Hírek, újdonságok

KLH Model Five hangfal teszt

bartimex
2022.10.03 13:55
KLH Model Five hangfal teszt

A KLH Model Three hangdobozt nemrég mutattuk be, ismerkedésként a neves gyártóval, azon belül is a Model Collection sorozat legkisebb típusával. Ahogyan azt írtuk, a Model Five sikerén felbuzdulva hozta létre a gyártó ezt a Model Three hangfalat, ezért okkal voltunk kíváncsiak arra, hogy maga a Model Five miért is olyan népszerű több mint 50 éve!

 

 

Az akusztikus felfüggesztés 50 éves hagyománya

 

 

 

Első ránézésre a KLH Model Five le sem tagadhatná a rokonságot a kistestvérrel, és nem is szeretné azt, pontosabban az utóbbi egyenesági leszármazottja a nagyobb modellnek, amit először 1968-ban mutattak be, és tulajdonképpen ez volt a KLH sikerének a titka a ’60-as és ’70-es években.

 

 

 



KLH Model Five hangfal

 

 

 

KLH Model Five - első változat

 

 

 

A 2021-es legújabb KLH Model Five angol dió és nyugat-afrikai mahagóni kivitelben választható, rájuk kőmosott kivitelű, vagy Old-World lenvászon védőanyagot illeszthetünk, de még bazalt fekete is szerepel a kínálatban. A gyártó segítségével ezeket még szabadon kombinálhatjuk is, hiszen a szövetek külön is megvásárolhatók.

 

 

 



KLH Model Five hangfal logo

 

 

 

Az MDF alapanyag és a furnér ebben az esetben is igazi luxusérzést képvisel és ad, és bár a Model Five már álló hangfalként van definiálva, szintén kapott egy filcbetétekkel ellátott fekete színű acélállványt, ami 5 fokkal emeli meg a doboz elejét, így segítve a hang jobb terjedését.

 

 

 



KLH Model Five hangfal állvány

 

 

 

A KLH építhetett volna ugyan nagyobb doboztestet is, hogy valódi álló hangfalat kapjunk, de ezt a megoldást teljesen kizárták már a kezdetekkor. Mivel így jön létre a tervezők által megálmodott hangkép, ami a jelentős múltját elnézve nagyon is működik, felesleges lett volna szerintünk is átgondolni ezt a filozófiát. Továbbá elég jelentős áremelkedéssel is kellene számolnunk, ha az igényes doboztestből még úgy 25 %-kal többet nyújtana a Model Five. Így viszont kapunk egy termetes dobozt, hozzá tulajdonképpen bónuszként egy állványt, amit ebben az esetben is a hangdobozzal együtt fejlesztettek ki.

 

 

 



KLH Model Five hangfal

 

 

 

A Model Five akusztikus felfüggesztésű hangdoboz, és az egyik legkeresettebb modell még használt állapotban is az audiofil piacon. A saját szabadalmú akusztikus felfüggesztés tervezési elveit alkalmazza az alapító Henry Kloss tett híressé, a létjogosultságát és előnyeit pedig már a Model Three tesztjében megemlítettük, de az ismétlés a tudás anyja, mint azt mi is valljuk.

 

 

 



KLH Model Five hangfal

 

 

 

Az először 1954-ben bevezetett akusztikus felfüggesztési elvet régóta a legpontosabbnak tartják a hangfal építésben. Edgar Villchur és Henry Kloss együtt dolgozott az eredeti AR-1 és számos későbbi modell elkészítésében, később pedig sok más cég is alkalmazta ezt az elvet.

 

 

 



AR-1 hangfal

 

 

 

AR-1 hangfal

 

 

 

Az akusztikus felfüggesztésnél a burkolaton belüli levegőmennyiség légpárnaként vagy légrugóként szolgál, és mivel annak térfogata lineárisabb, mint a mélysugárzó felfüggesztésének mechanikus részei, ez lehetővé teszi a membrán lineárisabb mozgását, így nagyobb kivezérlési szinten is kevesebb torzítással kell számolnunk, mint a basszreflex rendszerű hangfalaknál. 

 

 

 



KLH Model Five hangfal

 

 

 

A KLH Model Five ugyanis egy háromutas és zárt doboz, ami nagyon ritka, bármilyen árfekvésben keresgéljünk. Ahhoz, hogy ezeket szemügyre vegyük, le kell emelnünk a már említett, mágnesesen illeszkedő szövetet, ami a kisebb modellével ellentétben nem olyan sűrű, így kitapintható az MDF-keret, amire finoman, de stabilan rá van feszítve az anyag. Az eltávolításához most is kapunk egy kis fülecskét, amivel gyerekjáték a mutatvány, bár azt meg kell jegyeznünk, hogy az alkalmazott mágnes nem a leggyengébb, így még akkor sem fog leesni, ha a hangdobozt rendesen megküldjük energiával, amire tesztünk során azért nem egyszer volt példa.

 

 

 



KLH Model Five hangfal

 

 

 

Legfelül találjuk a 25 mm-es, lágy gumi felfüggesztésű, alumínium dóm magassugárzót, alatta a gumi görgős felfüggesztésű, cellulóz és papír ötvözetéből készült 100 mm-es középsugárzót, majd a sort az ugyanezen az elven készített 250 mm-es mélysugárzó zárja. Keretük egy rezonanciamentes, alumínium présöntvény, de még a magassugárzó is kapott egy öntött alumínium előlapot.

 

 

 



KLH Model Five hangfal hangszórók

 

 

 

Belül lapos vezetékes lengőtekercset, tizenhárom komponensű keresztváltót, benne kiváló minőségű vasmagos induktorokat és Mylar kondenzátorokat találunk, és természetesen a merevítések és a csillapítóanyagok is gazdagon állnak a rendelkezésre ahhoz, hogy elősegítsék a hangszórók munkáját.

 

 

 



KLH Model Five hangfal keresztváltó

 

 

 

Hozzájuk jön még a doboz hátulján lévő háromállású, akusztikus egyensúlyszabályozó, ami a hangzást a legnehezebb akusztikus környezethez igazítja. A szimpla, aranyozott bemenetek alatta találhatók meg, az egészet pedig egy alumíniumlapra szerelték fel.

 

 

 



KLH Model Five hangfal csatlakozó

 

 

 

Amikor igazi értéket kapunk

 

 

 

A KLH Model Five először az állványára került, majd beillesztettük a láncunkba, ami Parasound, Naim, és Marantz elektronikákból valamint VIABLUE és QED kábelekből állt, zenék terén ezúttal is igyekeztünk változatosak lenni, ahogy mindig, ráadásul a Model Three esetéből kiindulva, ez a hangfal sem lehet nagyon válogatós.

 

 

 



KLH Model Five hangfal hangszórók

 

 

 

És valóban, a KLH Model Five egyáltalán nem az! Egyedül a felvételek minőségére kell odafigyelnünk, mert ugyan nem nagyítja fel azok hibáit, mi viszont nem tapasztalhatjuk meg a hangfalnak a tudását, ami igencsak jelentős. Nagyon jó az érzékenysége, ezért nem szükséges a meghajtásához erőmű, de adtunk neki tartalékot, amit már halkan is kerek, testes előadással hálált meg. Azért szobahangerőn kelt igazán életre, és akkor nagyon. Annyira kerek, egészséges és természetes volt a hangzása, amit sokan megirigyelhetnek még a drágább konkurensek közül is, továbbá nincs rajta egy gramm felesleg sem, ennek ellenére mégsem száraz.

 

 

 



KLH Model Five hangfal magassugárzó

 

 

 

Karakterében nagyon hasonlított a Model Three-éhez, viszont egy termetesebb hangdobozzal van dolgunk, ami ráadásul háromutas. A gyártó megjelölte, hogy melyik a jobb és a bal, és bár nem kísérleteztünk a felcserélésükkel, hiszünk nekik, mert egyszerűen varázslatos volt, amit nyújtottak. A méretes mélysugárzónak itt már nem kellett a középtartománnyal foglalkoznia, ezáltal olyan basszust volt képes ránk szabadítani, ami igazán dörgedelmes tudott lenni, ha az rajta volt a felvételen. A Dire Straits-szel egyszerűen csak dorombolt nekünk, ahogyan a Level 42 során a basszusgitár még a szokásosnál is megfogottabb, határozottabb lett, de a játékosságról sem feledkezett meg. Jaco Pastorius koncertfelvételén még jobban bele tudtunk merülni a zseniális játékba, Prince fekete albuma szinte pörölyként csapott le ránk. A zene legalább olyan súlyos volt, mint az azt játszó zenészek, mégis volt az egészben egy jókora lazaság,
aminek hála egyáltalán nem terhelt le minket.

 

 

 



KLH Model Five hangfal középsugárzó

 

 

 

A középsugárzó egyértelműen kategóriának a legjobbja, a természetességét szinte tapintani lehetett, ahogyan Shirley Bassey vagy Whitney Houston hangszálait is, Dinah Washington Mad About a Boy című klasszikusán pedig végleg a nagybetűs előadás és zene jelent meg a szobánkban. A KLH Model Five egyértelműen enyhén mélytónusú hangfal, viszont eszébe sincs elnyomni vele semmit, így az énekhangot nem érte semmi bántalom, a zongora is annyira tiszta maradt Petrucciani és Tori Amos esetében is, ahogyan az meg van írva. A színpad egyszerűen hatalmas volt, a zene könnyedén vált le a hangfalakról, a kialakításának hála pedig jóval nagyobbnak tűnt, mint azt a termetéből gondoltuk.

 

 

 



KLH Model Five hangfal mélysugárzó

 

 

 

Egy klasszikus kivitelű állványos hangfal is képes arra, hogy minden irányban sugározzon, mi is számos ilyen típussal találkoztunk, de az nagyon egyéni és átgondolt, amit jelen esetben tapasztaltunk. Kisebb a helyigénye, mint egy hasonló kvalitású álló hangfalnak, sokkal könnyebb elhelyezni, tulajdonképpen bárhol jól érzi magát a zárt rendszerének köszönhetően. A magassugárzó alapanyaga alumínium, és már olvasva is kéretlenül eszünkbe jut némi fémes íz vagy lecsengés, itt viszont ennek nyomát sem találtuk. Legalább annyira jól eltalálták a tervezők, mint a két párját, a közös munkájuk pedig példaértékű. Nem vált tolakodóvá soha a dóm, annyit vállalt, amennyit kell, semmi fitogtatás nem volt benne. Viszont végig ott volt, ahogyan a társai is, akik szintén illedelmesek.

 

 

 



KLH Model Five hangfal mélysugárzó

 

 

 

A KLH Model Five nagyon jól bírta a hajtást, de még akkor sem telepedett ránk, minden tartomány egyenletesen emelkedett meg, a 250 mm-es mélysugárzó sem kezdett el torzítani. Tempósabb zenével persze képes volt iszonyatosan odatenni magát, tehát alkalmas arra, hogy némiképp átrendezze a lágyabb belső szerveinket, de a tobzódás után nem volt szükségünk szünetre, inkább még többre vágytunk.

 

 

 



KLH Model Five hangfal keresztváltó

 

 

 

A King Crimson Islands című albuma szinte mindegyik hangfalnak feladja a leckét, a tapasztalataink alapján szerencsére a döntő többségük jelentős sérülések nélkül veszi az akadályt, a Model Five viszont képes volt ezt is szórakoztatóvá tenni. Olyan lazán és görcsmentesen lavírozott a tempó és stílusváltások között, mintha hétköznapi popzenét kellett volna tolmácsolnia. Ez nem azt jelenti, hogy nem tudott elmélyülni az ős progresszív rockban, mert nagyon is átitatta vele a hallójáratainkat, viszont a bravúrosan hangszerelt és eljátszott dalokat olyan könnyedén és szórakoztatóan tálalta, amire nagyon kevesen képesek.

 

 

 



KLH Model Five hangfal mélysugárzó

 

 

 

A szeánszunk végén a hallottak alapján egyszerűen megemeltük a nem létező kalapunkat, aztán még meg is hajoltunk volna, de egyszerűen nem volt kedvünk felállni, csak arra az időre, amíg egy újabb lemezt tettünk a lejátszóba. Nagy szavak talán, de kisebbeket illetlenség lenne használni, mert ez a hangfal bizony megérdemli az elismerést.

 

 

 



KLH Model Five hangfal

 

 

 

Egy klasszikus a mának és a jövőnek

 

 

 

A KLH Model Five nem hiába vált klasszikussá és elismertté már a megalkotásakor, ami bő ötven éve volt. A tavaly bemutatott változat egyértelműen kategóriájának egyik legegyénibb és legjobb alkotása, ami minden zenét szívvel és lélekkel képes tolmácsolni, az erőből nem képes kifogyni, szórakoztató jellege minden stíluson megmutatkozik. Nem szükséges hozzá nagyteljesítményű erősítő, ahogyan drága sem, de mindenképpen tiszteljük meg nívósabb elektronikákkal, mert igazán elvarázsolni azok társaságában tud. Ez bizony egy olyan hangfal, ami egymaga képes a lakást otthonná varázsolni, amiből így még a nyári időszakban sem akarunk több időt tölteni a strandon a hőség elől menekülve. Nem vitás, hogy egy kiemelkedő alkotást ismertünk meg, amit nagyon fájó szívvel fogunk visszaadni a forgalmazónak, a jövendőbeli tulajdonosát meg irigyelni fogjuk, de nagyon.

 

 

 

Műszaki adatok

 

 

 

Hangszórók:

250 mm-es cellulóz mélysugárzó




100 mm-es cellulóz középsugárzó




25 mm-es alumínium dóm magassugárzó

Frekvencia-átvitel: 42 Hz-20 kHz (+/- 3 dB)
Keresztváltási frekvenciák: 380 és 2850 Hz
Terhelhetőség (RMS/max.): 200/800 W
Érzékenység: 90,5 dB (2,83 V/1 m)
Max. SPL: 112,3 dB
Névleges impedancia: 6 Ohm
Minimum impedancia: 3,5 Ohm (140 Hz)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-200 W
Méretek: 350 x 870 x 330 mm
Tömeg: állvány nélkül: 20 kg, állvánnyal 23,6 kg
Ár: 1 483 980 Ft/pár
 

 

   

 

 

 

Mérleg

 

 

 

+ Relatíve kis mérete ellenére nagyobb nappalikat is lazán meg tud tölteni

 

 

 

+ Végtelenül zenei, szórakoztató előadás, ami belelát a dalok mélységébe, de az összkép a fő erőssége

 

 

 

+ Naturális, erőteljes, igazán élő hangzás, amihez még nagy teljesítményű erősítő sem kell

 

 

 

+ Pompás külső és kivitelezés, és még az elhelyezésre sem háklis

 

 

 

+ Az akusztikai felfüggesztés újabb 50 évre bebiztosította magát az audiofil körökben

 

 

 

Szubjektív vélemény

 

 

 

Hangminőség:
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu