Hírek, újdonságok

Cambridge Audio MXN10 bemutató - TrustedReviews

bartimex
2023.06.05 19:37
Cambridge Audio MXN10 bemutató - TrustedReviews

Bevezetés:

Az elmúlt néhány évben világossá vált, hogy a neves brit gyártó pontosan tudja, hogyan kell kiváló minőségű hálózati lejátszókat építeni reális áron. A Cambridge Audio MXN10 arra készült, hogy a zenei streaming örömét hozza el azok számára, akik belépő kategóriás rendszert birtokolnak, de nem akarnak sokat fizetni magáért a funkcióért. Ez jó, sőt dicséretes, de vajon megfelel-e a célnak?

Az MXN 10 már kapható. Az Egyesült Királyságban 449 Font az ára, ami nagyon versenyképesnek tűnik egy teljes funkciós hálózati lejátszóért még akkor is, ha az átlagosnál kisebb házba van beépítve. Úgy árban, mint méretben nagyon kevés riválisa van. Ezek együtt csak fél sikert jelentenek, mert senki nem szeret csalódni miután csatlakoztatta új szerzeményét a rendszeréhez.

A legjobb szó a diszkrét, ami eszembe jut róla. Aki tisztában van a Cambridge Audio rendkívül sikeres DacMagic 200M, meg az Alva Solo és Duo lemezjátszó előerősítők megjelenésével, azoknak ismerős lesz az 52x215x191 mm-es mérete. Ez egy kompakt, és szerény eszköz.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ideális egy már felépített Hi-Fi rendszer bővítéséhez, vagy akár vezeték nélküli hangfal forrásaként. A tápfeszültség és az otthoni hálózaton kívül már csak egy kimeneti kábelt kell bekötni, és kész a rendszer bővítés. Akárhogy lesz is elhelyezve, biztosan nem fogja megzavarni a Feng Shuit. A Lunar Grey színe a Cambridge Audio teljes kínálatában fellelhető, így könnyű a választás, feltéve, ha újabb Cambridge rendszert használ.

A belsejében komoly játékos, egy ESS Sabre ES9033Q DAC gondoskodik a 32 bit 784 kHz és a DSD512 jelekről. Támogat olyan népszerű fájltípusokat mint az MP3, ALAC, FLAC, WAV, és jó néhány kevésbé népszerűt is.

Az MNX10 front panel minimalista, szinte jellegtelen, ha úgy tetszik. A bekapcsoló gomb mellett négy mások található, amelyek előre beállított rádió állomáshoz, lejátszási listához, vagy amit beállít, adnak közvetlen hozzáférést. A hátlapon két vezeték nélküli kapcsolat antenna (a kétsávos Wi-Fi-hez és a Bluetooth kapcsolathoz). Egy Ethernet az otthoni hálózathoz, egy USB a külső tárolókhoz a bemenet kínálata. Optikai, koaxiális digitális kimenetei mellett analóg RCA is található rajta.

A vezérléséhez a Cambridge Audio StreamMagic negyedik generációs alkalmazása használható. Internet rádiók, Spotify Connect, Deezer, Qobuz és Tidal Connect mellett Chromecast és AirPlay 2 a funkció kínálata, sőt, az MXN10 Roon Ready és UPnP kompatibilis.

Az alkalmazás többek között lehetővé teszi a firmware frissítést, a négy előlap gomb funkciójának meghatározását, és azt is, hogy mennyi legyen a várakozási időtartam, ha nem kap jelet.

Hangerő szabályzó nem áll rendelkezésre, ami azért bosszantó mivel a fix kimenethez csatlakoztatott eszköz fizikális távvezérlőjét is használni kell. Ez egy elegáns és kényelmetlen megoldás, ami kissé ellentmond az ergonómiának.

A hangzás:

Általános benyomások:

  • Részlet gazdag tágas, telt hangzás
  • Lehetne határozottabb a magas tartományon
  • Dinamikus és szórakoztató

Talán nem meglepő, ha a Cambridge Audio MNX10 a legjobb teljesítményét a nagy felbontású fájlokon nyújtja. Ezeken részlet gazdag és telt a hangja. Azt is megtapasztaltam, hogy nem túl válogatós, azaz amikor alacsony felbontású zenéket hallgatok, mondjuk a Spotify ingyenes rétegéből, akkor sem fogja felhúzni az orrát. Amolyan „ha ezt akarod, hát legyen” jellegű a hozzáállása.

Hogy megtudjam mire képes, sztereó integrált erősítő analóg bemeneteihez csatlakoztattam RCA kábellel. Egy hálózaton van a nagy felbontású zenei könyvtáramat tartalmazó NAS-sal, ezen kívül a StreamMagic alkalmazásban beállítottam a Qobuz fiókomat. Ezek után már csak hátradőlve hallgatnom kell.

Azt kell, hogy mondjam, az MXN10 hangja telt, és energikus. Run The Jewels Walking in the Snow című nagy felbontású FLAC formátuma komoly mélytartományt ad. A basszus mélyre megy és textúrált. Alapos figyelmet kap az egyes beütések első éle és a lecsengése is. Jó alapot biztosított a boom-bap ritmus megfelelő kifejezésére.

A közép tartomány kiegyensúlyozott és részletes. Egyes eszközök szeretik ezt kissé megtolni, feltehetően azért, hogy az énekes kerülhessen a középpontba. Az MXN10-nek erre nincs szüksége, mert a hangzástér megfelelően rendezett, nagy, így van helye az énekesnek, hogy természetesen artikulált legyen a hang, de mégis szerves része maradjon a bemutatónak.

A frekvencia tartomány teteje csak enyhén görbül lefelé, de ennek köszönhetően a karcosság, amit sokan kedvelnek, elmarad. Nem végzetes hiba, de érdemes figyelembe venni azoknak, akik ezt a bemutatás stílust szeretik. Általános tónusa a semlegesség meleg oldala felé hajlik, de nem jelentősen. Minél tovább hallgatom, annál több a jó hír. Több mint elegendő dinamika van benne ahhoz, hogy jól megmutassa az intenzitás változásokat. Ügyesen ugratja ki a csúcsokat, de figyelmet szentel a halk részeknek, amiknek ott kell lenniük, ha mondjuk zongorát hallgatok. Minden körülmények között kapcsolatban marad a zenével, ez szinte tapintható. Nem elemző, és nem szenvedély nélküli, távolról sem.

Kinek érdemes megvásárolnia?

Ha streaming funkciókkal akarja bővíteni a rendszerét, az MXN10 javasolt. Könnyen beállítható, egyszerűen használható, és megéri az árát.

Akik viszont magas hang hiányban szenvedő rendszert használnak, az MXN 10 csak tovább fokozhatja a hiányérzetet.

Végső gondolatok:

A Cambridge Audio MXN10 zseniális ár-érték arányú berendezés. Nem kétséges, hogy megfelel a célnak. Ez a megfelelő streamer lehet jó áron jó időben, és kis helyen. Akár egy retro rendszert is naprakészre lehet vele varázsolni erőfeszítés nélkül, nagyon észszerű költség ráfordítás mellett.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Simon Lucas

  1. május 10

Forrás és képek: TrustedReviews és Cambridge Audio

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu