Hírek, újdonságok

iFi xDSD Gryphon – HIFI A ZSEBBEN

bartimex
2022.11.21 09:31
iFi xDSD Gryphon – HIFI A ZSEBBEN

Az iFi Gryphon egy számos bemenettel rendelkező magasfelbontású DAC/fejhallgató erősítő, ami vezetéknélküli kapcsolatra is képes.

A zenei streaming szolgáltatók elterjedésével egyre nagyobb az igény a jó minőségű magas felbontású hangfájlokat is lejátszani képes eszközökre. Az iFi készülékek között megtalálhatók az asztali és a hordozható – mobil eszközökhöz kapcsolható – berendezések is.

 

Egy kis visszatekintés

 


Az iFi Audio az “analóg korszak” utáni digitális Audiohoz, főleg a számítógépen lejátszható hangfájlokhoz készít konvertereket és fejhallgató erősítőket, valamint egyéb kiegészítőket. Termékpalettáján megtalálhatók az olyan berendezések is, mint pl. phono erősítők, különböző szűrők, zajcsökkentők zajmentes tápegységek. Az xDSD Gryphon, elődje az xDSD, ami a most vizsgált készülék továbbfejlesztett változata és amit az iFi audio egyszerűen csak “HIFI a zsebben” szlogennel hirdet.

 

A Gryphonról röviden

 


A Gryphon egy “mindent az egyben” – hordozható – eszköz, amit könnyűszerrel zsebre is vághatunk. Egy fejhallgató-erősítő, ami egy DAC-kal van ellátva és számos bemenettel rendelkezik. (Az iFi termékek között több ilyet is láttunk.) Vezetékes és vezeték nélküli Bluetooth üzemmódra is képes. Minden elképzelhető fájlformátumot támogat, beleértve az MQA-t és a DSD-t is. Az LDAC, HWA és aptX HD technológiákkal is fel van vértezve, amelyek lehetővé teszik, hogy fájljait a szabványos SBC-kapcsolatnál nagyobb pontossággal futtassa. Nem kell az eszközt a telefon hátuljára helyeznie.

 

Dizájn és építési minőség

 


A xDSD Gryphon egyedi, nagyon esztétikus szemet gyönyörködtető megjelenésű. Az első iFi készülékeknél sokkal szebb, de megtalálhatjuk rajta a hagyományos iFi dizájn elemeket. Az xDSD tervezési megközelítése sokat fejlődött, az xDSD Gryphon kifinomultabbnak és jobbnak tűnik. Nem téveszthető össze más a piacon található eszközzel. A ház fémből készült, hullámos felületű matt szürke színű. A hullámok nemcsak esztétikai oka van. A nagyobb felületnek jobb a hőleadása és merevebb is. A készülék tetején hosszában egy elegáns ezüst sáv húzódik. Csak bekapcsolt állapotban derül ki, hogy ez egy igen informatív OLED kijelző.

 

 

Minden fontos adat kijelzésre kerül a bemenetek, a lejátszott fájl formátuma és mintavételi frekvenciája, az akkumulátor töltöttségi állapota és a hangerő szabályzó szerinti állása. Ugyanezeket az információkat apró színes ledekkel is tudtunkra adják. A ledes kijelzés a korábbi ifi eszközök örökségeként maradhatott meg jópofa, de ebben az esetben felesleges. A doboz alján négy apró gumiláb van, amik jól megtapadnak a legtöbb felületen, stabilan tartja az eszközt. A készülék aljára került az IEMatch kapcsoló, amivel a különböző fajta fejhallgatókhoz illeszthető a fejhallgató kimenet.

 

A készülék elején középen helyezték el a nagyméretű hangerő szabályzót, ami egyben ki és bekapcsoló is. Ettől jobbra van az iFi-nél hagyományos speciális hangszínszabályzó a kombinált xBass, xSpace kapcsoló. Az xBass kapcsoló attól függően, milyen állapotban van megemeli a mélytartományt vagy a prezenszet vagy együtt a kettőt. Ezzel kombinálható az xSpace, ami szélesíti a teret és kissé a hallgató elé helyezi a színpadot, hasonlóan a hangszórós lehallgatáshoz. (Mindkét funkcióról részletesen írtunk korábban bemutatott iFi berendezések kapcsán.) Ettől jobbra a szélen van a bemenet választó gomb.

 

 

Szintén itt elől – a hangerő gombtól jobbra – vannak elhelyezve a szimmetrikus és aszimmetrikus fejhallgató kimenetek. A forrás típusának és a bitráta értékének kijelző ledjei is itt vannak, de amint írtam az OLED kijelzőről korrekt tájékoztatás olvasható le. A hátlapon vannak az analóg be- és kimenetek, a digitális USB és az SPDIF koax és optikai bemenet, valamint az USB-C töltőport. Itt van elhelyezve az “XBass” mód állítókapcsolója is, amivel beállíthatjuk, hogy az “XBass” bekapcsolásakor basszus vagy prezensz emelés legyen, vagy mindkettő.

 

Be- és kimenetek

 


A digitális bemenetei közül az USB számítógép, az optikai Toslink Mini-Plug SPDIF egyéb digitális forrásokhoz, mint pl. CD lejátszó bekötésére használható. Az analóg bemenet kombinált. Ha a digitális bemenetek valamelyikét használjuk, analóg kimenetként funkcionál. Ha a vonalbemenet választjuk, akkor csak fejhallgató erősítő üzemmódban a DAC egység használata nélkül működik.

 

 

Az xDSD Gryphon egy Burr-Brown több bites DAC-ot és egy „PureWave” analóg részt használ, ami 32 Ohm impedanciánál 1000 mW teljesítményt ad le. Külön Bluetooth + DAC + erősítő fokozatokkal rendelkezik. A fejhallgató kimenetei a szokásos módon 4,4 mm-es és 3,5 mm-esek. Mindkettő TRRS, mivel a 3,5 mm-es port S-Balanced kapcsolattal rendelkezik. A készülékbe épített IEMatch funkció lehetővé teszi, hogy még a legérzékenyebb IEM fülhallgatókkal is használjuk. A három állású iEMatch kapcsoló a készülék alján található.

 

Meghallgatás

 


Forrásként az USB porton keresztül számítógépet használtam. A számítógépről online zene szolgáltatókról, illetve a gépen tárolt fájlokat is lejátszottam játszottam. A kimenethez Sennheiser HD600-as fejhallgatót kapcsoltam. Natalie Cole: Ask A Women Who Knows (Verve Records 2002) című albumánal címadó dala nagy apparátussal szólal meg big band vonószenekarral. Fantasztikus énekhang, csodás előadás, óriási terek jellemzik a felvételt. A puha mélyrézfúvós szőnyeg az első akkordokban. Sima lágy hangzás készíti elő az énekesnő megszólalását.

 

Az egész nagyon plasztikus, ugyanakkor rendkívül részletezett. A szaxofon kórusban egyenként is hallhatóak a szaxofonok hangjai. Az ének rendkívül érzéki, jól kiemelten szól a zenekari szövet fölött. a “Rogue One: a Star Wars Story” (Original Motion Picture Soundtrack) volt a következő tesztzene. Szimfonikus zenekar óriási dinamikával és színes hangszerelésel. Az ütősök tranziensei nagyon jól érvényesülnek. A hangszerek a sztereó térben jól szeparáltan szólnak a bázis teljes szélességében, ugyanakkor mélységben is jól tagoltan.

 

 

A Buetoothszal, Android és Apple mobil eszközökkel is kipróbáltam. Mindkét rendszerrel gyorsan problémamentesen kapcsolódott APTX Classic módban, és stabilan tartotta az összeköttetést. Itt sincs hiányérzetem. Minden tekintetben kifogástalan. Az “XBass” effekt jelentősen megemeli a mélyet, habár ennél a fejhallgatónál erre nincs szükség, de jól jöhet egy olyannál ahol a mélyátvitel elégséges. A prezensz bekapcsolása határozottan emeli a közepeket. Együtt alkalmazva a mélyet és a prezenszet fényesebb és mélyebb hangzást kapunk és a hangerő is növekszik. Ha minden egyszerre van bekapcsolva “XBass + XSpace” nagyon tetszetős dinamikus hangzást kapunk. Az effektek ellenére semmi nincs mosva.

 

Összegzés

 


Az új OLED képernyő egy fantasztikus kiegészítés. Nemcsak jobb és prémium megjelenést kölcsönöz a készüléknek, de minden szükséges információt megmutat ami érdekes lehet. Mutatja a mintavételezési frekvencia, a hangerő csakúgy, mint az akkumulátor töltöttsége és a használt bemenet típusa, továbbá az effekt használat. A beépített anyagok és az építési minőség kiváló használata egyszerű. A vonalkimeneten keresztül erősítőhöz vagy aktív hangszóró rendszerhez is kapcsolható. A többféle bemenet rugalmas alkalmazást tesz lehetővé. Sokoldalúan használható készülék kiváló kiegyensúlyozott hanggal. Szimmetrikus és aszimmetrikus ki- és bemenetein keresztül akár professzionális berendezéshez is kapcsolható. Annak, aki egy jó minőségű hordozható DAC-ot akar venni, kiváló választás.

 

(Brindzik József)

 

 

Forrás: Sztereómagazin.hu