Hírek, újdonságok

Magnat Transpuls 800A aktív hangfal teszt - AV-online

bartimex
2023.05.31 07:58
Magnat Transpuls 800A aktív hangfal teszt - AV-online

A Magnat olyan repertoárral rendelkezik, amit minden hifi gyártó megirigyelhet. Hangfalspecialisták maradtak továbbra is, de az elektronikák terén is letették a névjegyüket az asztalra. Mi maradtunk a cég fő mezsgyéjén, tehát az előbbiből került ismét egy a szerkesztőségünkbe, ami a Transpuls sorozatuk legújabb, és egyben legkisebb modellje.

A Transpuls sorozat legkisebbje aktivizálta magát

A Magnat a Transpuls sorozattal egy olyan közönséget célzott meg eddig, akik lehetőleg nagyban gondolkoznak, legyen szó a hangfal fizikumáról és a hangjáról, valamint oda vannak a hetvenes-nyolcvanas évek dizájnjáért. Viszont mi van akkor, ha valaki mindezt kissebben és univerzálisabb formában szeretné az otthonában tudni? Rájuk is gondolt a gyártó, ezért hozta létre a Transpuls 800A-t, ami egy állványos hangdoboz, ráadásul aktív, mindezek mellett elég jól fel van szerelve, tehát sokkal több lehetőséget ad a felhasználójának. A Magnat Transpuls tehát a múltba repít minket vissza a külsejével, ráadásul egyből Amerikába, hiszen elsősorban ott volt már egyedi kinézete akkoriban is a hangfalaknak. Így nem csoda, hogy a 800A-ra ránézve egyből beugrik egy-két újvilági gyártó, amivel eredendően nincs gond, hiszen ott lényegében sosem ment ki a divatból ez a forma, Németországban pedig abban a korszakban egyszerűen nem készültek olyan hangfalak, amelyek formájából meríteni, nosztalgiázni lehetne.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal hangszórók

 

A Magnat Transpuls 800A egy közepes méretű állványos hangdoboz, ami MDF-ből készült, a fekete frontoldalhoz fahatású oldallapok tartoznak, a hangszórókat süllyesztett panelba integrálták, amit sűrű szövettel takarhatunk el, pontosabban védhetünk meg a külső sérelmektől. Alatta gumiperemű, fémgyűrűbe foglalt, Klippel optimalizált, 170 mm-es mélyközép hangszóró fogad minket, membránjának alapanyaga préselt papír, ami a mai napig a legmegfelelőbb és legelterjedtebb, főleg ebben a kategóriában.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal mélyközépsugárzó

 

Felette már érdekesebb megoldás jön, legalábbis a Magnat szempontjából, hiszen a Transpuls többi tagjához hasonlóan egy tölcsérbe építették be a 25 mm-es, neodímium mágneses, szövet dóm magassugárzót.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal magassugárzó

 

A hangfal kétutas, basszreflex rendszerű, ráadásul az utóbbi nyílásából kettőt is találunk a frontoldalon, amelyek közé a Magnat úgynevezett dicsőségtáblát helyezett fémből, amin a hangdoboz típusa mellett az alapvető jellemzőit is megtaláljuk. Egyikük hátulján aranyozott, teflonszigetelésű, aranyozott csatlakozókat találunk egy mélyedésben, ami természetesen a másikon is megtalálható az "üreget" kivéve, azonban aktív hangfal révén még van itt néhány dolog. Mielőtt kitérnénk ezekre, megjegyezzük, hogy a csomagolásába tettek hangfalkábelt, aminek csupasz a vége, és bár elég hosszú ahhoz, hogy a hangdobozokat megfelelő távolságra helyezzük egymástól,
a vastagsága nem mondható jelentősnek. Ezért megérdemel egy kísérletet ennek a lecserélése, lehetőleg banándugós kivitelűre, hiszen a jelátvitel minőségén így biztosan léphetünk egyet előre.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal csatlakozó

 

Térjünk most vissza az aktív doboz hátuljára, tartalmára, tudására! A 2x60 W teljesítményű Magnat Transpuls 800A el van látva 5.0 verziójú, aptX szabványú Bluetooth kapcsolattal, azok számára, akik a vezeték nélküli zenehallgatást favorizálják. A HDMI ARC és CEC funkcióval a hangdobozok a tv távirányítójával vezérelhetők, amiért egy plusz pont mindenképpen jár.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal távirányító

 

3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenetet, röviden AUX-ot használhatunk a hordozható eszközök csatlakoztatásához, az analóg sztereó bemenet pedig kapcsolható, hiszen beépítésre került egy MM phono előerősítő is, így CD-lejátszónk mellett az analóg források rajongóit is ki tudja szolgálni. Az optikai bemenetről sem kell lemondanunk a televíziónkhoz való illesztésénél, a mintavételi frekvencia pedig 24 bit/192 kHz minden digitális bemeneten, ami szintén jó jel, bár manapság már átlagosnak mondható az aktív hangfalak esetében. Aktív mélyládát is csatlakoztathatunk, ha szükségét érezzük, ahogyan gumitalpakat is rögzíthetünk, aminek most is a stabilitásban és a fellépő rezgések
elvezetésében van szerepe. Ne felejtsük el azt, hogy a hangerőt potméter segítségével állíthatjuk, ami ellátja benyomást követően a bemenetválasztási funkciót is, ami nem ismeretlen, de ügyes megoldás. A készenléti állapotról és a Bluetooth kapcsolatról egy frontoldali LED tájékoztat minket. A mellékelt tápkábel hétköznapi, ennek kicserélését érdemes fontolóra venni! A mellékelt távvezérlő műanyag, nem nagy, de vezérelhetünk róla mindent, amit csak lehet, könnyű kezelni, és szerintünk más nem is számít.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal talp

 

Nem minden a külső!

 

Hosszasan járattuk a Magnat Transpuls 800A-t, mint minden tesztelendő készüléket, de ez az átlagosnál jobban is megkívánta a procedúrát, mert először bekapcsolva erőtlen, fakó volt a hangja. Aztán eltelt néhány hét, és kaptunk egy olyan hangot, amit Magnat hangdoboztól ebben a méretben elvárunk és ismerünk is. Pontosabban a mai Magnat hangzás fogadott minket, tehát nyílt, természetes, felesleg nélküli, ami azért valljuk be, kicsit ellentétben áll a külsejével. A távirányítóról a magas- és mélytartományt is állíthatjuk igényeink szerint, és bizonyos zenéken még hatékonynak is tűnt, tehát nem vitte túlzásba a színezést, de aki a tisztaság mellett dögösségre is vágyik, annak mindenképpen szükséges hozzá venni egy külön aktív mélyládát. Nem muszáj nagy vagy drága, van is a cég felhozatalában ezeknek a kritériumoknak megfelelő, tehát egy kompakt, de erőteljes modellt tudunk mellette elképzelni.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal keresztváltó

 

Dire Straits hallgatása során nem tapasztaltunk olyan hiányt, amit érdemes lenne megemlíteni, hiszen a Transpuls 800A hozta azt a szintet, amit elvárunk egy átlagos 150 ezer forint körüli passzív hangdoboztól. A beépített erősítő típusa tehát jó választás volt a Magnattól, ráadásul a karakteréhez is illik, nem változtat rajta, így mindenképpen egy okos párosítással állunk szemben. Még a játékszernek is tekinthető, összekötő hangfalkábel is ki tudta szolgálni a dobozokat, de saját QED drótjainkat használva azért egyértelműen biztosabb lett a hangkép. Hogy erre a befektetésre kinek van szüksége, azt mindenki maga fogja eldönteni, de ha van a sufniban egy elfekvő darab, ami ráadásul banándugókkal is fel van vértezve, akkor ne féljünk használni!

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal

 

Mi visszatértünk a csomagban találhatóhoz, és lényegében elégedettek voltunk vele. Még Chopin műveinél is szépen, kellemesen zenélt nekünk a legkisebb Transpuls, ami végre hosszan hallgathatóvá vált. A zongorabillentyűk erősebb leütéseinél találkoztunk némi zavarral a mélytartományban, viszont a természetesség továbbra is megmaradt. Még a további hangszerek belépése sem hozta igazán zavarba, más előadóknál a klarinét is meglepően tisztán és él nélkül vált le a hangfalakról. Az is plusz pont, hogy halkan is jó érzés volt hallgatni az előadást, nem kellett nagy kivezérlés ahhoz, hogy a részleteket elénk tárja, és az alsótartomány is életre kelt. Nem igazán
panaszkodhatunk az alsótartományra szimpla, sztereó zenehallgatásnál, hiszen a dobok is meglepően mélyre mentek, még Marcus Miller sem tudott kifogni rajta. Némi definiáltságot és pontosságot el tudtunk volna még képzelni, de igazi panaszra nem adott okot még ennél húzósabb és dögösebb zenéken sem, pedig a hangfalak alapkaraktere nem ezt képviseli. A hallottakhoz persze szükség volt csöves kimenetű CD-lejátszónkra, márvány hangfalállványunkra és szintén QED összekötő kábelünkre is, tehát a csapat többi tagjára illik odafigyelni, ha nem akarunk csalódást okozni magunknak, és ki tudjuk hozni a legtöbbet a kis Transpuls-ból.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal magassugárzó

 

A Bluetooth kapcsolat a maga nemében és kategóriájában megfelelő volt, a vezeték nélküli zenehallgatókat szerintünk ki fogja elégíteni, itt is csak némi plusz izgalmat, dinamikát hiányoltunk, ami már eleve adott volt az ezüst lemezhez képest. A közép- és magastartományra viszont továbbra sem lehetett panaszunk, főleg az utóbbi esetében vettük hasznát a tölcséres megoldásnak, aminek köszönhetően a cinek nagyon finoman váltak le a dobozokról és terjedtek el a szobánkban.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal mélyközépsugárzó

 

A phono opciót többnyire felesleges extrának találjuk ebben a kategóriában, de egy 100 ezer forint körüli, belépő szintű lemezjátszó kiszolgálására mindenképpen alkalmasnak tűnt, tehát bátran használjuk ki ezt a lehetőséget, nem fog csalódás érni minket, ha nem nagyok az elvárásaink. Továbbra is kellemes, nyersességtől mentes, sokáig élvezhető volt ebben a formában is, így mindenképpen érdemes kihasználni, amennyiben van otthon lemezjátszónk és nyersanyagunk,
de azokat sem fogjuk lebeszélni, akik most gondolkoznak a zenehallgatás analóg változatával.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal hangszórók

 

A HDMI ARC szintén csettintést érdemelt részünkről, hiszen manapság még elég ritka ez a kényelmi opció, és mindenképpen érdemes használnunk, mert a hangdobozokat a televíziónkhoz illesztve sem ért minket csalódás. Hozta a megismert karaktert, ami továbbra is zenehallgatás terén mutatta az igazi formáját. Koncertfelvételeket ezért mindenképpen érdemes rajta keresztül hallgatni, egyáltalán nem csupán némi plusz hangosítást kaptunk általa, hanem a kategóriájában megfelelő minőségű és továbbra is tiszta előadást. A mélyszekció hiányát itt is lehetett érezni, tehát ebben a felállásban még jobban indokolt bekötni a rendszerbe egy mélyládát, mert szimpla filmnézésnél nélküle le kell mondanunk az igazi izgalomról, a robbanások testességéről és meglepetésszerű belépéseiről. Amennyiben ez a számunkra csak egy plusz opció, tehát nem ez az elsődleges a hangfal kiválasztásánál, akkor ki fogunk békülni ezzel a hiányossággal, pontosabban a Magnatnak ebben a kategóriában és méretben megnyilvánuló karakterével, hangképével.

 


Magnat Transpuls 800A aktív hangfal

 

Összefoglalás, végszó

 

A Magnat legkisebb Transpuls szériás hangfalpárja a 800A egy aktív modell, ami a tapasztalataink alapján gondosan ki van találva, meg van tervezve és építve. Némi olcsóságot találtunk a kivitelezésében, és a retró külső alapján sem feltétlenül azt vártuk el, amit kaptunk, ezért kicsit ambivalens az összkép. Aki szereti a hetvenes évek dizájnját, zenében viszont a frissességet, kellemességet és a túlzásoktól mentes előadást, annak könnyen bejöhet. Hétköznapi zenehallgatásra mindenképpen megfelel, ha jól választjuk meg a társait, és a televíziónkhoz illesztve sem fog csalódást okozni, csak az a bizonyos fránya bizsergés és karakteresebb basszus hiányzott belőle, mert annak birtokában nem nagyon gondolkoztunk volna az ajánlott vétel státuszon. Így viszont, a HDMI ARC, a könnyű kezelhetőség és hosszú hallgathatóság ellenére sajnos lecsúszott róla.

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: kétutas, basszreflex, aktív
Hangszórók:

170 mm-es papír membrános mélyközép hangszóró


25 mm-es szövet dóm magassugárzó

Teljesítmény: 2x60 W
Frekvencia-átvitel: 34 Hz-32 kHz
Keresztváltási frekvencia: 3100 Hz
Bemenetek: phono, line, aux, optikai, HDMI ARC
Bluetooth verzió: v5.0
Méretek: 240 x 385 x 215 mm
Tömeg:

7,5 kg (aktív)


6,5 kg (passzív)

Ár (a cikk megjelenésekor): 349 990 Ft/pár
AKCIÓS ár (a cikk megjelenésekor): 299 990 Ft/pár

 

Mérleg

 

+ Kellemes, szép teret rajzoló hang, finom közép- és magastartomány

+ Könnyű installálni, és a kezelhetősége is egyértelmű minden téren

+ HDMI ARC, ami még elég ritka, de nagyon jó kényelmi funkció

- A basszus lehetne stabilabb, pontosabb és mélyebb, a hangkép pedig izgalmasabb

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Formaterv: 3,5 
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu