Hírek, újdonságok

Cambridge Audio MXN10 bemutató - WhatHiFi

bartimex
2023.08.03 12:45
Cambridge Audio MXN10 bemutató - WhatHiFi

Nem minden a méret. Akár hangfalról, akár DAC-ról vagy éppen Bluetooth hangszóróról beszélünk, nincs egyértelmű összefüggés a méret és a teljesítmény között. A nagy, és nehéz eszközöknek is megvan a saját felhasználás módja, de az aktuális trendek szerint a méret nem feltétlenül meghatározó a hangminőség szempontjából. A neves gyártók tudják, miként lehet a lehető legtöbbet kihozni a kevésből is.

Ez jó dolog, mert a Cambridge Audio MXN10 legújabb hálózati lejátszója tényleg valami szokatlan dolog. Kompakt méretű, két újjal felhelyezhető az állványra anélkül, hogy új polcot kellene vásárolni. Ha ez az apróság képes meghazudtolni az árát a hangjával, akkor a riválisoknak komoly félnivalójuk van.

A felépítés:

Ahogy az a képen is látszik, az MXN10 nem nagy, sőt sokkal kisebb, mint egy Audiolab 7000N, vagy a díjnyertes Bluesound Node (2021). Ártalmatlan megjelenésű előlapja a jobb oldalon négy gombot tartalmaz, a bal oldalon pedig egyet. Letisztult, egyértelmű, világos, és egyszerű. A csatlakozásai egy pár analóg, egy optikai és egy koaxiális digitális kimenetek, egy Ethernet, és WiFi meg Bluetooth antennák. Nem sok, de éppen elegendő, hogy megfeleljen az általános követelményeknek.

Távirányítója nincs, ezért ha vezérelni akarja, le kell tölteni hozzá a dedikált StreamMagic alkalmazást. Kijelzője sincs, így mindent a vezérlést végző okos eszköz kijelzőjén lát. A hangerő szabályzás be és kikapcsolását, annak módosítását például csak itt lehet elvégezni, ha az egység analóg kimeneteit használja.

A streaming lehetőségek széles skálája nélkülözhetetlen még a belépő kategóriában is, és az apróság nem hagy minket cserben. Google Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal, Deezer, Qobuz és Bluetooth 5.0. Az internet rádiókat az MPEG-DASH támogatásnak köszönhetően kiváló minőségben lehet rajta hallgatni gyakorlatilag a világ minden tájáról, de NAS-ról, és a hálózathoz csatlakoztatott bármely eszközről is lehetséges a fájl lejátszás.

Az MXN10 StreamMagic alkalmazása és a kapcsolat modulja dicséretes. Általában a streaming szolgáltatók platformjai a legjobbak, de ez a dedikált app figyelemre méltó módon jól használható. A lejátszó akkor is tökéletesen működik, ha nem hozott létre felhasználói fiókot, és nem jelentkezik be a StreamMagic alkalmazásba (AirPlay 2 például – Fordító megjegyzése)

Az MXN10 az ESS Sabre ES9033Q DAC chipet tartalmazza, ami 32 bit 768 kHz és DSD512 nagy felbontású fájlokig bármit kezel. Nem valószínű, hogy akármin is kiakad. Ezzel együtt kicsit zavaró, hogy nem támogatja a natív MQA formátumot, így a Tidal Masters minőség elmarad. Nem feltétlenül jelentős hiányosság, de azért meg kell említenünk.

A hang:

A Cambridge Audio a közelmúltban bemutatott erősítőivel és hálózati lejátszójával nagy sikert aratott. Díjnyertes lett a CXA61 és CXA81 integrált erősítőjük, és a CXN V2 streamer is. A lenyűgöző felvezetés miatt az MXN10-zel kapcsolatosan az ára ellenére is magasak az elvárásaink.

Max Richter melankolikus, lassan felépülő Never Goodbye című nótáján két riválisával hasonlítjuk össze. Az MXN10 a hasonló árú Audiolab 6000N-nel együtt tágas, és kiegyensúlyozott, míg a díjnyertes Bluesound Node (2021) lejátszóhoz hasonlóan ugyanolyan karakteres és energikus. Egyesíti magában a két rivális jó képességeit, de ezzel együtt dinamikát és jó adag ritmikus koherenciát is ad, ami a másik kettőből kicsit hiányzik.

Nagyon jó, hogy a Cambridge akkor is összeszedett marad, amikor a zene igényessé válik. Meggyőző módon szólaltatja meg a hangszerek hangját és a textúrát. A lépték pontos, ráadásul meglepő mennyiségű tekintéllyel párosul.

Jay-Z és Justin Timberlake közös száma a Holy Grail további tartalékait tárja fel. Timberlake magas tónusú érzelmes énekhangja mellett Z kemény mély rapperes pörgése kiváló ritmussal és lendületesen szólal meg a bemutatóban. Kell egy kis hangerő, de ha az energiát és a ritmust élvezni akarjuk, ezt így kell hallgatni.

Miután végeztünk az MXN10 összehasonlító tesztjével, csak úgy hallgatni kezdtük, hogy milyen érzést kelt önmagában. Minél tovább hallgattuk, annál inkább tetszett. A Wu-Tang Clan Gravel Pit energiája és lendülete erőteljes és tisztán érezhető, de ugyanígy elvarázsolt minket a Deftones Swerve City bemutatójával. Az MXN10 hallgatása olyan élvezetes volt, hogy nem szívesen fejeztük be.

Ítélet:

A Cambridge Audio megint megcsinálta. A kis méret és az olcsó árcímke bizonytalanságot keltett bennünk a teszt előtt, de ez hamar elszállt a meghallgatás alatt. Nem túlzás azt mondani, hogy van félnivalója a Bluesound-nak és az Audiolab-nak. Ez a két cég évek óta uralja a belépő kategóriás streamerek piacát, de ez még az MXN10 megérkezése előtt történt. Vajon a Cambridge Audio MXN10 lesz a legjobb olcsó zenei streamer a kategóriájában? Könnyedén elképzelhető.

Pontozás:

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Forrás és képek: WhatHiFi

  1. Július 29.

Forrás: Audiophile-szalon.hu