Hírek, újdonságok

Kii Audio - Game Over

bartimex
2024.02.08 18:39
Kii Audio - Game Over

A Kii Audio dacol a fizika törvényeivel. A Model THREE aktív monitor hangsugárzó rendszer olyan tisztán, lineárisan és élénken hangzik minden szobában, mintha a falak eltűnnének. A BXT Bass Extender még sokoldalúbbá teszi a rendszert.

 

AKTÍV HANGSZÓRÓK

Vannak olyan hifisták, akik nem elsősorban a zenét élvezik a rendszerükön, hanem az állandó finomítást, kísérletezést, csiszolgatást. nekik a Kii THREE rendszer csalódás lehet abban az értelemben, hogy egy egyszerű meghallgatással eljuthatnak a végcélhoz, megtapasztalják a tökéletes rendszert – a kísérletezgetésre ráfordított időt, pénzt és energiát kihagyva.

A Kii Audio rendszere annyira más, hogy szó szerint nincs, amivel össze lehetne hasonlítani. Már maga a megközelítés is forradalmi, nem beszélve a beépített technológiáról, a megmunkálás minőségén keresztül a páratlan megszólalásig. Egy rendszerben megkapjuk a Hi-Tech technológiát, a fizika hatásait feszegető akusztikai beállítások lehetőséget és nem utolsó sorban a felsőkategóriás fejhallgatók tökéletes hangzását megszégyenítő közvetlenségét és precízségét szinte bármilyen helyiségben.

Persze fennáll annak is a veszélye, hogy megtapasztalva a Kii hangzást, kicsit más szemmel fogunk tekinteni az otthoni rendszerünkre…

Elrontott geometria

A megközelítés: maguk a hangszórók nem tehetnek arról, hogy hogyan viselkedik a szoba. Lehetnek hatással a szobaakusztikára, de csak közvetve. Általában a kicsi, 2m²-nél kisebb membránfelületű hangsugárzók a legelterjedtebbek a normál emberi léptékű helyiségekben. Nem kell fizikusnak lenni ahhoz, hogy megértsük, hogy minél jobban „izgat” egy helyiséget a hangsugárzókból érkező hangenergia, annál dominánsabban van jelen a szoba, mint hangforrás. A szobában keletkező nem kívánatos tükröződések nem oszlanak el harmonikusan a frekvenciatartományban. Míg a magas és a felső középtartomány viszonylag közel szólal meg a hallgatási ponthoz, az alacsony frekvenciák gömbszerűen vannak szétszórva a helyiségben. Az eredmény: teljes káosz: egyes frekvenciák teljes egészet képeznek és ellenőrizhetetlenül visszhangoznak, míg mások eltűnnek, hanghézagok keletkeznek és végül torzítják a az átalakító által reprodukált jelet.

Ha a helyiség által gerjesztett hang a felelős mindenért, miért nem foglalkoznak vele?

A válasz egyszerű, visszhangmentes helyiséget kell építeni. Ez a megoldás otthoni körülmények között bajosan megoldható, de máshol már használják a gyakorlatban a hangstúdiók.

Az aktív technológia és intelligens jelfeldolgozók (DSP-k) némi könnyítést jelenthetnek: Az olyan rendszerek, mint az Audyssey és a Dirac méri a kölcsönhatásból eredő káros hatásokat a hangszórók és a szoba között, kompenzálva és kijavítva, amit kell kompenzálni és korrigálni. Ez jól működik, néha még csodákra is képes, de a nap végén ez nem más, mint kárenyhítés.

Általánosságban elmondható, hogy két típusa van az otthon használt hangsugárzóknak: Azok, amiket kiveszi a gyári csomagolásból, elhelyezi a tervezett hallgatási pozíció előtt, és figyeli, ahogy szól. És akkor itt az az összes többi: Azok, amelyeken dolgoznod kell, megtalálva a megfelelő hallgatási pozíciór a tökéletes végeredmény eléréséhez. Pontosan itt jön képbe a Kii Audio ahol minden egyes milliméternyi különbség új, de néha döntő árnyalatokat rejt magában.

A cinikusok azt kérdezik, hogy mitől más a Kii Audio?

Az innovatív, fiatal cég új megközelítéssel nemcsak arra képes, hogy paralimizálja a káros hullámok gerjesztését, de egy lépéssel tovább megy és teljesen megakadályozza az összes káros hatást.

A kompakt THREE hangszóró

Összességében mindegyik stílusos és a színes aktív hangsugárzó hat aktív hangszóró rendszert tartalmaz. Egy magas és közét az előlapon, egy-egy mély az oldallapokon és két mély a hátlapon. Minden hangszóró saját 250 wattos analóg erősítővel és D/A konverterrel rendelkezik, ami digitálisan kommunikál a központi DSP vezérlővel, így kiiktatva a hagyományos értelemben vett keresztváltókat. A DSP vezérlőbe a jel XLR-en keresztül érkezik AES/EBU vagy analóg kapcsolaton keresztül.

Mi a trükk? A hátlap két basszuscsatornája a jelfeldolgozó DSP által által olyan mértékben van késleltetve, hogy a hátsó hangszórók által előállított fázisfordított hang átfedésben van az oldallapon elhelyezett hangszórók hangjával. Ennek eredménye az, hogy amíg a kii Three a hallgatási pozíció irányába teljes frekvenciasávon sugároz, addig a hangsugárzó mellett és mögött a mélyfrekvenciák teljesen megszűnnek. A nagy energiájú basszus frekvenciák csak a hallgatási pozíció – tehát a zenei információ észlelése után – mögött fejthet ki a helyiségre gyakorolt torzító hatást, de ez messze alul marad a direktben sugárzott oldal és hátfal által gerjesztett torzítástól. Még az így torzított mélytartományt is úgy érzékeli az agyunk, mintha az tényleges zenei jel lenne: hibátlanul tiszta és lineáris. Ezeket a rendszereket nevezzük „cardioid” rendszernek.

Hangszóró technológia:

A Kii THREE kardioid diszperziót használ. Ez a kifejezés a görög „kardio” szóból származik, ami „szívet” jelent. Valójában, felülről nézve,a diszperziós mintázat az aktív hangszóró sugárzási tartománya kicsit úgy néz ki mint egy szív: A lényege, hogy a sugárzott hanginformáció előre, szív alakban terjed, így nincs rá hatással a hát és az oldalfal, mint visszaverő felület.

Ennek a konstrukciónak a gyenge pontja, hogy az optimális hallgatási pozíció ülő helyzetben található. Az opcionális BXT modul kiküszöböli ezt a kompromisszumot és a Kii THREE hangsugárzóz vonalforrássá alakítja.  Azonban ebben az esetben sincs probléma a tükröződésekkel, mert a BXT-k az oldalsó sugárzói és a THREE hátsó hangszórói szintén biztosítják a Kii „irányított hullám-fókuszát”.

Vezérlés:

A rendszer vezérlésére, hangolására szolgál a CONTROL eszköz. Ez egy vezetékes, konzol típusú távirányító, amely különféle funkciókat kezel. Extra bemenetekkel látja el a THREE hansugárzókat. A maximum 24/192 felbontás és a TOSLINK biztosítja, hogy a hallgatási alacsony késleltetésből hallható jelek, majd a lejátszás kapcsolat (maximum 24/96) tökéletesen időzítve érkezzenek a megfelelő hangszóróhoz. 

példa: A Kii CONTROL hátoldalán talál egy S/PDIF kapcsolatot (mint pl. AES/EBU csatlakozás a hangszórón) Rövid patch kábelek kötik össze a THREE hangsugárzót a BXT modullal, így nincsenek összekuszálódott vezetékek mindenhol. A CONTROL-hoz csatlakoztatható hagyományos lemezjátszó, CD-lejátszó, Streamer, műholdvevő, televízió. A központi potméterrel állítható a hangerő és némítható a rendszer. Opcionálisan használható a vezeték nélküli vezérléshez az Apple távirányítója is.

Forrás: Muzix.hu