Hírek, újdonságok

Cambridge Audio AXN10 bemutató - Stereonet

bartimex
2023.07.19 19:31
Cambridge Audio AXN10 bemutató - Stereonet

A Cambridge Audio arról ismert, hogy olyan kiváló alsó és közép kategóriás készülékeket épít, amik az audiofil ranglétra nagyszerű belépői. Az 1990-es években kezdődött a trend a megfizethető DAC és CD lejátszókkal, meg az erősítőkkel, de letették a névjegyüket a hálózati lejátszók piacán is. A CNX V2 például elismerten jóval az árkategóriáját meghaladó értéket képvisel.

A cég a közelmúltban két új streamert dobott piacra, amik a piac legkedvezőbb árkategóriáját célozzák, az MXN10, és a bemutatóban szereplő AXN10 típusokat. Ha a két egységet összehasonlítjuk, a legtöbb helyen az olvasható, hogy csak a méretükben különböznek.

Mindkét egységben a jól ismert ESS Sabre ES9033Q DAC chipet és a Cambridge Audio saját StreamMagic streaming platformját lehet fellelni. Az AXN10 előlapja nem zsúfolt, elsősorban azért, mert nincs rajta kijelző. Mivel az egyetlen interfész az alkalmazás, valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy érdemes-e többet fizetni a kijelzőért? A panel négy gombjára internet rádiók, vagy lejátszási listák programozhatók a gyors elérés érdekében. A hátlapon USB, Ethernet, optikai és koaxiális csatlakozók találhatók az RCA analóg kimenetek mellett. A Bluetooth funkcióhoz a tartozék antennákat fel kell szerelni.

A StreamMagic alkalmazás mindent átfogó, és nagyon stabil. Roon, és az összes többi napjainkban népszerű alkalmazás benne van. Spotify Connect, Tidal, Qobuz, Deezer mellett a Chromecast is benne van. A funkció kínálata megegyezik a sokkal drágább árkategóriával, és mindent lefed, amire csak szüksége lehet.

A meghallgatás:

A Cambridge Audio AXN10 meglepően jól hangzik főleg az árát is figyelembe véve. A csúcskategóriás referencia rendszerembe kötöttem be, és semmi jóra nem számítottam, mert elég komoly streamer egységet használok a mindennapokban. A végfokok VAC 200iq monoblokkok, az előerősítőm passzív Townshend Audio Allegri Reference, a hangfalak pedig B&W 802 D4 az otthonomban. És láss csodát, a Cambridge meghökkentően jól zajongott ebben a rendszerben!

Természetesen nem összemérhető a dCS Network Bridge/Chord Dave DAC/M-Scaler kombinációval, de egyértelműen kimondható, hogy az AXN10 megéri az árát. Hayden 88th Symphony (Berlin Philharmonic, Sir Simon Rattle) utolsó tételének hallgatásakor olyan meggyőző mennyiségű részletet, tisztességes basszust és monumentális előadást tapasztaltam, hogy az AXN10-nek semmi szégyenkezni valója nem volt.

Két különbség van a költséget nem kímélő referencia hang és a Cambridge között. A dCS nagyobb, jobban definiált hangzásteret nyújt balról jobbra, és mélység tekintetében. Az AXN10 is egész jó balról jobbra elrendezésben, de a felvétel mélységeit nem mutatta olyan meggyőző dimenziókkal. A dolgok kicsit jobban be vannak zárva. Az is igaz, hogy a referencia rendszer is tudna zárt lenni, ha a kábelezésben a kedvenc Townshendről hátrébb lépnék, mert kevésbé tudnám a drága DAC képességeit kihasználni.

A másik különbség amiben megnyilvánul a szerény ár, az a tonalitás. Van egy finom fémes éle a hangzásnak a referenciához képest. Mivel az összehasonlítás nem tisztességes, úgy fogalmazom meg, hogy kevésbé organikus. A Kraftwerk Techno Pop című számán ez nyilvánvaló. Természetesen a hozzá illő árkategóriás rendszerben ez a hatás nem lesz ennyire észrevehető, de ehhez igazán feltáró jellegű kiegészítőkre lenne szükség, ami lássuk be, nem életszerű.

Amikor az árban hasonló Bluesound Node 2i-vel állítottam szembe, az AXN10 jobban belemélyedt a rögzített anyag részlet ábrázolásába, szebben reprodukált mindent. A Node néhány felvételen mintha teltebb lenne, de ennek megítélése egyéni ízléstől, a hallgatott zenétől, és persze a rendszertől is függ. Lényeg az, hogy a Cambridge Audio elég kiterjedt és részlet gazdag ahhoz, hogy bármilyen zenei stílust élvezni lehessen rajta.

Ítélet:

Egy ideje a Bluesound Node 2i volt a költségvetési streaming referenciám, de a fülem szerint most az AXN10 veszi át az első helyet. Ami igazán összemérhető vele hangban, az a Chord Mojo2/Poly, de ez egyharmaddal drágább, és a piac más szegmensét célozza, a hordozható hangot. A Cambridge Audio AXN10 egy jó képességű hálózati lejátszó, aminek helyén van a hangja, igényes a kivitele, és jól használható a StreamMagic alkalmazása. Hallgassa meg, ha a megfizethető árkategóriában keres jó streamert.

Írta: Rafael Todes

2023 Június 28.

Forrás és képek: Stereonet és Cambridge Audio

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu