Hírek, újdonságok

Sonetto V bemutató - Hometheaterhifi

bartimex
2023.05.07 10:18
Sonetto V bemutató - Hometheaterhifi

Az Európából származó hangfalak értékelés túrája a Sonus faber Sonetto V álló hangfalakkal folytatódik.

Ezek a gyönyörű kézműves hangfalak Olaszországban készülnek, és ízlésesen ötvözik a dió gazdag színét a polírozott alumíniummal, a kézzel varrott bőr betéttel. Mindezt egy kecses lant formában egyesítették, és a drágább szériából csepegtetett technológiákkal tették még vonzóbbá.

dén már többféle európai gyártó hangfalának hangzásvilágába volt lehetőségem mélyebbre merülni. Élvezhettem a dán és a francia cégek egyedi formaterveit, amelyek egymáshoz képest teljesen más megközelítést, és hangzás stílust alkalmaztak a filozófiájuk szerint. A Sonus faber (mindenki számára nagyjából a kézzel épített művészi zenei stílust jelenti) már több típust küldött hozzánk tesztelésre. Dr John Johnson kollégám például nem túl régen végzett a csodálatos Lilium bemutatójával (a fordítás nálunk is olvasható- Fordító megjegyzése) A Sonetto egyébként egy művészeti ág, ami az olasz megzenésített költészetet jelenti.

A Sonetto széria megfizethető áron nyújt betekintést a Sonus faber hangzás világába. Magas minőségi előírásokat alkalmaznak a gyártás során. Egymáshoz illeszkedő megjelenésük miatt multicsatornás rendszerek is építhetők belőle. A sorozat két állványos, három álló, két center, és egy falra szerelhető hangfalat kínál. Bármelyik alkalmazható két-csatornás hangrendszerhez is. A gyártó a Gravismélysugárzó szériát ajánlja mellé mint ultramély aktív kiegészítés. A Sonetto V egyébként a középső a széria álló hangfal kínálatában, a kisebb testvére a Sonetto III, a nagyobb pedig a Sonetto VIII.

Általános jellemzők:

  • Kézzel készített gyönyörű lant alakú kabinet
  • Olaszországban tervezett és épített
  • Artikulált hangzás, kifejezetten zenei tiszta közép tartománnyal, részlet gazdag magasakkal, és tömör basszussal
  • Megjelenésben hasonlít az Olympica Nova szériához, de annál sokkal kedvezőbb az árkategória

Design és a technológiák bemutatása:

A Sonus faber Sonetto V három utas design, ami közepes, és nagyobb méretű szobákat is fel tud tölteni hanggal. Letagadhatatlan az olasz származása, ami művészi szinten ötvözi a fa természetes szépségét a fémmel, a kézzel varrott bőrrel, és a lant formával. Dió, wenge, fehér, és fekete színekben rendelhető. A kabinet formája nem csak elegáns, de előnyös is, mert nincs benne párhuzamos felület, ami állóhullámot tudna generálni. A hangfal tetején a bőrbe a Sonus faber logoja látható.

Sonetto V 1

A kicsatoló nyílás a hangfaltest alján helyezkedik el, ezért a hangfal jobban tolerálja a hátfalhoz, vagy az oldalfalhoz közeli elhelyezést. Elegáns fém színű tüskék, és padló védő korongok emelik fel, hogy a nyílás lélegezhessen.

A hangszóró készletet Olaszországban tervezték, és Kínában gyártották. A Sonus faber különleges hangja részben a 29 mm-es lágy selyem dómnak köszönhető, amelyet a Damped Apex Dome technológiával csillapítanak. A középsugárzó szintén meghatározó a hangzásban. Természetes rost anyagokat kevernek a cellulóz pépbe, így érik el a természetes hangzást. A DAD technológia a dóm membrán csúcsához hozzáérve mechanikusan csillapítja a torzítást. Az összehasonlításhoz használt saját Revel Concerta 2 hangfalaimban ezt akusztikus lencsével oldotta meg a gyártó.

Sonetto V 2

A Sonus faber ugyanezt a konfigurációt alkalmazza úgy a Reference, mint az Olympica Nova szériákban. A középsugárzó fém fázis kúpja az Sf logot mintázza. Két darab 180 mm-es mélysugárzót tartalmaz, amelyek alumínium magnézium ötvözet membránnal épültek. Minden driver polírozott alumínium keretbe van foglalva, ami fokozza az elegáns megjelenést.

Sonetto V 3

A Paracross topológiás keresztváltó amplitúdó/fázis, és tér/idő optimalizált. Impedancia kompenzációt tartalmaz, hogy az alacsony frekvenciákon ne terhelje túl az erősítőt. A gyár által megadott érzékenység 90 dB SPL (2,83V/1m), a frekvencia átvitel 38 Hz – 25.000 Hz. A súlya közel 50 font darabonként.

A rendszer:

Mikor fel kellett cipelnem a két Sonettot az emeleti hallgató szobámba, akkor szembesültem azzal, hogy egyáltalán nem könnyű munkám. A kicsomagoláskor figyelembe vettem a mellékelt útmutatót. Nincs benne semmi különös, de jó tippet tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miként lehet a fedlap bőr bevonatának sérülése nélkül rászerelni a támasztó lábakat.

Egy ilyen nehéz hangfalat tüskékre állítani nagyobb kihívást jelent, mintha gumi lábazatot használna. Úgy döntöttem, hogy a szőnyegemre teszem őket. Ám a szőnyegen a tüske nem csúsztatható, ezért végül is alájuk helyeztem a tartozék korongokat, de a kemény padlómtól távol tartottam őket. Olvastam néhány javaslatot arra vonatkozóan, hogy miként lehet bútor alá való szilikonnal könnyíteni a mozgatást, és ez egész jól használható ötlet volt a finomhangolás során. Az én hallgató szobámban a hangfalak végleges helye három lábnyira a hátsó fal előtt, hat és fél lábnyira egymástól, és nyolc lábnyira a hallgatási pozíciómtól volt. A szoba oldal falai több mint öt lábnyira voltak a hangfalaktól, ami nagyban segített az első reflektáció csökkentésében. A szobám egyébként 17 láb széles, 13 láb mély és 8 láb magas, ami közepes, vagy nagyobb méretnek felel meg.

Sonetto V 4

A Sonetto V hangfalakat Emotiva UPA-1, 200 W teljesítményű mono blokkokkal hajtottam, és minden zenét a PS Audio Perfectwave Directstream DAC-ról Qobuz streaming formájában játszottam le, valamint időnként SACD lemezről is muzsikáltam. Minden hallgatási tapasztalatot mélysugárzó használata nélkül írtam le. A mágneses rácsokat fent hagytam, mert úgy tapasztaltam, hogy jelentősen nem befolyásolják a hangzást. Ez természetesen mindenkinek egyéni döntése lehet.

A meghallgatás:

Miután néhány napig szoktattam magam a hangjához, több könnyen azonosítható eltérést tapasztaltam az általam használt Revel F36 és a Sonetto között. Megjelenésre és rendszerüket tekintve egyébként hasonlók, de a Revel néhány collal magasabb.

Sonetto V 5

A Sonetto kabinet mélyebb, és kicsit szélesebb, ami előnyére vált a mélytartomány bemutatása során főleg nagyobb hangerőn. Soha nem éreztem annak szükségét, hogy mélysugárzó támogatást igényelne. Ha egy kicsit szétnéz a Quboz streaming kínálatában, találhat egy frekvenciás mérőjeleket is. Mikor 30 Hz-es teszthangokat játszottam le a Sonetto V-ön, a hangerősség kb. 6 dB-lel csökkent, ami azt jelenti, hogy a gyári 38 Hz-es átviteli adat valós érték. A basszus egyébként feszes. Még a klasszikus sípos orgona hangja is elegendő súlyt és tekintélyt kap, a mélytartomány nem zavarodik össze.

A következő fontos különbség a felső közép tartományban tapasztalható. A Sonetto kevésbé volt vékony, és sokkal több részlettel szolgált mint a Revel. Ez nem vád a saját Revel hangfalaim ellen, amik évek óta jól szolgálnak, de az általános tervezési mód, és a magasabb gyártási költség keret a Sonetto V felé billenti a mérleget. Tudni kell, hogy a Revel nagyjából háromezer dollárral olcsóbb, így megérte az árát, de nem tud versenyre kelni a magasabb kategóriával. Hogy a magasabb árcédula megéri-e az előrelépést, azt mindenkinek saját magának kell eldöntenie. Az emberi hang tisztasága, a basszus súlya, és a Sonus faber esztétikája emlékeztetett arra, hogy miért is a zenehallgatás a hobbim. Itt minden a muzikalitásról, és az érzelmi hatásokról szól.

Korábban említettem az orgona muzsikát, ami az átviteli tartomány legnagyobb részét átfedi. De minden orgonának más a hangja, és nem csak a hangszer, de a helyszín akusztikája is befolyásoló tényező. Vannak kis templomok, és nagyok, sőt minden koncert terem is más. Ezek nagy mértékben módosítják a hangzást. A hangmérnökök számára igazi kihívást jelent a felvétel elkészítése, de sok kiváló minőségű előadás található a különböző médiákon.

Sonetto V 6

ATMA Classique Symphonie No.3

Az ATMA kiadó felvétele a montreali Szent József Bazilika Beckrath orgonájának hangját örökítette meg. Nem a Saint-Saens 3. Szimfónia teljes művére fogok koncentrálni, hanem Alexrandre Guilmant szólójára Handel Lift Up Your Heads szerzeményéből. A téma bemutatása után az orgona gyönyörű variációkat játszik, amelynek csúcspontja egy igazi kiteljesedés, amire csak az orgona lehet képes. A karomon feláll a szőr, ahogy a Sonetto hangja megragadja a darab hangulatát, és megmutatja a részleteit.

A csendesebb részeken még a szelepek halk kattogó hangját is lehet érzékelni. A basszus csodálatosan árad, szinte magával sodor, és elakasztja a lélegzetem. Egyszerre van jelen a részlet ábrázolás, és a mindent elsöprő erő. A Sonetto még az összetett zene nagyobb hangerő beállításával is megőrizte a nyugalmát.

Sonetto V 7

Yello Toy:

A térábrázolás, és a 3D effektek ellenőrzéséhez a Yello Ty elektronikus muzsikáját választottam. A Sonetto olyan precizitással ábrázolta a dübörgő basszusokat, és az effekteket, hogy először azt hittem, bekapcsolva maradt a házimozi processzorom, meg az aktív szubom. A hangok jobbról balra sziporkáznak, néha még úgy éreztem, hogy a hátam mögül is szól. Az albumon vannak irgalmatlanul alacsony frekvenciás effektek is, de azok bemutatás módja is csodálatos. Ugyanez az érzés megvolt a Telarc Grand and Glorious lemezén is, amelyen Robert Shaw vezényli az Atlanta Symphony nagyzenekart, és híres opera kórus dalokat játszanak.

Sonetto V 8

Shaw/ASO & Choruses Grand & Glorious: Great Operatic Choruses

Wagner Pilgrim Chorus előadása során a férfikórus hangja csodálatos, szinte egyesével is lehet a tagok hangjára figyelni. A gyengébb képességű hangfalak hajlamosak tonalitás változást okozni a tenor énekben, de a Sonetto V gyönyörű természetességgel szólaltatta meg azokat, és nem hangsúlyozta túl a „S”, meg a „T” mássalhangzókat. Sokkal természetesebben szól, mint amire a Revel alumínium magas sugárzója képes.

Sonetto V 9

Miles Davis lemeze összeszokott együttest mutat, ahol a trombita, a pengetős, a dob és a zongora harmonikus összhatásban játszik. Lenyűgözött a hangszer hangok természetessége, az olyan apró részletek, mint például lélegzet vétel, vagy a lágy dob ütés. A színpad ábrázolás mély, és a helyszín tökéletesen érzékelhető.

Ítélet:

A Sonus faber Sonetto V megfizethető módja, hogy a Sonus faber hangzás világát a rendszerében élvezhesse. Pont olyan jól néz ki, mint amilyen jól szól. Megtestesíti a gyártó filozófiáját, miszerint nem hangfalakat, hanem hangszereket gyártanak.

Tisztában vagyok azzal, hogy a hang jó minőségű élvezetéhez nincs szükség esztétikára, de ezek a gyönyörű darabok biztosan sokat segítenek majd a feleség elfogadás faktor terén. A Sonetto V drágának néz ki, a hangja is kiváló, ám megfizethető módja a hangrendszer fejlesztésének. A design és a funkció ideális kombinációja, ami képes a zene érzelmi tartalmát megjeleníteni. Találhat ugyan az ötezer dolláros kategóriában más hangfalakat is, de ezek közül nem sok vetekszik a Sonetto V által nyújtott kifinomult tervezéssel és hangzáshűséggel. Ahogy öregszem, egyre jobban elhatalmasodik bennem a vágy, hogy elérjem a csúcsomat a hobbimban. A Sonetto V ráébresztett arra, hogy már nem kell sokat várnom arra, hogy jelentőset lépjek előre a házam elzálogosítása nélkül. Bravo Sonus faber!

Rövid értékelés angol nyelven:

Sonetto V 10

Írta: Jim Milton

  1. augusztus 17.

Forrás: hometheaterhifi.com

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu