Hírek, újdonságok

ELECTROCOMPANIET AW 800 M VÉGERŐSÍTŐ TESZT

bartimex
2023.05.06 09:06
ELECTROCOMPANIET AW 800 M VÉGERŐSÍTŐ TESZT

Kevés márka bírja innovációval, mérnöki munkával, gyártási precizitással a magas hangzás-minőség töretlen biztosítását hosszú évtizedeken át, viszont az 1973-ban alapított Electrocompaniet norvég vállalat pont igen. Ötven éven keresztül a cég mindig nagy értékű termékeket kínált, amelyek sallangmentesek, tőlük egy erősítő megalkotása külön specialitás. A méltán híres gyártó most megjelent AW800M típusú végerősítője az alapoktól újratervezett, és a legjobb értelemben pozícionált „zászlóshajó”, amit teljes egészében saját üzemében készít. A készülék új topológiára építkezik, mono, sztereó és kettős erősítésű (bi-amp) üzemmódokat egyaránt kínál. Az AW800M a csúcsteljesítmény megtestesítője, azt az egyedi tervezési filozófiát és a jellegzetes hangzást őrzi, amelyről a cég világszerte elismert.

Teljesítmény (sztereó): 2 x 300 Watt 8 Ohm, 2 x 600 Watt 4 Ohm, 2 x 1000 Watt 2 Ohm
Teljesítmény (mono): 800 Watt 8 Ohm, 1500 Watt 4 Ohm, 2 200 Watt 2 Ohm
Frekvenciamenet: 0,5 Hz – 1,1 MHz
Teljes harmonikus torzítás: 0,001 % (1 kHz-en, fél teljesítményen mérve)
Jel-zaj viszony: < 2 μV (20 Hz – 20 kHz)
Csillapítási tényező: kisebb, mint 1000 (8 Ohm)
Méretek: 410 x 490 x 300 mm
Tömeg: 55 kg

Az AW 800 M végerősítő, ismerős esztétikával rendelkezik, közel negyed köbméteres készülék-házban friss, mégis a márkára jellemző, összetéveszthetetlenül jellegzetes Electrocompaniet kivitelezést mutat, amely tökéletesen illeszkedik az összes jelenlegi és régi termékekhez. A végerősítő látványának frissítése az új, 3D logóval ellátott előlap- és az új bekapcsológomb kialakítás. Valójában ez egy rendkívül kifinomult formatervezés, amely sok drágább rivális számára könnyen feladja a leckét.

Mind a külcsín, mind a belbecs, kiváló minőségű alapanyagokat és részegységeket használva, csúcstechnológia. Tervezői szerint az elegáns kivitelezés nem öregszik, és biztosak benne, hogy az Electrocompaniet Classic Line harminc év múlva is ugyanolyan aktuális lesz, mint ma. A kiváló építési minőség pedig megpecsételi a vételi szándékot.

A rezonanciamentes alvázra épített szerkezet moduláris felépítésű. Kialakítását két fekete szálcsiszolt alumínium elem erősíti, amely a tetőn hosszanti irányban került felszerelésre. Mindkettő matt felületű, amely időtlen megjelenést kölcsönöz. Nemcsak merevebb vázat biztosít, de a kivitel szép eleme is. A SuperSpikes lábazat egyedülálló konstrukciója – miközben a berendezést a környezet külső rezgésektől elszigeteli – kiküszöböli a hagyományos tüskék használatakor tapasztalt leggyakoribb problémát, nem sérti a felületeket.

A végfok lelkének egyik része a tápegység, amely összesen 210 000 uF szűréssel rendelkezik. Az iker toroid transzformátorok mágnesesen és elektrosztatikusan árnyékoltak, megakadályozva ezzel a külső elektromos zaj behatolását. A hálózati tápellátás DC és RF szűrésű. A földelési potenciál túlméretezett. A kényelmi fejlesztések közé tartozik a be-/kikapcsolható stand-by automatika, a funkcióvilágítás és a felhasználó által kapcsolható 115/230 V-os hálózati feszültség bemenet, valamint a trigger be-/kimenet.

Egy vadonatúj, erős védelemmel ellátott végfokozatot terveztek, amely a bemeneti és a meghajtó fokozatot kíméli a túlterheléstől. Rendkívül stabil kimenő teljesítményt biztosít, amit nem befolyásol a csatlakoztatott terhelés. Ennek további előnye, hogy jelentősen csökkenti az amúgy is finoman működő visszacsatoló rendszer munka-áramát, és így feltűnően alacsony torzítási értékeket biztosít. Az eredmény a nagyon tiszta, zajmentes, teljesítménytől független kimeneti jel, nagyon stabil hangteret biztosítva. Az AW 800 M értékes új tulajdonsága a mono/sztereo és bi-amp, kettős erősítési üzemmód közötti választás. Ez lehetővé teszi az audio-rendszer továbbfejlesztését vagy a konfiguráció megváltoztatását.

Az erősítő hátlapján lévő összes csatlakozó kiváló minőségű, amelyek könnyen, de biztonságosan rögzítik a kábeleket, hogy megakadályozzák azok kilazulását és az esetleges rövidzárlatot. A hangszóró-kábelekhez használatos kötő-oszlopok szintén aranyozottak, hogy megakadályozzák a korróziót és biztosítsák a minőségi jeltovábbítást. Mind a szimmetrikus, mind az aszimmetrikus bemenet a hangszórók bi- vagy háromszintű erősítése megkönnyítik az impedanciás viselkedésre való reagálást. Ezek arra is használhatók, hogy az audio-jelet egy másodlagos rendszerbe küldjék, ha az előerősítőnek erre a célra nincs elegendő kimenete.

MEGHALLGATÁS

A készülék, súlyára való tekintettel, a forgalmazó bemutatóterméből nem került elmozdításra. Az ott felállított referencia-rendszerbe illesztve került meghallgatásra, amelynek része az Electrocompaniet forrás, egy Electrocompaniet előerősítő és egy pár Dynaudio Confidence hangsugárzó. Az így kialakított, megbonthatatlan egységet sugárzó hangrendszer már két hónapja „járódik”, hogy megítéléséhez a legjobb formáját nyújtsa. Az erősítők esetében mindig a legnehezebb a minőség és a mennyiség közötti választás. Itt és most ez nem probléma. A legtöbb ember zenehallgatásra soha nem merészkedik ennél tovább. Az AW 800 M erősítőnek elegendő teljesítménye van ahhoz, hogy a dallamok folyamatához az impulzusokat is nagyon keményen odategye.

Vitathatatlanul hatalmas ereje, terhelési képességei és meglepően finom hangzása kiforrott teljesítményt kínál. Képességei több, jelenleg forgalomban lévő végerősítő elé helyezi a rangsorban. A hangsúly azonban valóban a minőségen van, nem pedig a mennyiségen. A hang gyors, részletgazdag és élénk anélkül, hogy túlságosan fényes lenne, ami nagyszerű élményt nyújt. Az AW 800 M végerősítő koherens, egységes és kifinomult hangzással mutatkozik be, minden ismerős felvétel első hangjától fogva, az általa nyújtott zenei élvezeten keresztül, magával ragad. Az énekhangok simák, természetesek és bársonyosak, a muzsika kellemes, naturális színvilággal és jó dinamikával rendelkezik. A közép- és a magas hangok részletei még a hatalmas teljesítmény tudatában is egészen finomak. A hangok legkisebb szintje is megadja a zene részleteit, legyen szó húrok csillogásáról vagy egy rézfúvós együttes tagjairól. És, mert a teljes harmonikus torzítás fél teljesítményen mérve is csak 0,001%, szinte nem létezik torzítás – ez nagyfokú hangzási tisztaságot biztosít a teljes hallható tartományban.

Élvezet hallgatni erőteljes és kiterjedt, ugyanakkor árnyalt és részletgazdag, zeneileg artikulált karakterét amelyet, függetlenül attól, hogy milyen típusú zenét játszik erő, pontosság, sebesség és tekintély jellemez. A gitártechnika bemutatásánál hozzáértően reprodukált a pengetés, erővel és dinamikai kontraszttal operál. Itt érvényesül igazán, hogy egy igazán jó erősítő nem mindig az izmok mutogatásáról szól. Megőrzi a zenemű nyugalmát, a zene finom részletei még ekkor sem tűnnek el. A zenei felvétel, amely hangulatot teremt, vagy arra hivatott, hogy pihentessen, lehet a hallgatósággal vagy kizárólag a színpadon lévő előadókkal rögzítve. A közeli mikrofonozást nagyon élvezetes hallani. A gitárt teljes természetes és kifejező pompájában mutatta be. A basszus-futamoknak súlya és szilárdsága van, szinte „fogható” érzést kelt. Minden tekintetben megragadja a zenei részletek szépségét, és szilárd, széles hangteret kínál, kirobbanóan dinamikus, de semleges játszás közben. Kiemelkedik szép látványvilágával, naturális hangszerhűségével és végtelennek tűnő erőtartalékaival.

A ritmusszekció megszólaltatása egyértelmű hangulatot áraszt, precízen ábrázolt felharmonikusokkal és plasztikus, jól érezhető fizikai testtel rendelkező hangszerekkel. A zenészek összjátékát a jól szervezettség és a spontán örömzenélés keveréke hatja át, az egységesség és a szervezettség pedig összességében is a legfőbb jellemzői közé tartoznak. Hihetetlenül részletgazdag, légies, karcsú és nem minden esetben – csak, ha arra van szükség – klinikai zenehallgatási élményt szolgáltat.

Tiszta, kifejezetten zenei hangzású és mély, erős, feszes basszussal egységes, komplex, nem afféle egyhangú basszusa van. DE, nemcsak telt, pontos és kiterjedt mélyei, hanem összességében is testes, megfogott és kiegyensúlyozott hangzású. Az előd modellhez képest még tisztább, ütősebb hangzással, kevesebb éllel és pontatlansággal, könnyed zenei hangzást biztosít, nyílt, érdekes megszólalású és ugyanúgy részletező, mint a korábbi, de jóval kellemesebb és barátságosabb karakterű. Ez a tulajdonsága leginkább a nagyzenekarok megszólaltatásánál érhető tetten.

Könnyedséggel és finom érzékenységgel mutatja be a tempót, ritmusa és időzítése minden ponton a zenemű szerkezetéhez idomul. Képes bemutatni – és ez alapvető jellemzői közé tartozik – a levegős megszólalást, a jó felbontást, nyíltságot és a hiteles hangszín világot, melyek teljessé teszik a zenei élményt. A hangszerek és a szólamok szépen elválnak egymástól és a hangsugárzóktól (már amelyik ezt követni, kisugározni képes), a zenészek pontosan helyezkednek el a minden irányban kiterjedt színpadon. Nem tudtuk annyira meghajtani, hogy a kristálycsillár leszakadjon, soha nem is próbáltunk ostobaságot csinálni, ami bekapcsolná a védelmi elektronikát. Az elért hangzási eredmény – minden aspektust figyelembe véve – a cég erősítő tervezési szakértelmének köszönhető.

KONKLÚZIÓ

Az Electrocompaniet AW800M végerősítőt képességei és a töretlen teljesítmény alapján akár illethetjük a „norvég heavy metal” címkével is, a lehető legjobb értelemben. Az eddigi legnagyobb, az AW600 NEMO típus-megjelölésű modell, nagyon régóta volt már a cég „reklámarca”. Az új termék bevezetése egybeesik a vállalt 50 éves fennállásának évfordulójával és a legendás NEMO bemutatásának 25 éves jubileumával. 1973-ban Dr. Matti Otala bemutatott egy tanulmányt, amelyben leír egy torzítást. Ezt tranziens intermodulációnak (TIM) nevezett el, aminek eredménye a The 2 Channel Audio Amplifier lett. Innen indult a cég és mára piacvezetők közötti besorolású.

A teljesítménynek nemhogy jónak, hanem kiválónak, kWatt-ban és Ohm-ban „elbeszélve” nagyon-nagyon jónak kell lennie. A specifikáció maradéktalan teljesítése nagyon számít, és hogy bánni tudjon egyes rendkívül nehezen meghajtható hangsugárzókkal, ezek mellett minden eredetiséggel és részletességgel uralja a zene reprodukálását. A pénzért mindez, elvárható – úgy hallottuk és éreztük, hogy a küldetés teljesítve. Az olyan emberek, mint Dan D’Agostino és Nelson Pass, biztosan tudják, mit csinálnak, vásárlóik milyen hangzásra vágynak, és azt a hangzást hogyan lehet elérni. De, egy biztos, hogy nekünk hallgatóknak magunknak kell tudni eldönteni, mi milyen hangzást szeretnénk. Ami a felsőkategória vásárlóit illeti, az Electrocompaniet AW800M végerősítőbe egészen biztosan bele fognak szeretni – mi már fülig.

Pro
+ Robosztus, masszív, nehéz szerkezet gyönyörű fekete üveg és alumínium készülékház
+ Nagy teljesítmény a lehető legalacsonyabb torzítással
+ Minőségi csatlakozások szimmetrikus és aszimmetrikus bemenetekhez egyaránt
+ Zseniális hangzás

Kontra
 Egy jól-képzett(!) High-End rendszerbe kettő kell belőle, ami ugye, dupla költség

 

Forrás: Hangzásvilág.hu