Hírek, újdonságok

Luxman D-07X bemutató - Qobuz Magazin

bartimex
2023.03.17 15:53
Luxman D-07X bemutató - Qobuz Magazin

Egyedülálló digitális platform fizikai és dematerializált muzsikák hallgatásához.

A híres japán gyártó újabb DAC funkcióval rendelkező lejátszót mutatott be. A Luxman D-07X egy csúcskategóriás készülék, ami a klasszikus fizikális CD és SACD lemezek mellett az MQA-CD lejátszásra is képes. Digitális bemeneteinek köszönhetően akár egy hálózati futómű hangját is analógra tudja alakítani. Ez a kettős funkció lehetővé teszi, hogy úgy a fizikális, mint a dematerializált zenei gyűjteményét egy készülékkel hallgathassa.

Negyven évvel ezelőtt a Compact Disc bemutatásával megismerkedett a világ a digitális zene világával. Mára a CD lemezt úgy a streaming, mint a bakelit is megelőzte, de továbbra is rendkívül népszerű formátum. A fényes korong nagy felbontású változatai az SACD és az MQA-CD is jelen van a piacon, igaz jelentősen kisebb részesedéssel. Az SACD/ CD lejátszó kategória azokat a zenerajongókat célozza, akik az idők során felépítették a zenei gyűjteményüket, és élvezik a fizikális kapcsolatot a lemezeikkel, illetve azt a fiatalabb generációt, akik ezt a világot fel szeretnék fedezni.

A Luxman mindig is épített CD lejátszókat. Olyan legendás modelleket gyártottak, mint a D-500, vagy a D-107u. A legújabb sorozatuk az X, és a tesztben szereplő D-07X is ezek közé tartozik. A széria két másik tagja a D-03X, és a zászlóshajó D-10X. talán nem meglepő, hogy a 07-es a kettő között helyezkedik el. A külső esztétika nagyon hasonló, ám a belső felépítés mindegyikben más.

A Luxman D-07X csúcskategóriás megjelenéssel bír. Kiváló minőségű anyagokból épült, minden illesztése rendkívül pontos, és az érintése luxus érzetet kelt. Japánban kézzel készül, és sok technológiája a zászlósmodellből származik. A vonalai tiszták, és egyszerűek. A design nem extravagáns, eltekintve a bal alsó sarokban lévő bekapcsoló gombtól, ami a márkanév védjegye. A kezelő gombok két csoportba vannak elrendezve. A lejátszás vezérlők nagyobbak, és a kijelző alatt találhatók. A négy kisebb középen más funkciók elérésére szolgál.

A lemeztálca lassan, szinte tökéletes csendben mozog, nincs holtjáték, de ez elvárható ebben a kategóriában. A merev felépítésű LxDTM mechanizmust a Luxman fejlesztette ki. Erős külön dobozban van, és a lemeztálca öntött alumínium. Ideális a vibráció csillapítására, és az olvasás pontosságának javítására.

A belső rész rekeszekre van osztva. Hét külön részben találhatók az áramköri egységei, két szinten.

A felső szinten az előd modellnél 50%-kal erősebb hálózati trafó, a lejátszó mechanika, az előlap vezérlő és a kimeneti analóg fokozatok láthatók. Az alsó részben a tápegység modul, a lejátszás vezérlő szervó, és a digitális be-kimenetek találhatók.

A D 07X egyik kiemelkedő jó tulajdonsága az, hogy a beépített DAC külső bemenetekkel rendelkezik. Ehhez mérten elég sűrű a hátlap csatlakozó kínálat. Az analóg kimenetek RCA és XLR aljzatok mellett van koaxiális és optikai digitális kimenete. Három digitális bemenete van, USB-B, koaxiális és optikai, amikhez külső forrást lehet csatlakoztatni.

Az átalakítást a Rohm által gyártott két csúcskategóriás BD34301EKV chipre bízták. Nagy pontosságú alacsony zajszintű órajel generátorral, dupla DAC architektúrával, és puffer áramkörrel kombinálták. Ez utóbbi a nagyfrekvenciás zavarokat szűri ki az analóg jelből.

Használat:

A kijelzés narancs pixelekből áll, ami már hagyományos Luxman jellegzetesség. Az üzemi kijelzések kényelmesen leolvashatók. Fontos lehet az Invert állapota, amin az XLR jel fázisát lehet leolvasni

Mivel a D-07X multi formátumú sztereó lejátszó, a normál CD lemezeken kívül az SACD, és az MQA-CD lemezekkel is használható. Ez utóbbi ritka, de szép bónusz. Ha az USB bemenetéről MQA fájlokat játszik le, külön LED mutatja az aktuális felbontást. A hagyományos optikai és koaxiális bemenetein a 192 kHz 24 bit támogatott. Az USB 768 kHz 32 bit, MQA, és DSD512 támogatással bír. Igazi kettő az egyben lejátszó és DAC. DSD lejátszáskor kétféle FIR szűrés mód közül lehet választani. Bónusz a kijelzés nagyítás funkció, és a lemez lejátszáskor alkalmazható programozás gombok. Az alumínium távvezérlő igényes.

A meghallgatás:

A lejátszót az XLR kimeneteivel csatlakoztattam a Merging Anubis előerősítőhöz, amely Elac DPA-2végfokot vezérel, és Dynaudio Special 40 állványos hangfalakat hajt. A forrás anyagok CD, SACD, MQA-CD, Mac számítógép Roon programmal, amivel Qobuz fájlokat játszok le.

Gabi Herman jazz lemezével kezdek. Az énekhang csipetnyi édességgel szólal meg, szépen hallható a természetessége és az árnyalatok. A hang definiált, külön válik a háttér zenétől, egyértelmű alakot ölt a hangfalak mögött. A dob hangja autentikus, nagyon mélyre megy. A klarinét és a zongora hangja nagyon pontos.

Stílusváltás után Schvitz Vulfpect funky albuma következik. Itt aztán zsigerekig érezhető a dob és a gitár bekezdések energiája és sebessége. Érdekes módon az album tartalmaz lágyabb hangokat is, amik felesleges túlszínezés nélkül szólalnak meg. Kimondható, hogy a D-07X soha nem esik túlzásba, hitelesen közvetíti a forrásanyagot.

Minden zenei stílus jól állt neki, de igazán akkor ragyog, amikor nagyzenekari művet játszik le. Rachmaninoff Symphony No. 3 amit John Wilson vezényel lenyűgöző színpad szélességgel és mélységgel jelenik meg a szobában. Semmit nem hagy figyelmen kívül, az apró zenei részletek is pontos elhelyezést kapnak. A hangfalak teljesen eltűnnek, csak a szimfóniát természetes módon játszó nagyzenekar ábrázolása marad.

A kritikus meghallgatást azzal zártam, hogy meghallgattam néhány CD lemezt, majd nagyobb felbontású lemezeket. A CD lejátszáskor ugyanazokat a jellegzetességeket és kiváló hangzást tapasztaltam, amikről korábban beszámoltam. Az SACD és MQA-CD lemezek viszont sokkal jobban adták vissza a dinamika változásokat és a tonalitás, valamint az általános teltség érzet is jobb.

Összefoglalás:

A Luxman D-07X tekinthető SACD/CD lejátszónak hozzáadott DAC funkcióval, de ugyanígy tekinthet rá, mint DAC, amibe CD lejátszó van beépítve. Mindkét megközelítés módban megállja a helyét, mert úgy a fizikális, mint a fájl alapú lejátszásra kiváló. A D-07X választásával magasra teheti a mércét, mert soha nem fárasztó a hallgatása, és nem befolyásolja a zene természetességét. A Luxman teljes siker, és helye van minden kimagasló minőségű rendszerben. Otthonosan mozog úgy a fizikális hordozók, mint a fájl alapú lejátszásban.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Alban Amouroux

2023 február 9.

Forrás és képek: Qobuz Magazin és Luxman

Forrás: Audiophile-szalon.hu