Hírek, újdonságok

Sumiko Amethyst bemutató - HiFiChoice

bartimex
2023.07.20 16:40
Sumiko Amethyst bemutató - HiFiChoice

Teljesen fekete annak ellenére, hogy egy ibolya színű kvarcról nevezték el.

A Sumiko 1982-ben mutatta be az első hangszedőjét, és azóta is mindegyiket Japánban, kézzel építik. A cég mindig arra törekedett, hogy a modern technológiát ötvözze a gyakorlati követelményekkel úgy, hogy egy zenei, hosszan hallgatható bemutatás mód legyen a végeredmény. A legkedveltebb szériájuk az Oyster mozgó mágneses hangszedő család, ami a valódi pénztárca barát belépő kategóriától már kínál választási lehetőségeket. A paletta csúcsa a bemutatóban szereplő Sumiko Amethyst, ami egyike napjaink legmerészebb MM projektjeinek. A tömör Line-Contact tű egy 0,5 mm-es alumínium tűszárhoz van rögzítve. Az Amethyst olyan mechanikusan megerősített házba van felépítve, ami eltér a széria kedvezőbb árú Rainier, Olympia, Moonstone és Wellfleet modellektől. Ezen felül a generátor is eltér, így nagyobb dinamikára képes alacsonyabb zajszint mellett. Jó dolog, hogy a Sumiko a tűt cserélhetőre tervezte, így kedvezőbb áron lehet üzemben tartani. A cseretű típusa RS Amethyst. A gyártó azt állítja róla, hogy a mozgó tekercses hangszedők felbontását kínálja.

A hang:

Don Rendell és az Ian Carr Quintett Blue Mosque című felvételén az Amethyst nagyot villantott. A zenészek a széles, és mély színpadon egyértelmű helyet foglalnak el, megfelelő távolságokkal. A bemutatás stílusa lágy, selymes. Nagyon otthon érzi magát a jazz stílusú zenéken, és azon kaptam magam, hogy már órák óta hallgatom fáradság érzet nélkül.

Bach Paritas tiszta, erőlködés nélküli hangzással szólalt meg. A csembaló hangosabb részeinél sem érzékeltem fémes ízt a felharmónikus tartományban. Úgy vélem, ez részben annak tudható be, hogy az Amethyst meleg hangú hangszedő.

Lyn Stanley jazz éneke élethű, és a Jazz Maverick együttes, a kísérő zenekar jól körülhatárolható térben szólal meg a szobában. A Bach felvételhez hasonlóan itt is úgy érzem, hogy a tonalitás meleg, ami kiválóan illeszkedik Stanley stílusához.

A Capriccio Espagnol nyomatából a finálét nagy erővel és energiával tálalta, ami a kiváló barázda követés bizonyítéka. Az erőteljes basszus, és a dob feszes nagy beütései igazi drámaiságot ad.

A meleg stílusú hangzásvilága miatt nagyon fog tetszeni azoknak, akik az analóg folyékonyságát kedvelik. De azok, akik a digitális stílusú hangzás betekintés mélységeire vágynak a bemutatóban, azok számára nem való. Nagyon jó mély átvitelt kombinál nagyszerű kiolvasás képességekkel, emiatt biztos, hogy a legtöbb zenerajongónak tetszeni fog.

Forrás és képek: HiFiChoice

2023 június fizikális lapkiadvány csoportteszt kivonat

Forrás: Audiophile-szalon.hu