Hírek, újdonságok

CrystalSpeak Ultra Diamond és CrystalPower Ultra Diamond kábelek

bartimex
2023.05.07 14:40
CrystalSpeak Ultra Diamond és CrystalPower Ultra Diamond kábelek

Az ékszer-szerűen kifinomult és tökéletesen megkonstruált Crystal kábelek legújabb Ultra sorozata a maga nemében igazán különleges a gyártó történetében, mivel ezeknél a kábeleknél alkalmaztak először sodrott vezetőket.

A náluk teljesen újnak mondható megoldás oka a vezető keresztmetszet anélkül történő növelése volt, hogy feladnák az általuk mindig is használt monokristályos vezetőt, ami náluk egyébként is afféle filozófiai alapvetésnek számít. Lett tehát kettő legiesen könnyű és valószerűtlenül vékony nagytisztaságú arany ezüst vezető, amelyeket összesodortak, így minden korábbi előny megmaradt, a torzítás azonban még tovább csökkent, tovább növelve a kábelek által biztosított auditív élményeket. A megoldás további előnyeként a vezető keresztmetszet növelésével megnőtt a kábelek által továbbítható energiák mennyisége is, amely révén többek között testesebb, energikusabb és dinamikusabb hangzásra számíthatunk tőlük, ami azért is fontos, mert egyedül ez a terület volt az, amivel kapcsolatban korábban kritikák fogalmazódtak meg.

ULTRA WATTGATE 1920X12001920x1200

A Diamond Ultra kábelek egyéb összetevői is igazi kábeles „jóságok”, vagyis Dupont féle Kapton szigetelés, ami többek között a vékony konstrukciót is lehetővé teszi és a külső Teflon bevonat. A sodrott monokristályos vezető technológia természetesen a Diamond Ultra sorozat minden tagjánál megegyezik, így belőlük egy top kategóriás és különösen kifinomult szett építhető fel, melynek minden egyes tagja harmonikusan illeszkedik a másikhoz. Az elegáns dobozokban érkező kábelekre és az esetleges gyártási hibáikra 8 év korlátozott élettartam-garancia vonatkozik, és minden egyes darab egyedi sorozatszámmal és jótállási tanúsítvánnyal van ellátva a hiteles azonosíthatóság érdekében.

Jó pár felsőkategóriás minőségű és annak megfelelően árazott hifi eszköz megfordult már nálam már az elmúlt bő negyed évszázad során, ám ettől függetlenül mindig izgatott várakozással kötök be olyan ezoterikákat, mint a mostani Crystal kábeleket, amilyenekkel egy átlag hifista valljuk be, nem sűrűn találkozik, maximum az álmaiban. Ráadásként a hazai piaci realitásoknak megfelelően, mi sem efféle kábelekkel és készülékekkel kelünk és fekszünk, szóval egy ilyen teszt nálunk is eseménynek számít.

A kábelek kipróbálását és meghallgatását szokás szerint két lépcsőben végeztem el; elsőként a hangszórókábeleket kötöttem be, majd következő lépésként bekerült a rendszerbe a tápkábel is, ami nem hangkábelként amúgy is egy jóval szabadabban párosítható elemnek mondható. Természetesen az utóbbi is egy minőségi kábel szett szett szerves részét képezi, csak éppenséggel egyrészt nem mindenki használja, másrészt pontosan a tápkábelek azok az elemek, amelyeket tuning gyanánt akár más márkájú kábelekkel felszerelt rendszerekben is sikerrel lehet alkalmazni, ezért a tesztből többek között még az is kiderül, hogy mire lehet számítani a Crystal Power Ultra Diamond használatával.

Ahogy azt szinte mindig meg szoktam említeni a Crystal kábelek kapcsán, ezek a különleges kivitelű és ékszer-szépségű kábelek olyan mennyiségű, tisztaságú és minőségű ezüstöt és aranyat tartalmaznak, amiről a feleség/barátnő jobb, ha nem is tud, nehogy a jobb sorsra érdemes kábelek eredeti hivatásuk helyett egy óvatlan pillanatban egyszer csak egy ékszerésznél találják magukat. Kiváló minőségüket és egyedi karakterüket egyrészt ezeknek az anyagoknak, másrészt a felépítésüknek köszönhetik, amely már első ránézésre teljesen eltér a kábelek legtöbbjétől, egyértelműen jelezve, hogy a Crystal kábelek bizony egészen más utat járnak. A Crystal Diamond hangszórókábel hallgatásakor a végletesen kifinomult, transzparens és a lágy jelzők jutottak elsőként eszembe, mivel ezek a kábel-ékszerek markánsan másképpen szólnak, mint az összes többi kábel, és a páratlan áttetszőség mellett elsősorban a zenék legapróbb rezdüléseinek különösen precíz ábrázolásában jeleskednek. A különböző fúvós hangszerek esetében például hihetetlen jelenlét érzetet produkálva jelenítik meg a hangszerekből kiáramló, teljesen valóságosnak ható levegőt, amit szinte az arcomon érzek és még a legapróbb hangocskákat is, amelyek ráadásként sokkal lassabban tűnnek el, mint megszoktam. John Surman megunhatatlan, nagyon erős érzelmi hatásokat kiváltó és andalító hangulatú Portrait of a Romantic című felvétele többek között egy kiváló példa arra, hogy a mire képesek a Crystal kábelek, amikor egy hangtechnikailag és emocionálisan egyaránt nagyon erős muzsika áramlik át rajtuk, amelynél igazán meg tudják mutatni párjukat ritkító tudományaikat. A finomságok természetesen műfajtól és felvételtől függően változó mértékben és jelleggel ugyan, de lényegében mindenféle zenénél tetten érhetők, éppen ezért ezek a kábelek társaikhoz hasonlóan megint csak a lemez vagy fájl gyűjtemény újra felfedezésére csábítanak, amely során, ha feltűnnek újabb, eddig nem hallott momentumok, az bizony nem a véletlen műve lesz. A felbontás és a mikrodinamika szintje szintén kiváló, ennek dacára az alapvetően kellemes hangzás egyetlen pillanatra sem kelt precízkedő, vagy klinikai érzetet. A zenékben rejlő sok-sok apróság megjelenítése a fő témák mellett önkéntelenül is ráirányítja a figyelmet a halk háttérszólamokra és „háttértörténésekre”, amelyek aprólékos kibontása nagyban növeli a zenei élményt és még izgalmasabbá teszi a zenehallgatást

Az elmaradhatatlan élő jazz muzsika szolid pezsgéssel, finoman lüktetve szólal meg, minden egyes hangja kerek, kifinomult és kellemes az analógos hangulatú telt basszustól kezdve a lágy és levegős magasakig bezárólag. A kivételesen cizellált, légies és szinte éteri magasakon a Crystal kábelek képességeit ismerve már nem igazán csodálkozom, a basszus ereje, teltsége és dinamizmusa azonban mellbevágó és jól meg is lep. Itt vannak ezek a maximum átlagos vastagságú (nem sodrott elődjeiknél így is jóval vastagabb) hangszóró kábelek, és kiváló basszus illetve dinamikai képességeik vannak, bebizonyítva, hogy a jő mélyekhez és a sok energiához egyáltalán nincs szükség vontatókábel szerű durung vezetékekre, amiket még meghajlítani is alig lehet. Ezek után persze már azon sem csodálkozom, hogy a kifinomultság és a kellemesség dacára a kábel nem ijed meg a feszesebb és erőteljesebb dallamoktól sem. Rockzenén például dinamikus és gyomorva hatoló lábdobot valamint basszusgitár játékot szólaltat meg, minőségi elektronikus muzsikákon pedig olyan finomságokat mutat, hogy azokat is szinte újraértelmezve lehet meghallgatni vele. A hangzás levegősségéről és nyitottságáról megint csak a legnagyobb elragadtatással tudok nyilatkozni, ugyanúgy ahogy a tágas színpadok felépítéséről, melyeken a zenészek pontosan tagoltan és szellősen helyezkednek el. Színvilág tekintetében a kábel alapkarakteréhez passzolóan a semlegesség a kulcsszó, ami természetesen nem színtelenséget vagy fakóságot jelent, hanem a mesterséges színezékek teljes körű mellőzését, és a valóságosra való maximális törekvést, aminek eredményeképpen egy valóban natúr és hiteles hangképben lehet részünk. Legalábbis amennyiben a készülékeink ilyenek, mert a Crystal kábelek nemcsak nem vesznek el, de nem is adnak hozzá semmit a hangzáshoz, ezért a különféle problémákat nem korrigálni, hanem a hangzáshűség jegyében csak megmutatni fogják.

A Crystal Power Diamond Ultra belépésével a hangzás még tisztábbá, simábbá és torzítatlanabbá válik, ettől szokásos módon egy kissé halkabbnak tűnik, emellett a Reference szetthez hasonlóan most is olyan érzetem támad, hogy most került a helyére az utolsó mozaik, amivel végre megvalósult az az idea, amit a Crystal gondol a hangzásról. A háttérszólamok és a halk részletek már az előzőekben is kivételes kidolgozottsága még tovább finomodik, és a zenét valahogyan még közelebb érzem, mintha tényleg minden eltűnt volna közülünk. Általános karakterét tekintve a megszólalás nem igazán változik, ugyanolyan eszköztelen jellegű, hiszen ezek a kábelek abszolút abba a fajtába tartoznak, amelyek szinte csak átengedik magukon a zenét és semmibe sem szólnak bele. A tápáram problémáiból fakadó apró torzítások eltűnése kerekebbé, simábbá és még természetesebbé teszi a hangzást, ami egy olyan paraméter, ami akkor is tökéletesen tetten érhető, ha csak önmagában a tápkábelt használjuk és nincs előtte egy olyan „nehézsúlyú” hangszórókábel, mint a CrystalSpeak Diamond Ultra.

Ajánlás

A felvételeinket számos szempontból valósággal újradefiniáló Crystal kábelek kiemelkedő paraméterei között a legfontosabbak a precizitás, részletező képesség, finomság, áttetszőség, természetesség és a zenékben rejlő érzelmek kivételes ábrázolása. Elődjeikhez képest a sodrott kivitelnek, ezáltal kétszer akkorára nőtt keresztmetszetnek köszönhetően ráadásként a basszusuk, a dinamikájuk és az energia átvitelük is felzárkózott a többi kitűnő paraméterük mellé, így növelve tovább a minőségüket és még komplexebbé téve az általuk nyújtott élményt, amin most már végképp nem lehet semmilyen fogást találni a high-end kábelek erős mezőnyében.

 

Forrás: hifipiac.hu