Hírek, újdonságok

FOCAL BATHYS FEJHALLGATÓ – ÚGY JÓ, AHOGY VAN

bartimex
2024.04.24 09:48
FOCAL BATHYS FEJHALLGATÓ – ÚGY JÓ, AHOGY VAN

Minden kényelmük ellenére a Bluetooth fej- és fülhallgatók alapvető problémája például az akkumulátor. Ezek csak max. 300-500 alkalommal tölthetők fel teljesen, ami azt jelenti, hogy a legtöbb ember két-három év mérsékelt, vagy intenzív használat után a fiókba dobhatja a lemerült vezeték nélküli fülhallgatót és vehet egy újat.

Ennél sokkal problematikusabb, hogy a Bluetooth kodek csak veszteséges, a CD-nél rosszabb minőségű fájlok lejátszására alkalmas. Még a Bluetooth 5.3, a legújabb verzió sem támogatja önmagában a veszteségmentes hangot, bár a chipgyártó Qualcomm rendelkezik egy Snapdragon nevű mikroprocesszorral, ami lehetővé teszi a hi-res fájlok lejátszását a Bluetooth-szabványon belül, de ennek biztosan ára van.

A Focal francia high-end cég, más megközelítést alkalmazott a Bluetooth- és a vezetékes fülhallgatók közötti minőségi szakadék áthidalására, ugyanis a fejhallgató beépített DAC-ja a zeneforráshoz csatlakoztatva 24/192-ig támogatja a PCM hangot. Tetszik a szép név és a fedélzeti ANC-nek köszönhetően a hangzás valóban a könnyedség és a nyugalom érzését nyújtja.

Kézbe véve

A Focal Bathys ezüst hatású dizájnja csillogó, de stílusos. A fejhallgató kissé nagyobb és valószínűleg több figyelmet kelt, mint a legtöbb fül fölötti vezeték nélküli versenytárs. A fő kezelőszerveket a jobb oldali kagyló peremén helyezték el, ahol a hüvelykujjal könnyen megtalálhatók. A fejpánthoz közel egy rugalmas hangerő-fel-le kapcsoló található, középen egy kis multifunkciós gombbal.

Utóbbit hosszan megnyomva a Bathys Bluetooth-on keresztül párosítható valamilyen lejátszó eszközzel. Ezt követően a gomb egy – szünet/lejátszás kapcsoló, ha egyszer, és egy következő zeneszám gomb, ha kétszer vagy háromszor nyomjuk. Ha hívás érkezik, ugyanennek a gombnak a gyors megnyomásával fogadhatjuk, hosszabb megnyomással pedig hangpostára küldhetjük a hívót.

Lejjebb a kereten található a háromfunkciós bekapcsoló, amit aktiválva a korábban társított nyolc eszköz közül az éppen aktív darabhoz kapcsolódik a füles. A harmadik (középső), DAC feliratú pozíciót akkor kell választani, amikor az USB-C kábelt a hordozható forráshoz csatlakoztatjuk. Ezután van egy kis kerek gomb, amely aktiválja az Amazon Alexát, a Google Assistant vagy az Apple Siri segédeket. A bal oldali fülkagylón található kapcsoló lehetőséget kínál, a maximális vagy közepes zajszűrésre és lehetővé teszi, hogy a zenehallgatás közben is figyelemmel tudjuk kísérni a környezetet.

Basszus minden mennyiségben

A készüléket kényelmesnek találtam, a füles megfelelő szorítóerővel rendelkezik és a fülpárnák elég szorosan zárnak ahhoz, hogy a basszus még séta közben is szilárd és egyenletes maradjon. A fekete műanyag gombok nem tűnnek masszívnak, de elvégzik a feladatukat. A Focal logó a fülkagylókon háttér világítással van ellátva, ami klassz, de jobban örülnék, ha a bekapcsoló is világítana.

A Mimi rendszer egy sor különböző frekvenciájú, elhalkuló hangjelzésen keresztül külön-külön méri mindkét fül hallásérzékenységét. Abban a pillanatban, amikor már nem érzékeljük a hangot, elengedünk egy megjelenő gombot. A körülbelül ötperces tesztelés után a Mimi egy digitális profilt alkalmaz, ami a készüléken belül korrigálja a hallási hiányosságokat.

A labda nem teljesen kerek

A kisebb kifogások közé tartozik, hogy a fejhallgató tápellátását mindig be kell kapcsolni, amikor hallgatjuk, még akkor is, ha csak a 3,5 mm-es Mini Jacket használjuk. A Focal Naim alkalmazásban állítható EQ funkció, de csak öt sávot ad a felhasználónak (62Hz, 250Hz, 1kHz, 4kHz és 16kHz). Talán egy parametrikus EQ megoldaná a helyzetet, amit egy jövőbeli firmware-frissítéssel lehetne orvosolni. Ja, és DAC módban nem lehet hívásokat fogadni az iPhone-on.

A zene bennem van

Őszintén szólva a Bathys (ahogy a címben utaltam rá) úgy jó ahogy van. Bluetooth üzemmódban, még EQ vagy Mimi nélkül is hatásosnak, ütősnek és meggyőzőnek találtam. A magas hangok jobban kontrolláltnak tűntek – vagy legalábbis jobban az én ízlésemnek megfelelően, mert persze ez szubjektív. Meghallgattam Emmylou Harris „Wrecking Ball” című lemezét, amit a túlzott magas hangok és a felesleges „sziszegés” tönkretett, de a Bathys kiegyensúlyozottan és higgadtan adta vissza a hangzást.

Amikor DAC üzemmódra váltottam szabványos kábellel és utángyártott adapterekkel, a fülesek a hangszerek hangszínét, a csellótól a gitáron át a kisdobokig, vonzóan adták vissza. Avishai Cohen hangulatos jazzes újra-alkotása Beethoven “Holdfényszonátájából”, a Big Vicious (24/88.2 FLAC ECM/Qobuz) című lemezről, a B örömteli élménynek bizonyult. A kürt inkább a lelket szúrta át, nem a fület. Ezen és más számokon a részletek visszanyerése különösen az akusztikus hangszereken és az éneken volt kiváló.

Összefoglaló

Ha fogadni akarnék, fogadnék rá, hogy a vezeték nélküli fejhallgatók új generációja ismét a „pénztárcánkba fog nyúlni”, méghozzá hamarosan. Néhány éven belül vagy a jövőbeli Bluetooth 5.4 lesz kompatibilis a natív veszteségmentes streaminggel, vagy a fejhallgatógyártók olyan chipeket fognak használni, amelyek a jelenlegi Bluetooth 5.3 szabványon keresztül lehetővé teszik a veszteségmentes zenehallgatást.

(Herskovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu