Hírek, újdonságok

Sumiko Songbird bemutató - HiFi Choice

bartimex
2023.12.14 15:08
Sumiko Songbird bemutató - HiFi Choice

A Sumiko Songbird két verziója bevállalható árú MC hangszedő, ami a régóta futó Blue Point 3 fölött, és a Starling alatt helyezkedik el a hierarchiában.

A Songbird ugyanolyan nyitott testű felépítéssel rendelkezik, mint a jelentősen drágább nagyobb testvére. CNC megmunkálással alakították ki az alumínium házát, amelybe a rögzítő furatok kényelmes installációt tesznek lehetővé. A generátor tekercsek nagy tisztaságú rézből, a tűszár pedig alumíniumból készült.

A Sumiko szándékosan hosszabb konzolt választott, mert ez a lemez belső részén jobb nyomkövetést biztosít. Az alacsony támadási szögnek köszönhetően a hangszedő teljes magassága nagyjából megegyezik a piac általános kínálatával, így valószínű, hogy nem kell a magasságot változtatni csere esetén. Tömör elliptikus tűvel építették, aminél néhány versenytárs jobbat kínál ebben az árkategóriában, de ez a hangban nem feltétlenül jelent visszalépést.

A Songbird két verzióban rendelhető mozgó tekercses hangszedő. A hagyományos kivitel 0,5 mV-os kimeneti jelszinttel, illetve a bemutatóban szereplő 2,5 mV-os nagy jelszintű. Nincs árkülönbség a két verzió között, ám az utóbbi ki tudja szolgálni az MM előerősítő bemenetet.

A nyitott generátoros felépítés szabadon hagyja a hangszedő testet, ami félelmet kelthet beszerelés közben. Nem kell semmitől tartania, a Sumiko egész testet védő műanyag fedéllel szállítja, így nem érinti kézzel a beszerelés során. Nagyon sokféle hangkarba beszerelhető.

A hang:

A gyártó tájékoztatása szerint a Songbird azért az énekes madárról kapta a nevét, mert kiváló énekhang tolmácsolásra képes. Rega Planar 10 és Cyrus Phono Signature rendszerhez csatlakoztatva Calexico’s Algiers egyetlen tartománya sem tűnik túlzó módon kiemeltnek. A Songbird kiváló munkát végzett a Sinner In The Sea felvételen a térábrázolásban, és a zenei realizmus megőrzésében.

Az enyhén megbocsátó természete a kevésbé tökéletes felvételeken rendkívül hasznos lehet. Az olyan forró nyomat, mint például a Wild Beasts Last Night All My Dreams Came True is élvezhető. A He The Colossus élő felvételén a bombázás mértéke nem csökken, de gondosan kerüli a túlkapásokat. A Goldring Ethossal összehasonlítva a Sumiko nem annyira intenzív, de semmiképpen nem nevezhető lomhának.

Ha pedig egy jól rögzített vokális muzsikát játszok le vele, mint például Lisa Gerrard Persian Love Song Dead Can Dance Toward The Within, a Songbird bemutatója megvillantja a hangszedő különleges képességeit. Annak ellenére, hogy a tűforma hagyományos, az előadásban megjelenik az élő felvétel gazdagsága és hangulata, ami hosszú hallgatásra csábítja majd. Talán a legfontosabb jó tulajdonsága az, hogy mindezek a hangzásbeli jellemzők már a 40 dB erősítéssel rendelkező MM phono fokozatokkal is elérhetővé válnak.

Értékelés:

A Sumiko Songbird High rengeteg előnyt jelent azok számára, akik nem rendelkeznek MC előerősítővel, de mindenkit figyelmeztetek arra, hogy a hangszedő elég feltáró ahhoz, hogy megmutassa a lánc gyenge tagját. Ha van módja rá, ne spóroljon a phono előerősítőn, mert minél kevesebb a zaj, a hangja annál jobb lesz. Új szintre emelheti vele az egyszerűbb, és persze általában olcsóbb MM rendszerének hangját. A Sumiko egyáltalán nem sietett az új design bemutatásával, de az eredmény nagyon is megérte a várakozást.

Írta: E.S.

  1. augusztus 11.

Forrás és képek: HiFi Choice és Sumiko

Forrás: Audiophile-szalon.hu