Hírek, újdonságok

AUDIO ANALOGUE – AADAC DIGITÁLIS/ANALÓG KONVERTER TESZT

bartimex
2023.12.17 10:41
AUDIO ANALOGUE – AADAC DIGITÁLIS/ANALÓG KONVERTER TESZT

Az olasz vállalat markáns szín az erősítéstechnika palettáján. Az évek során konstruált rangos, klasszikus analóg modellek, mint például a különböző ár-szinteken lévő Fortissimo és a Puccini Anniversary integrált erősítők, mindig kivívták a szigorú ítészek és a még szigorúbb zenekedvelő vásárlók kedvező véleményét. Az Audio Analogue mérnök gárdája mindig arra törekedett, hogy egyszerűen használható, emberi léptékű, de nagyszerű konstrukciójú és muzikális kvalitású termék kerüljön ki a cégtől. A digitális audio némileg analóg, és ezért a cég úgy véli, hogy jobb eleve elkerülni a hibákat, mint utólag megpróbálni kijavítani. A DAC fantázianeve: AADAC, tökéletesen illik az Audio Analogue filozófiájához, ami az egyszerűség, a nagy pontosságú kivitelezés és a zenei hangok megvalósítása. Az Audio Analogue és az AirTech közötti együttműködés szülötte, nagyon is Realizzato è Costruito in Italia. Az elv megfelelt az analóg jel-tisztaság gondolatának.

Frekvenciamenet: 20 Hz – 40 000 Hz
Torzítás és zaj: 0 dBFs / – 30 dBFs (20kHz)
Teljes harmonikus torzítás: -108 dB (1 dB, 1 kHz, FS = 48kHz)
Dinamika: 124 dB („A”-súlyozott)
Maximális kimeneti szint: 3,475 Vrms (3.35 VRMS 1kHz/0dB)
Kimeneti impedancia: 46 Ohm
Méretek: 100 x 220 x 390 mm
Tömeg: 5,5 kg

Az AADAC matériájának kivitele hozzávetőlegesen keskeny, „fél szélességű”, de mély, egyébként vaskos egység, ezáltal stabil érzetet kelt. Kompakt arculata, 22 cm szélessége jó arányban van az egység 10 cm-es magasságával. Fekete vagy ezüst színű alumínium borítását egy stílusos vonal osztja ketté. Az előlap közepén már-már gyártói logó-nak számító kerek kezelőgomb található. A különféle csoportosítású led-ek kombinálva tájékoztatnak a bekapcsolt bemenetekről, az éppen futó műsor mintavételezési-ráta állapotáról, a jel-tartalmáról és a helyzetekről. Mutatják a funkciókat, a mintavételezést vagy azt, hogy a hét szűrőbeállítás közül éppen melyik van kiválasztva. A led-kijelzés fényereje változtatható. A jelzőfényekre hagyományos kijelző panel hiányában van szükség. Az apró ledek egy idő után megszokottakká válnak és nem zavar, hogy kicsik.

Az Audio Analogue AADAC digitális/analóg konverter az egyszerű formát kombinálja a kimagasló hangzás-minőséggel, mindezt gondos tervezéssel és válogatott, minőségi alkatrészekkel éri el. A digitális és az analóg részhez dedikált tápegységek szolgáltatják az áramellátást. Az egyes áramköri szakaszokhoz külön kártyák rendeltettek, így csökkentve a nem kívánt interakciók kockázatát. A készülék belvilága az egyik legjobb, magától működő szellőztetéssel, van kialakítva.

A rendelkezésre álló bemenetek sora: 1 x optikai, 2 x koax, 1 x AES/EBU, 1 x USB Type B. A tesztelésre kapott modell rendelkezik aptX Bluetooth modullal – amely mára szinte elmaradhatatlan – egyszerű vezeték nélküli kapcsolatot biztosít telefonokhoz, táblagépekhez és számítógépekhez. A készülékhez mellékelt antenna a 2,4 MHz RP-SMA szabványnak megfelelő. A Bluetooth kapcsolat zökkenőmentes és sokkal tisztább, mint gondoltuk.

A szerkezetbe beépített ESS Sabre ES9038 chip, 32 bit 768 kHz PCM mintavételezésű jelek kezelésére képes. Az Amanero USB konverter 32 bit 384 kHz-ig támogatja a népszerű digitális formátumokat, natív DSD analóg konverzió is lehetséges (DoP: DSD over PCM) DSD512-ig. Az USB-adatok vételét az Amanero Technologies bemeneti kártyája látja el, amelyhez illesztőprogramot kell letölteni. (A Windows operációs rendszert futtató számítógépekhez csatlakoztatott AADAC használatához szükséges illesztőprogramok a következő linkről tölthetők le: http://amanero.com/drivers.htm A MAC számítógépekhez nincs szükség illesztőprogramra. Külön kérésre Linux alapú gépekkel kompatibilis SW-vel is kapható.) Az illesztőprogramot alkalmazás vezérléssel történő használatra tervezték.

A leginkább megfelelő algoritmus kiválasztásához hétféle digitális szűrés mód áll rendelkezésre, mi nemcsak az AES/EBU szimmetrikus bemenet (magas minőségű digitális forrás) használatához van hozzárendelve. Az adott audio-rendszer adottságaihoz és a hallgató elvárásaihoz igazíthatjuk a megszólalást. A választható szűrők: Brickwall; Corrected minimum phase fast; Apodizing Fast; Minimum phase slow; Minimum phase fast; Linear phase slow and Linear phase fast. (bikfa fordításban a következők: „téglafal”; korrigált minimális fázis gyors; „apodizing” gyors; minimál-fázis lassú; minimál-fázis gyors; lineár-fázis lassú és gyors) A Brickwall és a „fast” szűrők nagyon egyenletes (– 0,1 dB / 20 000 Hz) frekvenciamenetet kínálnak. A választható „lassú” szűrők jelentősen csökkentik a tranziensek lecsengetését. A készülék a profi chip-en kívül is tele van minden földi jóval. Tükrözi ezt a dedikált torzítási tényező, ami valóban nagyon alacsony: 0,0005 % a 20 Hz-től 20 000 Hz-ig terjedő mért tartományban. A fantasztikus mérési adatokhoz tartozik a digitális jitter: 250 psec / 100 spec (48kHz / 96kHz esetén) és a felbontás: ami –100dBFs / –110dBFs mérési tűrése csak ±0,04 dB / ± 0,2 dB-el tér el az ideálistól.

 

Ami az aranyozott bevonatú analóg kimeneteket illeti – mivel szimmetrikus felépítésű elektronikáról van szó – természetes az XLR, de kötelező érvényű az aszimmetrikus RCA csatolás is. A szimmetrikus, diszkrét analóg kimeneti áramkörök tökéletes áthallás-csillapítást biztosítanak. A szimmetrikus analóg fokozat, 46 Ohm impedancia figyelembevételével, maximum 3,475 V feszültséget ad le. Bármelyik kimenet használata az utána kapcsolt audio-készülék lánc további tagjainak szerkezeti felépítése szerinti logika következménye lehet.

Az Audio Analogue AADAC digitális/analóg konverter szabályozható kimenete lévén előerősítőként is használható, tehát a beállítás és a működtetés terén meglepően rugalmas. A szabályozható kimenet funkció, előerősítő vagy integrált erősítő használata esetén kikapcsolható. Az Audio Analogue ezt a választást „közvetlen” vagy „hangerő szabályozott” módnak nevezi. Előerősítőként működtethető közvetlenül egy megfelelő végerősítőhöz csatlakoztatva, vagy akár egy pár aktív hangszórókat megszólaltatva. Ez esetben a központi vezérlő körüli led-gyűrű hangerő szintet jelez. A dedikált kimeneti erősítőn keresztül fejhallgató használatát is lehetővé teszi. A fejhallgató csatlakoztatása mindig alaphelyzetbe helyezi a hangerőszabályzót – így elkerülhető a megsüketülés vagy az érzékeny fejhallgató tönkretétele.

A készülék tartozéka egy elegáns fém távirányító, amelyet sokkal kellemesebb használni, mint az általában a készülékekhez mellékelt, olcsó, műanyagházas kivitel. A rajta lévő funkciógombok jól kezelhetőek, gyors reagálásúak, megbízható működésűek.

MEGHALLGATÁS

Mind a hét digitális szűrő kipróbálása után az alapértelmezett, a gyártó cég által is ajánlott (Lineáris fázis, lassú roll-off) opció mellett döntöttünk, ami a fülünk számára a legtermészetesebbnek tűnő. Itt rá kell térni arra, hogy az analóg kifejezésnek jelentéstartalma van: őszinte és élethű. Hogy jön ez ide, egy digitális eszköz megítéléséhez? Úgy, hogy a fő funkció értelmében digitális jelből analóg jelet kell készítenie, és nem is akármilyet.
Az Audio Analogue AADAC digitális/analóg konverter által elkészített jel erősítésekor a hangzásban egyszerre volt kiegyensúlyozottság és szilárdság, a kettő egyfajta dinamikus egyensúlyban van. Sok részlet megjelenítésére képes. A hangzásban jelen van egy rendkívül vonzó karakter, amely kifejezetten a zenére helyezi a hangsúlyt. Simán és kifinomultan jelenít meg bármilyen hangszert és nem veszíti el a muzsika életét. Egyszerre képes átlátni a jó digitális rögzítéseket. A testesség, a felharmonikusok gazdagsága és a hangulat átlátható és zenei módon van „megszervezve”. A középtartomány soha nem hangzik vékonynak vagy fárasztónak, ebben nagy szerepe van a meggyőző textúráknak. Ebből következnek az árnyalatok, amik kellemes hangulatérzetet biztosítanak – ez az a képesség ami sok más DAC-ból hiányzik. A zongorák testes és texturált hangzásúak szinte mindegyik ragyogó hangszínnel lép be, minden hangjuk konkrét, meghatározott és csodálatos tapintású. Ez a DAC nagyon „analóg” hangzást ad.

A kapcsolható szűrők enyhén avatkoznak be a hangzásképbe. Változtatnak a hangzáson, de mint mindig, a változtatások nagyon minimálisak. A hangzásbeli különbségek a különböző szűrők között kicsik – a választás az ízlésen, a halláson, a rendszer komponensek felbontóképességén, a felvételek jel-tartalmának telítettségén múlik, nem pedig az abszolút képességen. Az alkalmazott DAC-chip biztosítja a választási lehetőségeket, az Audio Analogue felkínálja a hozzáférést. Fennáll a kísértés, hogy kipróbáljuk a különféle beállításokat, és akkor elkezdődik az őrület…

Ez a DAC elénk állítja a zenekart. A szimfonikus zenei nagyzenekar csodálatos finomsággal és jelenlét érzettel jön létre, amely hatalmas dinamikus képességgel párosul. Részletgazdag és rendkívül tágas, organikus hangzást produkál. Itt az is figyelemfelkeltő, hogy jobban megkülönbözteti az egyes felvételeket, a hangzás változatosabb lesz, és több tónust kapunk. Az akusztikus hangszerek hallgatása, mint a cselló és a zongora, izgalmas, ami arra késztet, hogy ne csak több felvételt játszunk a gyűjteményből, hanem ugyanazt a részt akár háromszor is meghallgassuk.
Kifogástalanul nyújt „enyhén dögös” hangzást, amiben az enyhe a csodálatos a részletekre, míg a dögös kifejezés a izgalmak kombinációjára vonatkozik. Átjön az energia és a dinamika. Mindennek több élete, jelenléte van, és több a lábdobogtató (Grand Funk Railroad – Footstompin’ Music) zene. Mindazonáltal a Audio Analogue AADAC kiválóan alkalmas a digitális jelek zenei jellé történő visszaalakítására, akár CD-lemezről, akár számítógépről tápláljuk. Legyünk őszinték – nem minden digitális hang érintetlen, amit online kapunk. Bár akad nagy felbontású felvétel, amelyet a stúdió félistenei készítettek, egyes műsorszámok egyenesen „szegények”. Egy véletlenszerűen kattintott internetes rádióállomás helyett hallgassunk inkább kiválasztottakat! Hallgassunk inkább CD-lemezeket!

KONKLÚZIÓ

Az meglehet, hogy ez a modell a piacon lévő más márkák versenyében nem forradalmi megoldásaival kitűnő készülék. Ennek ellenére jól megtervezett és kivitelezett, nagy teljesítményű termék, amely mindenképpen megérdemli, hogy nagy szerepe legyen egy digitális műsor-forrásokra alapozó audio-láncban. Komplex készülék, a zenehallgatás széles skálájából több felhasználási lehetőség elképzelhető. Mi egy mesterműnek tekintjük, mert éreztük, hogy a művészek, a digitális technikán keresztül megosztják a hallgatósággal mindazt, amit csak a zenén keresztül lehet. Érzésünk szerint jobban fog tetszeni azoknak a zeneimádó hallgatóknak, akik szeretik a hangzás kifinomultságát és nyitottságát.

Pro
+ ESS Sabre ES9038 chip
+ 32 bit 768 kHz PCM és DSD feldolgozás
+ Előerősítőként is használható
+ Fejhallgató-erősítőként is brillírozik

Kontra
 A beállítási folyamat, a menü hozzáférése egy kissé macerás

 

Forrás: Hangzásvilág.hu