Hírek, újdonságok

ELAC HANGSUGÁRZÓK

bartimex
2024.03.24 06:35
ELAC HANGSUGÁRZÓK

– avagy a hármas verseny. A szépreményű jelöltek az Elac gyártó alacsonyabban árazott termékei, amelyek ettől függetlenül büszkén kitehetők a kirakatba. A vállalat az eddig kialakított ikonikus státuszára építve egy úgynevezett „kapaszkodó” modell választékkal jelent meg, ami alatt mi azt értjük, hogy az audiofilek ezekkel a modellekkel el tudnak indulni a „kályhától”. A most bemutatásra kerülő álló hangsugárzók az elmúlt évben Európában százszámra kerültek a zenekedvelők hifi-szobáiba. A típusokat sima vonalú, elegáns kialakításukról és a tervezési koncepciókról azonnal fel lehet ismerni. Ha pedig a viszonyítást firtatjuk, az ár/minőség dacol a sokkal drágább modellekkel – általában kétszeres árszorzó az ami egy-két fok feljebb lépést nyújt a hangzásminőség terén.

ELAC Debut Reference DFR52

Teljesítmény: 100 / 140 Watt
Frekvencia átvitel: 42 Hz – 35 000 Hz
Névleges impedancia: 6 Ohm
Érzékenység: 87 dB/2,83V/1m
Keresztezési frekvenciák: 90 Hz / 2200 Hz
Méretek: 185 x 241 x 1015 mm
Tömeg: 16,7 kg

Az ELAC Debut Reference DFR52 áll hangsugárzó formája kecses, kivitele modern, az MDF panelek laminálása szép. A keretes, szövet porvédő mágnesesen csatlakozik az előlaphoz. A használat közben könnyű levenni – tanácsos, mert a képzett hangerőből 3 dB-t „lefog” – láthatóan nem marad lyuk az előlapon. A Debut Reference kategóriájában egyike azoknak a hangsugárzóknak, ami a megjelenése pillanatától tarolt a piacon.

A hangszóró készlet az előlapba süllyesztett. Az elektronikai és akusztikus rendszer három-utas, négy hangszórós, basszus-reflex elven működik. A 25 mm membrán-átmérőjű szövet dóm előtt homorú hullámterelő van rögzítve.

A közép-hangszóró 130 mm-es átmérőjű membránja aramid szálakból készül. A mély hangokért kettő, szintén aramid szálas hangszóró felelős. Itt fel kell hívni a figyelmet a 90 Hz váltási frekvenciára, mert ez a bevált érték biztosítja, hogy a mély-hangszórók nem szólnak bele a közép-tartományba. A bemenet csatlakozások banán dugót is tudnak fogadni.

A selyem-dóm magas hangszóró meglepően kiváló hangokat tár elénk. Hangzása, a keresztváltó helyes beállításának köszönhetően, jól illeszkedik az általános egyensúly megteremtésébe. A hangok tisztasága mellett ábrázolja a dinamikai különbségeket, ha éppen arra van szükség erőt is képes sugározni. Meggyőző ábrázolással tárja elénk a muzsikát. A mély-tartomány gazdag kontúrokkal teli tálalása kifejezése imponáló tulajdonság. A front panelen lent található a kettős ívű basszus port, a hátlapon pedig két kicsatoló nyílás a mély hangok környezetbe jutását segíti. Ahhoz, hogy létrejöjjön az egészséges hangzási balansz, a hátsó reflex-portok miatt helyre van szüksége. Amennyiben több próba után sikerül megtalálni a helyét, remek térábrázolásban lesz részünk.

Elac Uni-Fi Reference UFR52

Teljesítmény: 10 / 140 Watt
Frekvencia átvitel: 40 Hz – 35.000 Hz
Névleges impedancia: 6 Ohm
Érzékenység: 86 dB
Keresztezési frekvenciák: 220 Hz / 1 800 Hz
Méretek: 995 x 234 x 338 mm
Tömeg: 23,75 kg

Az Uni-Fi Reference UFR52 három-utas bass-reflex rendszerű hangsugárzó, a kabinet anyaga speciális, antirezonáns tulajdonságokkal rendelkező, CARB2 minősítésű MDF. Az előlap enyhén ívelt felülete rendkívül elegáns. A színválaszték a korábbi unalmas matt fekete helyett kétféle kombinációban érhető el. A fekete előlap sötét dió színnel, a fehér előlap pedig világos tölgy színnel illeszkedik a hifi-enteriőrhöz. A hangszekrény rezgését belső merevítés csökkenti. A Reference modell rés-alakú, a szélein kettős ívű kicsatolója az előlapon található, ami jelentősen megkönnyíti az optimális elhelyezést.

A lágy dóm membrános magas-hangszóró az eddigieknél kiterjesztettebb magas-frekvenciás átvitelt biztosít. A magas/közép hangszóró a koncentrikus kialakítással kifinomult, de erőteljes és kiterjedt hangzás-teret biztosít. Ez a precíz megoldás a neodímium mágnessel egységes és energikus hangforrást hoz létre. A magas- és a középfrekvenciák hozzávetőlegesen azonos területről indulnak, tehát a hangok ugyanabban a pillanatban érkeznek a hallgatóhoz, így koherensebb és pontosabb hangzást eredményeznek. A kifejezetten ehhez a modellhez tervezett öntött kosaras alumínium membrános közép-hangszóró az egyenletesebb energiájú lesugárzás érdekében nagyobb átmérőjű lengő-tekerccsel került szerelésre. Andrew Jones, a mérnökcsapat vezetője, ezt a megoldást jóval korábban a KEF cégnél tanulta meg, majd a TAD vállalatnál tökéletesítette.

A három egyedi tervezésű alumínium-membrános mély-hangszóró biztosítja az alsó határfrekvencia 40 Hz-en is stabil megszólalását. Az egy darabból álló, összetett görbületű alumínium membrán a nagy mágnessel, az eddigieknél jobb linearitást és jobb alacsony frekvencia-választ biztosít bármely korábbi Uni-Fi padlón álló hangsugárzóhoz képest. A kabinetben képződő energiák kisugárzása a kiszélesedő reflex-nyílással és egy pár hátsó porttal egyenletesebben kerül a szoba légterébe. Kifinomult, több elemből álló keresztváltó kiváló minőségű alkatrészekből épül fel, biztosítja a hangszórók közötti zökkenőmentes átmenetet. A csatlakoztatás variációit, akár kettős-erősítéshez vagy kettős-kábelezéshez, dupla terminálok biztosítják.

Elac Carina FS247.4

Teljesítmény: 100 / 120 Watt
Frekvencia átvitel: 34 Hz – 30 000 Hz
Érzékenység: 87 dB/2,83/1m
Impedancia: 6 Ohm / 4,8 Ohm
Keresztezési frekvencia: 1 000 Hz / 2 700 Hz
Méretek: 216 x 205 x 1078 mm
Tömeg: 17 kg
Ár: https://audiophile-szalon.hu/termek/elac-carina-fs247-4-hangfal/

Az Elac Carina megjelentetésével a gyártó új klasszikust teremtett, ami magával hordozza az ELAC termékkínálatában eddig megjelent modellek erényeit. Az Elac szerkezet bevált formáit modernre változtatták, de távol a minimalizmustól, vonzó ívekkel és részletekkel került megvalósításra. A „vékony”, magyarul karcsú megjelenésű két és fél-utas, lefelé irányuló basszus-reflex rendszerű kabinetben elhelyezett, hangszóró-együttes új utat keresve hasonlít az „ősök” kivitelezéséhez és konstrukciós megoldásaihoz. Olyan érzésünk támad, hogy a szülők nem tagadhatják le a gyermeket, mert annyira hasonlít rájuk. Mégis más. Az eleje enyhén domború, a lapos oldalak hátul összefolynak, a hátlap is lapos, de minden függőleges él egyértelműen lekerekített, ami a káros diffrakciók kialakulásának hiánya miatt pozitív akusztikus hatással van. A elemek között nincsenek látható illesztések Az ELAC tervezői mindent megtettek annak érdekében, hogy az FS247.4 oszlopok elhelyezését egyszerűvé és kényelmessé tegyék. Ezek a hangsugárzók a szobát határoló falak közelében vagy egy sarokban is hangminőséget szolgáltatnak. Az FS247.4 a „német” irányzat folytatása, érdekesebb kabinetben megőrizve jellegzetes technikát.

Az Elac Carina FS247.4 megkapta a JET Air-Motion-Transformer magas-hangszórót. A magas hangok tartományának igazi High-End megszólaltatás módját a rendkívül könnyű hajtogatott fólia membrános magas sugárzónak köszönheti. Hatalmas dinamika tartomány, nagyon széles átvitel, minimális torzítás – ezek a tulajdonságok vívták ki a márkanév rajongóinak és az audio-szakma nemzetközi képviselőinek elismerését. Az általa létrehozott levegős, pontos színpad ábrázolás mód méltán legendás.

A kettő darab alumínium membrános mély/közép hangszóró képességeiben méltán képviseli a frekvenciák egyenletes lesugárzását. A JET magassugárzóhoz való illeszkedés és a zökkenőmentes átmenet garantál. Az alacsony középtartomány (közvetlenül a magassugárzó alatt) és a mélysugárzó szerepét betöltő hangszórók azonos típusúak – a működési tartományokat a keresztváltóban lévő szűrés különbözteti meg. A speciálisan profilozott, homogén görbületű membránt úgy fejlesztették ki, hogy képes legyen túllépni egy átlagos mélysugárzó működési tartományán. A nagy átmérőjű lengőtekercs és a túlméretezett mágnes energiája együttesen figyelemre méltó dinamikát és gazdag, erőteljes hangzás-teljesítményt biztosítanak.

A rugalmasabb elhelyezése és a belső energiák hatékonyabb kinyerésének, valamint a szélzaj minimalizálása érdekében a Carina basszusreflex portja a padló felé irányul. A hangsugárzót egy speciális lábazat pontosan függőlegesen tartja, a „fenéklemez” átlósan könnyíti meg az ott található basszus-reflex port sugárzását. Erényei közé sorolható a jó technika, a hagyományos Elac hangzás és a vonzó forma – viszonylag mérsékelt áron.

Az alkalmazott alapanyagok, a specifikációk és a meghallgatás konklúziói

Az Elac hangsugárzók közül nem könnyű választani. Vegyük figyelembe, hogy mindent egymáshoz kell igazítani, tisztában kell lenni az audio-rendszerünk kvalitásaival és korlátaival, úgymint a zenehallgatási szokásainkkal és a számukra optimális kívánalmainkkal. Nehéz a legjobb paramétereket a rendelkezésre álló büdzsével kombinálni – például az egy adott hangszórónál lehetséges hangfeldolgozási jellemzők nem járnak együtt a legjobb impulzusválasszal – minden többletért fizetni kell.
A három hangsugárzó meghallgatása sokkal változatosabb és több szálon átívelő történet, minthogy néhány vázlatban leírnánk. Az Elac által az elmúlt években bemutatott hangsugárzók nagy részét egy Amerikában edzett mérnökcsapat készítette, hangzásuk csak kismértékben felelt meg a cég hagyományainak: sokszor meglepő karakterisztikával, kitett közép-frekvenciákkal, lágysággal rendelkeznek. Egy biztos, hogy a modellekben a német cég nem ragaszkodott semmilyen konkrét irányvonalhoz, különféle recepteket próbált ki. Mindhárman egészen más karakterrel szólalnak meg. Mindazonáltal közös bennük az összes (legalább jó és univerzális) hangszóróban kifejezésre jutó tulajdonság, a jó hangszín-egyensúly és koherencia, amelyet gyakran dús basszus és lágy, bársonyosan magas hangok kísérnek. Különösen, ha a magas hangok a JET magassugárzóból származnak. (ezzel már elárultunk valamit)

Összességében elmondható, hogy az egyes modellek bizonyos individualizmusa ellenére sem túl avantgárd stílust képviselnek, nem túl óvatosak, nem igényelnek mélyen elrejtett kompetenciák felfedezését, hanem az első hangoktól kezdve egyszerű élvezetet nyújtanak. Kulturáltságukkal, szelídségükkel, egy kis karizmájukkal hódítanak, és itt még sok dolog felfedezhető. Jellemző, és valljuk be, mindegyiknél mást jelent a plaszticitás, a különleges hangulat megteremtése és a meghitt, finom hangszeres játék. A Carina FS247.4 szinte biztos, hogy német tervezők munkája, ezt jelzi megjelenése, technológiája és hangzása is. Hangzása nemcsak az előző profilra utal, de még határozottabban eltér a két „amerikai” változattól (egyébként az amerikai sztereotípiáktól is távol áll) inkább a szabadság, a könnyedség, a frissesség, az élénk és nyitott magas hangok, az erős basszus, a finom középhang és a tágas tér kombinációja.
Az Elac hangsugárzói egy lazább atmoszféra teremtését, barátságos és harmonikus, örömteli hangzást reprezentálják, ami nagyon szórakoztató, könnyű befogadásra késztet. Tökéletes desszerthez és egy pohár borhoz, vagy egy zenei találkozóhoz a szintén hifi-rajongó barátokkal.

 

Forrás: Hangzásvilág.hu