Hírek, újdonságok

KEF LS60 Wireless aktív hangfal teszt

bartimex
2024.04.13 07:32
KEF LS60 Wireless aktív hangfal teszt

A KEF jó ideje kacsingat aktív irányba, ami helytakarékosság és hatékonyság szempontjából gyakran előnyös alternatívája a hagyományos hifi rendszereknek. A kisméretű LSX és LS50 Wireless sugárzókkal széleskörű elismerést szerezett nemzetközi viszonylatban. A legújabb LS széria képviselőjeként beharangozott LS60 feljebb tette a mércét, mert teljesítménye és mérete nagyobb, háromutas kivitelével több levegőt képes megmozgatni. Angol eleganciába öltöztetett opciót teremt azoknak, akiknek az LS50 kevés. Jelentjük, az átlagosnál nagyobb szobákra szabott "okos hangfal" megérkezett!

 

 

Nagyobbra szabva

A KEF vezeték nélküli hangsugárzó szériája úgy jött létre, hogy elkészítették az eredetileg passzív KEF LS50 aktív változatát KEF LS50 Wireless néven. Széles köben sikert aratott, aztán jött belőle egy kisebb változat, a KEF LSX, melynek második generációs kiadásáról nemrég írtunk. Azt feltételeztük, hogy a KEF megmarad az LS50-szerű formaterv és állványos méret mellett és nem fogja felfelé bővíteni ezt a termékcsaládját. Nagyobbat nem is tévedhettünk volna.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal Uni-Q hangszóró

 

Az LS60 Wireless, ahogy fotókon is látható, álló hangfal, még nagyobb dobozzal és összesen négy mélysugárzóval. Utóbbiak a KEF Uni-Core technológiáján alapulnak. Egy-egy pár ellentétes irányba néző mélyhangszóró munkálkodik a dobozok jobb és bal oldalán, melyek mágneseit középen egybeépítették és a lengőtekercsüket úgy alakították ki, hogy elférjenek egymás mellett. Ez helytakarékos elrendezést tesz lehetővé, elsőízben a KEF KC62 aktív mélysugárzónál kamatoztatták előnyét.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal

 

A jelenleg bemutatásra kerülő hangfalpár összteljesítménye 1400 W (minden hangszórót különálló erősítő szolgál ki), ami markáns többlet az LS50 Wireless II 760 wattjához képest. Azért kell ennyi kakaó, hogy a négy mélyhangszóró beváltsa, amit papíron ígér, vagyis a 31 Hz-es alsó frekvenciahatárt, amit -3 dB eltéréssel, 85 dB hangnyomásszinten, 1 méterről mérve határozott meg a KEF.
Azt is hozzáteszik a specifikáció apróbetűs részében, hogy ezt az alsó küszöböt EQ beállítás függvényében kapjuk meg, tehát nem rázza alapból az ablakot, de jó tudni, hogy akár képes is lehet rá. Ráadásul kicsit még hangosabb, mint állványos rokona: 111 dB a legnagyobb hangnyomásszint, amire képes a rendszer (ugyancsak 1 méterről mérve), nem mintha az LS50 108 dB-je aggasztóan kevés lenne. A párban értendő csomag piacra kerülésekor 2,7 millió forint volt, de e sorok írásakor 2 millió forintos, kedvezményes áron kapható.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal

 

Küllem

Egy hagyományos hangfalhoz képest meglepően keskeny, Michael Young brit formatervező által megálmodott alkotás vonzza magára a tekintetet. A KEF hangfalakat eleve szűkre szabott doboz jellemzi, amely mélységében "pótolja be" a karcsú arculatot, de az LS60 Wireless bármilyen álló hangsugárzóhoz viszonyítva döbbenetesen kompakt. Ha talpát figyelmen kívül hagyjuk, akkor 13 cm széles és 32 cm mély. Magassága épphogy meghaladja az egy métert. Amennyiben átlagos fotelen vagy kanapén ülünk, a 10 cm-es Uni-Q hangszóró (közepén 19 mm-es dómmal) éppen fülmagasságban helyezkedik el. Mögötte található négy darab, 13,5 cm-es mélysugárzó. A
hangszórók egymáshoz viszonyított közelsége arra a logikára épül, hogy a hangok időzítése és a hangfal akusztikai "középpontja" jobban kezelhető így, mint egy hagyományos, előlapra függőlegesen kiosztott elrendezéssel.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal hangszórók

 

A doboz függőleges vonalai egyenesek, mellőzi az LS50 és Blade motívumaként ismert íveltséget, de az oldalsó sarkokat mindenhol óvatosan lekerekítették. Az összképre elég rápillantani csak egy másodpercre és olyan érzésünk támad, mintha egy jövőből visszaküldött hangrendszer lenne. Amit a felhasználó lát, az csupán a szokatlan karcsúságú doboz vonala, egy Uni-Q hangszóró, fölötte egy diszkrét fekete bilétába ágyazott embléma és állapotjelző LED társaságában. Az LS60 Wireless e sorok írásakor fekete, szürke, kék, illetve fehér színben kapható, továbbá a Lotus autógyártó és a KEF közötti együttműködés jegyében készült egy Lotus Edition nevű, zöld kiadás is. Utóbbit nem titkoltan a brit versenyautózöld árnyalat inspirálta, 400 000 Ft felár ellenében a versengő szelleműek szobadísze lehet.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal

 

Használat közben

A KEF LS60 Wireless hagyományos távvezérlővel és telefonos alkalmazással egyaránt használható. Legalább az első beállításhoz célszerű telepíteni a gyártó saját fejlesztésű KEF Connect alkalmazását, mely Android és iOS mobileszközökkel egyaránt kompatibilis. Frissen kicsomagolva a hangrendszer hálózatkereső módban van, amennyiben nem Ethernet kábellel csatlakoztattuk a hálózathoz, a Connect segítségünkre lesz a WiFi kapcsolat létrejöttében.

 

 

Amennyiben segítség kell az első beállításhoz, érdemes rápillantani a termék hivatalos honlapjára, ahol a kezdeti beüzemelésen kívül AirPlay; Chromecast; Internetrádió; Spotify/TIDAL; EQ beállítás témában is találunk rövid segédvideókat.

 


KEF LS60 Wireless App

 

A KEF Connect alkalmazás teljes mértékben betölti a hagyományos távvezérlő szerepét. Egyetlen érintést követően a kívánt forrásra vált, a jelszint (hangerő) vezérlése azonnali reakcióval történik. Amennyiben az alkalmazáson keresztül bejelentkezünk egy fiókba (a teszt során ez TIDAL profillal történt), a többi Connect-et futtató telefon is látni fogja annak lejátszási listáit. További említést érdemel az EQ Settings menü, mely a basszust és magashangokat is segít a hallgató ízléséhez, a hangfalak pozíciójához, illetve szobaakusztikai körülményekhez igazítani.

 


KEF LS60 Wireless App

 

A KEF Connect alkalmazás minden jelenlegi KEF vezeték nélküli LS-szériás hangsugárzót képes kezelni. Így multiroom funkciók is lehetségesek, ha több rendszert használunk egy hálózaton belül. Ezen kívül számos apró kényelmi beállítás áll rendelkezésre, köztük az is, hogy egy gombnyomásra hány fokozatot lépjen a jelszint vezérlés (hangerő szabályzás). Ugyancsak meg tudjuk határozni, hogy bekapcsolást követően mi legyen az alapértelmezett bemenet, illetve a tv bekapcsolását követően átváltson-e arra a hangrendszer. Ez az egyik legjobban átgondolt alkalmazás, amivel „okoshangfal” kategóriában eddig találkoztunk.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal hangszórók

 

Hangminőség

A KEF LS60 Wireless hangjában másodpercek alatt felismertük a visszatérő DNS-t, az energikus, közben mégis finom angol lelket, amit a korábbi LS50 Wireless és KEF LSX meghallgatások során beépült hangmemóriánkba. Ugyanazt az alapvető karaktert kaptuk, mint a kisebb modellektől, de a háromutas kivitelből eredő előnyökkel. Mivel a középsugárzó nem osztozott a mélyhangokon, jobban elhelyezte azokat a sztereó színpadon. Köszönhetően a négy darab mélyhangszórónak, a basszus testesebb volt, nagyobb dinamika kapacitással, szükség esetén erősebben alá fűtött a könnyűzenei daraboknak.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal Home Movie

 

Tetszett, hogy a KEF mérnökei eltűntettek minden fémre utaló adottságot az előlapon dolgozó Uni-Q hangszórókészletből. Nem volt túl éles, mellőzte a zavaró csilingelést és hűvösséget. Kellemes, simulékony magashangokat hallottunk könnyed, lebegő középső frekvenciákkal összefonódva. A basszus alapbeállításban a mi ízlésünknek túl felfújt és erős volt, de az alkalmazásban történő néhány perces állítgatással sikerült sokkal jobban integrált, beolvadó mélyhangokat elérni. Az LS60 Wireless nem olyan hangzást nyújtott, mint egy audiofil igényűeknek összerakott, szigorú pontosságra alapozó hifi rendszer. Azt tűzte ki célul, hogy mosolyogjunk, érezzük jól magunkat
és bármit indítunk el a referencia számlistán, minél kellemesebb tónusban kapjuk vissza. A hagyományos hangsugárzók száraz őszintesége kimaradt, de a gyártó tartalmaiból azt szűrtük le, hogy pontosan erre törekedtek. Kétségtelen, hogy az LS60 Wireless-t bántás nélküli, mindenes szórakoztató központnak szánták (elég a PlayStation-t és projektort tartalmazó komódra pillantani, mely a hivatalos termékoldal első fotója).

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal távirányító

 

A fül számára jóleső tónus csak egy volt a kedvező tulajdonságok közül, nem azon csodálkoztunk igazán. Elvégre töredékáron is léteznek harsány jegyeket mellőző aktív hangfalak. A KEF titkos receptje abban mutatkozott meg, ahogy a műsort kibontotta és szétterítette. Ha középen tartózkodtunk és a zenét úgy keverték, hogy központban legyen, akkor az ének valóban velünk szemben jelent meg. A hangsugárzók méterekre álltak egymástól és a dalszöveg azokról szépen levált - ezt tapasztaltuk Melody Gardot - Baby I'm A Fool c. mézédes művével. Ráadásul a vonósok nagy, függőlegesen is kitáruló, tágas falat formáltak, jóval szellősebb, szélesebb atmoszférát teremtve ahhoz képest, amit a kisebb KEF-ektől hallottunk. Gardot hangsávja inkább felénk, a zenekar pedig a hangsugárzók mögötti fal irányában helyezkedett el, vagyis a mélységérzet gondtalanul hozta azt a tértagolást, amit egy magasabb értékű hangrendszertől legtöbben elvárnak.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal hátlap

 

A meghallgatásra nem szobai környezetben, hanem a Home Movie bemutatótermében került sor. Ez előnyt jelentett abból a szempontból, hogy nagyobb térben is megmutatta tudását tesztalanyunk. Másfelől az egybenyitott teremben a 13,5 centis mélyhangszórók kissé lágyan, szétfolyósan jelenítették meg a basszust, amikor olyan zenékre került sor, mint a Post Malone - Wow. Az a szubjektív benyomás alakult ki bennünk, hogy az LS60 alapjáraton finom angolos lelkű doboz, mely a vadulás helyett inkább a dallamokat és tonalitást helyezte előrébb fontossági listáján, legalábbis abban a nagy térben, ahol hallottuk. Hozzá kell tenni, hogy mindezt semleges hangszínbeállítással tapasztaltuk. Ha egyénileg kiemeltük a mélyhangokat, akkor máris megtelt a levegő húsosabb, dúsabb 50 Hz alatti morajlásokkal. Mindenesetre, aki egybenyitott otthoni térben hasonlót tapasztal, holott mélyláda-szerű basszusra tart igényt, annak érdemes egy (vagy kettő) mélyládát hozzátenni, akár a gyártó kínálatában is szereplő dizájnban passzolók közül.

 


KEF LS60 Wireless aktív hangfal Home Movie

 

Alternatívák

 

E sorok írásakor nem tudunk olyan hangfalpárt említeni, amely szolgáltatások, illetve küllem szempontjából tökéletesen fedi a KEF LS60 Wireless jellemzőit. Léteznek otthoni zenehallgatásra szánt "okos" aktív álló hangfalak, de merőben más (jelentősen olcsóbb vagy drágább) árcédulával, hangzással, funkciókkal. Hogy mégse maradjon üres e bekezdés, említeni lehet a DALI Callisto 6 C-t,
mely 2018-ban a KEF-hez hasonlóan bezsebelt EISA díjat. A DALI mellett szól, hogy kedvezőbb áron kapható (1,2 M Ft/pár), bár a teljes tudástárának eléréséhez meg kell hozzá venni a Sound Hub központot is (további 240 000 Ft). Utóbbi végösszege funkcióktól függően még 200 vagy 400 000 forinttal tud hízni. Aki 25 négyzetméter alatti helyiségbe szeretne közel azonos szolgáltatásokat nyújtó hangrendszert, annak a KEF LS50 Wireless II aktív hangfal teszt elolvasása ajánlott.

 

Végszó

 

A KEF LS60 Wireless elegáns evolúciós túllépés a sokak által kedvelt LS50 Wireless II szintjén. Nagyobb a doboza és dedikált mélysugárzókat tartalmaz, ezáltal több levegőt mozgat meg, nagyobb virtuális térben jeleníti meg a hangokat és dinamikája jobb, mint az LS széria kisebb tagjaié. Közben megadja azt az illúziót, hogy kisebb, mint egy állványra helyezett LS50. Utóbbi nem igaz, de szemből nézve, ha nem a doboz mélységére, hanem szélességére esik a tekintet, könnyen átveri a szemet. Az összkép mérlegelése során a formaterv is szerepet tud játszani, mert nem mindenki szeretne bumfordi, nagy helyigényű eszközöket a nappalijába.

 

Hanghűséget illetően az LS60 Wireless-nek nem célja, hogy kiüsse a nyeregből a cég kiforrott passzív hangsugárzóit, melyek minőségben passzoló erősítővel, hálózati zenelejátszóval és kábelezéssel valószínűleg többe is kerülnek, mint kétmillió forint. Viszont multimédiás igények esetén kétségtelenül izgalmas, okosan egybeépített, kényelme által elgondolkodtató alternatívát képez a hagyományos hifi rendszerek mellett. És a hangja rendkívül kellemes akkor is, ha kevésbé profi minőségű műsorral kell dolgoznia. Nagy terekbe elképzelhető, hogy kell majd mellé egy kis (mélyhang) támogatás. Átlagos otthoni környezetben, ha egyszerűen élvezhető, tiszta hangzás és már-már művészi szinten letisztult forma kell, a hosszútávú mosolyt valószínűleg nehéz lesz letörölni tulajdonosa arcáról.

Műszaki adatok

 

Felépítés: háromutas, zárt
Magassugárzó: 19 mm-es, alumínium dómos (META technológiával)
Középsugárzó: 100 mm-es, alumínium membrános
Mélysugárzó(k): 4 db 135 mm-es (Uni-Core elrendezéssel)
Teljesítmény (mély/közép/magas): 500/100/100 W
Erősítő (mély/közép/magas): D/D/AB osztály
Frekvencia-átvitel: 26 Hz-36 kHz
Legmagasabb hangnyomásszint: 111 dB
Bemenetek: Bluetooth, HDMI eARC, optikai, koaxiális, RCA
Kimenet: 2 db RCA aktív mélysugárzóhoz
Hálózati kapcsolat: Ethernet vagy WiFi
Színválaszték: fekete, szürke, kék, fehér
Méretek (talp nélkül): 1042 x 130 x 321 mm
Méretek (talppal): 1090 x 212 x 394 mm
Tömeg: 31,2 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 1 999 990 Ft/pár

 

Mérleg

 

+ Egyedi kombinációja a finom részletességnek és kíméletes karakternek

+ A KEF Blade-hez hasonló hangszóró kiosztás egy pontból sugárzó, integrált hangzást eredményez

+ Nagyobb dinamikára és térhatásra alkalmas, mint a kisebb LS hangsugárzók

+ A terhelhetőséghez és térábrázoláshoz képest meghökkentően keskeny, kompakt doboz, Michael Young formatervezői tehetségével megfűszerezve

+ Széleskörű szolgáltatások, modern felhasználást kimerítő bemenetek

+ Átgondolt, számos beállítást tartalmazó telefonos alkalmazás

- Ha gyakran kap 60-70%-ot meghaladó terhelést, akkor 35-40 m2 fölött mélysugárzó ajánlott

- Nincs fa- vagy szövetborítású kiadás

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu