Hírek, újdonságok

Rose RS201E bemutató - AVForums

bartimex
2023.08.16 16:23
Rose RS201E bemutató - AVForums

Bevezetés:

A Rose RS201E egy minden az egyben hálózati lejátszó. Zsúfolt piacon kell megállnia a helyét. Árban alatta van a Naim Uniti Atom, Cambridge Audio EVO150 és NAD M10 uralkodó típusoknak, de fej-fej mellett halad például a Quad Artera Solus Play lejátszóval.

A legelső leküzdendő akadály az ismertség, amivel meg kell küzdenie. A többi fent felsorolt márkanévről már biztosan hallott mindenki, mi indokolná azt, hogy kíváncsi legyen bárki egy új belépő képességeire?

Bár a HiFi Rose viszonylag új márkanév az Egyesült Királyságban, de a gyártó, a Citech koránt sem az. A dél-koreai székhelyű cég az elmúlt néhány évben folyamatosan fejleszti az audió kínálatát. Ez felkeltette a brit Henley Audio figyelmét is, és importálni kezdték a készülékeket. A Rose folyamatos piaci erősödése azt mutatja, hogy igen ígéretes lehetőséget lát bennük mindenki.

Van itt még valami, amit érdemes figyelembe venni. A HiFi Rose anyavállalata bank automatákkal és kereskedelmi szoftverekkel is foglalkozik. Azok számára, akik a bemutatókat olvassák legalább annyira fontos a berendezések stabil működése, mint a kereskedelmi szférában, mert egyik területen sem elfogadható az, hogy a rendszer esetleg összeomlik. Szóval rendkívül stabil szoftveres és hardveres háttérről van szó, a Rose egyáltalán nem egy ambiciózus sufni tuning. Vajon olyan dologról van szó a Rose RS201E esetében, ami uralkodó trendet alakít ki az 1750 fontos árkategóriában? Ideje kideríteni.

Általános tulajdonságok és a felépítés:

Az első és legfontosabb amit ki kell jelenteni, hogy az RS201E Android alapú szoftver vezérlést kapott. Az operációs rendszere az Android 7.0 módosított verziója, ami egy jól bevált, stabil platform. Utalás a kiindulási alapra, de semmi köze a telefonhoz.

Gyakorlatilag a lejátszó minden más rivális berendezéstől eltér. A 8,8 hüvelykes érintő kijelző választása nem volt teljesen kockázattól mentes, de a gyors válaszidőnek és a pontos működésnek köszönhetően igazi különlegesség, és élmény. Fizikai kezelőelem csak a bekapcsoló gomb és a hangerő szabályzó, minden más vezérlés az érintő képernyőn, a távvezérlőn, vagy a dedikált alkalmazáson keresztül történik.

Először tisztázzuk a minden más fogalmát. A gyakorlatban elképesztő mennyiségű funkcióról beszélünk. Vágjunk bele. A streaming rész a PCM formátumokat 384 kHz-ig, a DSD-t pedig 256-ig támogatja. Az ESS Sabre dekóder minden általános formátumot közismerten jól kezel, de ezen felül támogatja az MQA-t is. Ez a Tidal rajongók számára kifejezetten fontos lehet. Beépített kliens továbbá a Qobuz, a Spotify Connect és az AppleMusic is. Jelenleg nem tudok más olyan vezérlő alkalmazásról, ami mindezeket egybe integrálná. A sokrétűség nem megy a használhatóság rovására, az Android felület egyszerűvé teszi a kezelést. A Roon támogatás is potenciális vonzerőt jelenthet néhány felhasználó számára.

Internet rádió és dedikált podcast alkalmazások állnak rendelkezésére. Mindkettő dicséretesen jól működik, de ha nem ezek közül akar válogatni, van benne AirPlay és Bluetooth is. Az előbbi remek, az utóbbi sajnos csak a 4.0 verzió kiterjesztések nélkül. (ki akar Bluetooth használni ennyi más mellett? – Fordító megjegyzése) ami még örvendetes, hogy a vezetékes Ethernet mellett beépített Wi-Fi antennája is van, ami azt jelenti, hogy az RS201E vígan működik ott is, ahol a riválisok küszködnek.

Amivel a Rose RS201E kegyelem döfést ad a versenytársaknak, az a videó lejátszás. A YouTube adaptált verziója a RoseTube, ami a tartalmakat böngészhető formába rendezi, és lejátszhatóvá teszi reklámok nélkül. A HDMI kimenetén keresztül 4K TV képernyőn képes megjeleníteni a felvételeket. Bevallom, az audió rendszeremben a használati szokásaimat figyelembe véve ennek nincs helye, de sok felhasználó számára izgalmas új lehetőség lehet.

Van rajta RCA vonal bemenet, és RCA vonal kimenet, de digitális optikai be és kimenet is. OTG USB aljzatot is találhat rajta, amire Android telefont lehet csatlakoztatni. Megjegyzem, a korábban említett Artera Solus ennél több csatlakozást kínál, de ennyi is bőven elegendő a mindennapi használathoz. Ahol a HiFi Rose sokkal rugalmasabb, az a tartalomtárolás, és a tárolt tartalmak lejátszhatósága. Két USB aljzat mellett microSD kártya nyílás is van rajta, ezeken felül az aljába SSD tároló építhető. Ha nem akar hálózathoz csatlakoztatott tárolóval, vagy külső memóriákkal bajlódni, szerverré fejleszthető.

A külső és belső forrásból lejátszott jeleket beépített 100W-os, 4-16 ohm kimeneti impedanciás erősítő felé küldi el. A készülék méretét elnézve csakis D-osztályú lehet annak ellenére, hogy nagy méretű különálló tápegysége van. Akármilyen hangfalat csatlakoztattam rá a teszt során, azt jól szólaltatta meg.

A front panel érintő kijelzőjén, a Bluetooth távvezérlőn, vagy az alkalmazáson keresztül vezérelve is stabilan működik. A Bluetooth távvezérlőt először párosítani kell, de könnyebbség, hogy nem kell vele célozni, és nagyobb a hatótávolság. Jómagam nem vagyok nagy kedvelője az alkalmazásoknak, de jelen esetben két dolog miatt elfogadom. Az egyik az, hogy stabilan működik, a másik pedig az, hogy ilyen rengeteg funkciót más módon összefogni képtelenség. A teszt során ugyan ütköztem korlátaiba, de a működési stabilitására soha nem lehetett panaszom, egyike a legjobbaknak.

Kiváló alkalmazás, és kész vagyok elismerni, hogy az alkalmatlanságom miatt nem tudtam jól használni a Melco fájl tárolt listámat (futtatnia kellett volna az adatbázis szkennelést – Fordító megjegyzése), de a Tidal és a Qobuz integráció tökéletesen működött. Az RS201E nem foglalkozik azzal, hogy honnan játszik le, csak teszi a dolgát, akárhogy is dönt.

Nagyot nőtt a szememben a nálam töltött ideje alatt, pedig kisméretű berendezés. A kijelző felbontása abszolút versenyképes, és jól látható nagyobb távolságról is. A kisebb mérete pedig sok esetben egyszerűsítheti az elhelyezését. A kivitel minősége kiváló, nem marad el a nagyobb riválisok mellett, sőt velük egyenrangú, a vizuális élmény pedig önmagáért beszél.

A tesztelés módja:

A HiFi Rose jelentős időt töltött a Sonus faber Lumina II társaságában, de volt hozzá csatlakoztatva Piega Ace 50, és Spendor A1 is.

Melco N1A NAS meghajtóról, Roon végpontról, és microSD kártyáról zenélt tárolt fájlokat. A megjelenítő egy LG 55B7 Oled TV volt. a formátumok FLAC, AIFF, DSD, Tidal és Qobuz, YouTube videó, valamint néhány más videó anyag.

A hang:

Egy olyan márka esetében, amit még korábban soha nem teszteltem, mindig van bennem bizonytalanság. Elvégeztem a szükséges beállításokat, és azonnal zenélni kezdtem. Az első pillanattól lenyűgözött, és lényegében onnantól kezdve nem hagyott nyugodni.

Először is, ha nem kíván valami irgalmatlan koncert teljesítményt elérni, bőven elegendő teljesítmény áll rendelkezésére. Az idő legnagyobb részében 40-es hangerő beállításban, és az alatt használtam, ami elég hangos. 100-ig lehet fokozni, de erre nem volt példa nálam. Szóval erős kis holmi. Az RS201E az I Know What I’m Here For című James számot úgy kalapálta végig, hogy a bekezdések ereje közötti eltéréseket is megmutatta. A szintetizátor aláfestés végigvonul a számon, de a Rose folyékonyan kezeli, és a ritmus időzítés pontos marad. Nem könnyű dolog ezen a muzsikán ilyen jól szólni.

Tetszik, hogy a basszus átvitel nem válik a sebesség rovására. A Late Night Final Thank You hatalmas mélyei legalább annyira érezhetők, mint hallhatók, de elfogadható sűrűséggel vannak jelen. Az RS201E széles átvitel mellett olyan erőt mutatott, ami kiváló alap a felső regiszter hihetőségéhez. A magasabb tartományok is kiválók a bemutatókban. A The Black Keys blues stílusú Delta Kream című száma folyékony és sima, a hang nem vált sterillé. Annak ellenére, hogy az általam rákötött egyetlen hangfalon sem vált a hangja fényessé – ezek nem azok a típusok – egyeseknek jobban bejön majd olyan hangfallal párosítani, ami kissé magasba húz. Ez egyéni ízlés kérdése.

Kellemesen elnéző a kevésbé tökéletes felvételekkel. A közismerten dögös The Desired Effect Brandon Flowers muzsikája kicsit kifinomultabb bemutatás módot kap, de fontos, hogy nem vész el a nyolcvanas évek csillogása, amit szándékosan kevertek a mixbe. Nem érzem úgy, hogy bármit elveszítenék még akkor sem, ha a felvétel kiváló. Gregory Porter All Rise című remekműve teljes magasztosságában szól, a produkció és a mastering is magas szintű.

A HiFi Rose RS201E jól bevált a TV hangjának feljavítására is. A HDMI ARC bemenettel felszerelt riválisokkal összehasonlítva, itt két távvezérlőt kell használni, és az átváltás nem automatikus. A párbeszédek hangja jól érthető, az akció jelenetek lendülete sodró. Ahogy azt már korábban is említettem, én ilyen formában nem fogyasztok muzsikát, de úgy vélem, ez a funkció népszerű lehet sok háztartásban. Talán az a legfontosabb tapasztalatom vele kapcsolatban, hogy a sokrétűség nem befolyásolja az audiofil képességeit. Behunyt szemmel hallgatva a The Martian film Making Water zenéjét egyik rácsatlakoztatott hangfalon sem tudtam volna megmondani, hogy éppen videó anyag hangsávja szól. Akit esetleg zavar a mozgókép, a kijelzőn megjelenítheti a több mint tízféle VU műszer egyikét, vagy ki is kapcsolhatja azt. Ez egy igen jól összepakolt egydobozos rendszer.

Értékelés:

A Rose RS201E egy zsúfolt piaci szegmensbe próbál betörni, és szerintem sikerülni fog neki. Akad néhány furcsaság a működésében, ám ehhez gyorsan hozzá lehet szokni. A Bluetooth funkciója középszerű, de nem valószínű, hogy használni fogja rajta. A csatlakozás kínálata az Artera Solus Play-hez hasonlítva kevesebb, de aki kis készüléket választ nem valószínű, hogy sok külső forrást akar csatlakoztatni.

Ha használni kezdi, a fent felsorolt aggodalmak nagyrészt irrelevánssá válnak, rendkívül szórakoztató. A szoftver tervezése kiváló, a stabilitás és az általános megbízhatóság páratlan, a kivitelezés minősége is kiváló. Legjobban pedig az hangzik, hogy az RS201E kiválóan szól. Véleményem szerint lépést tart az Uniti Atommal, de 650 fonttal kevesebbe kerül. Teszi mindezt úgy, hogy néhány olyan videó és más funkciót is elérhetővé tesz, ami egyes felhasználók számára ellenállhatatlan vonzerőt jelenthet. Természetesen vannak területei, amik fejlesztésre szorulnak, de a HiFi Rose így is kiváló berendezés, ezért lelkesen ajánlom mindenki figyelmébe.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Pontozás:

Írta: Ed Selley

Forrás és képek: AVForums és Rose

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu