Hírek, újdonságok

Heed Audio nyílt nap

bartimex
2023.06.20 07:01
Heed Audio nyílt nap

A Heed Audio termékek magyarországi forgalmazójaként mi is meghívást kaptunk június 17-re a Heed Audio nyílt napjára. Az egész napos rendezvénynek "AP Klub" fatázianéven jelentős hagyományai vannak, azonban a pandémia miatti hosszú kényszerszünet óta ez volt az első ilyen találkozó.

 

A rendezvényt nem övezte különösebb hírverés - néhány Facebook posztban és az AVX Fórumon lett meghirdetve - ennek ellenére egész nap folyamatos telt ház jelezte, hogy a nemzetközileg is sikeres magyar hifi gyártónak itthon is akad bőven elkötelezett rajongója.

 

 

Az AP Klub házigazdája szokás szerint Huszti Zsolt, a cég alapító tulajdonosa és egyben egyik főtervezője volt, aki új termékkel, magas színvonalú prezentációkkal, remek zenékkel és finom ételekkel, italokkal várta a közönséget.

 

 

 

A nyílt nap elsősorban két új termék köré szerveződött. Az első a Heed Audio új streamer kártyája volt. A kártya az MConnect céggel kooperációban készül, az Abacus S DAC-ba és a Lagrange erősítőbe lehet akár utólag is beépíteni, 214.000 és 305.000 Ft-os áron. A kártyák teljes körű vezérlését az MConnect applikáció biztosítja, Upnp alapú hálózati lejátszással, Spotify és Tidal kliensekkel, de alternatív lehetőségként elérhető a Roon alapú vezérlés is. Az Abacus S-be való kártya a korábbi Abacus Dacokba is beépíthető. A bemutatón a kártya teljesen funkcionális prototípusát hallgattuk, a tervek szerint a kereskedelmi forgalmazás szeptembertől indul.

 

A másik újdonság egy állványos monitor hangsugárzó prototípusa volt, szintén őszre tervezett piacra lépéssel. Bár a Heed Audio az utóbbi két évtizedben inkább a hifi elektronikák területén vált nevezetessé, Huszti Zsolt elsősorban egy kiváló hangfaltervező mérnök, aki sosem adta fel aktivitását ezen a területen. A még Zsolt Audioként több mint 30 évvel ezelőtt piacra dobott StandArt hangsugárziót a mai napig féltett kincsként őrzik a rajongók. Jelenleg is megtalálható a kínálatukban a Grand Enigma omni-direkcionális hansugárzó, de ezzel a kisdobozzal Zsolt visszanyúl a gyökerekhez, és egy hagyományos 2-utas bassreflex direktsugárzó kishangfalat tervezett. A cél egy még megfizethető árú (a tervek szerint 2500 euró/pár alatt marad a fogyasztói ár), de az audifil igényeket is kilégítő hangsugárzó volt. A hallottak alapján ez a cél maradéktalanul teljesült. A doboz egyelőre a Dorn Herald munkanéven fut, de ez még változhat a piaci megjelenéséig.

Egyértelműen a nyílt nap sztárja volt ez kisdoboz. Többnyire az Abacus S streamer kártyával kiegészített verziója szolgált forrásként, az erősítésért az Elixir LE30 inegrált erősítő felelt, de időnként hagyományos hanglemezről analóg zenét is hallgattunk.

Az új hangfal a méretét messze meghazudtoló mélyhangokat produkált anélkül, hogy a piacon létező hasonló méretű hangfalak töbségére jellemző középmélykiemeléssel trükközne. Valódi, feszes, pontos, torzításmentes mélyhangokat hallottunk. Rendkívűl nyílt, transzparens megszólalás, pontos és mélységében is tagolt szinpadkép, élethű tonalítás, dinamika és hangszerhangok jellemzik. Egy igazi audiofil gyönygyszem, ami nagy sikert aratott a látogatók között, és minden bizonnyal a kereskedelmi siker sem fog elmaradni.

Zsolt kiváló ízléssel válogatta össze a demó zenéket, igyekezett széles műfaji áttekintést nyújtani, a Kraftwerktől Víkingur Ólafssonon át Arvo Pärt-ig. Engem különösen Arvo Pärt Für Alina című szerzeménye fogott meg, amit többféle előadásban is meghallgattunk, többek közt Pat Metheny interpretációját is egy speciális 48 húros gitáron. Ahogyan szokták mondani, a zene levált a hangfalakról, és úgy éreztük, hogy a gitárművész ott ül előttünk a szobában. 

 

Természetesen nem maradhatott el a már ismert termékek demója sem, meghallgattuk például a zászlóshajó integrált erősítőt is a Lagrange-t a Grand Enigma hangfalakkal. Ebbe az összeállításba már tényleg nehéz belekötni, igazi high-end élményben volt részünk. Sajnos a hangfal/erősítő páros 10.000 Euró fölé kúszó árcédulája miatt itthon kevesek kiváltsága lesz ezt a kiváló rendszert a saját otthonukban is élvezni.

Sajnálhatja aki nem tudott eljönni, egy családias hangulatú remek rendezvényt hagyott ki. Javasoljuk mindenkinek egy ilyen bemutató meghallgatását a jövőben is, hogy a résztvevők minél részletesebb képet kapjanak a hazai audiofil és High-End egy speciális szegmenséről. Még sok ilyen sikeres rendezvényt kívánunk a kiállítónak és az audiofil vénával, igényes füllel és zenehallgatási kultúrával rendelkező érdeklődőknek! 

 

Fotók: Drescher László, Huszti Zsolt, Diera András