Hírek, újdonságok

Dune HD - 17 ezer tévécsatorna a világ minden szegletéből

bartimex
2024.03.11 10:53
Dune HD - 17 ezer tévécsatorna a világ minden szegletéből

17 137. A mai napon ezt a számot láthatjuk a Dune HD lejátszókra telepíthető Global TV alkalmazás elindítása után, mint a program által kínált TV-csatornák számát. Bizonyosan túlzás azt állítani, hogy a világ összes TV-adója elérhető a programból, de azért nagyon messze sem lenne az igazságtól, aki ezt mondaná, hiszen 2415 csatorna az USA-ból, 921 Nagy-Britanniából, 483 Albániából és 126 Magyarországról is megtalálható az aktuális kínálatban. De a vietnámi állami tévétől a szomália adókon át a békéscsabai városi TV-ig valóban óriási a választék...

A Dune HD lejátszókon sok évvel ezelőtt jelent meg a Beállítások között a Prémium funkciók menüpont:

Itt ellenőrizhető, hogy van-e érvényes előfizetésünk extra funkciókra, és ha igen, mikor jár le. Illetve innen kezdeményezhető az előfizetés is (Fizetés/Kezelés gomb):

2017-es megjelenésekor még Dune Plus néven indult az előfizetéses rendszer, és az addigra kifutott modelleken tette lehetővé többek között a 4K-s készülékekkel érkező filmes jukebox (My Collection) használatát. Ez tudomásunk szerint a mai napig működik, az árak és szolgáltatások ITTtalálhatók.

A jelenlegi Androidos Dune HD szériánál a gyártónak az alábbi képernyőn látható oldalon tudunk fizetni (megadva készülékünk egyedi kódját, ami a felugró ablakban látható), hogy a készülékünkön aktiválódjon valamennyi extra PHP API és plugin:

 

Ezek az extra funkciók teszik lehetővé akár saját, akár közösségi fejlesztésű komolyabb programok használatát – mindaddig, amíg az előfizetésünk tart.

Ahogy a pay.dune-hd.com oldalon látható, jelenleg 4,99 EUR (kb. 1900 Ft) a havi díj, vagy 49,99 EUR-t (kb. 19 000 Ft-ot) kell fizetnünk 12 hónapot előre megvásárolva.

Jelenleg két közösségi app tölthető le a Dune-Club.info oldalról, ezekből az Online Movies and TV Series-ről később írunk. Jelen cikkünk a Global TV-vel kapcsolatos tapasztalataink alapján készült.

A Dune-Club.info oldalról (közvetlenül INNEN) letölthető androidos .apk fájl telepítés után a Programok/Dune HD alkalmazások menübe kerül, de akár a főképernyő TV szekciójához is rendelhető, ahogy a lenti videón is látható. A TV menüpontban látványosabb, jobban áttekinthető, szerintünk onnan érdemes használni. Az indításakor felugró figyelmeztetést, miszerint Dune HD Extra előfizetést igényel, könnyedén nyugtázhatjuk az 1 hónapos próbaidőszak aktiválásával, amely minden Dune HD készülékhez jár. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Global TV mindössze 24 óráig működik fizetés nélkül, hiába 1 hónapos maga a próbaidőszakunk! A Global TV-n kívül viszont jelenleg mi még nem tudunk más kipróbálható alkalmazásról, így tekinthetjük valójában csak 1 naposnak az ajándékba kapott 30 napunkat...

Global TV-t elindítva, a bal felső sarokban látható földgömb alatt látható a program által ismert TV-adók mennyisége, jelen írás pillanatában ez 17 137 darab. A földgömbtől jobbra az adott ország (ahol a lejátszó éppen működik, jelen esetben hazánk) zászlója következik, alatta, majd kategóriák – sport, zene, felnőtt tartalom (247 program), 24/7 angol csatornák –, majd az egyes országok vagy országcsoportok logói között lapozhatunk. A bal oldali menüben kiemelt kategóriák (VIP), illetve földrajzi hely alapján (arab országok, afrikai országok, európai országok, stb.) görgethetünk lefelé. Egy adott ország TV-csatornáit vagy egy csoportba rendezett TV-adókat választva a bal oldali menü további alkategóriákat kínál fel, általában fullHD, HD és egyéb felbontás szerint csoportosítva böngészhetjük a kínálatot, ahogy az alábbi videóban látható:

A 17+ ezer TV-adás igen változatos felbontásban és minőségben érhető el. H.264 és MPEG2 videókodolás mellett találkoztunk 480x360, 512x288, 544x576, 640x360, 704x576, 720x416, 720x576, 768x432, 850x480, 900x720, 960x540, 960x576, 1088x612, 1024x576, 1152x648, 1280x720 és 1920x1080 pixeles adásokkal is, jellemzően 25 és 30, de néhol 50 és 59,97 fps képsebességekkel is. Előfordul, hogy hiába pl. fullHD a műsor felbontása, láthatóan egy rosszabb minőségűt skáláztak fel. Nem ritka, hogy az FHD (fullHD) kategóriában egy-egy adás kisebb felbontású, elképzelhető, hogy változnak az aktuális elérhetőségek. Esetenként az aktuális műsor leírása, címe nem elérhető, de ettől még lejátszható. Magyarországot választva, olyan adóknál, amelyek több európai nyelven is működnek, előfordult, hogy éppen nem magyarul szólaltak meg. Sok csatorna kifogástalan fullHD minőségben működik, még a világ másik végéről érkezők amerikai adóknál is találtunk ilyeneket. Egy-egy egzotikusabb helyről sugárzott adásnál előfordulnak akadozások, pufferelések, attól függően, éppen milyen internetkapcsolatokon keresztül érkezik hozzánk a stream. Van természetesen olyan adó is, ami csak pufferel, de nem indul, vagy azonnal jelzi, hogy éppen nem elérhető.

Tekintve, hogy közösségi alkalmazásról van szó, semmi nem garantált, se az adók száma, se azok elérhetősége. Fizetni nem ezekért fizetünk, hanem a Dune HD-nak az extra funkciók engedélyezéséért, amit pl. ez a program is igényel. A jelenlegi kínálat számunkra azért elég meggyőző, bár bizonyosan mindenki csak a töredékét nézné a teljes választéknak – hiába kattinthatunk pl. 486 albán csatornára. Nyelvtanuláshoz bizonyosan kiváló a Global TV, mert tényleg kb. bármilyen nyelvű műsort kínál a nap 24 órájában.

Aranybánya lehet a Global TV a sport szerelmeseinek. Az USA-ból 58 NFL-csatorna, 46 NBA, 17 NHL, hogy csak a népszerűbb sportágak dedikált adóit említsük. Francia sportcsatornából 160-at találtunk, az Egyesült Királyságban élő sporteseményeket sugárzókból pedig 373 darabot! Akit a zene érdekel, az jelenleg 69 amerikai adót nézhet, 40 angolt, pl. albánból is 36-ot.

A 24/7 ENGLISH főkategóriában 513 adó található, ilyen sokat ígérő nevekkel, mint pl. TOP MOVIES 2023 FHD, BATMAN MOVIES FHD vagy éppen Arnold Schwarzenegger FHD. De nézhetünk itt napi 24 órában Will Ferrell és Adam Sandler filmeket is, ahogy éppen horrort is.

Ahogy a videón is látszik, meglepő módon számos prémium csatornát is kapunk, mint pl. a magyar HBO, HBO2, HB3, vagy éppen a TV-szolgáltatóknál bizonyosan nem az alapcsomagokba sorolt Sony, AXN, Digi, Viasat adókat, illetve Disney, Nickelodeon gyerekprogramokat, de sok vidéki helyi TV is nézhető, mint pl. a Balaton TV vagy a füzesabonyi helyi műsor, akár HD-ban is.

Ha nem rendeljük hozzá a TV főmenühöz a Global TV-t (mert más programot szeretnénk onnan elérni, amit gyakrabban használunk), akkor a Programok/Dune HD alkalmazások menüben találjuk. Itt kicsit másként jelenik meg a kezelőfelülete:

Tekintve, hogy közösségi alkalmazás a Global TV, és a Dune-Club.info oldalt sem a Dune HD üzemelteti, így tartsuk szem előtt, hogy ezek esetleges megszűnése nem függ össze a Dune HD Prémium előfizetéssel; ennek kapcsán azt nem tudjuk visszaigényelni, vagy ideje korán lemondani, így lehet, érdemes egyelőre – amíg máshoz nem használható – csak havi előfizetéseket venni, illetve megújítani!

 

Forrás: Dune-hd.hu