Hírek, újdonságok

ROCKNA WAVELIGHT DAC/ELŐERŐSÍTŐ

bartimex
2024.03.17 05:26
ROCKNA WAVELIGHT DAC/ELŐERŐSÍTŐ

Gyakorlati tapasztalataink alapján kijelenthetjük, hogy ezzel a szegmenssel – technikával és konstrukcióval – csak a nagy tekintélyű cégek foglalkoznak, de a Rockna Audio a Wavelight Pre/DAC-al a legfelső szinten is túlmutat egy lépéssel. Ez a modell az „elit” osztály vezetője. A Rockna Audio zseniális mérnöke Nicolae Jitaru, a digitális tervezés területén, kivételesen jól ismert és elismert szakember. Nagy tapasztalattal rendelkezik, évtizedek óta dolgozik ezen a területen, nagyon sok munkája volt más nemzetközi audio-cégeken belül is.
A Rockna Wavelight DAC/előerősítőről – ha röviden kellene szólni – nagyon jó technikai képességek, hihetetlenül természetes hangszín és nagyszerű szolgáltatások együttese. De, mi a jellemzőket bővebben taglaljuk, mert szeretünk mélyebben belemerülni a dolgokba.

A vastag alumíniumból készült, masszív készülékház szálcsiszolt kivitele elegáns megjelenést garantál. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy puritán megjelenésű, de a kivitelezés minőségét tekintve ez túlmutat az egyszerűségen. Az előlapon egy középre helyezett fehér pontmátrix kijelző látványa dominál, amely minden lényeges információt megjelenít, természetesen kívánság szerint fénye halványítható vagy, ha nem kívánjuk látni, kikapcsolható. A Wavelight egy előerősítő funkcióval rendelkező D/A-konverter, melynek előlapján három ezüst színű fém gomb segítségével szabályozhatjuk a hangerőt, beállíthatjuk a menüt és a be- és kikapcsolási pozíciókat. Saját tápegységgel rendelkezik, aminek teljes kapacitása, a kettő – külön az analóg és a digitális áramkörökre – beépített transzformátornak köszönhetően 100 000 uF.

A Wavelight „csomag” nem tartalmaz önálló távirányító egységet, mert a szakszerű beállításhoz és a logikus kezeléshez a Rockna egy praktikus alkalmazást fejlesztett ki. Az alkalmazás funkciói a kézikönyvben részletesen megtalálhatók sőt, található QR-kód, ami beszkennelhető az iOS és Android rendszeren, de rákereshetünk az interneten is. Az alkalmazásban módosítható az összes beállítás és szabályozható a hangerő.
A Rockna Wavelight belsejében – DAC-chip helyett – egy saját fejlesztésű FPGA (logikai kapumátrix) algoritmusokkal hajtott, nagy pontosságú DAC-modul működik, ami különféle digitális feladatok elvégzésére a felhasználás helyén programozható. Ezen kívül egy speciális „R2R” architektúrával rendelkezik, a beépített hangerőszabályzó teljes egészében analóg módon működik, a szintszabályozásról a kapcsolható ellenállás-hálózat gondoskodik.

A Wavelight Pre/DAC hátoldalán számos interfész-bemenet (SPDIF, AES/EBU, USB, OPTICAL és 12S), IEC bemenet és (RCA-XLR) kimenet található. A bemenetek feldolgozási képességei a következők: SPDIF: 24bit 44.1-192k PCM, DSD64, AES/EBU: 24bit 44.1-192k PCM, DSD64, USB: 32bit 44.1-384k PCM, DSD64-512, Optikai: 24bit 44.1-176k PCM, DSD64 és az I2S (LVDS): 32bit 44.1-384k PCM, DSD64-512 mintavételezéssel működnek. A Wavelight I2S bemenetet is kínál HDMI aljzat formájában. Jelenlegi ismereteink szerint a zenei megszólalás maximalitása az I2S bemeneten a legkiemelkedőbb. A vonalszintű jel útja teljesen szimmetrikus. Az előerősítő rész teljesen elkülönül a digitális résztől, és az analóg bemenet minden átalakítás nélkül továbbított, a készülék itt nem végez AD/DA konverziót.
A Rockna Wavelight DAC négy digitális szűrővel rendelkezik: lineáris, minimális fázisú, hibrid és NOS. A bemenetektől függően a Wavelight a PCM-adatokat akár 32 bit / 384 kHz-es felbontással, akár egybites jelekkel DSD512-ig tud feldolgozni.

MEGHALLGATÁS

Jogosan merül fel a kérdés, mit kell tudni egy ennyire komoly megépítésű DAC-egységnek? A válasz: a digitalizálásból eredő összes hibát és anomáliát kezelni kell tudni, hogy sugározni tudja a mindenféle keménység nélküli, nagyon természetes tonalitás és a hangszínek tisztaságának kombinációját. Nem is az a lényeg, hogy mit tud, mert az a fenti ismertetőből kiderül, sőt sokan tisztában vannak a működéssel. Inkább az a lényeg, hogy mindezt hogyan tudja.

A Rockna Wavelight felsőbb osztályából fakadóan mindent be is tud bizonyítani, mert az általa közvetített jel zenei tartalma érzelmes, átlátható és természetes hallgatási élményt kínál. Az élmény magával ragadó. Úgy is mondhatnánk, letisztult, de több ennél, mert részletesebb, jobban definiált, finomnak és természetesnek hangzik – ezek különböző DAC-egységekben eddig is megvoltak külön-külön – most itt együttesen jelentkeznek. Azt az érzetet kelti, mintha a hangszerek a kezünkben lennének, mintha az énekes itt lenne a szobában. A részletek megjelenítése természetes, semmilyen módon és soha nem erőltetett vagy túlzott. A középtartomány – ott ahol a zene legjava szól – varázslatos, átadja a lendületet, részletgazdag, minden hangszer vizualizálható. Végre egy digitális egység aminek nincs jellegzetes, saját tónusa, minden a felvételektől függően változik – ahogyan a hangmérnökök megalkották.

A természetes tonalitás együtt jár a dinamikával. Közvetíti az árnyalatokat, a nagy energiájú impulzusok esetén is meg tudja tartani a hangszerek jellegzetes textúráját. A mikrodinamikai leképezés nagyjából megegyezik az eredeti előadás közvetlenségével. A dinamika és az alsó oktávok hangzás-teljesítménye egyensúlyban van a hallható tartomány teljes spektrumával. A lágy hangzású részletek bemutatásakor nem álmosító, nem lapos vagy unalmas. Képes álomszerű megjelenítést nyújtani, képes játszani hangulatokon átívelő apró inflexiókat – a tempója teljes. Audiofilként igenis találunk olyan eszközöket, amelyek képesek újra létrehozni az érzelmi rezonanciát, úgy érezzük, mintha a művész közvetlenül előttünk lépne fel.

A színpad térbeli részletei különösen lenyűgözőek, mert minden nagyobb léptékű, még az apró környezeti jelzések is tisztán érthetően átjönnek. Ezt leginkább az I2S bemeneten tudja produkálni – még több részlet, kézben tartott irányítást, tisztább vonalak és egy picivel még több energia nyerhető. A levegőben rejlő energia, a művészek közötti interakció, élmény – valami egyedinek lehetünk részei. A szimmetrikus kimeneten, a hangerőszabályzóval kombinálva kiváló lehetőséget nyújt aktív hangsugárzó rendszer üzemeltetésére, akár felvétel-ellenőrzés céljára. Mert, ami a stúdió célokra is megfelel annak hangzása igen stabil kapaszkodó egy High-End audiofil zenerajongó számára. Azokban a rendszerekben, amelyek ezt ki tudják használni, ez az „üzemmód” nagyon célszerű.
Persze minden preferencia és az audio-rendszer egységek szinergiájának kérdése.
Egy audio-rendszer összeállításának folyamata mélyen személyes. A DAC kiválasztásától a megfelelő kábelek megtalálásáig minden döntés tükrözi az egyéni preferenciákat, a hangzáshoz való egyedi megközelítésünket, valamint azt, ahogyan a zenének milyennek kell lennie. A rendszer a személyiségünk, ízlésünk, sőt a zene és a hangzás iránti filozófiánk tükröződésévé válik. Esetünkben a McIntosh MA 12000 erősítő és a Sonus Faber Stradivari új hangsugárzók a legjavukat nyújtották.

KONKLÚZIÓ

Egy jól képzett zenehallgató el tudja dönteni, hogy félvezetős vagy elektroncsöve erősítéstechnikára adja a voksát. Nagyon sok múlik a személyes ízlésen és a rendszerben lévő berendezések összeférhetőségében, hogy a lehető legjobb hangzást hozhassuk ki belőlük. Mit tehet a felhasználó a forrás oldalon? Analóg vagy digitális között választhat. Ma ez okozza a legnagyobb fejtörést, mert rengetegen vannak akik az évtizedek óta gyűjtött fizikai hanghordozókat részesítik előnybe, és vannak mások – rendkívül szép számmal – akik digitális alapanyaggal muzsikálnak. Nem lehet közöttük igazságot tenni. Egy biztos, aki digitálisra adja a fejét annak fel van adva a lecke. A Rockna Wavelight DAC/előerősítő élvezetéhez komoly mestermunkákat, kiváló felvételeken, hibátlan műsoranyagot kell gyűjteni. A cél, hogy pontosan reprodukáljuk a hangzást, létrejön – ezt a „jelenlétet” nagyra becsüljük – ami dacol az ár számszerűsítésével.

Pro
+ A logikus kezeléshez praktikus alkalmazás
+ Saját fejlesztésű FPGA
+ I2S bemenet
+ A jel útja teljesen szimmetrikus

Kontra
 A Rockna cég egy modellel feljebb még jobbat gyárt

 

Forrás: Hangzásvilág.hu