Hírek, újdonságok

High End München 2023 – Stradivari újrahangolva

bartimex
2023.05.22 16:49
High End München 2023 – Stradivari újrahangolva

A Sonus Faber bemutatta a Stradivari hangfal újabb iterációját, amely zökkenőmentesen házasítja a legújabb technológiákat az olasz manufaktúra több évtizede érintetlen gyártási filozófiájával.

A STRADIVARI 2.0 (50.000 EUR) három és fél utas, szellőztetett álló hangsugárzó. Livio Cucuzza, a Sonus Faber vezető tervezője elmondta, hogy az elmúlt két évtized fejlesztéseit igyekeztek úgy integrálni, hogy a modell megjelenése markánsan ne változzon. A magassugárzó egy huszonnyolc milliméteres DAD selyem dóm meghajtó, amely a tripod felfüggesztés révén könnyebben vezérelhető és jobb nagyfrekvenciás diszperzióra képes.

A középtartományokat fázis-dugóval ellátott százötven milliméteres hangszóró kezeli. A Phase Plug kettős célt szolgál, csillapítógyűrű segítségével minimalizálja a tekercs által generált turbulenciát, ráadásként mechanikus akusztikus szűrőként is funkcionál. A középfrekvenciás reprodukciót hivatott tovább javítani az Intono névre keresztelt technológia. Ez a gyakorlatban egy körültekintően kalibrált akusztikus kamrát takar, aminek köszönhetően csökkenteni lehetett a keresztváltó és az alkalmazott szűrő méretét.

A basszusokat két darab kétszázhatvan milliméteres, dual-drive motorral szerelt hangszóró szólaltatja meg. A mélysugárzó-kosarat egyedi geometria jellemzi, az aszimmetrikus szerkezet teljesen immunis a hangszóró membrán keltette rezgésekre. A padló felé tájolt egyedi basszus-reflex rendszer (Clepsydra) újdonsága a homokóra forma alkalmazása, amely maximalizálja a basszus teljesítményt és meggátolja az állóhullámok kialakulását.

Az ultra-alacsony tartomány hangolását az LFA (Low Frequency Adjust) funkció könnyíti meg. A kötőhelyek mellett elhelyezett tábla egy négytűs rendszernek biztosít helyet, jumperek segítségével a gyárin felül három eltérő beállítási lehetőség közül lehet választani. A fázis koherens keresztváltó a legújabb IFF topológiát használja, a gondosan válogatott komponensekből álló passzív szűrő nagyobb hangerőn is torzításmentes hangélményt szavatol. Az új Stradivari hangfal június elején kerül forgalomba Vörös, Grafit és Wenge színekben.