Hírek, újdonságok

Fyne Audio Vintage Five high end állványos hangfal teszt

bartimex
2023.09.01 14:33
Fyne Audio Vintage Five high end állványos hangfal teszt

A Vintage sorozattal az volt a célja a brit Fyne Audio-nak, hogy a klasszikus hangfalesztétika és a fejlett akusztikai tervezés tökéletes ötvözetét képviseljék.  Az összesen négy tagot számláló családból első körben hozzánk a Vintage Five jutott, ami kisebb helyiségekbe igyekszik becsempészni a cég által megálmodott hangzást, ami a modern technológia és a múltidéző megjelenés párosából jött létre.

 

 

Klasszikus, modern és kompakt

A Fyne Audio fiatal cég léte ellenére már rengeteget letett az asztalra, termékpalettájuk a beugró szériától a high endig mindent lefed. Természetesen ez nagyban köszönhető a korábban a Tannoy műhelyében dolgozó szakembereknek, akik magukkal hozták tudásukat, amit jelentősen továbbfejlesztettek és fejlesztenek. Nem csoda, hogy Vintage sorozatuk ezt a brit múltat idézi, és nem is baj, mert a Tannoy az elmúlt években nem sok életjelet adott magáról, pedig a nimbuszuk nem volt csekély.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal

 

A vadonatúj Vintage sorozat esztétikai szempontból szégyentelenül hagyományos, legalábbis a Fyne Audio így fogalmaz, és tulajdonképpen mi sem tehettük volna ezt jobban. A Vintage Five a méretét tekintve egyértelműen kompakt, de így is luxusérzetet ad, amit egy régi stílusú brit könyvtárban találhatunk meg. A legújabb számítógépes burkolattervezés és kortárs gépészeti hangfalszekrény tervezés közé tartozik a kézzel készített és megmunkált dió furnér, a Burr Walnut betétek, az aranyszínű eloxált fémburkolat és a szögletes stílusú felső panel is. A dió furnér alatt egy nehézsúlyú, kétüreges, réteges nyírfa doboztest található, oldalai kontúros ívekre vannak formálva, és úgy tervezték, hogy optimalizálja a mechanikai teljesítményt és csökkentse az állóhullámokat.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal gyártás

 

A belső felépítést úgy fejlesztették, majd hangolták, hogy optimalizálják a prémium Vintage BassTrax port rendszert, és a legstabilabb platformot biztosítsák a HF hangszóró számára. Mielőtt kitérnénk a Fyne Audio speciális hangszórójára és a Vintage Five rendszerére, még megemlítjük a mágnesesen rögzíthető, és egy kis bőrfüllel eltávolítható, fakeretes védőszövetet, a hátul, egymás alatt elhelyezett vaskos, minőségi és földeléssel is ellátott WBT csatlakozókat, és az előlapi, kézzel készített jelenléti és energiabeállítási vezérlőtárcsát, amivel szobánk méretéhez és ízlésünkhöz igazíthatjuk finoman a hang karakterét.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal hangszóró

 

A Fyne Audio műszaki igazgatója, Dr. Paul Mills nem ismeri a kompromisszumokat, ez a külcsín mellett a belbecsen is megmutatkozik, ráadásul minden egyes apró részlet stílusosan van megoldva, azonban mindez a minőségi hangvisszaadás jegyében született. A központi elem tehát itt is a hangszóró, ami ebben az esetben egy 125 mm-es IsoFlare pontsugárzó, amibe 19 mm-es magnézium dómsugárzót illesztettek.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal hangszóró

 

A Vintage Five IsoFlare hangszórója, masszív, merev alumínium öntvény kosara kiküszöböli a nem kívánt rezgéseket, amelyek ronthatják a hangminőséget. A hangszórót a Fyne saját fejlesztésű vegyületével egy erre a célra kialakított dobozmerevítőhöz van rögzítve. A nagy felületű, többszálas mélyközép membránok kiváló merevség/tömeg arányt biztosítanak gazdag középtartomány mellett, míg teljesítményüket tovább fokozzák a FyneFlute gumiperemek, amelyek hatékonyan kezelik a membrán keltette energiát.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal hangszóró keret

 

A neodímium HF mágnesben található szellőztetett hátsó kamra a hangszóró alacsony frekvenciájú rezonanciáját jóval a keresztezési tartomány alá helyezi, így a megszakítási pontot jóval az emberi hallás szintje fölé tolja. A központilag elhelyezett nagyfrekvenciás hullámvezető egyedi geometriája biztosítja a legegyenletesebb frekvencia-átvitelt, és lehetővé teszi a felső frekvenciák természetes terjedését a helyiségben. A Fyne Audio BassTrax lefelé irányuló basszreflex rendszere az eddigi legfejlettebb és legjobban hangolt formátum.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal

 

A merev rétegelt nyírfa doboztestek integrált részeként kialakított alsó kamra alacsony frekvenciájú energiáját lefelé vezetik egy nagy, Tractrix profilú diffúzor kúpra, amely a síkhullámú hangenergiát egy 360 fokos kör alakú hullámfronttá alakítja át. A diffúzor kúpjának Tractrix profilja 90 fokos szöget tart fenn a táguló hullámfront minden egyes metszéspontjában, így elkerülve a visszaverődéseket, az egyenletes mélyhangátvitel adott lesz. A rendszert eredetileg tölcséres hangszóróknál alkalmazták még 1920-ban, amelyet a Fyne Audio továbbfejlesztett és szabadalmaztatott.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal keresztváltó

 

Dr. Paul Mills 35 éves tapasztalatát vetette be, majd osztotta meg a tervezőcsapatával, akik számítógépes modellezéssel, méréssel és sokórás kritikus meghallgatással finomították a keresztváltót, amit kézzel, pontról pontra vezetékeztek és építettek. A zökkenőmentes helyiségintegráció érdekében minden keresztváltó finom HF energia és prezensz szabályzókat tartalmaz. Ezek a kezelőszervek lehetőséget kínálnak a zenehallgatónak, hogy veszteségmentes
finomhangolást végezzenek a saját ízlésük szerint. Minden Vintage keresztváltó valódi, kompromisszumok nélküli konstrukció, amelyet kézzel építenek rezgéscsillapító rostlemez panelekre, a világ legkiválóbb elektronikai alkatrészeit használva, és úgy hangolták, hogy a kategóriájában kiemelkedőt nyújtson. Az ezüstbevonatú Matched Crystal OFC vezetékekkel ellátott, teljesen összeszerelt és tesztelt keresztváltók minden egyes darabját mély kriogén kezelésnek vetik alá egy speciális létesítményben. Ez a szuperfagyasztási és lassú kiolvasztási folyamat enyhíti a mikrofeszültségeket az alkatrészekben, a vezetékekben és a forrasztási kötésekben, maximalizálja a jelátvitelt és nagyobb áttetszőséget biztosít a hang számára.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal

 

Amint látszik, a Fyne Audio ezúttal is beleadott apait-anyait, és ezt szerettük volna hanghullámokban is visszakapni, tehát a leírtakhoz méltó reprodukciót hallani. Ehhez Parasound erősítő párosunk, és Gato Audio CD-lejátszó volt segítségünkre, ahogyan márvány hangfalállványunk és QED, Nordost valamint VIABLUE kábeleink is.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal csatlakozó

 

Adott volt a meglepetés

A Fyne Audio Vintage Five 219x350x260 mm-es méreteivel könnyen meglepett minket, ahogyan alacsony érzékenységével is, hiszen minden tekintetben mást kaptunk, mint amit vártunk. Minden, de nem a külső tekintetében, hiszen az adhat egy támpontot. A kizárólag natúr dió színben kapható modell, a rajta lévő díszítések, az ívelt forma, a vezérlőtárcsa azt sugallja, hogy ez a hangfal nem csak az otthonunk egyik tartozéka, hanem szerves része legyen, plusz adjon a számunkra valamit, amikor hazaérünk. Az érzést, hogy jólesően nézzünk rá, aztán hallgassuk. De milyen is a Vintage Five hangkaraktere, kiknek képes könnyedén a szívébe férkőzni? Nos, elsősorban azoknak, akik zenét akarnak hallgatni remek minőségben, sallangmentesen. Természetesen a fizikuma által elsősorban látatlanban is 20 nm alatti helyiségekbe ajánlott, de ott bizony nagy meglepetést tud okozni!

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal csatlakozó

 

A 87 dB-es érzékenysége ellenére Parasound párosunk elég könnyedén elboldogult vele, alacsony kimeneti szinten is lazán jött a szobahangerő, amit azért alapos bejáratás kell, hogy megelőzzön. Ezt ebben az esetben kiemeljük, hiszen elég időigényes, hogy ez az apró, de technikai bravúrokkal felvértezett hangdoboz igazán megérjen a feladatához, és bebizonyítsa értékét ebben az erős mezőnyben. Ezeket követően viszont nem győztünk csodálkozni, hiszen a gyártó már megismert karaktere mellé még jócskán kaptunk olyan dolgokat, amelyek nem vártunk, ugyanakkor a minőség névjegyei voltak.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal hangszóró

 

A hangszóró közepére ültetett magassugárzó bejáratásához kellett több idő, vagy a mélyközéphez kevesebb, mert az utóbbi egyből rátette a bélyegét a hallottakra. Eleinte még lehetett érezni azt, hogy apró hangdobozról van szó, fizikailag is be tudtuk határolni, aztán idővel ez a bizonyos fal eltűnt, a Vintage Five felszabadult, és elkezdett úgy igazán, örömtelin, határozottan, pompás teret rajzolva zenélni! A vezérlőtárcsával finoman és határozottan beállítottuk a hangfal karakterét a szobához és az ízlésünkhöz, de hatalmas vágásokat, eltéréseket senki ne várjon! Tulajdonképpen csak pár percet vett igénybe a játék, ami nálunk a középső állástól balra egy rovátkával találta
meg a helyét, utána nem is nyúltunk hozzá. Könnyen meglehet, hogy érdemes lett volna, ezáltal még univerzálisabbá téve a Vintage Five-ot, de valahogy nem éreztünk soha késztetést.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal hangszóró

 

A Fyne Audio kompakt hangfala abszolút audiofil termék, de a high end jelzőt is meg lehetne kockáztatni, nem igazán remegne meg a képzeletbeli léc. Jelenleg a 2 millió forint alatti sávban kizárólag minőségi termékek vannak a piacon, a választás abszolút az ízlésünkön és a meghallgatott zenéken múlik, valamint a szoba méretén. A Vintage Five könnyedén töltötte meg a 20 m2-t, ráadásul nem is erőlködött, ami a fizikumából, valamint a hangszórók méretéből kiindulva nem semmi. Szerette a teljesítményt maga mögött tudni, de egyáltalán nem élt vissza vele, tehát elegendő a számára 50-60 watt is, ha az betonbiztos háttérrel és magabiztossággal rendelkezik. Amennyiben stabil és nehéz állvány is a rendelkezésünkre áll, akkor jöhet a zenehallgatás, amit nem lenne túlzás csupa nagybetűvel írni.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal

 

A Vintage Five kellően részletező és tapintatos, gondosan odafigyelt minden apróságra, de fő erőssége a melegtónusú, enyhén mélyorientált előadás volt, ami nagyon hamar magával ragadott minket, aztán ott is tartott. Ez a hangfal bírta a terhelést, de nem igényelte, ezért kicsit magasabb szobahangerőn volt képes minket elvarázsolni, akkor viszont hiánytalanul. Bele lehetett volna kötni az előadásába, hiszen néha hiányoltunk némi plusz levegőt, jól esett volna talán még több részlet, és a könnyedség terén is el tudtunk volna képzelni még egy fokozatot, de az előadás mégis kerek volt, csak a Fyne Audio elképzelései szerint.

 

Mi ezzel nagyon könnyen meg is barátkoztunk, a hangerő állásán sem igazán változtattunk, csak hátra dőltünk, aztán maximum megemelkedett adrenalinszintünk miatt fészkelődtünk kicsit, vagy azért, mert ismét elcsodálkoztunk azon, hogy ilyen kompakt testből hogyan is jöhetett elő ilyen kerek, domináns és magával ragadó előadás. A méretéből adódóan azért egyértelmű, hogy Petrucciani zongorajátéka, George Michael finom jazzpopja és Steve Gadd triója feküdt neki a legjobban, de Jan Garbareknél rendkívüli módon vont be a szaxofon játékába, Shirley Bassey hangja kicsit mélyebbről érkezett és határozottabban csengett le, Clapton pedig vastagabb talppal diktálta a ritmust a teljes méretet öltő gitárjához és énekéhez. Igen, nem túlzás az életnagyságú szó, de továbbra is maradjunk a 20 m2-en belül, ott érzi magát a Vintage Five igazán jól, és túlvállalás
nélkül volt képes nagyot, elismerésre méltót teljesíteni.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal hangszóró

 

Azt nem gondoljuk, hogy egy vérbeli rockernek egy ilyen külsejű és fizikumú hangfal jelenti az álmát, ennek ellenére próbára tettük dögösebb zenékkel is, amelyeken a Vintage Five szintén képes volt meglepetést okozni. Az Anthrax meglepően jól zúzott, csak a basszusgitár bújt el egy kicsit a háttérben, míg a Megadethből a megfelelő dögösséget tudtuk csak hiányolni, a reszelés és a tempó nagyon is rendben volt, továbbá olyan tisztán szólaltatta meg még a lábdobot is, hogy akár még le is tudtuk volna azt kottázni.

 

A klasszikus zene sem fogott ki rajta, de maradjunk a vonósnégyesnél vagy Chopin muzsikájánál, egy opera vagy az újévi koncert inkább nagyobb Fyne Audio hangfalaknak fekszik jobban. Itt egyszerűen kevés a megmozgatott levegő a méltó prezentációhoz, de mint általában, így itt sem voltak csodák. A karakter viszont adott volt hozzá, tehát szobahangerőn még ezek a nehéz tételek sem okoztak csalódást, csak továbbra is maradjunk a szobahangerőnél, mert felette azért már hiányolható a bizonyos plusz levegő pumpálása, ami ezekben az esetekben elengedhetetlen. Kis tüdővel egy operaénekes sem tölthet be egy stadiont, és a fizikát itt sem sikerült újra értelmezni.

 


Fyne Audio Vintage Five hangfal

 

Összegzés, végszó

A Fyne Audio Vintage sorozatának legkisebb, Vintage Five nevű hangfala a maga nemében egy igazi gyöngyszem. Parányi méretében olyan szív lakozik, ami tele van élettel, erővel, odaadással, ami a cég nagyon egyéni technológiái halmazának köszönhető. Úgy néz ki, mint egy kis angolszász bútor, minden apró részletére odafigyeltek a tervezésekor és megalkotásakor, ahogyan maga a hangfal is nagyon lelkiismeretesen prezentálja a zenei anyagokat. Meleg, energikus, megfelelő dinamikájú és feszes az előadása, ami könnyedén meg tud tölteni egy átlagos méretű nappalit is, ráadásul ehhez nagyon nem is kell meghajtani. Kétmillió forint alatt biztos befutó lehet annak a valódi zeneszeretőnek és hallgatónak, aki kompakt méretből akar igényes előadást hallani, ami feledtetni tudja azt, hogy némi levegő és részletesség sokszor még elfért volna.

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: kétutas, basszreflex, BassTrax Tractrix diffúzorral
Terhelhetőség (max./folyamatos): 200/50 W
Hangszórók:

125 mm-es IsoFlare


19 mm-es kompressziós magnézium dóm

Frekvencia-átvitel: 46 Hz-38 kHz
Keresztváltási frekvencia: 1,9 kHz
Névleges impedancia: 8 Ohm
Érzékenység: 87 dB (2,83 V, 1 m)
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-100 W
Színválaszték: dió
Méretek: 219 x 350 x 260 mm
Tömeg: 6,2 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 1 799 990 Ft/pár

 

Mérleg

 

+ A fizikumát könnyen levetkőzi, nagyon határozott, lendületes és élvezetes az előadása

+ Könnyű meghajtani, de a minőség és tartalék megilleti

+ 20 m2-es szobát nagyon könnyedén, szobahangerőn is képes megtölteni

+ A Fyne Audio speciális technológiáinak armadája kompakt méretben

+ Luxuskivitelezés, egyéni formavilág

- Picivel több részletesség, levegősség még univerzálisabbá tehetné

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu