Hírek, újdonságok

Advance Paris PlayStream A5 integrált erősítő/hálózati lejátszó

bartimex
2023.12.09 06:23
Advance Paris PlayStream A5 integrált erősítő/hálózati lejátszó

Komoly változás történt a francia gyártó integrált erősítő sorozatában, melynek a kettő új olcsóbb tagja immár valódi audio központtá válva streamer is lett egyben az eddigi „szimpla” erősítő helyett és ennek okán vadonatúj elnevezést is kapott.

Az Advance Paris legfontosabb momentumként azt hangsúlyozza a PlayStream A5 és A7 elnevezésű típusokkal kapcsolatban, hogy tervezésük során a jó minőségű és kellően nagy teljesítményű integrált erősítő és a nagy felbontású, teljes értékű streamer házasítása volt a legfőbb célkitűzés. Ennek megfelelően a két készülék egyaránt egy AB osztályú erősítő, egy minőségi DAC, egy FM/DAB+ tuner és egy hálózati lejátszó jól sikerült kombinációja, nem mellesleg nagyon kedvező áron.

Az aktuális (teljes méretű) integrált erősítő választék belépő típusának számító PlayStream A5 kiváló minőségű, válogatott alkatelemekből felépített 2×80 W (8 Ohm) teljesítményű AB-osztályú erősítővel rendelkezik, amely jóval izmosabb, mint a korábbi alapmodellé volt, és így nagyobb terekben és esetlegesen érzéketlenebb hangsugárzókkal való használatra is alkalmassá teszi. Nagyobb társaihoz hasonlóan a High Bias áramkörnek köszönhetően az első wattok az A5 esetében is A-osztályhoz hasonló módon szólalnak meg. A különféle digitális jelek feldolgozását és analóggá alakítását Wolfson WM8740 és Asahi Kasei AK4113 chipek végzik hozzájuk illő minőségi áramköri környezetben.

A készülék hálózati lejátszó része Ethernet és Wifi kapcsolaton keresztül egyaránt használható és a Spotify, Deezer, Qobuz, Tidal, TuneIn, iHeartRadio, vTuner és Napster szolgáltatások mindegyike elérhető vele. Az okostelefonon, táblagépen, számítógépen, külső NAS-on vagy otthoni hálózaton tárolt zenei könyvtárak tartalmai szintén kényelmesen lejátszhatók a készülékkel. A gyártótól megszokott módon beépített Bluetooth egység nincs az erősítőben, amennyiben valaki ilyen módon is szeretné használni, az X-FTB01 és X-FTB02 Bluetooth vevőket tudja megvásárolni hozzá. (Ahogy a MyConnect 150-nél írtuk, a gyártó az X-FTB01-et sok esetben grátisz mellékeli a készülékeihez.) A PlayStream A5 egyéb felszerelései közé tartozik még az FM/DAB+ tuner, amitől valójában már nem is csak erősítő, hanem egy receiver, gazdag csatlakozó felületén pedig line RCA, Phono MM és optikai illetve koax digitális bemenetek, valamint USB port is található.

Advance Paris Playstream A5 hatlap

A készülék szintén megújult külső megjelenése szerintem sokkal esztétikusabb, mint az elődöké volt. A klasszikus és a modern stílusjegyeket ötvöző kompakt méretű kék VU mérők már nem kápráztatják a szemeket, mint a régebbi változatok, a fehér fénygyűrűvel kiemelt alumínium kezelőszervek pedig főleg este nagyon kellemes és hangulatos látványt nyújtanak. A hangerőszabályzó benyomva tartva bemenetválasztóként is funkcionál, az előlap alsó részén sorba rendezve megjelenő, praktikus érintőkapcsolóként működő kék fényű bemenet nevekkel azonban már direktben is lehet váltogatni közülük. A kettő VU méter között egy kis kijelző található, ami az általános fény-harmóniába tökéletesen illeszkedő fehér digitekkel mutatja a kiválasztott bemenetet és egyéb információkat.

playstream app copyKövetkezetes módon nagyjából bemenettől és forrástól függetlenül a PlayStream A5 az Advance Paris aktuális erősítőinek auditív jellegzetességeit mutatja, ami lényegében a korábbi nagyon kellemes és lágy hangzás kicsit konkrétabb, racionálisabb és határozottabb változatát jelenti. A MyConnect150-hez hasonlóan ez a készülék is kellő erővel és határozottsággal ötvözi az alapvetően azért továbbra is barátságos és kifinomult előadásmódját, a korábbi belépő típus 50 Wattjához képest a mostani 80 Watt pedig érezhetően erőteljesebb, testesebb és dinamikusabb megszólalást biztosít számára.
Jazzen és popzenéken finoman pulzáló, testes és oldott hangulatú megszólalást nyújt izmos és erőteljes basszussal. Ritmikailag egyértelműen frissebb, mint az elődje volt, és ugyanez igaz a dinamikájára és a basszusjátszó képességére is. Megnövekedett erejének köszönhetően a szub tartományok is jóval energikusabban szólalnak meg, doboz függvényében gyakran akár egészen sub-wooferes érzetet keltve. A hangzása a gyártóra mindig is jellemző módon zavaró hibák nélküli, egészséges és kiegyensúlyozott, és érzésem szerint minden szempontból az árkategóriáján túlmutató színvonalú. Ráadásként nem instant sziporkázással és egy-egy szuper jellemzővel akar lenyűgözni, hanem csak teszi a dolgát és hagyja, hogy a hallgató szépen felfedezze a hangzásában rejlő szépségeket és különféle pozitívumokat. A zongora-szaxofon duó szaxofon tagjának megszólaltatása különösen életszagú és meggyőző, a nagyobb teljesítmények köszönhetően pedig a zenésznek jókora tüdeje is van, így a hang és a levegő az erősebb fújásoknál dinamikusan áramlik a hangszórókból, míg a másik oldalon a halk, szinte elfúló kis hangocskáknál egészen bensőséges hangulatot kelt. A partner zongora gazdag hangszínkészlettel és felhangrendszerrel zenél, a magasabb regiszterekben egy enyhe grízességgel, ami a sok pozitívum mellett azért jelzi, hogy még a belépő szinten vagyunk, a „nagyok” simaságáért pedig sajnos továbbra is többet kell fizetni. Érdekes módon ettől az enyhe karcosságtól a hangzás egyben valóságosabbnak is tűnik, és még a sok finomság ellenére sem lesz rózsaszínű cukormáz érzetem.
Akusztikus hangszeres és klasszikus műfajokon az erősítő határozott megszólalásában egyértelműen a zeneiség dominál, a helyükön lévő hifi paraméterek pedig szürke eminenciásként dolgoznak a „háttérben”. A különféle hangszerhangok szépen formáltak, valóságos hangszínűek és kifinomultan realisták, sok levegővel és méretes színpadon elhelyezve. Verdi Macbethjének feszült és fenyegető hangulatot keltő rezeseiben van réz rendesen, a tutik súlyosak, az attak pedig kellően erőteljes ahhoz, hogy összerezzenjek tőle. Jó lesz, ez, érzem! Az érzelmes hangvételű hegedűk, az énekesnők, az ezüstös fuvolák és a szoprán kórusok megszólaltatása szerintem kategóriáján felüli, míg Vivaldi muzsikájának rafinált dallamai a zeneszerző szándékához hűen egészen varázslatosak az A5 értő tálalásában.
Pop és rock zenéken, valamint sztereó mozizáson a gazdag hangszín világ és az egységesség mellett a dinamizmusé a főszerep, az elődökhöz hasonlóan továbbra is jóindulatú karakternek köszönhetően pedig még például az opcionális (amúgy ennek a dobozában is volt egy ajándékba) Bluetooth egység által fogadott tömörített zenék legtöbbje is jól hallgatható módon szólalt meg.

Ajánlás

A kvázi elődjénél jóval nagyobb teljesítménnyel határozottabbá, energikusabbá és dinamikusabbá tett PlayStream A5 már pusztán erősítőként nézve is bőven megéri az árát, ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy egy teljes értékű hálózati lejátszó is egyben, már igazi Best Buy készülékké válik, amelyen a tulajdonos még a szemeit is elégedetten legeltetheti az esti hangulatos zenehallgatás közben.


Advance Paris PlayStream A5
Teljesítmény: 80 W (csatornánként, 8 Ohm)
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 80 kHz (+/- 3 dB)
THD: <0,004 %
Jel/zaj arány: > 98 dB
Optikai digitális bemenet: PCM 24 bit/ 96 kHz
Koaxiális digitális bemenet: PCM 24 bit/192 kHz
USB audió PCM: 24 bit/32 bit 44,1 kHz – 384 kHz
USB audió DSD: 2,8 MHz (DSD64)-DOP/5.6 MHz,
(DSD128)-DOP/11,2 MHz (DSD 256)-DOP
Méretek: 430×135×370 mm
Tömeg: 8,1 kg

Forrás: Hifipiac.hu