Hírek, újdonságok

Primare SPA25 bemutató - Allhomecinema

bartimex
2023.07.03 16:12
Primare SPA25 bemutató - Allhomecinema

Az elmúlt néhány évben a neves svéd gyártó a sztereó rendszereinek megújításával foglalkozott. A Primare SPA25 Prisma AV receiver bemutatásával tértek vissza a házimozihoz. Az eltelt idő alatt sok minden változott a térhatású hangélmény világában. Vajon sikeres lesz a visszatérés?

Legutóbb, nyolc éve mutattak be házimozi receivert SPA23 néven. Ez rettenetesen hosszú idő a mozi világában. A Denon, a Marantz és a Yamaha, hogy mást ne mondjunk, évente frissíti a kínálatát. Az alkatrész hiány időszakában sem volt hosszabb, mint két év. Ám a Primare soha nem volt arról híres, hogy gyakran váltogatja a modelleket, emiatt az SPA25 különleges alkalomnak számít. 2014 óta viszont sok minden változott a felhasználók igényeinek tekintetében. Azóta megjelent a Dolby Atmos, a 4K videó, a HDR, sokféle zenei streaming, sőt szoba kalibrációs rendszerek. A kihívások listája meglehetősen hosszú. Ám előny, hogy akik az előd modelleket használják, azok számára az új funkció lista őrült mennyiségű fejlesztést kínál.

A Primare SPA25 Prisma 9.1 csatornás receiver, ami többféle hangfal elrendezéshez konfigurálható. Az árcímkéje alapján a piac magasabb kínálatával kell versenybe szállnia, olyanokkal mint Arcam, vagy az Anthem. A streaming funkciója a gyártó saját fejlesztésű Prisma platformon alapul, a szoba kalibrációs rendszeréhez pedig nem mentek messzire Malmö-től, mert a Dirac Uppsala-ból származik.

A megjelenés:

Az SPA25 a jól ismert minimalista Primare stílus. Azonnal felismerhető akár titán, akár fekete színben látja. Az enyhén lekerekített vastag front panel, a jellegzetes mélyedés a kabinet és az előlap között a legkisebb I15-től a hatalmas A35.8-ig mindenütt tetten érhető.

Ez a tervezés stílus jelentősen eltér a piac többi készülékétől. A Yamaha a Denon, és a Marantz megjelenése távol áll tőle. A vastag előlap a luxus érzetet nyújtja, és talán ezt lehet nevezni nemes egyszerűségnek. Nem mutat kihívó módon a TV állványon.

A minimalista megjelenése mellett a funkcionalitása már látványosabb, itt a gyártó a maximálisra törekedett. A bemenetek tizenhét féle Presetbe rendezhetők, ami tetszőleges hozzárendeléseket jelent. A HDMI be és kimenetek és a hangzás mód is hozzárendelhető egy Presethez, ami később egy gombnyomással kiválasztható. Kényelmes, ötletes funkció.

Ötféle hangfal beállítás mód közül válogathat, meghatározhatja, hogy melyik Dirac szűrést akarja éppen alkalmazni, vagy akár teljesen elszakadhat a multi csatornától, és sztereó hangzásra akarja optimalizálni a beállítást, bármi lehetséges. Ha meglévő sztereó rendszerhez akarja illeszteni, mert van mondjuk egy Primare PRE35 előerősítője végfokkal, vagy Primare integrált erősítője, azok pedig konfigurálhatók úgy, hogy a front hangfalak meghajtását továbbra is elvégzik, de az SPA25 fogja a mozis hangokat és persze a hangerő szabályzást biztosítani. Tényleg rengeteg variáció választható, még arra is van lehetősége, hogy egy bemenetet többféle Preset beállításhoz rendelje hozzá.

OSD megjelenítés:

A sokféle beállítást az OSD menüben lehet elvégezni. A kilenc csatornányi erősítését 5.1.4, 7.1.2 hangrendszerhez lehet illeszteni. A magassági pozíciók támogatják úgy a mennyezeti, mint a Dolby Enabled hangfalakat. Az előerősítő kimenetek tekintetében csak a front vagy a sztereó csatorna küldhető ki másik erősítő felé, így valósítható meg a 7.1.4 elrendezés. Érdekes lehetőség lehet a High-End sztereó rendszerhez való illesztéshez.

A menüben a hangfal távolságok, szintek és a késleltetés is beállítható. Minden fontos beállítás ott van, de a megjelenítés módja sokkal vissza fogottabb, mint például a maximumra törekvő Yamaha képernyő menüje.

Van néhány apró dolog, ami hiányosságnak tekinthető. Ilyen például a hangerő szabályzás képernyő felső részén való megjelenítés lehetőség hiánya. Ez akkor jöhetne jól, ha a filmeket felirattal nézi. Természetesen az SPA25 szoftverét folyamatosan finomítják – a teszt időszakban három frissítést is kapott – így nem lehetetlen, hogy ezt is megoldják majd. A Primare lagom elvei miatt viszont arra biztos, hogy nem számíthat, hogy Yamaha jellegű látványos szimulációs menüje lesz.

Dirac:

A Primare SPA25 Prisma 500 Hz-ig teszi lehetővé a szoba hangzás korrekciót. Aki tovább akar lépni, meg kell vásárolnia a teljes licensz verziót. Csak akkor érdemes ebben gondolkodni, ha gyakorlata van a dologban. A Dirac aktuálisan a világ egyik legjobb szoba korrekciós rendszere, de ez nem az a szoftver, ami egy gombnyomásra kész eredményt produkál. Időre, és ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a legjobbat lehessen kihozni belőle. Érdemes lehet beruházni egy jobb mérőmikrofonra, mint például az UMIK-1, ami kb. 100 Euróba kerül. Ha a kereskedő felajánlja az otthoni beállítás elvégzését, és Önnek nincs Dirac gyakorlata, érdemes elfogadni, sőt erősen javasolt.

HDMI:

A Primare igen bátor döntést hozott a HDMI szekcióval kapcsolatosan. Azok a házimozi rajongók, akik minden matricát látni akarnak a dobozon, azonnal el fogják utasítani, mert nincs benne HDMI 2.1. Vajon okos döntés ez 2023-ban? Amikor aztán beszélgetést folytattunk a szintén malmői Massive játék fejlesztőivel a hardverekről, elmondták, hogy a 8K 60 Hz, és a 4K 120 Hz forrás viszonylag ritka, és a HDMI 2.1 csak ezekhez nélkülözhetetlen. A gyártó inkább választotta a stabil HDMI 2.0 kártyát, ami kezeli a 4K 60 Hz-et, és a legtöbb HDR verziót. Reálisan nézve ez bőven elegendő még a távolabbi jövőben is a film nézéshez, mert igen kevés 8K tartalom van, és a streaming szolgáltatók sem igazán tervezik a bevezetését. Ám a kérdést ezzel nem lehet megkerülni! Aki olyan játékos, hogy a legnagyobb felbontással és frissítés rátával akarja a megjelenítést Xbox Series X-ről, vagy PS5-ről, az SPA25 nem az ideális választás. Ha a 4K 120 Hz helyett megelégszik a 4K60 Hz frissítéssel, mint mi, akkor a PS5 is jól működik vele, mert kipróbáltuk.

HDMI csatlakozások tekintetében nem túl pazar. Négy bemenetet, és két kimenetet kínál. Az audió forrásokhoz öt pár RCA analóg, két digitális optikai és egy koaxiális digitális is van, ami nem túl gyakori az AV receivereken. Egy USB-B portja van, amihez számítógépet lehet csatlakoztatni. Ez a nagy felbontású anyagok lejátszásához nélkülözhetetlen. Egy tekintetben tipikus Primare, mégpedig a két Ethernet csatlakozásban. Innen megosztható a kapcsolat például egy Apple TV 4K-val, ahogy azt mi is megtettük.

Prisma:

A Primare már évek óta a saját fejlesztésű streaming platformját építi be a Prisma felszereltségű eszközeibe. Hatékony és sokoldalúan használható a Chromecast, DLNA vagy a telepített kliensekkel a zene lejátszásra. Saját zenei gyűjtemény vagy a kliensek gyorsan kiválaszthatók a menüben. Az SPA25 tudja az AirPlay 2 funkciót, és fejlesztés alatt van a Roon Ready minősítés. A lenti képernyő képen a Roon Ready még nem látható, de sok más módja a zene lejátszásnak igen.

Ahogy az a menü sorban látható, a gyártó beágyazott streaming szolgáltatásokkal és internet rádió eléréssel gazdagította a Prisma alkalmazást. Úgy látszik figyelembe vették a vásárlói kéréseket, miszerint egy alkalmazást szeret mindenki használni a hálózat lejátszásra, hogy ne kelljen váltogatni az appokat használat közben.

Nézzünk szét belül:

Mivel a Primare az A35.8 végfokban Hypex Ncore modulra váltott, kíváncsiak voltunk, hogy a saját UFPD, vagy a Hypex technológiával építi az SPA25-öt? Végül is az utóbbi mellett döntöttek, egész pontosan az UCD szériából választottak, és nem az Ncore-ból. Az UCD250LP csatornánként 90 watt teljesítményre képes akkor is, ha minden csatorna használatban van akár 4, akár 8 ohmon. Ez fontos dolog, amit érdemes figyelembe venni. Sok más gyártó ugyanis csak két csatornás terhelés mellett adja meg a magasabb teljesítmény adatot. Így nézve az SPA25 már nem csak 90, de 145W 8 ohmon.

Szembeötlő dolog az is, hogy a Primare a multi csatornás eszközeiben sem téveszti szem elől a sztereó rajongóit. A fent említett 8 csatornás végerősítő is konfigurálható sztereó módra, meg az SPA25 is. A svédek azt mondják róla, hogy ez egy sztereóban is használható AV receiver. Ha a két csatornás konfigurációt választja, csatornánként 290 W áll rendelkezésére.

A sztereó forgatókönyv elméletben sok más AV receiverben elérhető, de a Primare az SPA25-ben a DAC szekciót is módosította. Négy csatornányi jelfeldolgozást rendeltek a duál ESS9026PRE chip készlethez, így nyolc csatornás DAC javítja jelentős mértékben a sztereó reprodukciót.

A hang:

Bowers 700 S3 rendszert alkalmaztunk a meghallgatásra. A frontok 703 S3 állók, a háttér 705 S3, a center HTM71 S3. Amikor 5.1.4-re váltunk, négy Dali Alteco magassági hangfal csatlakozott. A mély csatornát Elac SUB2050 kezeli. A források Oppo UDP-203, Apple TV 4K, és Xbox One X voltak.

A játék adaptációk hangja általában nem túl jó, de a The Last of Us HBO sorozat úgy fest, hogy megtöri az átkot. A Primare SPA25 Prisma még a társadalom összeomlása közben is tudja, hogyan kell a hanghatásokat hangulatosan tálalni. Ugyan nem sok minden történik a hang effektek terén, de van azért egy két dolog, ami érdekessé teszi. Amikor például szirénázó rendőrautók mennek el kint, vagy harci repülők húznak el a magasban, az nem semmi. És ekkor a Dirac-ot még be sem kapcsoltuk.

Korábbi tapasztalataink alapján tudjuk, hogy a Dirac jó beállításával látványos eredményeket lehet elérni. A teljes finomhangolás nélkül is úgy a The Last of Us, mint az Amazon The Rig más szintre lépett. Az utóbbi izgalmas jelenetében amikor az olajfúró torony fáklya lángra gyúl, akkor is folyamatosan hallható a becsapódó hullámok zaja. Nagyon jól bele lehet merülni az élménybe.

A Dune összetett Oscar-díjas hangzás világát (UHD BluRay lemez, Dolby Atmos) már nagyobb kihívás jól tálalni. A furcsa hang effektek és Hans Zimmer különleges zenéjének párosítása nagyon szokatlan, nagyon távoli, de mégis érdekfeszítő. A kihívás abban rejlik, hogy a rétegeket megfelelő módon kell megszólaltatni, különben összemosódnak. Az SPA25 felveszi a kesztyűt, és feltárja a tartalékait, ahogy a szinte suttogó hangból hatalmas intenzitású orkánra vált. Lenyűgöző amikor Paul a homokviharban repül, és hallható a homokszemcsék halk súgása mellett a mechanikus szerkezet pattanásai. Amikor az ornitopter a viharfelhő fölé emelkedik, van egy kiváló Atmos pillanat, ahogy a hanghatás átlósan felfelé mozdul. A film megmutatta az SPA25 azon képességét, ahogy az apró részleteket diszkréten ki tudja emelni a durva hanghatások közül.

A Jurassic World: Dominion tele van dinamikus csúcsokkal. A dinoszauruszok üvöltése miközben Máltán üldözik Chris Prattet és Bryce Dalles Howardot. Feltűnő, hogy milyen jó a háttér effektek felbontása, és mozgása a térben. Igazán izgalmas teljesítmény, nem szoktunk hozzá ebben az árkategóriában. A színezés mértéke csekély.

Átkötöttük a kimeneteket a Dali Rubicon hangfalakra. Az LFE csatorna maradt az Elac mélysugárzón. A Primare a dán hangfalakkal is kiválóan teljesített többek között a PS5 Ace Combat 7 játékon. A játékra úgy lehet tekinteni, mint egy Top Gun klón. A történet érdektelen miközben jetekkel harcol a játékos, ám rengeteg a gyors effekt a légicsaták során. Az intenzitás kiváló, és nagyon hatásos miközben az ellenséges gépek elsuhannak a pilóta fülke mellett. A kulcs szó továbbra is a finom részletek ábrázolása maradt.

Zene hallgatás közben nyilvánvalóvá válik a Primare Hi-Fi eredete. Az Apple TV 4K az Apple Music-on keresztül a forrás. Sheku Kanneh-Mason virtouz cselló játéka Dolby Atmos mixben igazi élvezet. Kiváló keverés, úgy hallatszik, mintha a koncert teremben lennénk. A három dimenzió nagyon meggyőző, a Primare természetes módon és hitelesen zenél. Tamino The Longing című szerzeményében a finom gitárhang kíséri a belga-marokkói énekesnő hangját rengeteg finom texturával. Ha egy sztereó zenerajongót kérdez, az zsigerből elutasítaná azt, hogy házimozi erősítőn hallgasson zenét. Ám ha az SPA25 szólalna meg vakteszten, könnyen lehet, hogy tetszene neki.

Következtetés:

A Primare SPA25 Prisma nem olyan átlagos AV receiver, ahol a funkció lista messze túlmutat a teljesítményen. A Dirac-nak köszönhetően kiváló lehetőséget ad a hangzás szobához és hangfal rendszerhez való testre szabásához. A konfigurációs beállítások nagy szabadságot biztosítanak anélkül, hogy bonyolult lenne a beállítás. A HDMI 2.1 hiánya csak a megrögzött játékosok számára jelent hátrányt, a filmek rajongóinak nem kell aggódniuk emiatt. Nagyra értékelhető tulajdonsága az, hogy nem csak a kifinomult térhangzás előállítására képes, de valódi csúcskategóriás sztereó hangzást is elő tud állítani.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Forrás és képek: Allhomecinema

2023 április 26

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu