Hírek, újdonságok

Aurender A200 bemutató - TheAudioBeatnik

bartimex
2023.09.18 07:04
Aurender A200 bemutató - TheAudioBeatnik

Az Aurender A200 zenei szerver, hálózati lejátszó és DAC. Az előd A100 továbbfejlesztett verziója. Mivel drágább mint a kifutó modell, joggal merül fel a kérdés, hogy mi indokolja a drágulást? Szerettem volna meghallgatni, hogy pontosan mik a változások, mivel az előd modellt azóta is referenciaként használom a rendszeremben. Derítsük ki együtt, hogy milyen fejlesztéseket kapott.

Általános bemutatás:

Az A 200 egyik legfeltűnőbb változása az, hogy eltűnt belőle az elődbe gyárilag beépített 2 TB meghajtó. Most talán ugyanazt gondolja, mint én: Többet fizetek, és kevesebbet kapok? Ne hamarkodjuk el a dolgot, gondoljuk végig. A tervezés logikája az, hogy ha valaki nem kívánja a tárhely lehetőséget használni, akkor fizetni sem akar érte. Ezen kívül az A100 beépített tárolója a tulajdonos által nem fejleszthető. Ha bárki meg szerette volna duplázni, hogy több memória álljon rendelkezésére, akkor a készülékét el kellett juttatni az amerikai szerviz központba (a cikk írója az USA-ban él, de ugyanez igaz Európára is – Fordító megjegyzése), ahol el tudták végezni a fejlesztést.

Az ügyfelek visszajelzéseiből okulva, az Aurender két meghajtó fiókot épített be, amibe a tulajdonos tud tárhelyet beépíteni a készülékébe. A 2,5 hüvelykes meghajtók beépítése annyira egyszerű, hogy még az állványból sem kellett kivennem a készüléket. Igazi felhasználó barát élmény volt a fejlesztés. Szükségem volt rá, mert össze akartam hasonlítani a tárolt anyagok hangminőségét a streaming hangzással. Ahogy azt sejtettem előre, gyakorlatilag különbség nincs, mivel a lejátszó egy 240 GB-os gyorsító tárról olvas be minden lejátszás módban, ezért nem befolyásolják külső kondíciós körülmények a hangminőséget.

További változások és fejlesztések az előd modellhez képest a 6,9 hüvelykes színes IPS LCD kijelző, a kétszeresen izolált gigabites LAN port, az új Intel N4200 négymagos CPU, és a szuper kondenzátor alapú lineáris (analóg) tápegység.

Hangminőség, és a Conductor alkalmazás:

Mint minden hálózati lejátszónak, az A-200-nak is két oldala van, a hangminőség, és a Conductor alkalmazás által nyújtott élmény. Nem vitatható, hogy jelentős költséggel jár az Aurender ökoszisztémába való belépés, de megvan a jutalma. Az alkalmazás intuitív, gyors, stabil, ez a legjobb azok közül, amit valaha alkalmam volt használni. Nincsenek felesleges animációk, minden ott van, ahol lennie kell, áttekinthető módon. A leglenyűgözőbb tulajdonsága talán az, hogy soha nem omlott össze a nálam eltöltött két hónap alatt. Az alkalmazás stabilitása összhangban van az A200 hűvös működésével, mindkettő sziklaszilárd.

Az általános hangzás és a prezentáció módja ugyanolyan kellemes, mint amihez az A100 használata alatt hozzászoktam. Talán azért nem meglepő ez, mert mindkét készülék az AKM4490 chipet használja. Ez semleges, kiegyensúlyozott, mentes a mesterségesen felfokozott tartományoktól. Az A200 tovább viszi az Aurender házi hangzást úgy, hogy több belső részletet mutatott meg ami által mélyebb betekintést enged a kedvenc zenéim érzelmi mondanivalójába.

Az Auralic Vega G1-hez képest ugyan a 3D térleképezés kisebb, de a mondanivaló több, mélyebb a betekintés a muzsikába. A tonalitás pontosabb, a megjelenítés pontszerű, az előadás módja valósághű. Az érintetlen tisztaság és a dinamika gyorsasága kiváló. Minden frekvencia tartomány jelen van, nincs összemosódás. Nagy dolog, hogy nem érezhető a digitális tükröződés, vagy durvaság a hangban. Ez a természetes és következetes bemutatás mód azt eredményezte, hogy a hangfalaim erősségei és alapvető jellegzetességei uralták a hangzást, a hálózati lejátszó nem tett rózsaszín szemüveget a látvány elé.

Emlékezetes zenei élmények:

Amikor az A200-at hallgattam a rendszeremben, több olyan zenét is találtam, amelyek tulajdonságai messze túlmutattak a részek összességén. Nem egyszerűen jól szóltak, de mélyebb zenei üzenetet közvetítettek. A szubjektív hangminőségen és a műszaki paramétereken túl olyan érzelmi kapcsolatot nyújt, ami igazi emlékezetes élményt okoz. Három dalt sorolok fel a sok közül.

Ritual – Moments of Comfort. A négy és fél perces muzsika a drum’n’bass ütős stílusának tökéletes példája. Lenyűgöző kontrasztot mutat a földalatti mélység basszus aláfestése és az énekhang között. Az A200 tökéletesen megőrizte a dal bonyolult ritmusát, és lendületét. Annyira tetszett, hogy kétszer is meghallgattam.

Steve Hackett – Joie De Vivre. Ebben a dalban nincs ének, a hangszer dalolja el az üzenetet. Hackett a szólógitárján játszva szívhez szóló történetet mesél az életről. Miközben a húrok és a gitártest rezonanciájának hangját hallgattam örömöt, fájdalmat vereséget, nyugalmat is éreztem. Az Aurender végig vezetett az érzelmeken, mindent tolmácsolt, amit a művész el akart mondani.

Allen Toussaint – Who’s Gonna Help Brother Get Further. Allen hangja mellett a dalban kiváló minőségű a zongora felvétel módja is. Az A200 a tonalitást és a gazdagságot realista módon ábrázolta. A tágas tér olyan érzetet keltett, mintha a koncerten lennék. Lebilincselő élmény volt hallgatni.

Következtetés és záró gondolatok:

Az Aurender A200 kevésbé melegszik, és gyorsabban kapcsol be, mint az előd modell. Ezen túl a kijelzése is jobb. A két felhasználó által beépíthető merevlemez fiókkal rugalmas fejlesztés lehetőséget kínál. Az A100-hoz hasonlóan az AKM4490 chip hangja hagyományos Aurender hangzást nyújtja, ám abból többet ad. Megbízható és zenei.

Függetlenül attól, hogy HDD-ről, SSD-ről, Tidalról, vagy Qobuzról játszottam le vele, a gyorsító tárazás miatt nem érzékeltem jelentős különbségeket, pedig többféle formátumon is kipróbáltam.

Az Aurender megbízható stabilitása és kivételes hangminősége mellett a Conductor hibátlan működése a zenehallgatást tényleg élménnyé teszi. Véleményem szerint ez a stabil alkalmazás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a zenehallgatásra lehessen koncentrálni. A gyártó olyan eszközt épített az elegáns alumínium házba, amely a zenei könyvtárát, és a streaming lejátszást egy jó DAC-on keresztül teszi lehetővé. Ha megengedheti magának a klubtagság meredek költségét, garantáltan nem fog benne csalódni.

Írta: Drew Gagliano

2022 Április 4

Forrás és képek: The Audio Beatnik

 

Forás: Audiophile-szalon.hu