Hírek, újdonságok

Fiio R7 – MINDEN EGY KÉZBEN

bartimex
2023.06.08 13:23
Fiio R7 – MINDEN EGY KÉZBEN

Az R7 mindenhez csatlakoztatható, és bármilyen forrásból lejátszható, így egyedülállóan zseniális all-in-one megoldás a nagy felbontású zenehallgatáshoz.

A Fiio tavaly nagy lendületben volt, a kínai márka több kategóriában összesen 15 terméket mutatott be. A Fiio 2023-ban sem veszi le a lábát a gázról. A márka új kategóriákba merészkedik, és izgalmas kiegészítéseket vesz fel fejlődő portfóliójába, én pedig az eddig piacra dobott termékek közül az egyik leginnovatívabbal indítom a sort.

A Fiio asztali audio lejátszónak nevezi ezt a készüléket, de ennél sokkal többről van szó: van benne egy csúcskategóriás DAC, ESS és THX komponensekkel, fejhallgató erősítővel, az összes porttal, ami csak létezik, és a készülék az Android 10 operációs rendszerrel érkezik.

Többet tud, mint gondolnánk

Szinte bármihez csatlakoztatható, bármilyen fejhallgatót meghajt, és tartalmaz egy előerősítőt, amely lehetővé teszi, hogy hálózati hangszórókkal is működjön. A csúcs, hogy a letisztult Android 10 kezelőfelületnek és az elülső nagy kijelzőnek köszönhetően egy olyan all-in-one hálózati streamerként működik, amely szinte minden fájlt lejátszik, jöjjön az bármilyen forrásból.

Dizájn

Az R7 kicsinek tűnik, ha figyelembe vesszük a kínált funkciók mennyiségét, 1,3 kg-os súlyával pedig fele annyit nyom, mint a K9 Pro. Ami egyedülálló az R7 kialakításában, az a függőleges elrendezés, és ez nagyon is logikus, tekintve, hogy hasonló méretű 5 colos képernyővel rendelkezik, mint az M11S. A képernyő alatt három navigációs gomb található, alul a Fiio márkajelzéssel.

Az M11S-hez hasonlóan az R7 képernyője is elég megfelelő a tervezett felhasználási célra: a zenei streamingre. A 720p felbontás nem a legjobb pixelsűrűséget biztosítja, de több mint megfelelő a Tidal vagy a Qobuz böngészéséhez, a helyben tárolt dalok lejátszásához (van SD-kártyahely), vagy egy médiaszerver használatakor.

Igazából a képernyő az, ami az R7-et nagyon használhatóvá teszi; a képernyőtől jobbra két bordázott gomb található, az egyik a bekapcsolásra és a hangerőszabályozásra, a másik pedig a forrás kiválasztására szolgál. A sokoldalúság azt jelenti, hogy az R7 négy különböző kimenettel működik: fejhallgatóval és előerősítővel, amely lehetővé teszi a fejhallgató és az aktív hangszórók egyidejű használatát, fejhallgató-kimenettel, csak előerősítővel, és egy standard vonal-kimenettel.

Szinek és funkciók

Az R7 mindkét gombja RGB-világítással rendelkezik, a szín a forrástól függően változik. Az olyan forrásokból származó „veszteséges” zene esetén, mint a Spotify, a gombok kék színnel világítanak. A 16 bites és 1000kbps alatti forrásfájlok Standard minőségnek minősülnek, és a gombok ezt ciánkék színnel jelzik. Minden, ami e fölött van, High Quality, és sárga fényt kap, a DSD lejátszásnál zöld, az MQA esetében pedig magenta.

A fejhallgató-csatlakozók egy védőborítás mögött találhatók, ahol egy teljes méretű, szimmetrikus, 4 tűs XLR-portot, egy szimmetrikus 4,4 mm-es portot és egy 6,35 mm-es, egyvégű jack-csatlakozót látunk. A dobozban van egy kisebb porvédő, amely az XLR-porthoz alkalmazható. A formatervezés esztétikája összhangban van a Fiio által az elmúlt hónapokban bemutatott más eszközökkel, és különösen a fehér színű változat, nagyszerűen néz ki.

A fekete alapváltozat a teljesen fém váznak köszönhetően önmagában is elég mutatós, emellett a szellőzőkkel ellátott oldalak biztosítják, hogy az R7 jó passzív légáramlást kapjon – alattuk porszűrő található a por bejutásának megakadályozására.

Csatlakoztatás

Az eddig használt zenei streamerek közül az R7 rendelkezik a legszélesebb körű csatlakozási lehetőséggel, és tényleg semmi sem hiányzik innen. Van egy SD-kártyanyílás, amely lehetővé teszi akár 2 TB-os SD-kártyák használatát, és a MicroSD-SD-csatlakozót már tartalmazza.

Van egy teljes méretű USB-A port USB-C csatlakozással, kettős RCA vonalkimenet, 3 tűs szimmetrikus XLR kimenet, optikai és koaxiális bemenet és kimenet, valamint egy 100 Mbit-es Ethernet port. Lehetősége van egyenáramra váltani, feltéve, hogy olyat használ, amely 36 W (12V/3A) leadására képes. A vezeték nélküli fronton kétsávos Wi-Fi 6 csatlakozást kap, és nulla problémám volt az otthoni Wi-Fi hálózatomhoz való csatlakozással.

A vezeték nélküli csatlakozáshoz, találsz Bluetooth 5.0-t, AirPlay-t, DLNA-t, és audio kodekek sokaságát, beleértve az SBC, AAC, AptX, AptX HD, AptX LL, AptX Adaptive, LDAC és LHDC hangkódokat. Függetlenül attól, hogy milyen vezeték nélküli fülhallgatót használsz, az R7 készülékkel a lehető legnagyobb hanghűséget érheted el.

A vezetékes audióhoz hasonlóan többféle világítási mód is van, amelyek vizuálisan jelzik, hogy milyen kodek van használatban a Bluetooth-on keresztül: kék az SBC, ciánkék az AAC, lila az AptX/AptX LL, sárga az AptX HD, fehér az LDAC és narancssárga az LHDC esetében.

Jellemzők

Az R7 egyik legjobb része, hogy Android 10-et futtat GMS-sel, így teljes hozzáférést kap a Google szolgáltatásaihoz, beleértve a Play Áruházat is. A Fiio saját áruházzal rendelkezik, ahol a legtöbb zenei streaming szolgáltatást telepítheti, és a Fiio Music továbbra is kiváló választás zenelejátszáshoz, ha offline tárolt fájlja van.

Az R7 egyik legjobb tulajdonsága, hogy Android 10-et futtat GMS-szel, így teljes hozzáférést kap a Google szolgáltatásaihoz, beleértve a Play Store-t is. A Fiio saját áruházzal rendelkezik, ahol a legtöbb zenei streaming szolgáltatás telepíthető.

Ami a hardveres oldalt illeti, az R7-et a Snapdragon 660 hajtja, és 4 GB RAM-ot, valamint 64 GB tárhelyet tartalmaz. A felhasználó számára 44 GB tárhely áll rendelkezésre. Tekintettel arra, hogy képernyővel rendelkezik, az R7-en lehet videókat is streamelni és ebben a tekintetben is megállja a helyét.

Hangminőség

A Fiio termékek általában tiszta hangzást produkálnak, és ez alól az R7 sem kivétel. Ugyanazzal az ESS Sabre ES9068AS DAC-kal rendelkezik, amelyet a Q7 DAC-ban is használtak, és THX AAA 788+ lineáris erősítőket tartalmaz, amelyek számos Fiio termékben, köztük a K9 Pro-ban is főszerepet játszanak.

Az R7 teljesítménye bőven elegendő ahhoz, hogy szinte bármilyen forrást vezéreljen, és tartalmaz DSD512 és MQA 8x dekódolást is. Az R7 a rendelkezésre álló hardvereknek köszönhetően képes tiszta hangzást biztosítani, nagy felbontással. Egy jó DAC-nak háttérbe kell vonulnia, és hagynia kell, hogy a zene ragyogjon, és itt pontosan ez történik.

Összefoglalás

Az R7 egy egyedülálló hálózati streamer, amely még ennél is sokkal többet tud. Nagy képernyője van, rendelkezik az összes kívánt csatlakozási lehetőséggel, tiszta hangzást biztosít, és mindeközben még jól is néz ki. Ez a legjobb választás, ha egy all-in-one megoldást szeretnénk a nagy felbontású zene streameléséhez.

(Herskovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu