Hírek, újdonságok

Onkyo TX-RZ50 – ÚJRA A PORONDON

bartimex
2023.12.08 17:29
Onkyo TX-RZ50 – ÚJRA A PORONDON

Az Onkyo TX-RZ50 AV recorder az úttörő DIRAC szobakorrekciós technológiával újjáéleszti az otthoni szórakoztató berendezéseket.

Sokáig csend volt az Onkyo körül, ami kár volt, különösen, ami AV-vevőkészülékeket illeti. A japán márka azonban visszatért, némi amerikai segítséggel. A TX-RZ50 egy 9.2-es AV-vevő, ami számos funkcióval bővült, köztük az opcionális Dirac teljes verziójával. Egészen egyedülálló.

Bevezetés

A TX-RZ50 az Onkyo új AV sorozat első darabja. Ez egy 9.2-es készülék, amely a nagyobb teljesítményű TX-RZ70-zel együtt a legendás japán márka visszatérését hivatott beharangozni, vadonatúj készülék, amely számos 2023-ban elvárt funkcióval rendelkezik.

Említést érdemel, hogy a HDMI 2.1 minden porton adott és az IMAX Enhanced széleskörű támogatása sem utolsó dolog. A készüléket FM/DAB tunerrel is felszerelték, ami ritkaság ebben az árkategóriában. Találunk néhány egyedi funkciót is, amelyekkel az Onkyo meg akarja különböztetni magát az olyan nagy riválisoktól, mint a Denon/Marantz vagy a Yamaha.

A lista élén a Dirac, a szobakalibrációs szoftver áll, amelyet sokan a legjobb megoldásnak tartanak egy helyiség akusztikai problémáinak kezelésére. Az Onkyo nincs egyedül a Dirac választásával; többek között az Arcam, a NAD és a Primare is kínálja ezt az AV-vevőkészülékekben.

Nemrégiben opcionálisan a Denon és a Marantz is elérhetővé tette. Az Onkyo ingyenesen szállítja a Dirac teljes verzióját, ami a teljes frekvenciatartományt korrigálja, nem csak 500 Hz-ig. Ez egyedülálló, tekintettel arra, hogy ha külön vásároljuk meg, a Dirac elég drága.

Újrakezdés

Ha valaki az elmúlt években keresett AV-vevőt, az komoly kihívásokkal nézett szembe. Egyes márkák alkatrészhiány és logisztikai problémák miatt nem tudtak szállítani, másoknak pedig olyan ázsiai gyárakkal kellett megküzdeniük, amelyek hosszú időre bezárták kapuikat.

Az Onkyo (és a Pioneer testvérmárka) még jobban szenvedett, és végül a Sharp és a Premium Audio Company égisze alatt volt szükség újrakezdésre. Ha ez utóbbi név nem sokat mond: a mögötte álló audiocég többek között a Klipsch és a Jamo otthona, de más márkák forgalmazásával is foglalkozik.

Az újrakezdés időt vett igénybe, szükség volt többek között az új készülékek megtervezésére és forgalmazására, melyek a TX-RZ50 esetében azonnal láthatók. Az AV-vevő például Klipsch Optimize Mode üzemmóddal rendelkezik, amely az erősítőt az amerikai hangsugárzógyártó Reference és Reference Premiere vonalaihoz optimalizálja.

Teljes HDMI 2.1

A TX-RZ50 hátoldalán hat HDMI bemenet és két HDMI kimenet található, mind a HDMI 2.1 szabványnak megfelelően. Az első három bemenet és a 4-6. HDMI bemenet között van egy kis különbség. Az első csoport támogatja a 8K/60AB és a 4K/120AB, a második csak a 8K/60B és a 4K/120AB formátumot.

Ez a különbség a gyakorlatban nem jelentős. Kinek van háromnál több 8K-s otthoni forrása, amely támogatja a kibővített színteret? Egyébként van egy hetedik HDMI-bemenet is az elülső oldalon, de ez csak 4K60-ra korlátozódik. Az Onkyo egyébként továbbra is biztosítja az örökölt videóbemeneteket, ami mindig hasznos, ha valaki retro konzolokat gyűjt.

Ami a hangbemeneteket illeti, az analóg tartomány elég széles. Hat RCA pár és egy dedikált phono bemenet áll rendelkezésre az analóg hangforrásokhoz. Ha digitálisan szeretnénk valamit csatlakoztatni, kevesebb választási lehetőségünk van: egy koaxiális és egy optikai bemenet.

Ha hifi és surround rendszert szeretnénk kombinálni, hasznos, hogy a TX-RZ50 11.2 csatornás teljes előcsatlakozással rendelkezik. Két további hangzónát is képes vezérelni. Közvetlenül ezen előcsatlakozók felett találjuk a hangszórócsatlakozókat.

Elegáns kialakítás sok billentyűvel

Míg más gyártók minimalizmusra törekszenek, az Onkyo más irányt vesz. A TX-RZ50 meglehetősen masszív lábakon álló vevőegység, előlapja tele van gombokkal és forgatógombokkal. A tizenöt kis bemeneti gombnak köszönhetően nagyon gyorsan válthatunk egy adott forrásra. A zöld kijelző alatt egy nehéz fedelet találunk; ha kinyitjuk, még több kezelőszervet fedezhetünk fel.

Vicces módon a mellékelt távirányító sokkal egyszerűbb. De nem annyira egyszerű, hogy ne lehessen vele semmit sem jelezni. Kisebb, de minden olyan gombbal fel van szerelve, ami a vevőegység működtetéséhez szükséges. Tartalmaz egy információs gombot is, amely lehetővé teszi, hogy a képernyőn is látható legyen, hogy milyen jelet közvetít és hogyan dekódolja.

Ha inkább egy alkalmazáson keresztül szeretnénk dolgozni, az Onkyo Controller alkalmazás (iOS és Android) nagyon szépen jelenik meg a nagy képernyőkön, de kisebb okostelefonok kijelzőin kevésbé rendezett. Ez egy jó alkalmazás, amely sok vezérlést biztosít, többek között zónánként külön-külön is, ha a TX-RZ50-et így állítjuk be. A különböző bemenetek és a beépített streaming opciók egyikének megérintése nagyon egyszerű, és menet közben is gyorsan át lehet ugrani egy másik hallgatási módba.

Egyszerű, de erőteljes megjelenés

Lehet, hogy a TX-RZ50 új, de a tévé kezelőfelülete ismerősnek tűnik. Mint mindig, az Onkyo most is a választási lehetőségeket bemutató, elegáns felületet választja. Számos lehetőség van és nem hat bonyolultnak. Korlátozott számú alapválasztással dolgozhatunk, amelyek újabb lehetőségekhez vezetnek.

Egy kis magyarázat ugyan néha hasznos lehetne, de általában mindent világosan bemutatnak. Az Onkyo sajátossága, hogy az egyes surround kodekekhez is találunk néhány beállítást. Ez különösen igaz a DTS / IMAX esetében, ahol a Bass Feeding opcióval játszhatunk.

Rengeteg streaming lehetőség

A készüléknél számos streaming lehetőséggel számolhatunk, kibővült a Chromecast és adott az AirPlay 2. Ha inkább az alkalmazáson keresztül szeretnénk használni, a TX-RZ50 Play-Fi-t is kínál. Az is jó, hogy az Onkyo még mindig támogatja a DLNA-t. Ez lehetővé teszi, hogy zenét lehessen lejátszani a vevőegységen a számos DLNA-lejátszó alkalmazás egyikével iOS vagy Android rendszerre.

A legtöbb alkalmazás a saját fájljai lejátszására készült, de támogatja a Tidalt és a Deezert is. A Bluetooth ritkán jelent opciót a minőségi AV-vevőkészülékeken. A legtöbb gyártó csak az SBC kódot támogatja, ami gyakran kevésbé jól hangzik. Ez a készülék kivételt képez a szabály alól, mivel a TX-RZ50 támogatja az AAC-t.

Összefoglalás

Az Onkyo sikeresen visszatér az AV-vevőkészülékek szegmensébe a TX-RZ50 készülékkel. Ez a készülék egyedülálló adottságokkal rendelkezik, így a surround szerelmeseinek a máshol megszokottól eltérő választási lehetőséget kínál. A teljes Diraccal való csomagolás, a számos streaming lehetőség, a világos, lényegre törő kezelőfelület és a hanghatások gyors reprodukciója teszi ezt a készüléket kiváló választássá egy jobb otthoni surround rendszer kiépítéséhez.

 

Forrás: Sztereómagazin.hu