Hírek, újdonságok

Cambridge Audio EVO CD bemutató - Ecoustics

bartimex
2024.02.20 17:37
Cambridge Audio EVO CD bemutató - Ecoustics

A kiváló hangú Cambridge Audio EVO CD transzport csábító választás. Az EVO150-nel kombinálva az Uniti Atom idejét múltnak tűnik.

Úgy tűnik, hogy a CD lejátszók nem haltak ki 2023-ban sem, sőt minél többet hallgatjuk, annál inkább vágyunk egy jó lejátszóra. Attól függően, hogy melyik országban él, a CD lemez eladások vagy a szakadék szélén állnak, vagy még mindig egész jó üzletnek minősülnek, ez változó. Az Egyesült Államokban és Kanadában például virágzik a használt lemezek piaca. Egyszerűen senki nem tud ellenállni annak, hogy 4 dollárért vehet JVC XRCD lemezt, amelyek ára egykoron 30 dollár körül volt.

Én magam is elmentem a Princeton Record Exchange boltba a Record Store Day után, és nem bántam meg. 13 darab Blue Note, JVC XRCD és Impulse Jazz lemezt kaptam kevesebb mint 58 dollárért. Nem álltam meg, és vettem még 4 Bill Frisell, Depeche Mode és Dead Can Dance lemezt is 40 dollár alatt.

A gyűjteményemet közel 37 éve gyarapítom, és már több mint 2000 lemezzel rendelkezek. Nyugodtan kijelenthetem, hogy elkötelezett híve vagyok a formátumnak. A tartalmat a Roon Nucleus-hoz csatlakoztatott LaCie HDD tárolókra is berippeltem, de még mindig van három lejátszóm (Marantz, Audiolab, NAD), amiket rendszeresen használok.

Azon túl, hogy jelentős összeget fektetünk be a hálózati lejátszóba, és biztosan van Tidal, Spotify, vagy Qobuz előfizetésünk, szerintem a CD formátumot senki nem akarja elhagyni. Én személy szerint nem tudom megindokolni azt sem, hogy mi késztet rendszeresen arra, hogy a lemez boltban minden alkalommal 30 dollár felett költsek.

Az LP vásárlásaim közel 75 százalékkal zuhantak vissza 2023-ban. Sok évtizednyi bakelit vásárlás után a gyűjteményem elérte azt a mennyiséget, hogy már csak igazi különlegességek számára tudok helyet szorítani.

Cambridge Audio EVO CD:

A gyártó EVO sorozatú hálózati lejátszós erősítői óriási sikert arattak. Nálunk az EVO 150 nagy eséllyel indul az Editor’s Choice kategóriában a győzelemért. Az indok a kiváló hang, és a gyönyörű design. Ám egy dolog hiányzik belőle, ez pedig a CD lejátszás képessége. A Cambridge Audio EVO CD pedig erre jelent megoldást.

Ám hatalmas figyelmeztetés vele kapcsolatban, hogy CSAK az EVO150 vagy az EVO75 készülékekkel működik. Elegendő a hátlapra egy gyors pillantást vetni, hogy a dolog nyilvánvaló legyen.

El tudom fogadni, hogy jó dolog amikor egy funkció bővítése egy adott rendszeren belül egyszerűvé válik, de van ennek hátránya is. Más Cambridge erősítők, mint például az Edge A, vagy a CXA61 tulajdonosok nem élhetnek ezzel a bővítéssel.

Vajon miért tették ezt?

Az eredeti elképzelés szerint mindkét EVO erősítő tartalmazott volna CD lejátszó egységet. Aztán a hangminőség magasan tartása érdekében a mérnökök úgy döntöttek, hogy inkább külön egységet építenek. A gyártó ahhoz az elképzeléséhez is ragaszkodott, hogy a lemez borító ne csak a StreamMagic felületen, de az erősítő front panelen is megjelenjen, így a transzport végképp kiszorult az erősítőből.

Az EVO-CD transzport sokféle formátumot támogat, képes a szünetmentes lejátszásra, és a CD-DA mellett támogatott a CD-R és CD-RW is. Az új fejlesztésű S5 Servo az előd modelleket meghaladó teljesítményre képes. Jobb a hiba javítás, gyorsabb a lemez kezelés.

Én magam több mint 40 lemezt hallgattam meg rajta, és tanúsítom, hogy az új szervo beváltotta az ígéreteket. Maga az egység kompakt, és úgy tervezték, hogy vizuálisan az EVO erősítőkhöz illeszkedjen. Méretei 317x89x352 mm. Az építési minősége kiváló, a működése csendes.

A meghallgatás:

A Q Acoustic 5040 hangfalaimat választottam 2023-ban a rendszerem állandó részévé. A brit hangfalak a Magnepan LRS hangfalakkal osztoznak a helyen, és Cambridge Audio Edge A integrált erősítőmmel hajtom őket.

Annak ellenére, hogy az EVO150/EVO CD kiváló párosítás, nem lehet versenytársa az Edge A-nak a headroom, vagy a dinamika tekintetében. Igaz, az árkülönbség jelentős, ezért talán nem is meglepő.

Az oldal panelek mindkét egységen cserélhetők, hibátlan a harmónia. Tudni kell, hogy az EVO CD-nek nincs saját hangja, alapvetően az EVO erősítő fogja az élményt meghatározni. Ez viszont díjazásra jelölt, szóval mi gond lehet vele?

A Q Acoustics hangfalaim kissé szikár tonalitását a kombo úgy melegítette fel, hogy nem zavarta a tágas átvitelt. A Donald Byrd, Eric Dolphy, Grant Green és Herbie Hancock CD-k nem nyújtják a bakelit alternatívák jelenlét és tér ábrázolás érzetet, de ennek ellenére még mindig jobbak, mint a streaming verziók. Hatalmas a különbség? Ez felvétel függő, de általában nem. A textúra és a magas átvitel tekintetében vannak érzékelhető változások, ám nem minden CD lemezen.

A Cure, a Guns N’ Roses, a Police, a Rush és a Talking Heads 1980-as években kiadott példányait hallgatva kiderült, hogy a „Mindörökké tökéletes hangzás” korszakának elején bizony megjelent néhány borzalmasan rosszul szóló lemez, amiknél a streamelt verziók bizony jobban hangoznak.

A Cambridge páros határozottan teltebbé teszi a rosszul masterelt CD-ket, és elveszi a torz magas hangok keménységét, de ez a tapasztalás lemez függő. A tempó minden esetben nagy és lendületes, ez már nem lemezfüggő. Az EVO 150 másik bemenetére csatlakoztatott Marantz CD60-nal összehasonlítva az EVO CD vékonyabb mély és közép tartományban, de máshol nem ad esélyt a versenytársnak. Az EVO-CD intenzív élményt nyújt, és soha nem gátolja a dinamika áradását, és soha nem hiányzik belőle a jelenlét érzet. A másik lejátszó másban jó, mindkettőt lehet szeretni.

Végső gondolatok:

A Cambridge Audio EVO CD tökéletesen betölti a neki szánt szerepkört, kiváló hangminőséget nyújt az EVO erősítővel. Ám ez a korlát egyben kiábrándító lehet azok számára, akik CD lejátszással szeretnék bővíteni külső DAC egységet tartalmazó rendszerüket.

Az 1199 dolláros kikiáltási ára bármelyik EVO erősítővel együtt is alatta marad a Naim Uniti Atomnak, amelyben nincs sem CD lejátszó, sem pedig phono előerősítő. Ha már van hangfala és lemezjátszója, de streaming és CD lejátszást is akar, mindenképpen vegye fel az EVO kombinációt a hallgatási listára. Aktuálisan ezek együtt nagyon nehezen verhetők.

Írta: Ian White

2023 December 11

Forrás és képek: Ecoustics és Cambridge Audio

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu