Hírek, újdonságok

ELECTROCOMPANIET ECM1 MKII HÁLÓZATI LEJÁTSZÓ ÉS DAC

bartimex
2023.08.19 13:59
ELECTROCOMPANIET ECM1 MKII HÁLÓZATI LEJÁTSZÓ ÉS DAC

Az idén 50 éves fennállását ünneplő norvég vállalat Classic Line gyártmányainak sorában lévő High-End DAC és Music Streamer valódi gyöngyszem. A cég hihetetlennek tűnő sikertörténete egy 2 x 25 Watt teljesítményű erősítővel kezdődött, amelyet napjainkban is, széles körben, a világ legjobbjai között emlegetnek. A most bemutatásra kerülő Electrocompaniet ECM 1 MkII hálózati játszót úgy tervezték, hogy a zene-szeretőt sok mindennel megjutalmazza, de a lényeg, hogy a streaming szoftvernek és egy új tervezésű alkalmazásnak köszönhetően veszteségmentesen tud lejátszani nagy felbontású digitális fájlokat. Az Electrocompaniet mérnökei egy nagyon modern gyártási környezetben mindent az alapoktól kezdenek készíteni. Azt nem mernénk állítani, hogy csakis ez az egyetlen módszere a jó hangzás elérésének, de lehet benne valami.

Frekvenciamenet: 0.5 Hz – 48 000 Hz
Teljes harmonikus torzítás: kisebb mint 0.0005%
Zajküszöb: kisebb, mint (1Vrms, 20 – 20 000 Hz, szimmetrikus)
DAC: mintavételezési ráta: 24bit / 192 kHz
Digital/Analog konverzió: 24 bit / 192 kHz
Bemeneti ráta: TosLink 24 bit / 192 kHz, Coax SPDIF 24 bit /192 kHz
Hálózati kapcsolat: Wifi és LAN ( 802.11 AC MiMo WiFi, Gigabit Ethernet (1000Mbps)
Méretek: 470 x 381 x 80 mm
Tömeg: 8.3 kg

Az Electrocompaniet Classic Line időtlen, mégis jellegzetes esztétikája vonzza a tekintetet. A kivitel egyszerű és nem hivalkodó, mégis megőrzi a modern stílust. Az ECM1 MkII előlapja kiváló minőségű akrilból készült, vastag és átlátszó, fekete háttérrel, kontrasztban az arany gombokkal és csavarokkal. Az előlap akril panelje következetes gondolkodást sugal, a cég többi készülékét is ugyanebben a stílusban, szinte minden területen ugyanígy kivitelezi. A csak néhány gomb kifinomult megjelenést kölcsönöz, a kijelzőn látható szöveg példamutatóan tiszta kék fényben ragyog. Az Electrocompaniet által megfogalmazott Classic vonal kivitelezése biztosítja, hogy a mindegyik készülék bármilyen audio-helyiségben egyformán elegáns érzést keltsen.

 

A kivitel a márkára jellemző stílust jelenti, így minden készülék passzol egymáshoz, azonos szélességgel és azonos tasztatúra stílussal rendelkezik. A karosszéria fémből készült, jó minőségű, vastag, nem rezonáló, az esetleg keletkező vibráció jól kezelt. A jó nem öregszik és harminc év múlva is ugyanolyan aktuális lesz, mint ma – értékes aurát, luxust áraszt. Itt az Electrocompaniet tervezési nyelvéről is beszélhetünk, amely semmihez sem hasonlítható.

 

A megjelenés, mint külcsín, jól tükrözi a beltartalmat. Az Electrocompaniet ECM1 MKII először beolvassa a digitális jelet, majd a belső memóriába puffereli. Erre egy Burr-Brown mintavételezési frekvencia konvertert használ, amely először extrapolálja a bejövő adatfolyamokat. Utána az összes digitális jelet hibák nélkül kicsomagolja majd, a két sztereó csatornát, 24 bit / 192 kHz mintavételezési frekvenciával dolgozza fel. Ehhez két Cirrus Logic CS4398 DAC chipet használ. A folyamat automatikusan végrehajtódik anélkül, hogy kapcsolgatni kellene. Lehet, ennek eredményeként a CD-lemezek és a HiRes felvételek közötti különbség észrevehetően csökken. A DAC szekció tehát kiváló munkát végez.

 

Az ECM 1 MKII Ethernet vagy WLAN összeköttetésen nagy-sebességű internetkapcsolaton (1000 Gb/s) keresztül szerzi be az adatokat, a LAN kábellel való csatlakozás jobb minőséget biztosít. (A jitterrel kevesebb probléma van de USB-A porton közvetlen feldolgozás is lehetséges.) Külső eszközök zenei forrásként történő használatához a Bluetooth vagy S/PDIF bemenet valamelyike kettő optikai és kettő koaxiális formában is rendelkezésre áll. Minden fontos adatfolyam-lehetőség feldolgozásra kerül, gyakorlatilag az összes népszerű formátummal (WAV, MP3, FLAC, ALAC, AAC+, MQA, APE, WMA, DSD) megbirkózik, kompatibilis a Qobuz, Airplay, Spotify Connect, Tidal szolgáltatásokkal, kezeli az internetes rádiókat és DLNA, UPnP támogatással is rendelkezik. Egy merevlemezes tár beszerelésének lehetősége is javítja a rendszer használhatóságának sokrétűségét. Van belül hely egy SSD- vagy HDD-meghajtó beszereléséhez, de külön NAS is használható. A készülékház burkolatának eltávolításakor, a lejátszó belsejében egy zárható konzol és egy SATA csatlakozó található, melyek merevlemezek fix beszerelésére alkalmasak. A rendszer automatikusan felismeri a csatlakoztatott tárolót, és ezt használja forrásként a telepítés után. Támogatja, zenei gyűjtemény tárolására szolgáló, 2,5 vagy 3,5”-os, akár korlátlan kapacitású SATA merevlemezek plug and play telepítését.

 

Amennyiben levesszük a fém burkolatot és belenézünk a készülékbe, láthatóvá válik, hogy minden alkatrész igazán magas színvonalú. Jó, tiszta áramellátást biztosító tápegységgel, első osztályú DAC megoldással és analóg fokozattal rendelkezik. Az egész áramkör szimmetrikus topológiát követ. Az összes áramköri kártya a gép hátsó felében van elhelyezve. Az elrendezés arányosan választja el a különböző áramköri részegységeket. Az analóg jel szimmetrikus (XLR) és aszimmetrikus (RCA) kimeneteken távozik.

 

Az ECM1 MKII elsősorban hálózati lejátszó, ami a gyártó saját platformját használja a lejátszáshoz. A használat kulcsa a felhasználói felület. Az Electrocompaniet saját Android és iOS alkalmazásokkal, valamint a mellékelt távirányítóról navigálható felülettel rendelkezik. Az új alkalmazás jól sikerült. Ugyanazt az alkalmazást és felületet használja, mint az Electrocompaniet EC Living vonal, ez az új alkalmazás kompatibilis a cég összes termékével! A menüszerkezet nagyon egyszerű és könnyen érthető, áttekinthető. Saját könyvtára mindig függőlegesen és lista formájában jelenik meg. Kicsit szokatlan, hogy az előadók szerinti rendezést használják szabványnak, míg az albumok és műfajok listája rövid bevitelt igényel a felhasználótól. A képernyő alján található gyorsmenü lehetővé teszi a kedvencekhez való hozzáférést, a forrás- és könyvtár választást, a keresést és a beállítások menüt bármikor. Az aktuális cím jelenik meg felette, amely szükség esetén bármikor szüneteltethető. Amennyiben ki akarunk hagyni egy dalt, vagy megnézni a borítót és a metaadatokat, elég egy rövid koppintás a lejátszási ablakba való belépéshez.

 

Az EC Play alkalmazásból összes létező zenei forrás kiválasztható. Emellett a három streaming szolgáltatás, a Qobuz, a Tidal és a Spotify könyvtára is bőséges. A három streaming szolgáltatáson kívül internetes rádió szolgáltatás is működik a világ minden tájáról érkező állomásokkal. Az online szolgáltatások kedvenceit külön menüpont alatt gyűjthetjük össze, így kitérő nélkül elérhetők a saját kedvenc dalaink. A vadonatúj, saját fejlesztésű streaming szoftverrel és alkalmazással veszteségmentesen játssza le a DSD alapú, és a nagyfelbontású digitális tartalmakat. A nagy teljesítményű hardver támogatja az összes népszerű formátumot, oly módon, hogy valóban el tudunk mélyedni a zenében. Nem kell választani a csúcskategóriás hangminőség és a kezelés vagy a hardver rugalmassága között.

MEGHALLGATÁS

Régebben volt szerencsénk hallgatni az Electrocompaniet ECM1 modellt, de nem gondoltuk volna, hogy az MkII jobban szól, mert egyszerűen le voltunk nyűgözve az előző produkciójától. Valószínűleg sokan nem törődnek az extra részletekkel és a pontos időzítéssel, amelyet a legújabb iteráció kínál – mi viszont annál inkább.
Az ECM1 MkII lejátszó gyorsan magával ragad, a hangok csodálatos áramlása meggyőző, megragadja a zenét, csodálatos nyugalmat és teljes áttekintést nyújt. A tiszta hangminőségre összpontosít nem ismeri a torzítás fogalmát! Egyáltalán nem tapasztalni torzulást, a hang textúrája sima és részletgazdag. Megkapjuk az apró részleteket és a finom felbontást, egy nagy és hívogató hangképet, amely soha nem tűnik tolakodónak vagy élesnek. A felső frekvenciatartományban játszó hangszerek finoman kibontottak, túlzott elemzés nélkül, a készülék részletekbe menően játszik bármilyen összetett és bonyolult zeneművet, és azon belüli, más készülékek működése közben nehezen felfogható hangzatokat. A középtartomány teljesen helyesen nyílt, részletgazdag, egyes zeneszámoknál csak egy kicsit visszafogott. De, talán éppen ez adja, hogy a hangzás érzelmes, ami mégis nagyon megnyerő.

 

Az Electrocompaniet ECM1 MkII lejátszó hangzása klasszikus muzsikán is leleplező, laza mégis, valójában meglehetősen kifinomult. Köszönhető ez a cég ECD 2 önálló konverteréből vett jótékony hatásnak. Egyértelmű a 24bit /192 kHz mintavételezésű DAC kvalitásai aláhúzzák mennyire erős a hangzáskép szilárdsága. Az Electrocompaniet már régóta használja az Upsampling technológiát, mintavételezési folyamata rendkívül jó minőségű. A 44,1 kHz-es felvételek, a megnövelt adatsebesség mellett sem nagyon közelítik meg a 24 bites fájl dinamikai átfogását, de a lejátszás hangminősége, egy kicsit nagyobb színpaddal és további részletekkel kiegészítve, már normál felbontáson is érezhető. A jól felvett hanganyagok természetesen nagyszerűen szólnak, a nagy felbontású file-okból lebilincselő zenét csinál. Nagyon kellemes a hangszín és csak enyhe lekerekítése hallható a csúcsoknak. Minden frekvenciasáv megfelelő mértékű, gazdag basszus tartománnyal rendelkezik, erőteljes impulzusokkal kiegészítve, remek előadásokat produkál. Egyébként mindenféle basszust – legyen az nagybőgő, basszusgitár vagy nagydobok – élénken jelenít meg.

 

A legnyilvánvalóbb a hangszínpadi dimenzió, amelynek egyértelmű fókusza hagyja, hogy a tettek magukért beszéljenek, lehetővé teszi a hang részleteinek megtapasztalását, amely tele van tisztasággal, simasággal. Nem nagyon érezni az olcsó szoftveres mintavételezés tompa árnyékait vagy durva textúráját (mert nem olcsó a szoftver). Bármilyen forrásból származó, bármelyik bemeneten bejövő, nagy felbontású (24/192, DTS, MQA stb), nagy bitsebességű (3000 – 9000 kbps) fájlok lejátszásánál brillíroz igazán. A hangkép egyszerre széles és mély, a hangszerek pedig hihetetlenül jól fókuszáltak a térben. Ha kell kemény és közvetlen, de soha nem válik agresszívvá vagy fárasztóvá. Élvezettel hallgathatjuk, amíg, egyszer csak elfelejtjük az időt és a tesztelést. Tehát elkönyvelhetjük, hogy az Electrocompaniet ECM1 MkII hálózati játszó egy csúcskategóriás készülék, amely a digitális információ halmazt zenei élménnyé változtatja.

KONKLÚZIÓ

A készülék fekete felületei szembeállítják az apró és nagyobb részleteket, az arany gombokat és a céglogót. Akár asszociálhatunk a hangzásra, amit zökkenőmentesen tár elénk, sőt az irányítás is magabiztosan megy végbe. Az Electrocompaniet cég produkcióját az igényes audiofilek, az iparági szakemberek és a világ több jelentős hangstúdiója ismeri el. Nekünk pedig megvan az a jó szokásunk, hogy megspórolt pénzünket új készülékekre és hangsugárzókra fordítjuk, mert kell ez a hallgatási élmény!

Pro
+ Attraktív kivitel
+ A kornak megfelelő mindentudó egység
+ Nagyfelbontású file-ok tökéletes feldolgozása
+ Kategóriájában kiemelkedő hangzás minőség

Kontra
 nagyon nehéz belekötni

 

Forrás: Hangzásvilág.hu