Hírek, újdonságok

Elac Concentro S503 bemutató - Hifinews

bartimex
2023.07.06 20:15
Elac Concentro S503 bemutató - Hifinews

Az Elac Concentro S503 a sorozat egyetlen kompakt méretű állványos hangfala. Azok számára, akik a neves német gyártót kísérletező ipari formatervezőként skatulyázták be, a Concentro széria bizonyítja, hogy tévednek. Itt olyan íves és organikus megjelenésű hangfalak találhatók, amik a finoman kidolgozott Vela sorozaton messze túlmutatnak.

A Concentro inkább tűnik önálló kollekciónak, mint termékcsaládnak. Gyakorlatilag minden modell önálló, különleges megjelenést kapott. A menhír jellegű Concentro L és Concentro M, a magas sarkú S509 és S507 jó példák a határok feszegetésére, és a legújabb technológiák alkalmazására. A 140 kilós zászlóshajóba a német mérnököknek jó néhány remek trükkje beépítésre került, hogy a valóban kolosszális jelenségét ugyancsak kolosszális 59.000 fontos áron el tudják adni.

Általános bemutatás:

Az S503 bár kompakt méret, nem kis szobába, sokkal inkább egy nappaliba való. Lenyűgöző kialakítása miatt sokkal karcsúbbnak tűnik. Az árazás is elérhető kategória. Fényes fehér és fekete 6499 fontért rendelhető, de a bemutatóban szereplő lakkozott dió kivitel feláras, 500 fonttal többet kell érte fizetni.

Sok érdekes műszaki finomságot tartalmaz, de a legfontosabb talán a koncentrikus elrendezésű közép/magas meghajtó. Valódi három-utas, reflex rendszerű állványos hangfal. Ez a kivitel az Elac kínálatában nem igazán szokatlan, főleg ha figyelembe vesszük Andrew Jones neves brit tervezővel való korábbi közös múltjukat, aki a koaxiális driverek szószólója a szakmában. Az S503-ban a stepX-JET a meghatározó elem. A magas sugárzó ebben nem dóm, hanem a legújabb fejlesztésű JET 5c. Az Air Motion Transformer házon belüli fejlesztésébe nagy összeget öltek, és a mai napig meghatározó eleme az Elac hangfalaknak.

Első pillantásra a forma viszonylag hagyományos, de közelebbről vizsgálva kiderül, hogy koránt sem klasszikus négyszögletes a felépítés. A burkolat inden eleme trapéz, a front panel szélesebb, mint a hátlap, és fent keskenyebb, mint lent.

A front panel enyhén hátrafelé dől, ami jobb időzíts beállítást tesz lehetővé. A meghajtók egyenes vonalban egymás alá vannak beépítve. A felső 130 mm-es AS-XR közép, és a magas sugárzó kombo, az alsó pedig 180 mm-es kristály membrános mély szintén AS-XR szendvics. Az esztétikán kívül van annak értelme, hogy a membrán merevségét fokozva a rezonancia frekvenciát a sávon kívülre tolják. Igen látványos a megjelenés, nem csak hogy nem érdemes, de nem is lehet eltakarni, mivel az S503-hoz nem kapható porvédő.

Fókusz gyűrűk:

A Rings of directivity egész jó név lenne egy metál zenekar számára, de furcsán hangzik, mint tartozék, amit a csomagolásban lehet megtalálni. Ettől függetlenül, az Elac hármat ad belőlük hangfalanként. Mindegyik Directivity Control Ring (DCR) más terítési karakterisztikát kínál a diffúztól a fókuszáltig, és ez finomhangolási lehetőséget kínál a tengelyirányú hallgatási pozícióban. A Focus gyűrűkkel nagyobb helyiségben, a Spacious a közeli hallgatás során, és a Neutral pedig 2,5 méterről való hallgatáshoz javasoltak.

A testre szabás nem újdonság a Concentro szériában, igaz a legnagyobb állókban fizikai módon lehet előre-hátra mozgatni a magas sugárzót. Ehhez képest az S503 gyűrűs megoldása egyszerűbb dolog. A gyűrűk mágnesesen tapadnak fel, eltávolításukhoz kell egy kis erő. Ne feledje felvenni a tartozék fehér kesztyűt a művelet megkezdése előtt.

A hang:

A Gauzone egy svájci csapat, akik a 80-as évek szinti-pop műfajának és a Neue Deutsche Welle mozgalmának éllovasa. 1981-es slágerük az Eisbar [WRWTFWW-042] amit újra keverve nemrég ismét kiadtak. A 180 grammos lemezt feltettük az Elac Miracord 90 Anniversary lemezjátszónkra, amit a Primare R15 előerősítőhöz csatlakoztattunk. Elképesztő, hogy milyen jól közvetítette az S503 a műfajra jellemző visszhangos ütős hangszerek hangját, a dübörgő poszt-punk ritmust és az erősen torzított vokál effekteket. A tér ábrázolás mérete mesze túl volt a hangfalak határain. Különösen igaz a Hinter Den Bergen című szám esetében.

A hallgatási szokások figyelembe vételével érdemes eljátszani a beforgatás mértékével, és a gyűrűk cseréjével, mert jelentős változásokat lehet elérni. Én személy szerint a 3 méteres hallgatási távolság, és a Neutral jelzésű gyűrű mellett maradtam.

Az Elac Concentro S503 egyik nagy erőssége, hogy az apró részleteket is képes megjeleníteni, legyen szó a visszafogott pergődob és az akusztikus gitár ábrázolásról az Ordinary Guy, Jacob Dinesen Let The Hard Times Come című művének első számáról [DALI 5703120112510], vagy a zongora hangjáról Thelonious Monk 1 Rotter 1 [FON-1704029], a bemutatás módja igen részlet gazdag és nagy léptékű.

Ugyanakkor megőrzi az intim hangulatot. A művészek nem a távoli színpadon lépnek fel, ami lehetővé teszi azt, hogy meghalljam az idegen zajokat is, mint például a zenész lélegzet vételét, vagy a húron megcsúszó ujjat. Mikor Larry Gales a Thelonious Monk album “Epistrophy” című dalának közepén a nagybőgőn szívből játszik, ezek az apróságok csodálatos betekintést engedtek az élménybe. Jó jel, tetszett.

Az S503 hangzás világa ismerős lehet azok számára, akik hallottak már Elac JET hangfalat. Újdonság ahhoz képest a közép/magas hangok koherenciája, és a mélytartomány integrációja. Kivételes basszus átvitele megszégyenít néhány keskeny álló hangfalat is azok közül, amiket volt szerencsém hallgatni.

Az Elac JET remekelt sebességben a Rodrigo y Gabriela Mettavolution [Rubyworks 538471642] számban. A mexikói gitáros duó elképesztően gyors játékát nagyon kifejező módon szólaltatta meg. Csapkodják a húrokat, ütik a gitár testet, a bekezdések sebessége néha lélegzet elállító. Időnként van egy hang, ami fékeveszett módon szinte előugrik a mixből, de a közös játék érzése mindig megmarad, és természetes hangzást eredményez.

Összefoglalás:

Az előadás módja természetesen nem hibátlan, de összességében nagyon látványos a hangfal méretéhez képest. Ludwig Göransson (Walt Disney Records) által komponált „The Book Of Boba Fett” ikonikus témájában minden benne van. Epikus lépték, áramló energia amikor a hatalmas ütőhangszer megszólal, és a messzire visszhangzó énekhang. Együtt egy csodálatos dinamikus zenei élményt ad.

Hi-Fi News ítélet:

Annak ellenére, hogy forma tervezés szempontból nem olyan kihívó, mint a nagy Concentro modellek, az S503 kiválóan teljesített. Úgy szól, mint egy álló hangfal – állítja róla az Elac marketing részlege, és bizony van ebben valami igazság. Az Elac Concentro S503 hallgatási pozícióhoz való igazításának lehetősége a hab a tortán.

Írta: Jamie Biesemans

Mérés: Paul Miller

Forrás és képek: HifiNews és Elac

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu