Hírek, újdonságok

KII SEVEN HANGSUGÁRZÓ

bartimex
2024.06.01 11:48
KII SEVEN HANGSUGÁRZÓ

– avagy, a Mátrix filmek ikonikus jelenete és üzenete miként értelmezhető a digitális hangzás világában, ha valóban a valóságot keressük.
A német gyártmányú Kii márkájú hangsugárzókkal kapcsolatban a zene rajongóktól és hangmérnököktől, akik a hangzás tisztaságára hívták fel figyelmünket, eddig kizárólag csak jó véleményt hallottunk. Ezért felettébb érdekelt az a sajtótájékoztató, amit a hazai képviselet a Muzix Group tartott.

A márka mögött Bruno Putzeys áll, akinek korai napjai a Philips nagyvállalathoz nyúlnak vissza. A Kii Audio egy német székhelyű cég, amelyet néhány igen magas presztizsű audio-ipari név alapított. A technológiai vezérigazgató-helyettes Bruno Putzeys, akinek nevéhez a Hypex NCore Class-D erősítő technológia kifejlesztése fűződik. Ő volt a tervezője a rendkívül jól ismert Grimm Audio LS1 monitoroknak is. Bruno kollégái mindannyian hasonlóan tapasztaltak a professzionális audio-területen, különféle vezető beosztásokban közreműködtek olyan cégeknél, mint a Digidesign, a TC Electronic, a Grimm Audio és az SSL. Tehát a Kii dolgozói között nincs hiány a hangzást támogató szaktudásban.
…„annak érdekében, hogy közelebb legyünk a zene okozta örömhöz”… Ez a mondat nemcsak az ügyfeleknek tett ígéretet jelenti, hanem meghatározza márka lényegét. Igen, de mit kell ma ezért tenni? A Kii Seven valami különlegeset kínál.

A hangsugárzók tervezésének egyik íratlan jellegzetessége az, hogy minden nagyszerű ötlet szinte biztos, hogy valaki másnak már eszébe jutott. Tehát a több, mint száz éves módszer, hogy membránnal mozgatjuk a levegőt, megingathatatlan. Viszont egy Kii Seven hangsugárzópár a technológia új győzelme az akusztikával karöltve, ami a komplex digitális jelfeldolgozás és az elektroakusztika „művészetének” kombinációját jelenti. A Kii Audio nemcsak a jelenlegi digitális technológiát használja fel egy modern aktív hangsugárzó rendszer felépítéséhez, hanem az alapoktól kezdve továbbfejleszti a hangsugárzást, ahol szükséges, és kidolgozott módszereit olyan módon alkalmazza, ahogyan korábban még senki sem tette. Kii Audio fejlesztői megalkották az Active Wave Focusing technológiát, amely egy speciális DSP crossover szűrő kombinációja elöl és oldalt felszerelt hangszóró-egységekkel lehetővé teszi, hogy ezekkel ne csak gömb-sugárzás jöjjön létre. De, ne ugorjunk előre! Egy kis magyarázat következik.

A hagyományos hangszórók alacsony frekvenciákon szinte minden irányba sugároznak, magasabb frekvenciákon pedig irányítottabbá válnak. Az Omnidirectional hangsugárzás azt jelenti, hogy a hang 360°-ban jelentkezik a hangsugárzó körül. Viszont a kardioid karakterisztikával sugárzó hangszórókat úgy tervezik, hogy 70-90 Hz között ne ugyanazzal a hatásfokkal szórják a hanghullámokat minden irányba. Az irányítottság azt jelenti, hogy a hang a hallgató felé jobban „fókuszált”, mint mögé vagy oldalra. A legtöbb hangsugárzó 20 Hz-től 400-500 Hz-ig minden irányban hatásos, amit általában a felhasznált hangszóró egységek határoznak meg. A kardioid, más néven szív alakú diszperzió, a hangterjedés alakjának szakkifejezése.

A Kii Seven hangsugárzó a 2024-es év nagy durranása. A Kii Audio Seven zárt felépítésű hangsugárzó fenntartja a kardioid reakciót a teljes hangsávon. 20 Hz-től egészen 25 kHz-ig. A Kii Audio a következőképpen határozza meg a frekvenciatartományt: 40 Hz (-3 dB), 100 Hz és 10 kHz (+/- 0,5 dB) és 10 kHz és 20 kHz (+/- 1 dB). A hullámfront úgy tűnik, mintha egyetlen pontból sugározna, közvetlenül a hangszóró előtt, ami azt jelenti, hogy a hanghullámok időbeli koherenciája teljes mértékben megmarad a tengelyen és azon kívül is. Ez egy lenyűgözően széles lehallgatási teret és pontos képalkotást bemutató, tágas sztereó hangszínpadot eredményez. Ezenkívül nem maradunk le egyetlen mély hangról sem, amely általában a hangszórók mögött épül fel. A Kii Seven kettő aktív mély-hangszóróval rendelkezik. Ezek a mélysugárzók külön erősítést igényelnek és használnak annak érdekében, hogy a frekvencia átvitelük a lehető legalacsonyabbra lemenjen. A probléma általában a hátsó fal tükröződése. Ha a közép/mély és alsó középfrekvenciák általános reflexióját vesszük, akkor mivel ezek a hangok visszaverődnek a hátsó falról a hangszóró elejére, mind zavart okoznak az alacsonyabb frekvenciákon. Ami a hangzást illeti, ez a hallgatási pozícióban elrontott tonalitást, hatásveszteséget és a képalkotás lehetetlenségét eredményezi. A Kii Audio mérnökei tudják a megoldást és a Kii Seven modellben alkalmazzák is.

Elektronikai konstrukcióját tekintve a Kii Seven egy vezeték nélküli és vezetékes csatlakozási lehetőségeket egyaránt kínáló aktív hangsugárzó. Az Active Wave Focusing hullám-formáló technológia kulcsfontosságú a Kii számára. Ez a teljesen DSP vezérlésű aktív hangszórós kialakítás megszegi az általános szabályokat. A különböző frekvencia határértékek maradéktalan lesugárzása csak akkor működik, ha a szűrés és a kompenzáció a digitális módszerrel történik. A rendszer DSP-t használ az hangszórók közötti illesztési tűrések javítására, az előre beállított EQ görbék kiválasztására valamint a basszus kompenzáció beállítására. A limiter megbecsüli a hangszórók linearizált kitérését (a fáziskorrekciós FIR szűrő késleltetését használja előrejelzésként), majd kijelöli a frekvenciát, ahol a kimozdulástól egy előre beállított határon belül tartja. A limiternek nem az a célja, hogy megvédje a hangszórókat (mert meglehetősen robosztusak, terhelhetők), hanem az, hogy elkerülje a meglehetősen csúnya torzítást. Vagyis inkább arról van szó, hogy az erősítéstől függetlenül elfogadható legyen a hangminőség. A DSP-t a Kii Seven szélessávú fázis-menetének kiegyenlítésére is használják. Így az alacsony frekvenciájú beállításban és a keresztszűrőkben rejlő késések korrigálnak. Másodszor, a Kii Seven alacsony frekvenciájú túlterhelés-korlátozást is alkalmaz, amely úgy működik, hogy „előre tekint”, és ha a hangszóró teljesítmény kezelési határait valószínűleg elértük, finoman beállítja a jel sávszélességét. Mivel azonban ez egy olyan univerzum, amelyben az okozat követi az okot, ezeket a funkciókat csak úgy lehet megvalósítani, ha késleltetést adunk a rendszerhez.

A végeredmény? A hagyományos hangsugárzókkal ellentétben a Kii Seven jobban figyelembe veszi a szobai interferenciát. Hangsugárzásának nagy részét a hallgató felé irányítja, stratégiája szinte kiiktatja vagy legalábbis csillapítja az oldalsó és különösen a hátsó reflexiókat, ami csökkenti a szokásos szobai akusztikai hiányosságoktól való függőségeket. Bruno Putzeys nem árulja el az egyes hangszórók műszaki adatait azon az alapon, hogy ezek a részletek hajlamosak előítéletet kiváltani egy adott típusú hangszóró vagy membrán anyag mellett vagy ellen. A problémát a következőképpen magyarázza: …„Az alkatrészek ismerete azonnali szakértelmet ad a terv megalapozottságának megítéléséhez – ez egy téveszme”… Szerintünk ez egy jogos érv. És valóban, a hangsugárzó-technológia új, egyedi innovációja egy szokatlan felépítésű de, kivételes hangzású hangsugárzót eredményezett.

Mérések, ábrák, és a legmélyebb technikai elemzés:
https://www.erinsaudiocorner.com/loudspeakers/kii_three/
Joggal merül fel a kérdés, hogy ez a hangsugárzó rendszer a mai zenehallgatási szokásokat mivel támogatja? Legyen szó egy sztereó párról a nappaliban, vagy otthonunkban kialakított többzónás hangszóró rendszerről vagy egy Dolby ATMOS térbeli felállásról, a technológia rendelkezésre áll, hogy segítsen a tökéletes akusztikai környezet kialakításában. A Kii HOME alkalmazással akár 12 külön zónában is maximalizálható a streaming élmény integrált Spotify Connect, Tidal Connect, Qobuz Connect és Apple AirPlay 2 támogatással, akár 24bit/192kHz jelfeldolgozással. A bemenetek között XLR, TRS, AES/EBU, KiiLink/KiiControl-csatlakozó szerepel. Mobileszközökkel zökkenőmentesen integrálható. A kardioid szórás lényegében kevésbé ideális akusztikájú helyiségekben is kiemelkedő hang-teljesítményt biztosít. IP-hálózaton keresztül kapcsolat létesíthető Dante audio rendszerrel, vagy több Kii THREE és Kii SEVEN egység kombinálható Dolby Atmos kialakításához.

Az audiotechnológia dinamikus világában a Kii Audio éllovasként, következetesen feszegeti a határokat és újradefiniálja a hangélményt.

 

Forrás: Hangzásvilág.hu