Hírek, újdonságok

KEF LS 60 állóhangfal – AKUSZTIKAI FORRADALOM

bartimex
2024.05.03 12:47
KEF LS 60 állóhangfal – AKUSZTIKAI FORRADALOM

A KEF LS60 nem csak egy hangfal, hanem csúcskategóriás hangzás egy pár elegáns, aktív állóhangfalba csomagolva.

A KEF LS60 álló hangfalpár a legmodernebb technológiától a lenyűgöző dizájnig, a jövő csúcskategóriás hangzásvilágát nyújtja. A vezeték nélküli torony streaming hangszórórendszere egyszerűen remek. Az aktív hangfaltervezés a zenei rendszer tervezés ésszerű módja, amit a streaming hangfalak látványos elterjedése igazol.

Lépjünk közelebb

Vizuálisan a KEF LS60 egy szupervékony torony, amelynek keskeny terelőlemezén egy 2 utas koncentrikus hangszóró látható, amit az oldalán egymással szemben elhelyezett mélysugárzók egészítenek ki. Nincs rács, így azok, akiknek kisgyermekük vagy netalán macskájuk van, legyenek óvatosak. Funkcionálisan az LS60 bizonyos mértékig a KEF LS50 Wireless II aktív hangfal és a KC62 kompakt mélynyomó összevonása. A központi elem a KEF Uni-Q közép-/magas meghajtója, amely most az LS60 előlapján látható.

Az LS60 Uni-Q meghajtóját a KEF „metamateriális” hátsó kamrája finomítja, amely egy apró Helmholtz-rezonátorokból álló labirintusszerű egységen keresztül elnyeli a magashang szekció nemkívánatos hátsó hullámait, aminek eredménye a tisztább, határozottabb kimeneti hang.

Az LS60 dupla páros mélysugárzóiban is az átfedő, egymásnak háttal álló, közös előtagon osztozó hangtekercsek okos elrendezését alkalmazzák, ami növeli a hatékonyságot, csökkenti a torzítást, és rendkívül kompakt csomagolást tesz lehetővé egy „erő-eloszlató” elrendezésben a körülbelül 13 cm széles házban.

Mindegyik hangfalban három erősítő található: 500 watt a mélysugárzókhoz, és két 100 wattos egység az Uni-Q közép-magas hangszórókhoz. Érdekes, hogy a mély- és középső hangszórók erősítői D-osztályúak, míg a magas hangszóró erősítője AB. Szintén a rendszer része a DSP, ami kezeli a keresztváltót, a kiegyenlítést, a dinamikát és a torzítást.

Adottak a streaming okosságok, a WiFi és Bluetooth vezeték nélküli technológiák ugyanazok, amelyek az LS50 Wireless II modellt is jellemzik. Ezek saját KEF Connect alkalmazással (iOS/Android) kapcsolódnak, ami által elérhetők a beépített Amazon, Deezer, Qobuz, Spotify és Tidal szolgáltatások, emellett AirPlay 2 és Chromecast „casting” hozzáférést, valamint Roon Ready „végpont” funkcionalitást biztosítanak.

Szemből nézve a két hangfal képe megegyezik, hátulról viszont jelentősen különböznek egymástól. A „fő” egységet a KEF Connect alkalmazással a beállításkor balra vagy jobbra lehet használni, koax, optikai és HDMI/eARC vezetékes digitális audio- , egyetlen sztereó- minijack analóg bemenettel, valamint, egy csak a szolgáltatásra szolgáló USB porttal és két RJ45 Ethernet porttal rendelkezik. A „Network” feliratú csatlakozó a helyi hálózatot köti össze, ha nincs WiFi. A második, „Interspeaker” feliratú, a mellékelt Ethernet-kábellel fizikailag is összekapcsolja a két LS60 hangfalpárt.

Teljesen vezeték nélküli állapotban a rendszer felbontása maximum 24 bit/96 kHz, de ha a páros az Ethernet-kábellel van bekötve, akkor ez 24 bit/196 kHz-re emelkedik. Mindkét hangszóró rendelkezik természetesen IEC aljzattal a tápkábelekhez, és egyikük sem rendelkezik semmilyen más fizikai, hardveres vezérlőelemmel. Egy kis távirányítót mellékelnek, de feltétlenül szükséges a beállításhoz egy iOS vagy Android készülék, amin a KEF Connect alkalmazás fut.

Beállítás és hangzás

Ha lehetne Oscar díjat adni a csomagolásért, akkor a KEF LS60 szobrocskát érdemelne. A nagyon okos kialakítás lehetővé teszi, hogy a hangszórót úgy tudjuk „kisétáltatni” a csomagolásból, hogy a tartozékdoboznál nehezebb dolgokat nem kell megemelnünk: zseniális! Az LS60 egy nehéz ötvözetből készült talapzatot tartalmaz, amely a keskeny tornyot stabilan tartja. A beállítás csak a mellékelt két tápkábel csatlakoztatásából és a KEF Connect futtatásából állt a telefonon, ami nagyjából automatikusan „megtalálta” és aktiválta a hangszórókat.

Fantasztikus a hang! A KEF LS60-asok hangzása semmihez sem hasonlítható, és pontosan ilyennek kell lennie egy igazán átlátható hangrendszernek. Néhány nagyon ismerős zeneszám hallgatásával kezdtem. A “Cry Me a River” Bonnie Bramlett 2007-es Still the Same albumáról, ami egy stúdiófelvétel.

A hangfalak az énekhangot hajmeresztően élővé tették, és a többi opust is olyan hangosan tudták lejátszani, amilyen hangosan csak kértem, tonalitás, tisztaság vagy a dimenzió változása nélkül. Az LS60-asok olyan szintű 35 Hz alatti basszust pumpáltak, hogy az hihetetlen volt. Még extrém szinteken sem éreztem a basszus súlyának csökkenését a dinamika/alacsony frekvencia korlátozás miatt.

A funkció követi a formát

Maguk az LS60-asok nem rendelkeznek kijelzőkkel, kivéve egy apró kis LED-et, amely különböző színekben világít vagy villog, hogy jelezze a állapotokat, mint például a készenlét, bekapcsolás, párosítás stb. A KEF Connect öt lapozható panelt jelenít meg – home, remote, zene, EQ és setup. Az első a leggyakrabban használt források; a második a távirányító, a harmadik pedig az Amazon, Deezer, Qobuz, Spotify és Tidal, az internetes rádiós streamek átfogó listája.

Ezek közül, vagy a saját médiaszerverek közül tud választani a felhasználó. Kipróbáltam. A Bluetooth gyorsan párosodott az iPhone készülékemmel, az eARC HDMI bemenete komplikációk nélkül kommunikált a Sony A8H OLED tévé készülékemmel. A mellékelt távirányító megfelelően működött, egyszóval a KEF Connect alkalmazás mindent vitt.

Összegzés

Egyszerűen nem találtam kivetnivalót a KEF LS60-as álló hangfalpárban. Lenyűgözött a teljesítmény. Soha nem fogom azt leírni, hogy bármelyik audio komponens tökéletes. De most azt sem mondom, hogy ez nem áll közel hozzá.

(Herskovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu