Hírek, újdonságok

UNISON RESEARCH – SIMPLY 845 SZTEREÓ INTEGRÁLT ERŐSÍTŐ

bartimex
2023.08.30 15:35
UNISON RESEARCH – SIMPLY 845 SZTEREÓ INTEGRÁLT ERŐSÍTŐ

Az Unison-t 1987-ben alapították, és a Simply Two volt az első elektroncsöves, integrált sztereó erősítőjük. A mára legendává vált Absolute 845 modellben alkalmazott közvetlen fűtésű triódákkal az új Simply 845 az Unison Research integrált csöves erősítő a jelenlegi modellsorozat csúcsán, helyezett pozícióban áll. A Simply 845 közvetlen leszármazottja a Smart 845 mono végerősítőnek, ami úttörőnek számít a cég életében, mert ez volt az egyik első erősítő, amely a hatalmas 845 csövet hozta. Azóta sok víz lefolyt az audio-rajongók homlokán, mégis mindig, vagy talán annál is inkább, megkülönböztetett figyelemmel tekintettek az Unison Research termékeire. Az új Simply 845 a vállalat legjobb termékének nyomdokaiba lép, az Unison Research cégtörténet ikonikus darabjának jövőbeni pozíciójára pályázik. Egyszer már feltettük a kérdést …”melyik második legyen az első?”… mert előfordult már az audio-történelemben, hogy nem a csúcsmodell lett népszerű, hanem az utána következő. Lássuk!

Teljesítmény: 2 x 23 Watt
Frekvenciamenet: 20 Hz – 50 000 Hz (+0 dB, -1dB 12W)
Negatív visszacsatolás: 14 dB
Bemeneti impedancia: 47k Ohm / 100 pF
Kimeneti impedancia: 6 Ohm
Méretek: 370 x 260 x 570 mm
Tömeg: 30,5 kg

A Simply 845 elektroncsöves erősítő vastag, gömbölyű dió vagy cseresznye fa díszítőelemek, ezüst, bronz és fekete fém-acél test összessége, amely 30,5 kg-ot nyom. Termetét és súlyát tekintetbe véve robusztus, mégis olaszos eleganciával előadott fényes ragyogás, a gyártó eddigi termékeihez jellemzően illeszkedő kialakítás. A robusztus erősítő domború előlapja bal oldalán lekerekített szögletes, jobb oldalán az Unison gyártmányaira jellemző ívelt kiképzést kap. Réztábla a…, no nem a A. J. Cronin regényét, hanem a cég logóját és a típusszámát hirdeti. Az elektroncsövek körül és mögött szintén ívelt krómacél elemek növelik a szépség élményét. A High-End osztályba tartozó kivitelezési megoldás a fekete lakkozású rozsdamentes acél és a szálcsiszolt fémes felület, valamint a dió vagy cseresznye nemesfa ügyes kombinációjának köszönhetően impozáns megjelenésű.

Az Unison Research mérnökei és technikusai házon belül készítik az egyes modellekhez szükséges, egyedi tervezésű és kivitelezésű transzformátorokat. Az erősítő áramköröket stabilizált, lineáris típusú tápegységek táplálják, amelyeket kifejezetten a hálózati zajok interferenciájának minimalizálására terveztek. Az alkalmazott ferromágneses mag jelentősen eltér az átlagos audio-termékekben szokásosan használt magoktól. A ferro-mag egy speciális vas és szilícium ötvözet vékony rétegeiből áll, amelyek mindegyike egymástól szigetelt, és amelyek molekulái stabilan orientáltak. A kimenő-transzformátorok különösen alkalmasak arra, hogy lineárisan működjenek a kölcsönhatásban lévő intenzív mágneses és elektromos mezőkkel. A kimenő-transzformátorok a kíváncsi szemek elől robbanás-biztosnak tűnő trafóház rejti, alatta, a készülék hátoldalán kaptak helyet a csatlakozók.

Az Unison Research – Simply 845 egy „A”-osztályú, együtemű, közvetlen fűtésű, volfrámkatódos 845-ös triódára tervezett (SET) alapú integrált erősítő, amely dual mono konfigurációban csatornánként 23 Watt teljesítményre képes. (6 ohmos hangszórókkal is kompatibilis).
Az együtemű megnevezés azt jelenti, hogy csatornánként csak egy teljesítmény-kimeneti eszköz van, nem annak duplája vagy többszöröse, mint a Push-Pull esetében. Tehát az együtemű triódás erősítő csatornánként csak egy teljesítmény-csövet használ. Az együtemű erősítő, a definíció szerint „A”-osztályú. A Simply 845 modell esetében mind az előerősítő, mind a végerősítő, tiszta „A”-osztályban működik. A csőkészlet tartalmazza a figyelemre méltó tartósságáról és rendkívüli hangzásbeli tulajdonságairól ismert 845-ös végcsöveket, és a párba válogatott TungSol ECC82 / 12AU7 csöveket az előerősítő fokozatban. A 845 típusú triódát eredetileg az RCA vezette be, végső soron minden az itt használt 845-ös típusú triódák körül forog, mert eddig is a nagy 845-ös kimeneti csöveket a legdrágább konstrukciók számára tartották fenn. Az együtemű működésmód, amely egyetlen komponenssel végigköveti a teljes jelfeszültség-görbét, jobban meghatározza a hangzást. Azt nem tudni, ki gyártja a 845-ös csöveket az Unison részére, de azt tudni, hogy nagy fényét a volfrám-katódhoz adott tóriumnak tulajdonítják.

A felhasznált nyomtatott áramköri lapok sem szokásosak, üvegszálas alaplapon a szokványosnál háromszor vastagabb réz-pályákkal rendelkeznek. A jelútban alkalmazott összes kondenzátor polipropilén dielektrikummal szigetelt, és saját foglalatban kaptak helyet. A párhuzamos és szimmetrikus áramkörökben nagyon vékony, Mylar és polipropilén szigetelőket használnak, amelyek alkalmasak arra, hogy a lehető legnagyobb mértékben visszatartsák a parazita kapacitást és a mágneses fluxus-diszperziót. Egyértelmű, hogy a készítők a legjobb anyagokat használják, és egyensúlyban lévő kombinációkat tudtak kikísérletezni. A konstrukció csodálatos módon mentes minden, tipikus tervezési problémától.

Az Unison Research Simply 845 négy, csak nagyszintű jelet fogadó, aranyozott RCA bemenettel, egy monitor kimenettel és még egy dedikált „mélynyomó” kimenettel is rendelkezik. Az egy pár szabályozott RCA kimenetnek ugyanaz a funkciója, mint más termék esetében a Pre Out kimenet. A hangsugárzókhoz csak egy pár csatlakozót kínál, azaz nem nyújt különböző transzformátor leágazásokat a különböző hangszórók impedanciájának. A bemenetválasztó a készülék felső részén, közvetlen a csövek mellett kapott helyet, a hangerőt a híres, japán gyártású ALPS RK27 motoros feszültségszabályzó potenciométer aprólékos léptékekben szolgáltatja. Megjegyezzük, hogy a kifogástalan, helyes szabályozás az erősítés egyik fontos eleme. Az Unison Research mérnökei a sztereó integrált erősítő koncepcióját jobbnak tartják, mint a különálló elő- és végerősítő kombinációt, mert így el lehet tekinteni a drága összekötő kábelektől. (van benne valami – a szerk.)

MEGHALLGATÁS

Az Unison Research Simply 845 elektroncsöves integrált erősítő esetében nemcsak ránézésre, de meghallgatáskor is kiderül, hogy a cég tervezői a hagyományos kézművességet magas szintű elektronikai szakértelemmel kombinálják. …”A legjobb vendégem a fény és a hő, még mindig megérinti a legtöbb embert, mert a túléléshez kapcsolódnak”… – Michael Lavorgna szakíró.
A bejáratási időszak után, a kiértékelés megkezdése előtt, az erősítőt kb. 30 percig hagytunk felmelegedni. A Simply 845, az együtemű erősítők hangjában rejlő különleges varázslatot képes volt otthonunkba megjeleníteni. A sűrű, strukturált zenék esetén a hagyományos erősítőket messze lehagyja anélkül, hogy hozzáadna vagy kivonna olyan dolgokat, amelyek kevésbé hihetővé teszik a muzsika hangzását.
Az elektroncsöves erősítők kapcsán mindig előkerül egy kérdés, mennyi az a Watt(?) Azok, akik a legmagasabb teljesítmény csúcsára akarnak felkapaszkodni, azt egymás után kapcsolt nagyobb csövekkel teszik. Az anódfeszültség, a veszteség és a teljesítmény közötti kapcsolat mindig relatív, de a méretek gyorsan szörnyűvé válnak. (Ha egy EL34, és egyben a Unison által kevéssé kedvelt kultikus 300B trióda sem jó tíz Watt elérésére együtemű módban, akkor más csövekkel akár 100 Watt is elérhető). A hagyományos trióda csövek csak néhány Watt teljesítményt adtak le, ezért rendkívül érzékeny hangszórók használatára volt szükség. A tisztaság és az erő összekapcsolására irányuló törekvésekben már több csőgyártó cég elmozdította a kapufákat. Nos, az Unison esetében ez kétszer huszonhárom mennyei Watt! Arról már megoszlanak a vélemények, hogy mennyi a megfelelő egy lakókörnyezetben. Még ha nem is látjuk az elektronokat repülni úgy érezzük, a zenei jeleket semmi nem tudja tisztábban felerősíteni.

Tiszta, tág terek, varázslatos hangok és hangszínek, valamint egyáltalán nem nyűgös dinamika a gazdag jutalom mindenki számára. A hangzás egy stabil, szélességben és mélységben meghatározott térben tisztán él, ami a ritmus-hangszereknek is meghatározott helyet ad. A tónusok nagyon teljes palettája a gyors megszólalással, az energiák játékával és a tér leképezésével párosulva megtölti azt a helyet ahol hallgatják.

Azzal a fajta zene-reprodukcióval operál, amely a mélybe nyúl – hiszen egy SET erősítő már az idők kezdetén is hihetetlenül tisztán, nagyon élénken és dinamikusan tudott szólni – a hangzástér rétegei fantasztikusan mélyek és háromdimenziósan lépcsőzetesek. Ez a közepes teljesítményűnek mondható elektroncsöves erősítő nemcsak érzelmileg vonzóbb hangzást tud nyújtani, hanem valóban élénkebben és dinamikusabban szól, mint egy „combos” teljesítményű tranzisztoros erősítő. A teszt muzsikák egymásutánja meglepő, elsőhang (vagy beütés) induló sebességgel és mikro-dinamikával, kiegyensúlyozott hangzást, valamint gazdag és szabad középtartományt eredményezett. A vokálok bemutatásánál is kifogástalanul természetes a hangszín, itt természetesen biztosítani kell a megfelelő körülményeket (hangsugárzó párosítás és szobai interakciók). Mindenképpen kifinomult és átlátható, de semmiképpen sem éri el a „gatyalengető” mélyhangok erejét. (nem is arra használjuk) Eltekintve a disco-mélyhang érzetétől hangzatos és masszív középhang-tartománnyal rendelkezik, van egyfajta szilárd alapja, ahonnan elrugaszkodhatnak a tranziensek. Emiatt a Simply 845 erősítő rendkívül meggyőzően szól, különösen ütőhangszerek esetén, kellemes merészséggel, nagyszerűen teljesít az audiofil szempontok szerint. Az igazat megvallva, kikapcsolás után mindig hiányzik kedves, olaszos hangzása.

KONKLÚZIÓ

Az Unison Research Simply 845 elektroncsöves integrált erősítő a hozzá társított, megfelelő kvalitású hangsugárzókkal együttműködve drámai, finom és „veszélyes” impulzusok támadására egyaránt képes. Magabiztosan tálalja a zenét. A félvezetős erősítéstechnikához képest hangzása egy másik síkon él, egészen a magasságokba nyúlik. Elvárható a hatalmas zenei élmény, a nagy dráma, egy kicsit izgalmas érzést kelt, de pontosan így kell ezt csinálni. Túlmutat a feszültség és áramerősség megváltoztatásán, felturbózásán, túllép az egyszerű hangreprodukción, a zenehallgatást teljes értékű élménnyé változtatja. Egy Unison erősítő pontosan úgy szól, mint egy Unison – nagyon kidolgozott, művészi és stílusos hangzást produkál. Örömmel tölt el bennünket, hogy a választék új modelljének közvetlen a világpremier utáni megjelenésével megerősödött az itáliai gyártó magyarországi jelenléte.

Pro
+ Fényes ragyogás, a gyártó eddigi termékeihez jellemzően illeszkedő olasz dizájn
+ Stabilizált, lineáris típusú tápegységek
+ Együtemű, közvetlen fűtésű, volfrám katódú 845-ös triódák
+ Tiszta, tág hangzásterek, varázslatos hangok és hangszínek
+ A konstrukció mentes minden tervezési problémától

Kontra
 A bemenetek kiválasztásához el kell távolítani a cső-kalitkát, hogy elérjük a váltókapcsolót, bár ez az erősítő úgy a legszebb, ha nincs rajta a „védőpajzs”

Forrás: Hangzásvilág.hu