Hírek, újdonságok

Advance Paris X-i1100 integrált erősítő/DAC teszt

bartimex
2023.12.08 19:04
Advance Paris X-i1100 integrált erősítő/DAC teszt

Az Advance Paris X-i1100-as integrált erősítő a gyártó teljesen megújult erősítő választékának aktuális csúcsmodellje, ennek megfelelő impozáns megjelenéssel, műszaki tartalommal és kiviteli minőséggel.

A jókora méretű, magas, 24 kg tömegű készülék már pusztán a dimenziói miatt is kicsit olyan, mint a nagy amerikai erősítők, fekete akril előlapja pedig a McIntosh készülékeket idézi, bár azok barokkosan színpompás fényeinél a kék-ezüst kombináció azért jóval visszafogottabb és szolidabb hatást kelt. A Deprez műszerek fénye ráadásként három lépésben tompítható és akár ki is kapcsolható, ha valaki nem kér a fényjátékból.

Advance Paris X i1100 fedlap

Az X-i1100 erősítőt teljes egészében Franciaországban tervezték a kifinomult hangzást és a nagy teljesítményt egyaránt kiemelt célként kezelve az alapos munka során. Merev és stabil készülékházát a különböző részegységek káros egymásra hatásainak és interferenciáinak kiküszöbölése érdekében öt különálló rekeszre osztották fel, hogy az előerősítőnek, a végerősítőnek, a vezérlő és a digitális áramköröknek, valamint a tápegységnek egyaránt saját jól elkülönített kis „birodalma” legyen és mindegyikük egymástól függetlenül működhessen.

Advance Paris xi1100 hatlap copy

Vérbeli high-end típushoz illően a készülékbe kizárólag szigorúan válogatott kiváló minőségű alkatrészek kerültek beépítésre, úgymint fém réteg ellenállások és polipropilén kondenzátorok. A látványos külső dimenziókhoz látványos teljesítmény értékek párosulnak; 8 Ohmos terhelésen egészen pontosan 2×220 W AB-osztályban, míg az első wattok a High Bias funkciónak köszönhetően még kifinomultabb A-osztályban kerülnek megszólaltatásra. Ahogy a hangerőt növeljük az egység automatikusan átvált AB-osztályba, és onnantól már lényegében hangsugárzótól függetlenül bátran lehet tolni neki.

Az X-i1100 jókora hátlapján a Phono MM és a bőséges line analóg csatlakoztatási lehetőségek mellett XLR AES/EBU szimmetrikus és optikai illetve koax digitális bemenetek (2 db), valamint USB port is találhatóak. Az előbbieken keresztül érkező digitális jeleket 24 bit/192 kHz-es Burr Brown konverter veszi kezelésbe, míg az X-MOS Asynchrone USB bemeneten a „Masters” fájlok feldolgozása is lehetővé válik. Beépített Bluetooth kapcsolat a többi márkatárshoz hasonlóan most sincs, ezt a fajta kommunikációt a gyártó külön egységeivel lehet megoldani. A beérkező, legfeljebb 24 bit/192 kHz mintavételi sebességű PCM digitális jeleket a Burr-Brown PCM1796 D/A konverter alakítja analóggá, a DSD és az MQA nem támogatott.

Advance Paris X i1100 belso

Az átlátható multifunkcionális távirányítóval az alapfunkciók elérésén kívül számos olyam beállítás is kényelmesen elvégezhető, amely direktben csak a készülék menürendszerében elérhető. A mély és a magas hangszínek +/- 10 dB-rel szabályozhatók, a balansz 1 dB-es lépésekben állítható. Ez utóbbi funkciók nem féltétlenül tartozékai egy high-end erősítőnek, azonban sokszor hasznosnak bizonyulhatnak, ugyanúgy, ahogy a 6,3 mm-es jack fejhallgató csatlakozó is, amelynek megléte szintén nem általános.

A sorozat korábbi csúcsmodelljét felváltó X-i1000 monumentális, egy komoly és minden tekintetben a felsőbb osztályok felé mutató készülék, ami a felfelé törekvő (de a korlátaikat nyilvánvalóan áttörni nem tudó) hifis mentalitású cégektől eltérően azonban nem legekben és végletekig kihegyezett paraméterekben látja a prémiumság lényegét, hanem a még komolyabb hangzásban. Ennek okán a márkában megszeretett jellegzetességek mindegyike visszaköszön benne, csak éppen mindenből ízlésesen többet kapunk, a nagy teljesítmény pedig cseppet sem teszi hivalkodóvá a jókora vasat. A már számtalanszor felemlegetett barátságos, kellemes és akár végtelen hosszan jól hallgatható karakter most a nagyokra jellemző fesztelenséggel, eszköztelenséggel és simasággal egészül ki, a nagy teljesítménynek és a komoly energiáknak köszönhetően pedig a hangok végtelenül áramlanak a hangszórókból, amelyek bátran lehetnek problémásabbak is, az erősítőnek biztosan nem okoznak gondot. Kisebb testvéreihez hasonlóan nála is nagyon tetszik a basszus finom duruzsolása és a szinte tapinthatóan plasztikus jelenléte (ami még kicsi hangerőn is tökéletesen megvalósul), valamint a megszólalásának a szép analóg időket idéző általános kereksége, egységessége és testessége, ami egyrészt mindenféle zenét valóságosabbá tesz, másrészt a zenehallgatás mellett a sztereó filmnézést is óriási élménnyé varázsolja. A hangerő feljebb és feljebb tekerésével aztán szépen érkeznek az újabb és újabb energiák, a basszus még izmosabbá, testesebbé és dinamikusabbá válik, a kellemesség azonban semmit sem csorbul, mert az X-i1000 semmilyen hangerőn nem tud durva, agresszív vagy sarkos lenni, és ebben a tekintetben gyökeresen különbözik a bevezetőben emlegetett amerikai típusok jó részétől. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy szinte kimeríthetetlen erőtartalékokat kombinál a nagy sebességgel, a torzítás nélküli tiszta hangzással és a pontos kontrollal, ami ennyiért egy kivételes kombináció!
A magasai könnyedek, simák, nyitottak és fesztelenek, érezhetően nem tűnik el belőlük semmi, de nincs is túlhangsúlyozva egyik szegmensük sem, így a készülék komplett hangképére jellemző finomság és kulturáltság a magasakra is tökéletesen igaz. Színvilág tekintetében a készülék a maga kellemes és finom módján kellően dús, telt és érdekes árnyalatokat szólalta meg, s noha bujának véletlenül sem mondanám (mivel az már megint a túlzások kategóriájába esne), azért sohasem fakó vagy sápadt. Szintén az alapkarakteréből és a márka jellemzőiből fakadóan az X-i1000 sohasem fogja a legapróbb részletekig sebészi pontossággal kianalizálni az egyes hangokat, ami természetesen nem azt jelenti, hogy nincs jó felbontása, hanem, hogy az egészre, az atmoszférára és a különféle hangulatokra koncentrál.
Térleképzés területén a realitásokat tükröző minden irányban tágas színpadot épít fel, amelyen a zenészek precízen vannak elhelyezve és elválasztva egymástól, a legkisebb mozgások megjelenítése erős közepes szintű. A teljes egész ábrázolása szokásosan nagyon meggyőző, kiegészítve az őszinte, mindenféle cicomától mentes és barátságos hangzással, így a végeredmény a kategóriában összességében szerintem várakozáson felüli.

Ajánlás

Elődjét megérdemelten nyugdíjazva az X-i1000 méltán és minden szempontból jogosan foglalja el az AP integrált erősítő sorozat csúcsmodelljének helyét, amely az általános audio készülék hierarchiában egyértelműen feljebb helyezkedik el, mint korábban. Ennek köszönhetően az X-i1000 nem csak a Nagy Advance Paris, hanem általánosságban is egy komoly, „nagy” erősítő, amelynek a már többször megemlített amerikai készülék legtöbbjétől eltérően lelke is van, és a gyökereit nem feledve minden megtalálható benne, amiért a márka készülékeit valaha is kedveltük.


Advance Paris X-i1100
Teljesítmény: 2×220 W (8 Ohm)
Teljesítmény: 2×400 W (4 Ohm)
Frekvencia átvitel: 10 Hz – 72 kHz
Frekvencia átvitel (digitális): 10 Hz – 24 kHz
Torzítás:<0.025%
Digitális torzítás: <0.006%
Jel/zaj arány:≥104dB
Csatorna elválasztás: ≥86dB
Transzformátor teljesítménye: 700 VA
Tömeg: 24,8 kg
Méretek: 430×210×425 mm

 

Forrás: Hifipiac.hu