Hírek, újdonságok

Luxman L 509Z bemutató - Whathifi

bartimex
2024.05.25 06:38
Luxman L 509Z bemutató - Whathifi

Az analóg Hi-Fi világában az egyszerűség a király. A jól bevált bölcsesség szerint a kevesebb funkció tisztább jel utat jelent, aminek jutalma az, hogy a költségvetés legnagyobb részét a kritikus komponensekre lehet fordítani. Így nem kell olyan extrákért fizetni, amiket vagy használunk, vagy nem. A tapasztalat szerint ez a fajta purista megközelítés valóban jobb hangú készülékeket eredményez, de akadnak kivételek, mint például a Luxman L-509Z.

Papíron nézve ez a gyönyörű integrált erősítő messze van a minimalista ideáltól, amire a hagyományos tisztán analóg erősítő képes lehet. Beépített phono fokozat, hangszín, hangerő és balansz szabályzás mellett hangfal kimenet átkapcsolás lehetőséggel és fejhallgató kimenetekkel rendelkezik. Arra is van mód, hogy szétválasztva az előerősítő és végfok részeket, azokat külön lehessen használni. Az L-509Z-vel kapcsolatosan az a szokatlan, hogy ezt a sokféle funkciót kimagasló hangminőséggel párosítja, nem mellesleg az árkategória legjobb minimalista formatervezés módjával egyetemben.

A tervezés módja:

A Luxman mérnökei hatalmas szakértelemről, és a részletekre való megszállott figyelemről tettek bizonyságot. Kezdve az erős, 600VA hálózati transzformátorral, és a 80.000uF szűrő kondenzátor bankkal, folytatva az előerősítővel és a végfokkal, amelyek mindegyike kiváló minőségű alkatrészeket tartalmaz. Az erősítő részek a negatív visszacsatolás egyedi formáját használják, amely alacsony torzítást és természetesebb hangzást biztosít.

Külön ki kell emelni az L-509Z hangerő szabályzóját. Egy rakás precíziós ellenállást építettek be a létrába, amely egyenletes átvitelt és egyensúlyt biztosít még a 88 fokozat szélső beállításaiban is. A jel útja úgy van megtervezve, hogy a lehető legrövidebb legyen, az áramköri lapok bevonata és kialakítása pedig olyan, hogy a káros dielektromos hatásokat csökkentse. A belső kábelezés OFC, a csatlakozók erős réz ötvözetből készültek. Tényleg odafigyeltek mindenre.

A Luxman L-509Z nyugodtan nevezhető erőműnek. A gyári adatok szerint 120 W-ra képes csatornánként 8 ohmon, a 4 ohmos kimeneti teljesítménye pedig 220 W. Ez azt sugallja, hogy az erősítőnek nem lesz gondja a nehezen hajtható hangfalakkal. A tesztelés során rákötött hangfalakkal legalábbis garantáltan nem volt gondja.

Az építés minősége:

Az általános felépítés és a kivitelezés minőségét tekintve ez a legjobb, amit láttunk. Minden részlet kiválóan kidolgozott, magas színvonalú. Nagyon tetszett például az alumínium fedő lap szellőző nyílásainak megjelenése, és a kezelő elemek precíz működése. Nincs lötyögés, vagy pontatlanság. A hangerő szabályzó intuitív, szerintünk fizetés emelést érdemelte az alkotója. És mi a helyzet a VU műszerekkel? Kétségeink vannak a hasznosságukkal kapcsolatban, de nincs olyan Hi-Fi rajongó, akinek nem tetszenek. Aki sötétben hallgat zenét, azok kikapcsolhatják a műszer világítást.

Az integrált erősítő fém távvezérlője ésszerű méret, és kiválóan működik minden szögből. Itt egyetlen oldallépésnek azt tekintjük, hogy az elem fedele műanyag, és kissé eltér a fém részek színétől. Talán ez az egyetlen része a készüléknek, ami nem példaértékű.

A csatlakozás kínálattal nincs gondunk. Ha vonal szintű bemenet, amelyek közül kettő XLR szimmetrikus. A beépített lemezjátszó előerősítő jól használható, egyszerű az átkapcsolás az MM az MC kis és nagy jelszint között. Az erősítés elegendő ahhoz, hogy a hangszedők jelszintjét zökkenő mentesen és főleg zümmögés mentesen szólaltassa meg. Két pár hangszóró kimenete átkapcsolható az előlapon lévő kezelő elemmel.

Jó hír, hogy az általánosnak nevezhető 6,3 mm-es aszimmetrikus mellett egy egyre általánosabb 4,4mm-es szimmetrikus fejhallgató kimenete is van. A Pentaconn általában szélesebb átvitelt, és jobb hangzást biztosít. Örömmel vettük az extra lehetőséget.

Jó lenne, ha lenne digitális bemenete? Elméletileg ez hiányosságnak tekinthető, bár gyanítjuk, hogy ezen az árszinten rendszert építő készülék tulajdonosok rendelkeznek méltó minőséget biztosító DAC készülékkel. A digitális áramkörök hiánya mindenképpen csökkenti a zajt, ami ronthatná az analóg hangminőséget. Ráadásul tapasztalataink szerint egy integrált erősítőbe beépített DAC minőségét még egy szerényebb külső DAC is felül tudja múlni. A Luxman viszont ilyen módon elkerülte az integráció hátrányait.

A hangszín szabályzás lehetősége viszonylag ritka a magas kategóriában. Azzal együtt, hogy az áramkörök befolyásolják a fázis viszonyokat, megfelelő módon megvalósítva a hatásuk nem rontja az áttekinthetőséget. Előny lehet az agresszív felvételek megszelídítése, vagy egy kis testesség hozzáadása ha nagyon vékonyra sikerült a keverés.

Az L-509Z még szokatlanabb megközelítést alkalmaz, mert a szokásos mély és magas hangszín mellett a közép tartomány is szabályozható. Egész finom módosítást tesznek lehetővé, ami akár hasznosnak is bizonyulhat. A Loudness is bele van építve, ami kis hangerő beállításban dinamikusabbá teszi a hangzást. Ez is olyan funkció, amit az elmúlt évtizedekben sok gyártó elfelejtett. A purista zenerajongók örömére a Line Straight gombbal minden szabályzás kikapcsolható egy mozdulattal. A teszt során azt tapasztaltuk, hogy a hang definíciója és áttekinthetősége javul, ha a rendszer többi eleme is elég feltáró.

A hang:

Egy ilyen szintű eszközhöz minőségi forrásokat illik csatlakoztatni. Naim ND555/555 PS DR hálózati lejátszót és a Technics SL-1000R lemezjátszónkat használtuk. Mivel a beépített phono fokozat az MM és MC hangszedőket is támogatja, mindkettővel kipróbáltuk. A Vertere Dark Sabre MM, és a Kiseki Purpleheart MC patronokat használtuk. Hogy pontosabb fogalmat alkossunk a hangzás karakteréről, többféle hangfallal is meghallgattuk. ATC SCM50, Epos ES14N, és Wilson Benesch Discovery 3Zero volt rákötve.

Ha röviden kellene jellemeznünk a hangzás karakterét, a precíz, tiszta és balanszos lennének a megfelelő szavak. Kidolgozott hangú a bemutatója, amely tele van finom részletekkel. Arvo Part Cantus In Memorian Benjamin Britten című szerzeményén könnyen megfigyelhetők az egyes hangszerek, de ha egy lépést teszünk hátra, feltárul a nagy egész is. Elképesztő mennyiségű az információ. A hangszerek textúrája, és az egymással való interakciójuk mellett a dinamika segít a teljes kép felépítésében. Szétnézhet a zenekaron belül, de megtapasztalhatja az összképet is. Ilyen módon épül fel a zenehallgatás mechanizmusa. általa

A tonalitás pontos minden tartományon. Hasonló árú versenytársakkal, mint a Moon 641, vagy a McIntosh MA8950 integrált erősítőkkel összehasonlítva a prezentáció kissé más, esetenként kevésbé testes, de lássuk be, ez más partner rendszer elemekkel, vagy hangfal típuson eltérő lehet, és nem jelentős a mértéke. Segítségül hívható a hangszín szabályzás, ha nélkülözhetetlen. Amúgy az L-509Z prezentációja élénk, és artikulált.

A színpad mély széles, és stabil. Az egyes hangszerek pozíciója nem változik még akkor sem, ha a zene felpörög. A hatalmas háttérben lapuló teljesítmény a gyors dinamika változásokat a leghalkabbtól a leghangosabbig pontosan jeleníti meg. Ez segít a zenei mondanivaló megértésében, és az érzelmek tolmácsolásában.

És mennyire tud szórakoztatni? Major Lazer Pon De Floor felvétele nem biztos, hogy helyet érdemelne a Luxman központban használt lejátszási listán, de nagyon jól példázza a sebességet, és a bekezdések erejét. A basszus feszes, és tekintéllyel szólal meg. Az a fajta higgadtság, amit Arvo Part felvétele közben már megtapasztaltunk, itt is jelen van, még a nagy hangerő beállítás sem hozza zavarba. Rendkívül civilizált erősítő, amely mindig képes megragadni a zene drámaiságát, érzelmeit és izgalmát. A hangja a kifinomultság és a lendület olyan keveréke, ami egyáltalán nem annyira gyakori a csúcskategóriában, mint amennyire annak kéne lennie.

Örömmel jelentjük, hogy az L-509Z vinyl hallgatáskor is ugyanolyan jól teljesít, mint azt korábban tapasztaltuk. A Luxman beépített phono előerősítője a Vertere MM és a Kiseki MC hangszedőkkel is kiváló. Abszolút értékben természetesen van némi visszaesés az áttekinthetőség mértékében az MM hangszedővel, de fontos megjegyezni, hogy igazi élvezet hallgatni akár Beethoven 6. Szimfóniáját, akár Michael Jackson Bad című lemezét.

Ha a bakelit a fő zenehallgatási forrás, akkor érdemes lehet megfontolnia a Vertere Phono-1 L beszerzését. Ez alatti kategória ne jöjjön számításba, mert nem fog jobb eredményt nyújtani, mint a beépített. Amennyiben pedig a vynil alkalmi csemege, akkor a beépített előerősítő meg fog birkózni a feladattal.

Van jó hírünk a fejhallgató kimenettel kapcsolatosan is. Többféle fülessel kipróbáltuk a Yamaha YH-5000SE-től a Sony MDR-Z1R-en át a Grado RS1x-ig 6,3, és 4,4 mm-es kábelekkel, és a Luxman a tőle megszokott tisztasággal válaszolt. Ahogy az elvárható, a hangzás tonalitását legnagyobb mértékben a fejhallgató határozta meg, ez azt jelenti, hogy a beépített erősítő elegendő erővel és uralommal rendelkezik a hangzás kézben tartásához. Itt is jelen van ugyanaz az irigylésre méltó a nyugalom, amit a hangszóró kimeneteken is megtapasztaltunk.

Ítélet:

Ez egy csúcskategóriás integrált erősítő, amely minden szempontból vizsgálva kiválóan teljesít. A retro megjelenése tetszetős, a kivitelében meg bőven van mit csodálni. A hangja felveszi a versenyt bármivel az árkategóriájában. Ha olyan szerencsés, hogy megengedheti magának, a Luxman L-509Z előkelő helyen szerepeljen a szűk listában.

Pontozás:

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Forrás és képek: Whathifi

  1. 05. 20

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu