Hírek, újdonságok

Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer teszt

bartimex
2023.09.16 11:23
Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer teszt

Négy éve volt szerencsénk az Audio Pro hangrendszeréhez, a Drumfire-hoz, majd annak különálló részeként bemutattuk a Drumfire D-1 multiroom hangszórót is, most pedig megérkezett hozzánk a Drumfire új, komplett változata, ami a korábbihoz képest inkább apróbb módosításokat kapott, hiszen az előd példátlan sikereket ért el, ami magát a gyártót is meglepte!

 

 

A "Dobtűz" második bevetése!

 

A svéd Audio Pro megjelentette a Drumfire II-t, a díjnyertes, nagyteljesítményű Drumfire friss verzióját, amivel kapcsolatban Jens Henriksen, a cég kommunikációs igazgatója így nyilatkozott: "Amikor a Drumfire 2018-ban megjelent, pozitív reakciót vártunk, de a legvadabb álmainkban sem láttuk előre, hogy mennyire népszerű lesz a termék. A lehengerlő hang jóval több fogyasztócsoporttal rezonált, mint arra számítottunk - nem csak a rock szerelmesei között lett népszerű, akik meg szeretnék remegtetni a szobát, de a jazz és klasszikus zene rajongói között is, mivel a hang reprodukciója olyan részleteket is megmutat, melyeket a különböző zenei műfajok is értékelnek."

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer

 

Jens még két dolgot kiemelt a sikertörténet folytatásaként: "Négy év elteltével most a díjnyertes rosszfiúnkat frissítettük, megfelelve az AirPlay2 és Google Cast utáni igényeknek, ami mellett a saját multiroom streaming opciónk is megtalálható. A mai napig nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak a népszerű preset gombjaink, melyekkel könnyedén, egyetlen érintéssel, az applikáció megnyitása nélkül elindíthatóak kedvenc lejátszási listánk vagy rádióállomásaink. Az új verzió megjelenésével megragadtuk a lehetőséget, hogy megnöveljük a gombok számát is. A Drumfire II valószínűleg ugyanazokkal a pozitív kritikákkal fog találkozni, ráadásul most még jobb is lett, és úgy hisszük, hogy továbbra is nagyot fog szólni ügyfeleink otthonában a következő években is!"

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer

 

Alapvetően tehát az új Drumfire inkább szolgáltatások és kényelem szempontjából nyújt újdonságot, hiszen a külsején és a főbb "összetevőkön" valóban nem változtattak. Az emlékeinkben kutatva ezt mi is feleslegesnek tartottuk volna, hiszen egy valóban jól eltalált modellel volt dolgunk, amin maximum néhány finomítást tudtunk volna elképzelni, ahogyan az Audio Pro tervezői is, tehát egy rugóra járt az agyunk, ahogyan azt szokták mondani. Maradt tehát a kétdobozos megoldás, aminek megjelenése továbbra is gitárerősítőre hasonlít, és ez még mindig így van jól! Műanyag lábak tartják a finom szövet és műbőr borítású MDF konstrukciót, amit egy gyári kábel köt össze. Mindkét dobozt külön köthetjük a hálózatra villásdugóval, ami továbbra is bőven elegendő lehet a beépített D osztályú erősítő működtetéséhez szükséges áram felvételére.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer hátlap

 

Az alsó nagy dobozban maradt a 200 mm-es mélysugárzó és a hozzá tartozó 200 wattos erősítő, a felső szekcióban a kettő 125 mm-es középsugárzó, és a szintén kettő 25 mm-es textil magassugárzó, amikhez összesen 100 wattos erősítő tartozik. Mint korábban, most is van lehetőség a felső hangszóró megvásárlására az alsó mélysugárzó nélkül, ami remek alternatívát nyújt arra az esetre, ha nincs hely a teljes Drumfire II-nek, vagy kisebb szobával rendelkezünk. Elődje ritka jól sikerült darab volt, 20 m2 alatt pazarul érezte magát, minket pedig remekül szórakoztatott, tehát ebben bizonyára most sem lesz hiány. Amennyiben már itt tartunk, térjünk ki a már említett kezelőpanel megnövelésére, ami jól jöhet, hiszen távirányítót nem kapunk a készülékekhez, vonalszintű bemenetet viszont igen, tehát a CD-lejátszónkat és streamerünket ezúttal is bátran ráköthetjük, így a kedvenc lemezeinket sem kell mellőznünk a vezeték nélküli jelátvitel mellett.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer D-2 hangszóró

 

Tehát, a vezérlőpanel a felső egység tetején található, innen kalibrálhatjuk a hangerőt, léptethetjük a zeneszámokat, kiválaszthatjuk a bemenetet, amihez LED is tartozik, valamint összesen hat preset gomb áll a rendelkezésünkre, így az applikáció megnyitása nélkül elindítható kedvenc lejátszási listánkat vagy a rádióállomásokat is életre kelthetjük. A kivitelezés ezúttal is nagyon minőségi, maga a felület és a gombok is fémből készültek, így nem csupán némi luxusérzetet adnak, hanem a tartósságuk is minden bizonnyal hosszú lesz. Jó tanácsként azért leírjuk, hogy üzemen kívül érdemes letakarni - akár egy lemezzel -, mert a por és a pára itt sem fog kegyelmet ismerni.

 

Az alsó, tulajdonképpeni mélyláda stabil, műanyag lábakon nyugszik, ahogyan a felső szekció is, de az utóbbinál az első kettő kicsit magasabb, a hang terjesztése érdekében.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer színek

 

A Drumfire II hátlapjáról még nem ejtettünk szót, de aki ismeri az elődmodellt, sok meglepetés nem érheti. Mindkét komponense basszreflex kivitelű, aminek kimenete ovális, belül pedig hosszú és elkanyarodó csövet alkalmaztak. A mélyládát billenőkapcsolóval kelthetjük életre, lehetőségünk van a keresztváltási frekvencia és a hangerő állítására, a fázis és az automata készenlét állását szintén billenőkapcsolóval oldották meg. A felső szekcióban egy vonalszintű bemenet van, továbbá egy szubkimenet - biztos, ami biztos alapon -, egy szervizmódot nyújtó HDMI aljzat és semmi más, hiszen az Audio Pro szerint nem is kell. Így lehagyták a hátoldali Ethernet bemenetet, valamint
a kezelőszerveknél az előd modellnél alkalmazott 3,5 mm-es Jack aljzatot. Ez lehet, hogy kelthet hiányérzetet egyesekben, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján született a döntés, mert a felhasználóknak ezek másodlagosak voltak. Ezen az alapon megemlíthetnénk azt is, hogy analóg lemezjátszó sem köthető rá, de az Audio Pro ebben az esetben nem pártolja a zenehallgatás ilyen változatát. Végtére egy aktív Bluetooth rendszerrel van dolgunk, ami multiroom szolgáltatás terén is igazán sokrétű, ráadásul érdemes megjegyezni azt is, hogy más, cégen belüli, akár hordozható hangszóróval is könnyedén fel tudja venni a kapcsolatot, tehát a kombinálás tényleg csak rajtunk múlik.

 

Mi többszintes családi ház hiányában maradtunk a klasszikus 20 m2-es tesztszobánknál, csöves kimenetű CD-játszónknál, és a mobiltelefonunknál, a leírtak ezek alapján születtek.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer

 

Minőség, mennyiség, sokoldalúság minden téren!

 

Ahogyan azt már kiveséztük, az Audio Pro a roppant sikeres Drumfire esetében a konstrukción alapvetően nem változott, de a weboldalukon azért feltüntetik, hogy a dobozokat megerősítették, stabilabbá, merevebbé tették, ami jótékony hatással lehet a zenei reprodukcióra. Annak idején először a komplett rendszer érkezett meg hozzánk, aminek felső Drumfire D-1 komponensét természetesen külön is meghallgattuk, majd kis idő elteltével saját cikket is kapott, mert egyszerűen annyira jó volt. Ezt a lehetőséget természetesen most sem hagytuk ki, sőt nagyon is vártuk, hogy újból hallhassuk,hiszen nagyon kellemes emlékek maradtak meg bennünk. Nem árulunk el nagy titkot, hogy a D-2 most sem okozott csalódást, hiszen maradt a rendkívül erős, domináns, ám a zene részlet eibe is kellő betekintést nyújtó előadása, amiben nagyon fontos szerepe volt az énekhangok természetes megszólaltatásának. 20 m2 alatt ezúttal is remekül érezte magát, azt viszont továbbra sem tolerálta, ha szűk helyre száműztük, ezért most is ildomos kellő teret hagyni a számára, mert a hátsó basszreflexnyílás által pumpált levegő csak így tud szabadon áramlani, és nem kenődik szét a falon. Izgalmas, dinamikus, határozott és pontos volt az előadása, így jelenleg is azt állíthatjuk, hogy
a 100 ezer körüli aktív Bluetooth hangszórók között még mindig az egyik legjobb előadást képes nyújtani, tehát külön megvásárolva sem érhet minket csalódás kisebb alapterületen, csak maradandó szórakozás, ami a minőség terén sem
képes elvérezni.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer

 

A D-2 elsősorban szobahangerőn érezte jól magát, de a hajtást is remekül bírta, aminek kiteljesítésében nagy szerepe volt a mélyládának, amennyiben a rendelkezésünkre álló teret még testesebb, kerekebb zenével szeretnénk megtölteni. Továbbra is a 20 m2 ajánlott, de a zenei stílusok közötti szabadság jelentősen megnőtt, ahogyan a boogie faktor is! A komplett Drumfire szett hozta azt most is, amit a külseje alapján elképzeltünk, tehát igazi rocker, így a nyersebb Motörhead vagy Megadeth muzsikákat gond nélkül volt képes az arcunkba tolni, de a finomabban hangszerelt Toto és The Cranberries dalai sem okoztak a számára fejtörést. Ezúttal is minimum szobahangerő a javallott, kisebb kimeneti szinten csak részben képes éreztetni az erejét és a zene iránti tiszteletét, hiszen az is szorult az Audio Pro rendszerébe. Elég nagy dobozt kapott a 200 mm-es mélysugárzó, ami szintén hátsó reflexnyílású, tehát szüksége van a térre ahhoz, hogy ne csupán a jelentős basszust élvezzük, ami egyébként pontos, tiszta, és kulturált maradt minden esetben. Persze mélyhang-kedvelők
a hátsó két tekerőgomb segítségével ezen még növelhetnek, viszont így is megmaradt a pontosság és a remek tempókövetés, tehát nem igazán sikerült kihozni a sodrából, még brutális gépdobbal sem, ami azért David Guetta vagy a Kraftwerk zenéiben nagyon impulzív tud lenni.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer mélysugárzó

 

Ahogyan Jens Henriksen is nyilatkozta, a Drumfire II nem kizárólag rockkoncertet vagy klubhangulatot képes a szobánkba varázsolni, hanem finomabb, akár komolyabb zenéken is otthonosan érzi magát. Itt azért érezhető volt, hogy egy hétköznapi, passzív sztereó hangfalpár másképpen prezentálja ezeket a zenéket, ott eleve tudunk játszani az elhelyezéssel is, így fel tudjuk állítani a klasszikus háromszög állást is, amit itt nehéz lenne (bár továbbra is adott a plusz D-2 beillesztése, amivel azért lazán megoldható). Viszont mégsem éreztünk jelentős hiányt. Claptonnál tulajdonképpen nem is volt, még Gary Moore-nál sem, pedig rockot és bluest is játszott nekünk. Klasszikus zenénél pedig bár másképpen jelent meg a zenekar, ami lehetett nagy is, mint sztereó hangfalaknál, viszont a játékosság, a gyorsaság és a minőség miatt nem sokáig maradt meg bennünk az érzés, hogy hiányzik még valami. Eleve, a klasszikusabb megközelítést preferáló, a túldimenzionáltságot nélkülöző hangfalpároknál is az a lényeg, hogy a zene a két hangfal között jelenjen meg, ebben az esetben is onnan hallunk mindent, így esetleg Pink Floyd rajongóknak lehet hiányérzetük, ahol a felvételnél a két- vagy négysávos rögzítés adta színjátékot nem kaptuk meg maradéktalanul. Sam Brown azért itt is kiénekelte a tüdejét, pompásan terjedt szét a hibátlan hangja a szobában, és a dal által megkívánt hangulat is remekül át tudott itatni minket.

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer D-2 hangszóró

 

Külön sajnos nem volt lehetőségünk próbára tenni az alsó szekciót, de a hallottak alapján biztosak vagyunk abban, hogy más Audio Pro aktív hangfallal is lazán létre tud hozni egy igazán élvezhető szimbiózist, ráadásul abban az esetben többet játszhatunk az elhelyezéssel, hiszen nem kell a D-2 rövid kábelétől függenie, amit kis pluszi idő és pénz ráfordításával egyébként gond nélkül kicserélhetünk egy hosszabbra. Itt már meg is érkeztünk a Drumfire II másik erősségéhez, konkrétan a multiroom adta lehetőséghez, amihez a letöltött applikáció könnyen elsajátítható és megszokható vezérlést kínál. Beállítottunk általa tulajdonképpen mindent, amit csak akartunk, a hangszínektől kezdve a hangerőn át a lejátszási listáig, és remek dolog, hogy a korábbi modellel ellentétben most már az alsó szekció is teljesen külön vezérelhető, így nem szükséges odamennünk, ha a basszuson szeretnénk állítani. A Drumfire II már önmagában is maradt egy igazán remek aktív Bluetooth hangszóró, a belőle kiépített multiroom szett leendő tulajdonosának pedig látatlanban is irigyei vagyunk. Gondoljunk csak bele, hogy veszünk két komplett rendszert két szobába, további három D-2-t, az egész kerül körülbelül 1 millió forintba, viszont egy ötszobás házat gond nélkül be tudunk hangosítani, tehát nem vagyunk rákényszerítve arra, hogy összegyűljön a család egy helységbe a zenehallgatáshoz, hanem mindenki, mindenhol gond nélkül élvezheti azt, ráadásul azon a hangerőn vagy hangszínen, ahogyan szereti, vagy éppenséggel kedve adja. Mindezt minőségromlás nélkül kapjuk, ami szintén az erőssége az Audio Pro komponenseinek, és ez egyáltalán nem egy elhanyagolható szempont!

 


Audio Pro Drumfire II multiroom hangrendszer D-2 hangszóró

 

Összegzés, végszó

 

Az Audio Pro Drumfire II szorosan az elődje nyomdokaiban halad, de annak erőteljes, szórakoztató és minőségi hangzását sikerült még konkrétabbá, stabilabbá tenniük, ráadásul a szolgáltatások és a kényelmi funkciók terén is kaptunk néhány fontos, új opciót. Az ára az elődhöz képest alig 20 százalékkal emelkedett, ami abszolút reális lenne még akkor is, ha ezeket nem nyújtaná a szett, így viszont még vonzóbbá teszi mindenki számára, aki egy továbbra is egyéni megjelenésű, remekül kivitelezett aktív hangrendszert szeretne a lakásába, ami könnyedén vezérelhető, akár a felületi kezelőszervekkel, akár a gyári applikációval. Az előadása elsősorban dinamikus, erőteljes
zenékhez kiváló, amelyek igénylik a nagyobb hangerőt, de finomabb hangszerelésű akusztikus dalokon, és klasszikus zenén sem számolhatunk megemlítendő hiányossággal. Az előd ajánlott vétel volt, így a Drumfire II gondolkodás nélkül kapta meg tőlünk újra ezt a titulust. Remek rendszer, ami önmagában is megállja a helyét, a multiroom képességet kihasználni tudóknak pedig igazi kincs lehet, hiszen egy komplett, többszobás házat képes erővel, dinamikával és minőséggel megtölteni, csak a hangerő megemelésével ne fukarkodjanak!

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény: 200+100 W
Hangszórók:

2 db 25 mm-es textil dóm magassugárzó


2 db 115 mm-es középsugárzó


200 mm-es mélysugárzó

Frekvencia-átvitel: 45-22 Hz, mélyláda: 30-120 Hz
Keresztváltási frekvencia: 2500 Hz, mélyláda: 50-120 Hz
Lejátszható formátumok: WMA, AAC, FLAC, Apple lossless, MP3
Csatlakozók: sztereó RCA, mélynyomó RCA
Vezeték nélküli kapcsolatok: Bluetooth, WiFi, AirPlay 2
Multiroom: Multiroom Audio Pro, Multiroom AirPlay2, Google Cast
Színválaszték: fekete, szürke, fehér
Méretek: 365 x 680 x 195 mm
Tömeg: 16,5 kg (4,9+11,6)
Ár (a cikk megjelenésekor): 279 900 Ft

 

Mérleg

 

+ Az Audio Pro Drumfire sikertermékét sikerült még univerzálisabbá és magabiztosabbá tenni

+ A formavilága mit sem veszített egyéniségéből, a kivitelezés maradt továbbra is elsőosztályú

+ Szereti a rockot és a diszkót, de finomabb zenéktől sem riad vissza

+ Könnyű kezelni, az applikáció jól működik, így remek multiroom rendszer is kialakítható

- Alacsonyabb kivezérlési szinten nem ébred fel teljesen, szereti, ha rendesen meghajtják

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:  5
Kivitel:
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu