AES/EBU és koaxiális kimenet. Analóg RCA kimenet egyből az erősítőhöz, digitális IIS LVDS HDMI és USB külső DAC-hoz, egy USB firmware frissítéshez és egyebekhez. Az iFi saját fejlesztésű optikai LAN portja, egy "normál" RJ45 Ethernet és egy M12 csatlakozó lelhető még fel a DC 9 V-12 V közötti feszültséggel táplálható táp bemenet mellett.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó hátlap

 

 

 

A hozzáadott kiegészítők területén egészen pazar a kínálat, példát vehetne róla sok nevesebb gyártó. Jár hozzá RCA, Ethernet, USB, optikai kábel, egy komplett iPower X külső tápegység, az optikai leválasztó szűrő Optibox néven egy kis alumínium dobozban, ahhoz is egy 5 V-os tápegység és egy WiFi antenna.

 

Le a kalappal az iFi előtt!

 

A ház minősége kifogástalan, úgy néz ki példás a minőségellenőrzés a gyártás során. Jár még egy kis, puha anyaggal kibélelt talp, a karcolások elkerülése céljából, amit a NEO Stream aljára helyezhetünk, ha állítva szeretnénk használni.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó

 

 

 

Belül

 

Vegyük szemügyre gyorsan a belsejét, érdemes egy kicsit csemegézni benne!

 

Az iFi NEO Stream integrált DAC színpada az iFi által széles körben használt Burr-Brown lapkakészletre épül, amelyet természetes hangzású "zeneisége" és True Native architektúrája miatt választottak ki.

 

Az egyik ilyen kritikus komponens az XMOS chip, amelyet az iFi használ a digitális bemeneteken keresztül érkező hangadatok feldolgozására. A NEO Stream egy 16-magos XMOS mikrokontrollert tartalmaz, amelyet az iFi házon belüli csapata programozott, hogy optimalizálja a hangminőséget és tökéletes partnerséget biztosítson a Burr-Brown DAC-kal.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó

 

 

 

A DAC chip négycsatornás True Native kialakításának köszönhetően a PCM és a DSD külön utat jár be, és "bittökéletes" marad közvetlen, natív formájában, egészen az analóg konverzióig. A DSD esetében nincs átalakítás PCM-re vagy több bites feldolgozás alkalmazása - ez szokatlan, és a NEO Stream-et kiváló választássá teszi a DSD puristák számára.

 

Optikai LAN - a lehető legtisztább zenei jel továbbításáért. Azok számára, akik vezetéken keresztül csatlakoznak hálózati útválasztójukhoz, nem pedig WiFi-re hagyatkoznának, a NEO Stream RJ45 és M12 portjai mellett egyedülálló opciót is kínál - az optikai LAN-t. Ez az iFi saját technológiája, és úgy működik, hogy egy OptiBox adó-vevőt csatlakoztat a routerhez, a NEO Streamet pedig optikai kábelen keresztül az OptiBoxhoz - az OptiBoxot és a kábelt is tartalmazza a csomag.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó Optibox

 

 

 

Az optikai LAN a lehető legjobb minőségű digitális audio kapcsolatot biztosítja az útválasztó és a streamer között, lehetővé téve az akár 10 Gbps-os ultragyors adatátvitelt és a nagyfelbontású hang bittökéletes átvitelét, minimális romlással, akár 1 km-es távolságig. A routertől érkező LAN-jelet az OptiBox regenerálja, újra órajelezi és kiegyensúlyozza; valódi galvanikus leválasztást alkalmaznak, nulla parazita kapacitással és induktivitással.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó Optibox

 

 

 

Függetlenül attól, hogy a fedélzeti DAC be van kapcsolva vagy sem, a NEO Stream nagyfelbontású audio támogatása a legmodernebb: PCM adatok 32 bit/768 kHz-ig, DSD 512-ig, valamint DXD. Figyelemreméltó, hogy az ilyen szintű nagyfelbontású hangot nem csak a LAN és az USB bemenetei támogatják, hanem a WiFi is. (Stabil, 5 GHz-es WiFi jel szükséges a 384 kHz-es PCM, DSD 256 felbontásokhoz.)

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó Optibox

 

 

 

Használat közben

 

A már említett bőséges kábel és tápegység választékkal alapból működésre tudjuk bírni, nem kell elzarándokolni a legközelebbi boltba, hogy megszólaljon, minden adott a beüzemeléshez. Az átlagosnál kicsit foglalkozósabb a beállítás az első használat előtt, miután (egyelőre az Optibox nélkül) összedugtuk az Ethernet kábellel, utána állíthatjuk be a kimenetet, analóg vagy digitális.

 

Ha ez megvan, akkor tudjuk kezelni az iFi appal, PC-n keresztül webes felületen, Roon alól, vagy HQ Playeren. Ajánlott az androidos appp helyett a webes hozzáférést használni, ami elérhető a http://ifi­.local címen, AIO módban állítva a netes konfigurációt. Roon, NAA (HQ Player), TIDAL lehetőséget használva nem működik a weboldal! Ezek kifejezetten az adott lejátszókhoz és streamhez vannak optimalizálva!

 

 

 



iFi NEO Stream App

 

 

 

Maga a beállítás nem különösebben bonyolult, aki látott már mondjuk Volumiót és iFi-t, annak pár perc és kész is van, de alapból is jól van beállítva, a zenei könyvtárunkat kell megadni kézzel. Használhatunk külső DAC-ot is az USB, vagy az IIS LVDS HDMI csatlakozókon, ilyenkor értelemszerűen digitálisra kell állítani a kimenet típusát. Külön ki kell emelnünk az NAA (Network Audio Adapter) lehetőséget, ahol módunkban áll a HQ Player használata, ami sokak szerint a most létező legjobb hangú lejátszó szoftver, lásd majd a hangminőség részben.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó hálózati streamer

 

 

 

Az Optibox használatához ki kell húzni a LAN kábelt, különben megbolondul a DIGI modem/router… nem, fogalmunk sincs miért. Miután kihúztuk, a kis dobozkába kell dugni a LAN kábelt, a másik oldalába az optikai kábelt, onnan megy a jel NEO Streambe, ahol szintén egy optikai aljzat fogadja. Nem keverendő össze a S/PDIF optikai bemenettel, erre figyelni kell az összerakásnál! Ha esetleg nem működne, akkor nem árt figyelembe venni, hogy annak is kell áram, ami a mellékelt másik tápegységben rejtőzik, és amit a tesztelő tökéletesen elfelejtett rádugni és törte a fejét, vajon hol lehet a hiba?

 

Lehetőség van digitális szűrőkkel hangolni a hangkaraktert, jól el lehet tölteni vele az időt és a saját ízlésünkkel összhangba hozni. A változások mértéke nem túl nagy, mondhatni csekély, de erre is van módunk.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó TIDAL Connect

 

 

 

A masina üzembiztosan hibák és zavaró zaj nélkül működött, formátum váltáskor nem volt pattogás, vagy egyéb hallható zörej. Melegedést sem tapasztaltunk, tehetjük bátran zártabb helyre is, nem fog túlmelegedni.

 

Tesztkörnyezet

 

 

 

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3 erősítők, Topping D70S és S.M.S.L M400 DAC, Topping A90 elő és fejhallgató erősítő, Cocktail Audio X50D hálózati futómű/streamer, Satori hangfal, SVS SB-3000 szubláda, VIABLUE és AudioQuest kábelek.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó iPower X táp

 

 

 

Hangminőség

 

Az iFi a ZEN és az előtte lévő szériákkal összehozott egy olyan stílust, ami sokak számára igen kellemesen hangzott a maga klub jellegű, a széleken kicsit kiemelő (loudnesses) előadásmódjával. A Burr-Brown lapka és DAC készlet megtette a magáét, kaptunk egy karakteres, szerethető hangot, ami ugyan picit távolabb állt a valóságostól, mégis tökéletesen elhitette magáról, hogy neki van igaza.

 

A ZEN Stream már valamennyire kiegyenlítettebben szólt, visszább vett a kiemelésekből és tágított a frekvenciasáv két végén, nyíltabbá téve az előadást, nagyobb színpadot rajzolt, ahol tágasabb térben mozogtak a zenészek.

 

A NEO Stream tovább haladt ezen az úton, itt már szinte teljesen kiegyenlített lett a szubjektív hallható tartomány, még több levegőt, teret és nyílt, hangsúlyos felső tartományt hallottunk. Ez a tartomány dominált minden műfajon, felhívta magára a figyelmet, de anélkül, hogy felborult volna a hangkép egyensúlya. Mike Oldfield zenéi kifejezetten élvezetes produkciót nyújtottak, ezernyi apró részlet került elő, olyanok, amik eddig nem tűntek fel, de most felfigyeltünk rájuk. Tette mindezt fárasztóvá válás nélkül, finoman adagolva cineket és a harangokat, ízlésesen és nem durván simogatva a hallójáratainkat. Nem olyan egyszerű ezt az adagolást így megoldani, de a NEO-nak sikerült.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó

 

 

 

Hans Zimmer prágai koncertjén meghallgattuk, mit tud pincemélyben produkálni, hogyan viseli el a falbontó basszusokat. Talán úgy jellemezhetnénk a legjobban, ebben a sávban úgy viselkedett, mint egy talpig úriember, nem vitt semmit túlzásba, csak azzal foglalkozott, amivel kell. Megfelelően alátámasztotta, megalapozta a hangulatot, érvényre juttatta a hátborzongató mélységekből megszólaló dübörgéseket, de inkább pontos volt, mint túlzóan sok.

 

Ráadásul oda tudott ültetni minket a hangfalak elé, megvolt benne a - na, csak még ezt az egy számot hallgassuk meg - érzet, csillagos ötös jár ezért.

 

Módfelett kíváncsiak voltunk a zanzásított optikai zavarszűrőre, vajon mire is képes, ha bekötjük a rendszerbe? Érdemes használni, vagy csak egy felesleges helyet foglal az elosztóban?

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó hátlap

 

 

 

Összekötöttük a dobozkát a NEO-val, elindítottuk a Roont, a Radio Paradise-t és elkezdtünk fülelni. Ami úgy nagyjából fél percig tartott, utána csak egy dolgot nem értettünk, az iFi vajon
miért nem rakja be ezt a kütyüt egyből a belsejébe?

 

A változás egészen kivételesen nagy lett, az eddig is a tökéleteshez közelítő felső frekvenciák legteteje még tisztább lett, mintha leporolták volna a cintányér tetejét. Markánsan több levegő jutott az apróbb lecsengéseknek, hihetőbb életszerűbb lett az egész produkció, jobban elhitette velünk, hogy hús-vér emberek vannak a hangfalak között.

 

Eddig RCA analóg kimeneten szólt a zene, a saját D/A átalakítójával, természetesen kipróbáltuk külső DAC-kal is, ahol egy Topping D70S és egy S.M.S.L M400 volt a tesztalany.

 

Ezzel az összeállítással kiderült, bizony hálózati futóműként is bőven használható, megmutatta a két DAC erényeit és hibáit, ami remek felbontóképességre utal. Felszínre hozta a D70S kivételesen sima közép és felső részét, az M400 dúsabb, színesebb közepét és alját, azaz nagyon kevés saját karaktert adott hozzá.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó iPower X táp

 

 

 

USB és IIS LVDS HDMI is porondra került, az USB kimenet (mint általában és egy bizonyos kategóriáig) nagyon halványan zártabb és visszafogottabb, viszont talán egy fokkal szerethetőbb, mint az IIS, ami viszont némileg talán közelebb állt a valóságoshoz. Hogy melyik az igazibb, annak eldöntését rábízzuk a Kedves Olvasóra, nekünk nem sikerült eldönteni. A végére hagytuk az igazi csemegét, mégpedig az NAA beállítás alatt elérhető HQ Player használatot, ahol (sokadszorra) kiderült, mennyire fontos dolog a lejátszó szoftver a digitális érában. A HQ Player használható önmagában és Roon alá integrálva is, ahol ilyenkor a Roon, csak, mint mappa és stream kezelő működik, az audio lejátszó "motort" a HQ Player szolgáltatja.

 

Használatakor egy másik világ nyílt meg a füleink előtt, akkor derült ki, mennyi tartalék van még az iFi-ben, konkrétan mintha egy másik készüléket hallgattunk volna.

 

Miben változott?

 

Mindenben.

 

Legyen szó sztereó képről, levegőről, frekvencia-átvitelről, lecsengésekről, dinamikáról az összkép sokkal, de sokkal jobb, ekkor érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy nem volt kedvünk felállni a fotelból, maximum táplálékfelvétel céljából.

 

Összegezve, az iFi rittyentett egy olyan megoldást, ami alapból is ötcsillagos, de még fejleszthetjük is kedvünkre és akkor nem igazán lesz versenyképes társa ebben a kategóriában.

 

 

 



iFi NEO Stream hálózati zenelejátszó

 

 

 

Konklúzió, ajánlás

 

Nehéz dolog úgy értékelni egy terméket, hogy nem igazán találni hibát (kivéve az iFi androidos kezelő appját), ahol csak a kedvező benyomásokat lehet sorolni vég nélkül, de azért próbáljuk meg! Elsőként kell megemlíteni a hozzáadott kiegészítőket, amikkel külön beruházás nélkül is szóra, azaz zenére bírhatjuk az iFi NEO Stream-et, az iPower X tápegység és az optikai zavarszűrő pedig hab a tortán.

 

A számtalan csatlakozási lehetőség a másik csemege, főleg a digitális részlegen, a kifejezetten egy célra kifejlesztett (TIDAL, Roon, NAA HQ Player) kapcsolódás pedig a harmadik olyan rész, amivel szintén levett minket a lábunkról.

 

A hangja már szakított a ZEN hagyományaival, jóval közelebb áll a valóságoshoz, semlegesebb és kiegyenlítettebb az átvitel, ami egyáltalán nem megy a hallgathatóság rovására, megfelelő választás lehet akár hálózati futóműnek is.

 

Az erősen Ajánlott Vétel nem kérdés, így, ebben a formában és ársávban nem nagyon van ellenfele.

 

Műszaki adatok

 

 

 

Bemenetek: USB-A és USB-C (előlap) (USB DISK, HDD stb.), Ethernet (M12 X-code 8 tűs/RJ45/optikai), WiFi
Formátumok:

DSD: 512/22,6 MHz-ig




PCM: 768 kHz-ig, MQA: teljes dekóder

Analóg kimenet: szimmetrikus 4,4 mm-es 4 V RMS, aszimmetrikus RCA 2 V RMS
Digitális kimenet: USB-C (előlap), S/PDIF optikai (PCM 192 kHz-ig, 24 bites), S/PDIF koaxiális (PCM 192 kHz-ig, 24 bites), AES /EBU (XLR PCM 192 kHz-ig)
Jel/zaj viszony: < -106 dB(A)
THD+N: <0,0025%
Tápellátás: DC 9 V/2 A, 12 V/1,8 A, 15 V/1,2 A (középső tű +)
Teljesítmény-felvétel: 14 W max., <0,5 W üresjáratban
Méretek: 214 x 41 x 151 mm
Tömeg: 1,0 kg
Ár: 525 990 Ft
Forgalmazó:

JTC Kft.




jtc.hu

Kiemelt viszonteladók:

Bartimex Audio




bartimexaudio.hu




NetDepo.hu




netdepo.hu




AQUA




aqua.hu




After Hours Kft.




afterhours.hu

 

 

 

Mérleg

 

 

 

+ Gyakorlatilag a dobozból kivéve azonnal használható, a hozzáadott kiegészítőknek hála

 

 

 

+ Elhagyta az elődök dúsabb, színesebb ámde kicsit mesterségesnek tűnő hangkarakterét, jóval kiegyenlítettebb, a valósághoz közelebb álló zenét nyújt

 

 

 

+ Az Optibox használatával még több hozható ki belőle, a natív NAA és ezzel együtt a HQ Player lejátszó lehetőségével pedig kategóriát lép felfelé hangminőségben

 

 

 

+ Külső DAC használatához is elég semleges, nagyon kevés saját karaktert ad hozzájuk, így akár hálózati futóműként is be lehet vetni

 

 

 

- Szokás szerint az androidos applikáció nincs a helyzet magaslatán

 

 

 

Szubjektív vélemény

 

 

 

Hangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

 

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu