Hírek, újdonságok

Cambridge Audio EVO 150 bemutató - HiFiReport

bartimex
2023.09.30 18:55
Cambridge Audio EVO 150 bemutató - HiFiReport

A Cambridge Audio több mint 50 éve az Egyesült Királyság, sőt a világ audió innováció élvonalába tartozik. A bemutatóban szereplő EVO150 egy olyan zene lejátszó, ami ötvözi az időtlen designt, a legmodernebb technológiát, az intelligens streaming funkciót és a kiváló hangzást. Csak hangfalat kell hozzá csatlakoztatni, ha zenét akar hallgatni

Egyszerű, letisztult design:

Ged Martin a Cambridge Audio vezető tervezője a legjobb minőségű anyagokat és a leg elegánsabb ipari tervezési elveket alkalmazta, mikor a londoni stúdióban megalkotta az EVO formatervét. A végeredmény az egyszerűséget és a tartósságot hirdeti.

A design a Cambridge Audio ikonikus P40 erősítőjéből merít ihletet a gyönyörű dió mintás oldalpanelekkel, amelyek mágnesesen kapcsolódnak a fekete készülékházhoz. A csomag tartozéka a fekete oldalpanel is hullámos mintával, tetszés szerint ez is felhelyezhető. Mindkét oldalpanel a Richlite nevű újrahasznosított anyagból készül, és környezetbarát.

Az EVO sorozat két all-in-one készüléke az EVO 75, a bemutatóban szereplő EVO150 és az EVO CD. Megjelenésben alig van közöttük különbség. Mi bennük a különlegesség? A lejátszók a zászlóshajó Edge sorozaton is megtalálható különleges forgató gomb kombinációt alkalmazza. Úgy az Edge NQ streamer és előerősítő, mint az Edge A integrált erősítő ezeket a gombokat használja a bemenet választáshoz, és a hangerő szabályzáshoz.

Hang design:

A londoni főhadiszálláson a mérnökök több száz órányi hallgatással állították be a hangzást. Ez biztosítja a hallgatási élményt forrástól függetlenül. Választható forrásból meg igen sok lehetőséget biztosít a készülék.

Az EVO 150 Hypex NCore D-osztályú erősítő modulokkal dolgozik, ami részlet gazdag hangzást nyújt, miközben a készülék kompakt és energiatakarékos marad. Névleges teljesítménye 150 W. A nagyobb teljesítmény nagyobb szabadság a hangfal választásban. Az EVO75-tel összehasonlítva nem csak a teljesítménye nagyobb, de eltérő dekóder chipet is használ. Mindkettőt az ESS gyártja. Az EVO-150 az ES9018K2M, az EVO75 pedig az ES9016K2M által kezelhető formátumokat támogatja.

Streaming funkciók:

Az EVO150 a Cambridge Audio nagy teljesítményű StreamMagic platformra épül. Úgy tervezték, hogy a legújabb digitális platformokat és szolgáltatásokat is képes legyen lejátszani. A Sabre DAC pedig elismerten pontos és dinamikus analóg átalakításra képes. Azok, akik a Roon alkalmazás használják a zenei könyvtáruk rendezésére, nem fognak csalódni. Ám ugyanígy nem fognak csalódni azok sem, akik Tidal, Spotify, Qobuz, vagy Chromecast alkalmazást használnak. Ezek mellett támogatott még az AirPlay az iOS eszközökről. Szóval mindegy honnan szeretne lejátszani, a StreamMagic mindent lehetővé tesz, a lehető legjobb hangminőséggel.

Csatlakozási lehetőségek:

Az EVO150 széles be és kimenet kínálattal rendelkezik. Többféle digitális és analóg forrás csatlakoztatható hozzá. HDMI, USB Audio, optikai és koaxiális digitális bemeneteken túl dedikált EVO CD bemenet is található a hátlapon.

Analóg forrásként MM lemezjátszót is csatlakoztathat. Aki nem akar phono kábelezéssel bajlódni, azok számára jó lehetőség a Bluetooth. A Cambridge Audio kétféle lemezjátszót is kínál hozzá. Az Alva ST MM hangszedővel, az Alva TT V2 pedig nagy jelszintű MC hangszedővel van gyárilag felszerelve. Mindkettő csatlakoztatható kábellel, vagy akár Bluetooth kapcsolaton keresztül is. Az EVO 150 a front panelen 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet kínál, de ezen túl HD Bluetooth fejhallgatót is ki tud szolgálni. Úgy a bemenet, mint a kimenet támogatja a Qualcomm aptX HD kodeket. Két pár hangszóró kimenetén A vagy B, és A+B beállítás lehetséges. Két zóna, vagy kettős kábelezés, tetszés szerint megválasztható. Ez a sokrétű lehetőség a plug-and-play végső kényelmét nyújtja.

A hangzás:

Elsőként egy pár KEF R3 polc hangfalat kötöttem rá. Meghökkentett a gazdag mély tartomány, és a zeneiség, ezt nem vártam. Mivel az EVO150 olyan HD formátumokat is támogat, amik jelenleg még nem érhetők el a zenei szolgáltatóknál, igen időtálló eszköznek nevezhető.

Ám a hangzás élmény a legfontosabb a hagyományos audió bemutatókban. A zene atmoszférájának bemutatása kiváló, teljesen bele lehet merülni. A képalkotás, a szereplők térbeli elhelyezkedése is természetes. Ha esetleg korábban is érdeklődött a KEF R3 iránt, az EVO150-nel kiváló párost alkothat, melegen ajánlom figyelmébe.

Aztán csatlakoztattam hozzá a Bowers 706 S2 hangfalakat. Utoljára akkor használtam őket, amikor a Cambridge DacMagic 200M-ről írtam bemutatót. Persze ez a hangfal nagyon más, sokkal zeneibb hangzás érhető el, jobban képes megmutatni az EVO150-ben rejlő potenciált.

Következtetés:

A Cambridge Audio EVO150 hálózati lejátszó lehetővé teszi, hogy átadja magát a zene élvezetének, és érezze annak érintését. A hangfalak felé adott mélyhang tartalma bőven elegendő, biztos vagyok abban, hogy sokféle típust ugyanilyen jól meg tud hajtani. A részlet ábrázolás és a hang rétegek minden frekvencia tartományban kiválók, ami a nagy erejének is köszönhető. A DacMagic 200M DAC készülékükkel összehasonlítva ennek hangja jóval kidolgozottabb, igazi zászlóshajója a kategóriájának.

Véleményem szerint az általa nyújtott teljesítmény és funkció kínálat gazdagabb, mint ami elvárható ebben az árkategóriában. Sokféle forrás csatlakoztatható, és mindegyiknek magas szintre emeli a hangminőségét.

Írta: Gordon Lyn

Forrás és képek: HiFiReport és Cambridge Audio

Forrás: Audiophile-szalon.hu