Hírek, újdonságok

Magnat MC 400 hálózati sztereó erősítő teszt

bartimex
2023.06.11 19:06
Magnat MC 400 hálózati sztereó erősítő teszt

Egyesek szerint, ami minden tud, az semmire nem jó. Biztos, hogy mindig így van? Igen, a mindentudó "egydobozos" szetteknél számos negatívummal lehet szembesülni. De mi a helyzet az erősebb, kompromisszumoktól kevésbé szenvedő felső-középkategóriában? A Magnat MC 400 célja egyszerre sokrétű és modern. Csak egy pár hangdoboz szükséges hozzá, és indulhat a móka. Elsőre bonyolultnak tűnik, mégis jól átgondolt svédasztalként fogadja a zenefalatokra vágyókat.

 

 

A rádióerősítők és all-in-one rendszerek jövője?

A Magnat MC 400 nevezhető hálózati CD receivernek is, de aki hagyományos rádióval nőtt fel, annak örömére FM tunert is nyújt. Teljesen 21. századi módon akkor lehet kihasználni, ha streaming vagy multiroomképességeit kamatoztatják. Spotify és TIDAL kliensek is futtathatók rajta, de ha a telefonhoz szeretnék közvetlenül csatlakoztatni, arra az esetre Bluetooth aptX HD vevőt kínál. A helyi hálózathoz csatlakozhat Ethernet vagy WiFi használatával, vezérlése infravörös távvezérlővel vagy telefonos alkalmazáson keresztül lehetséges. Majdnem elfelejtettük megemlíteni a HDMI ARC csatlakozót, melynek előnyét bármelyik okostévé tulajdonos hamar megtapasztalhatja.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő hátlap HDMI

 

A készülék letisztult hifi központként vagy multimédiás, képmegjelenítővel rendelkező rendszerben is bevethető. Tartalmaz USB-A, koaxiális és optikai bemenetet, így USB adathordozótól a televízióig több digitális forrást is fogad a benne lévő DAC. Emellett egy phono és további két vonalszintű RCA bemenetet tartalmaz, előerősített (PRE OUT) és szubkimenet társaságában. A Magnat egyértelműen arra törekedett, hogy a leendő tulajdonosnak ne kelljen bonyolult készüléktoronnyal megbontani a nappalija letisztultságát. Az MC 400 mindent tud, amire egy átlagfelhasználónak manapság szüksége lehet. De mi a helyzet az erővel?

 


Magnat MC 400 hálózati sztereó erősítő hátlap

 

A teljesítmény 2x40 W 8 ohmon. Hogy ez mire elég, lentebb, a Hangminőség c. bekezdésben válaszoljuk meg. Korábbi tesztek alapján ekkora teljesítményű erősítő, ha megfelelő hangdobozokkal párosítjuk, könnyen betölthet kisebb vagy közepes méretű szobákat is, de lentebb konkrétabb tapasztalatokat is megosztunk olvasóinkkal.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

Küllem

A Magnat MC 400 ugyanakkora, mint bármelyik hétköznapi hifi erősítő. Fekete készülékháza meglehetősen diszkrét hatású. Elsőre nem túl harsányan adja tudomásul, hogy 3-4 eszköz feladatát látja el önmagában. Egyesek kifogásolhatják küllemét abban a tekintetben, hogy mellőzi az extravagáns részleteket. Fekete, szálcsiszolt előlap, szögletes formákkal, diszkrét kijelzővel és néhány funkcióválasztó gombbal. Formatervezői nem törekedtek nagy bravúrokra, ami más megközelítésből előny. Kár, hogy ezüstszínben nem rendelhető, de ahogy mondani szokás, a fekete mindenhez passzol. A hifi rendszerek fő célja a zeneélmény megteremtése. Egyesek elvárják, de funkcionálisan nem kötelező feladatuk a szobaékszer-hatás. Ezért mi megbocsátottuk, hogy nincsen aranygomb vagy kristályberakás a készülékházon.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

Az összhatás egyébként kellemes. A gombok könnyen elérhetők és az illesztések pontosak. A tető hajtogatott lemezből, a gumival kiegészített talpak pedig műanyagból készültek, de a fém előlap és a robusztus, matt fekete külső egész komolyra, tekintélyparancsolóra sikerült.

 


Magnat MC 400 hálózati sztereó erősítő távirányító

 

Használat közben

Könnyen hozzáfértünk minden funkcióhoz, fejvakarás nélkül is. Hozzátesszük, szerkesztőségünkben rendszeresen vendégeskednek hálózatképes hifi készülékek, így volt némi rutinunk. Alternatíváihoz képest az MC 400 vezérlése semmivel sem volt bonyolultabb. Minimális angoltudás kell a telefonos alkalmazás magabiztos használatához, de azt leszámítva nem tudunk hiányosságról, szarvashibáról beszámolni. A távvezérlő lehetne kicsit nagyobb, a számoknak sok, a bemeneteknek kevés hely jutott, de legalább minden funkciót elértünk róla. Nem tapasztaltunk zavaró búgást, melegedést, az MC 400 csendben, gördülékenyen végezte feladatát.

 


Magnat MC 400 App

 

Az okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül láttuk az internetes klienseket (internetrádió, Spotify, TIDAL, hálózaton tárolt zene stb.) és a helyi hálózaton tárolt zenéket. Hálózatról legfeljebb 192 kHz/24 bites fájlokat tudtunk lejátszani. Egyedi név adható az MC 400-nak, ami multiroom (többszobás) hangrendszerek esetén előny. Az alkalmazásban főleg műsorböngészésre, lejátszásra és jelszint (hangerő) vezérlésre volt lehetőség. Az infravörös távvezérlő gombjainak másolatát még szívesen láttuk volna, hogy teljes mértékben telefonról vezéreljük az erősítőt. Az automatikus bekapcsolás hiánya (hogy telefon utasítására vagy streaming kliens által küldött jelre is bekapcsoljon) nem okozott túl nagy gondot, bár ebben érdemes lenne utolérnie a cégnek multiroom szakértő riválisait. Elképzelhető, hogy e hiányzó funkciókat szoftverfrissítés útján pótolni fogja a Magnat.

 


Magnat MC 400 hálózati sztereó erősítő

 

Magnat MC 400 kipróbálása Atlantic Technology AT-1 hangfalakkal történt. Filmes forrásnak egy okostelevíziót csatlakoztattunk hozzá HDMI kábellel. Háttérzenei célra Spotify klienst futtattunk rajta. Napokig csak hagytuk muzsikálni a rendszert, közben fél füllel tanulmányoztuk a karakterét. Amikor szándékosan elmélyült zenehallgatáshoz ültünk le, néhány kedvenc CD-be is belehallgattunk, hogy a futómű tudását kiderítsük. Az FM tunert mi szubjektíven feleslegesnek éreztük, mert a telefonos alkalmazással pillanatokon belül elérhettünk bármilyen internetrádió állomást, a vártnál sokkal
magasabb hangminőségben. Az RCA bemenetre nem fókuszáltunk, mert az azon elért eredményt nagymértékben befolyásolta volna az analóg forrás. Mi azonban arra voltunk kíváncsiak, hogy "házon belül" mire alkalmas az eszköz.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

Meghallgatás

Tesztelés során szem előtt tartottuk, hogy az MC 400 nem egy azonos összegbe kerülő, kizárólag erősítő funkciót betöltő készülék. Ma egy hifi gyártótól származó belépőszintű, új CD-lejátszó legalább 100 000 forint. Hozzáadódik a D/A konverter és a hálózati funkciók megléte. Elvárásainkat fellazítva ültünk le zenét hallgatni, de korábban számos Magnat erősítőt teszteltünk, reménykedésben emiatt nem volt hiány. Az egybeépített koncepciót illetően szkeptikusak voltunk, de kétségeink napról napra alábbhagytak.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

Az MC 400 zamatos alapkaraktert biztosított rendszerünk számára. Teljesítménye közepes terheléshez bőven elég volt. Határozott, feszes basszusok jöttek az AT-1-ből akkor is, ha mellőztük a hangszínszabályzót és szomszédkímélő jelszinttel (hangerővel) hallgattuk a zenét. Minden zenei stílus színesen, gazdagon jelent meg, a halkabb részletek is élénkek voltak. A frekvenciák kezelése kiegyensúlyozottabb volt egy belépőszintű erősítőhöz képest. A magashangokban kismértékű töménységet tapasztaltunk, ami alatt nem harsányság, hanem szűkösebb térábrázolás értendő.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

A hangsávok, zenészek közti távolság nem volt olyan levegős és széttárt, mint drágább riválisok esetében, de a tisztaságérzet és rengeteg energia pillanatok alatt berántott minket a zenék hangulatába. Az MC 400 elevensége sok esetben bőséges erővel támasztotta alá kedvenc zenéinket. Tudásának határa csak olyan magas hangnyomásszinten lett érzékelhető, ami egy házibulihoz sem kevés. Akkor a dinamika enyhén ingataggá vált. Kevésbé kritikus fülű átlagfelhasználó nem biztos, hogy negatív tapasztalatként szűri le az MC 400 korlátait. Korábbi erősítő tesztekből kiindulva ezt az erőkapacitást mi szubjektíven inkább kisebb vagy közepes szobákban tartjuk elegendőnek.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő hátlap

 

Joe Satriani gitárvirtuóz saját nevét viselő albumát végig hallgatva értékeltük a lelkes, de túlzott nehézséget nélkülöző basszust. Az érdes elektromos gitárhang tisztán, magabiztosan szivárgott ki a hangsugárzók térbeli síkjából. A cintányér kicsit fakó maradt, mikro-dinamikában nem volt igazán gazdag. Utóbbi nem azt jelenti, hogy tompa volt a dob. Egyszerűen mellőzte a mélység és térbeliség érzetét. Ez nem vont le a zene élvezetéből, csak kisebb mélységig engedte a figyelmet.

 


Magnat MC 400 hálózati sztereó erősítő kijelző

 

A Massive Attack - Angel c. számát hallgatva hihetetlen mélyhangok szabadultak fel, jelentős részben a hangdobozoknak köszönhetően. A vízszintes színpad tagolása viszonylag egyszerűen történt, viszont a hangulatteremtés, energiák elosztása hamar meggyőzött minket. A jellegzetes, borzongató részletek, elektronikus effektusok könnyedén és józanul úsztak be, miközben a kanapé szó szerint vibrált alattunk. Ebből azt szűrtük le, hogy a Magnat MC 400 teljesítménye, amennyiben jól terhelhető, nem túl rideg karakterű hangsugárzók társulnak hozzá, szinte kizárt, hogy a hétköznapi lelkes zenerajongónak ne tetsszen.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

Alternatívák

A hálózati sztereó erősítő manapság divatos kategória, ezért több alternatíva is szóba jöhet, bár egyik sem tudja pontosan ugyanazt, mint a Magnat. Lyngdorf TDAI-1120 jobb hangzást nyújt. CD futómű nincs benne, cserébe fejlett szobakorrekciójával és digitális működésével még jobban érzékelheti a hifi jövőjét. Viszont jelentősen drágább, mint a Magnat MC 400.
Akinek nem fontos a CD-lejátszó, FM tuner, phono bemenet és színes kijelző megléte, annak az SVS Prime Wireless Pro SoundBase megfizethetőbb opció, kisebb helyigénnyel és papíron nagyobb teljesítménnyel. Ha a hangminőség mindennél fontosabb tényező, akkor a Roksan Attessa Streaming Amplifier tesztet érdemes elolvasni. Az a készülék hangban fejlettebb, de bizonyos funkciók, a HDMI ARC-t beleértve kimaradtak belőle. Akinek nem fontos a beépített lejátszó, annak jobban megéri a Magnat MA 900 erősítővel foglalkozni.

 


Magnat MC 400 sztereó erősítő

 

Végszó

A Magnat kellemes hangú társ azoknak, akik közepes méretű vagy kisebb szobába, mindenes középkategóriás hangfalhoz keresnek egy univerzális alapot. Hogy árban mennyire éri meg, az attól függ, hogy kihasználják-e majd funkcióit. Sokunk alig hallgat CD-t. Megrögzött gyűjtőknek jó tudni, hogy az MC 400-nak fontos része a futómű, lemezekkel ugyanolyan remekül megállja a helyét, mint internetes zeneforrásként. A Chromecast és AirPlay hiánya egyeseket zavarhat, de más hálózatképes Magnat hangrendszerekkel multiroom használatra alkalmassá válik. Bája abban rejlik, hogy kíméletlenül visszatekint az elmúlt 10-20 évre és az eddigi hifi szettek legkedveltebb funkcióit kombinálja egyetlen készülékházban.

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény:

2x60 W/4 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD <1,0%)


2x40 W/8 Ohm (20 Hz-20 kHz, THD <1,0%)

Frekvencia-átvitel: 10 Hz-80 kHz
Mintavételezési frekvencia: 192 kHz/24 bit
Jel/zaj viszony (phono/RCA bemenet): 82/98 dB (A)
Analóg bemenetek: phono, RCA, 3,5 mm-es Jack
Digitális bemenetek: USB-A, HDMI, optikai, koaxiális, HDMI ARC
Kimenetek: 6,3 mm-es fejhallgató Jack, mélyláda, stereo REC
Támogatott CD formátumok: CD-Audio, CD-R, CD-RW, MP3, WMA
Bluetooth verzió: v5.0 (Qualcomm aptX HD)
FM tuner frekvencia-tartomány: 87,5 - 108 MHz
DAB tuner frekvencia-tartomány: 174,928 - 239,2 MHz
Teljesítmény-felvétel: max 300 W
Méretek: 433 x 115 x 346 mm
Tömeg: 6,9 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 589 990 Ft
AKCIÓS ár (a cikk megjelenésekor): 499 990 Ft

 

Mérleg

+ Könnyen befogadható hangkarakter a vártnál jobb dinamikával, közvetlenséggel

+ Analóg és digitális oldalon is tartalmaz mindent, amire egy átlagfelhasználónak szüksége lehet

+ A színes kijelző alkalmazása sztereó erősítőn nem gyakori, de jó ötlet

+ Csendes CD futómű, gazdag részletességgel megszólaltatott lemezek

- A távvezérlő nem kimondottan prémium minőségű, bár a telefonos alkalmazás sok esetben kiváltja

- 70% fölötti terhelésen (kiadós házibuli szint) hajlamos besűrűsödni a dinamika és magashang részletesség, ami nem bántó, de kissé visszavesz a részletességből

- Szívesen látnánk ezüst kiadásban

 

Szubjektív vélemény

Hangminőség:
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:
Ár/érték arány AKCIÓS áron: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu