Hírek, újdonságok

Paradigm Premier 800F hangsugárzó teszt

bartimex
2023.12.08 18:54
Paradigm Premier 800F hangsugárzó teszt

A belépő Monitor SE család után következő Premier sorozat a kanadai gyártó szerint egy valódi minőségi ugrást jelent, amellyel ezen hangsugárzók tulajdonosai olyan kvalitások birtokába juthatnak, amelyek ezen az árszinten korábban teljesen ismeretlenek voltak.

A bő egy méter magas, kizárólag minőségi alkatelemekből álló és ízlésesen kinéző Premier 800F típus a sorozat kettő földön álló modellje közül a nagyobbik, ami társaihoz hasonlóan a legutolsó porcikájáig bezárólag a Paradigm kanadai üzemében készült. A négy hangszórós, három-utas, bassz-reflex rendszerben működő hangsugárzó divatosan keskeny, mély és nyúlánk formájú, íves oldallapjai pedig egy karakterességet sugárzó határozott törésvonallal rendelkeznek. Az enyhén íves tetejű, hátrafelé keskenyedő stabil kabinet hatékonyan mérsékli a különféle rezonanciákat és elszíneződéseket, valamint jelentősen fokozza a basszus erejét és dinamizmusát, ami egyébként az összes Paradigm hangsugárzó esetében nagyon jó szokott lenni.

A Premier 800F magas és középsugárzói a gyártó Exclusive Perforated Phase-Aligning (PPA) technológiájával készülnek. A hangzatos név a gyakorlatban egy speciális lencsét jelent, ami egyrészt segíti a hangok színezetlen és sima megszólaltatását, másrészt a membránokat is megvédi az esetleges mechanikai sérülésektől. A megoldás leginkább a középsugárzó esetében látványos, mivel a 165 mm-es egység egy modern műalkotást idéző perforált lemez mögött helyezkedik el, amiről a típus elég könnyen beazonosíthatóvá válik. A közép és mélysugárzók Active Ridge Technology megoldással készülő membrán peremeinek köszönhetően a dobozok megszólalása még erőteljesebbé vált, a torzítások szintje pedig kerek 50%-al csökkent.

A hangsugárzó hangszórókészlete egy ferro-fluid hűtésű 25 mm-es X-PAL dóm tweeterből, egy 165 mm-es karbonnal megerősített polipropilén membrános mély/középsugárzóból és legalul kettő ugyancsak 165 mm-es karbonnal megerősített polipropilén membrános mélysugárzóból áll. A váltás a hangszórók között 700 illetve 2500 Hz-en történik 12 dB/oktáv meredekséggel. A bassz-reflex rendszer öblös kijárata nagyjából a hátlap közepe táján helyezkedik el, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni a doboz elhelyezésekor (ne legyen túlságosan közel a hátsó falakhoz).

A magas fényű fehér és fekete, valamint izgalmas Espresso barna színekben készülő hangsugárzó kettős kábelezést/erősítést lehetővé tévő csatlakozó terminállal rendelkezik.

A Paradigm hangsugárzók hangzásával kapcsolatban lényegében minden esetben felmerült a karakánság és a határozott kiállás, ami természetesen a Premier 800F esetében is megvan, csak éppen a Monitor SE 3000F-hez képest sokkal kifinomultabb és kerekebb formában. A szintén karcsú 800F a szokásos erőteljes, dús basszusú és nagy volumenű megszólalással rendelkezik, azonban erősítő partnertől függetlenül sarkos vagy éles hangokat lehetetlen kicsalogatni belőle. A jazz muzsikája izmos és energikus dobszólóval kezdődik, amit a hangsugárzók mindenféle erőlködés nélkül szólaltatnak meg és a basszus jelenléte a felvétel folyamán végig hangsúlyos, így a pontosan kottázható bőgő és az energikus ritmusszekció stabil alapokat biztosít. A hangszerhangok nyíltak, kellemesek és kifinomultak, a komplett megszólalás érett hatású, egységes és arányos. A frekvenciasáv felső végét jelentő magasak könnyedek és levegősek, alapvetően természetes hatásukat egy kis plusz lágyság teszi még élvezetesebbé. A vibrafon kellemesen csengő, analógos jellegű játéka kifinomult és bensőséges hangulatú, a hangok az ütők mozgását követve vándorolnak a két hangsugárzó között.


Klasszikus műveken az előbbiekben megismert stabil basszus alapokra építkezve könnyed, levegős, fesztelen, valóságos színezetű és gyakran egészen monitoros hatású hangszerhangokat szólaltat meg, az olyan erőteljes és dinamikus részleteket, mint például a Verdi opera tutijai, pedig csuklóból kirázza magából. A nagyobb terhelés meg sem kottyan neki, a karaktere és az arányai egyaránt megmaradnak. Az attak és a gyors basszus hangok feszessége erős átlagos, a mélyek tömege jókora mennyiségű. Paradigm tulajdonságként a hangzását egyszerre jellemzi a részletekre való alapos koncentrálás és a komplett atmoszféra megteremtése, így egyszerre kellően részletező és komplex „rálátást” nyújtó hangzásban lehet részünk. A megszólalása nyílt és kitárulkozó fajta, a magasai és a közepei olyan finomak és selymesek, amilyeneket ezen az árszinten nem nagyon lehet hallani. A zongora-szaxofon kettős felvételén egy erőteljes és mégis finoman árnyalt hangzású szaxofon és egy naturális színvilágú zongora rutinos összjátékát hallhatom széles és mély színpadon, kifejezetten monitoros jelleggel megszólaltatva. Shirley Horn dalában a mélyszólam különösen erőteljes és a hangmérnök szándékának megfelelve mindvégig domináns, de egy cseppet sem zavaró. Az énekesnő kellemesen fátyolos tónusú, lágy és levegős hangon önti dalba a szomorúságát, hangjának „lebegését” a dús basszus semmiben sem zavarja, olyan kitűnően „megélnek” egymás mellett, mintha a mélyeket egy másik doboz szólaltatná meg. A felvétel háttérkörnyezete alaposan kidolgozott, a magasak könnyedek és oldott hangulatúak, a szokásosan szellős tér széles és jó mély, a hangok szépen elszakadnak a hangsugárzóktól.
Testességének, jókora erejének és dinamizmusának köszönhetően a Premier 800F a különféle pop-rock zenék megszólaltatásában is nagyon otthon van, bár a főleg az utóbbiaknál felmerülő nyersesség vagy fémesség nem igazán jellemző rá. Mindez azonban nem zavarja abban, hogy a maga kulturált módján rendesen odategye magát, és ha kell, akár lerobbantsa a falakat is. Jó minőségű felvételekkel nagyon színvonalas és élvezetes produkciót nyújt, közepeinek és magasainak kifinomultsága pedig még a könnyűzenei környezetben is kategóriáján felüli.

Ajánlás

A gyártó által emlegetett kiemelkedő kvalitások valóban bőven tetten érhetők a Premier 800F hangzásában; legfőképpen a magasak és a közepek kifinomultsága, levegőssége és természetessége azok a tulajdonságok, amelyek számomra még az egyenletesen nagyon magas minőségű produkcióból is kiemelkednek. Emellett természetesen a dús, erőteljes és dinamikus, minden körülmények között kordában tartott basszust is meg kell említeni a hangsugárzó kiemelkedő jellemzői között, amihez ráadásul a hátsó falak túlzott közelségére sincs szükség, így a dobozok által felépített színpadok impozáns mélységét is bátran kihasználhatjuk, ha a zenehallgató szoba lehetőséget nyújt hozzá.
.

Paradigm Premier 800F
Frekvencia átvitel: 50 Hz- 22 kHz (±2dB)
Maximális bemeneti teljesítmény: 180 W
Névleges impedancia: 8 Ohm
Váltási frekvenciák: 700 Hz, 2500 Hz
Érzékenység: 92 dB
Méretek: 1053×230×350 mm
Tömeg: 24,2 kg

Forrás: Hifipiac.hu